Connect with us

Eveniment

VIDEO: STOP incendiilor de vegetație uscată! Apelul disperat al pompierilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Pe teritoriul județului Botoșani, luni, s-au produs șapte incendii de vegetație uscată. Săveni, Ștefănești, Roma, Murguța, Bădiuți, Burla și Dângeni sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente.

Cauza probabilă a fost foc deschis în spații deschise.

La Burla și Dângeni au intervenit doar pompierii voluntari. La Săveni, o casă a fost în pericol după ce proprietara a dat foc unor resturi vegetale adunate din gospodărie.

Incendiile nu s-au soldat cu pagube materiale. Pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În total, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 40 ha.

Reamintim faptul că în cazul acestor evenimente, flăcările se extind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare.

În condiții de vânt puternic, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase, dacă în zonă se află locuințe, păduri, solare.

Publicitate

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice;

2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:

Ø la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;

– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele, dar și viața cetățenilor.

Totodată, precizam faptul că în urma incendiilor de vegetație uscată, coordonatele suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel național, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simona Halep anunțat că se RETRAGE din tenis! A pierdut la simplu la Transylvania Open în fața Luciei Bronzetti la Cluj

Publicat

Publicitate

Simona Halep a fost învinsă marți seară de italianca Lucia Bronzetti, scor 6-1, 6-1, în primul tur al turneului Transylvania Open 250, desfășurat la BT Arena din Cluj-Napoca.

După meci, Halep a anunțat că se retrage din tenis, momentul fiind marcat de aplauzele și susținerea spectatorilor, relatează cluj24.ro.

Jucătoarea română a fost încurajată frenetic de public, care i-a scandat numele pe tot parcursul partidei, inclusiv de primarul Clujului, Emil Boc. Cu toate acestea, Halep a cedat rapid primul set, scor 6-1, iar în setul secund, scenariul s-a repetat, italianca impunându-se cu același scor.

Astfel, Simona Halep își încheie cariera competițională pe terenul de la Cluj, în fața fanilor săi, într-un moment emoționant.

”Vreau să vă mulțumesc, mă simt cel mai bine aici. Au fost multe meciuri pe care le-am câștigat, dar și multe pe care le-am pierdut. Energia voastră a fost întotdeauna cea care mi-a umplut sufletul, indiferent pe ce terenuri am jucat, aici m-am simțit cel mai bine.

Ce am realizat în tenis nici nu am visat când eram copil.

Publicitate

Îmi iau la revedere pe terenul de tenis

Nu știu dacă cu tristețe sau cu bucurie, dar iau această decizie cu sufletul împăcat și întotdeauna am fost realistă cu mine. Corpul meu nu mai duce atât de mult ca să ajung unde am fost. a fost foarte greu să ajung acolo și știu ce înseamnă, de aceea am vrut să vin la Cluj și să joc în fața dvs și să îmi iau la revedere pe terenul de tenis, chiar dacă prestația mea nu a fost foarte bună.

Nu vreau să plâng, am fost nunărul 1, viața merge înainte. Voi mai juca tenis, dar ca să fiu competitivă necesită mult mai mult și, în momentul acesta nu se mai poate”, a spus Simona Halep.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Internațională a Cititului Împreună, celebrată la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița, din Botoșani

Publicat

Publicitate

Anual, în prima zi de miercuri din februarie, milioane de oameni din peste 170 de țări sărbătoresc Ziua Internațională a Cititului Împreună, o inițiativă globală care evidențiază importanța lecturii cu voce tare și rolul poveștilor în consolidarea comunităților.

În România, această zi este marcată oficial din 2017, evenimentele fiind coordonate de organizația Citim Împreună România. Tema ediției din acest an este democrația.

În Botoșani, elevii Clasei Pregătitoare B Step by Step Veverițele curioase de la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, coordonați de prof. Olguța-Cătălina Dughilă și prof. Oana-Olivia Străchinariu, vor marca această zi printr-o activitate desfășurată în colaborare cu Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Copiii vor descoperi, prin povești, jocuri interactive și ateliere de creație, teme esențiale precum prietenia, acceptarea și bullying-ul. Jocurile de rol le vor oferi oportunitatea de a interacționa cu elevi mai mari și de a exersa, într-un mod democratic, drepturile fundamentale.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu bibliotecara Brîndușa Coteț, de la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Două cutremure în zona Vrancea, marți după-amiază

Publicat

Publicitate

Marți, 4 februarie 2025, nu mai puțin de două cutremure au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism, cu magnitudinea de 4,2, s-a produs la ora locală 16:06, la o adâncime de 90 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din zonă, însă nu au fost raportate pagube materiale sau victime.

La doar zece minute distanță, la ora 16:16, un al doilea cutremur, de intensitate mai mică, cu magnitudinea de 2,4, a avut loc în aceeași regiune. Seismul s-a produs la o adâncime de 80,3 kilometri.

Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, fiind cunoscută pentru producerea frecventă a unor cutremure de magnitudine variabilă. Autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente și să respecte măsurile de siguranță în caz de seism.

Citeste mai mult

Economie

Program pentru ÎNCĂLZIREA serelor: Ministrul Agriculturii vrea prima butelie și centrală cu GPL în solarii cu acciza plătită de stat

Publicat

Publicitate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, solicită sprijin pentru introducerea unui program pentru încălzirea serelor, respectiv prima butelie și centrală cu GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor să fie suportată de statul român, relatează agerpres.ro.

”O să am o discuție cu ministrul Mediului, cu domnul Fechet (Mircea Fechet n.r), astfel încât să alocăm din Fondul de Mediu pentru toate solariile din România un program reprezentând prima butelie și centrală cu GPL pentru încălzirea serelor. De aceea vă mai cer încă o dată sprijin, ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, ca această acciză să fie suportată de către statul român”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de specialitate din Parlament.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce a fost informat că Legea ”Prima seră” este în sertar la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută, amendată și probabil aprobată, dar i-a fost solicitat sprijin pentru a prinde în semestrul doi al acestui an o sumă în buget, la rectificare, pentru acest program, în așa fel încât să nu se rostogolească pe bugetul anului 2026.

”Aș vrea la dezbaterea proiectului în Comisia de agricultură din Camera Deputaților să stabilim și plafonul direct, prin lege, al sumelor pe care le alocăm pentru acest program. Sunt de acord cu investiții în sere, în România, dar la fel, direct prin lege, aș dori foarte mult ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire, cu tot ce trebuie pentru a produce tot timpul anului. Vreau să vă anunț că am finalizat cele 1.700 de sere cu sisteme de încălzire pe care le-am scos în bazinul legumicol la instalarea tinerilor fermieri, dar trebuie să continuăm cu acest program. Sunt de acord cu acest program (‘Prima seră’ n.r.), de aceea, atunci când se va dezbate proiectul, vreau să particip și eu ca să putem creiona ghidul când îl lansăm, cu tot ceea ce trebuie, astfel încât să producem în extra-sezon aceste legume”, a transmis Florin Barbu.

Acesta a precizat că este un pachet dedicat legumiculturii, pentru ca fermierii să aibă eficiență economică și pentru a avea legume în extra sezon.

”Pentru a avea legume în extra sezon trebuie să ne batem cu alte state unde temperaturile și clima au alte condiții. De aceea sunt de acord și voi fi prezent în comisie și împreună vom face acest buget pentru bazinul legumicol din România”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending