Zeci de credincioși au participat, vineri seară, la slujba de sfințire a Troiței din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani. Evenimentul religios s-a înscris în programul Cercului misionar „Sfântul Spiridon” și a reunit un sobor numeros de preoți de la bisericile din oraș, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal.
Crucea de piatră cântărește în total șapte tone și a fost realizată după modelul troiței de la Mănăstirea Moldovița, care este ctitorie a Domnitorului Petru Rareș. Amplasarea s-a făcut pe locul vechii cruci din mozaic, părintele paroh insistând de multă vreme asupra aspectului arhaic al unui astfel de monument religios.
„Astăzi mi s-a mai împlinit un vis. Doream de mult să se împlinească. Vă mărturisesc că atunci când am venit la această biserică, care era în derivă, după cum bine știți, m-am uitat și la troița din mozaic care era amplasată pe acest loc. M-am gândit că nu se preta pentru această bijuterie a orașului nostru și m-am gândit că dacă va ajuta Bunul Dumnezeu, după ce voi restaura biserica, voi schimba și troița care nu a fost dărâmată, ci strămutată în altă parte”, a mărturisit părintele.
Povestea TROIȚEI
Ca orice lucru menit să rămână mărturie generațiilor viitoare, troița cea nouă de la biserica din mijlocul orașului are povestea sa. Până la momentul sfințirii a trecut prin diverse „încercări” și nu a fost scutită de vămile birocrației.
„După ce am terminat lucrările, am comandat această sfântă cruce, la Vama, spre Vatra Dornei. A fost gata încă de la sfințire, dar din anumite considerente nu am putut s-o mai amplasăm atunci. Apoi am vrut să o amplasăm de Ziua Crucii, am și anunțat acest lucru, era gata camionul și macaraua să meargă s-o ridice pentru că este foarte grea, are șapte tone, și am primit înștiințare că mai trebuie niște aprobări, părintele protopop m-a ajutat, și iată că, de ziua mea, a venit timpul și visul meu s-a împlinit. Am vrut inițial să caut un sponsor, dar apoi m-am gândit că prin jertfa mai multor credincioși care rămân ctitori și binefăcători pentru această troiță să fie mai mulți care să rămână în cartea vieții. Această troiță este pentru uzul nostru, aici vom face slujba Învierii ” a dezvăluit părintele Dumitru Mateciuc.
Publicitate
Credincioșii din parohie au făcut front comun cu părintele lor duhovnic și au reușit să vadă momentul sfințirii acestei cruce care reprezintă o mărturie de credință, un testament pe care generația de astăzi îl va lăsa generațiilor viitoare, chezășie a încercării de a transmite mai departe vie și nealterată credința primită de la strămoși.
Mai rămâne de împlinit VISUL CEL MARE
Părintele paroh, Dumitru Mateciuc, mai are multe de făcut pentru credincioșii pe care îi păstorește și pentru cei care îl caută pe Dumnezeu. În planurile sale se regăsește altarul de vară, care nu a fost prins în proiectul de restaurare a bisericii. Dar mai mult decât orice, părintele își dorește ca lăcașul de cult să primească veșmântul picturii. De fiecare dată când abordează în predici acest subiect, emoțiile îl copleșesc pentru că simte că dacă ar mai fi trăit, Elena Doamna ar fi înveșmântat biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos. Așa cum a fost pictată și Biserica Uspenia.
„Mai am câteva planuri: trebuie să facem altarul de vară, unde vom sluji pe timp de vară și la slujba de hram, dar n-a fost prins în proiect. Visul cel mai mare al meu de acum înainte este pictarea acestui sfânt lăcaș ca să împlinim visul Elenei Doamna care dacă ar mai fi trăit ar fi împodobit biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos”, a spus părintele Dumitru.
„Avem nevoie de un steag al păcii”
După slujba de sfințire, protopopul Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură spre folosul credincioșilor prezenți.. În predica sa a insistat pe beneficiile pe care le aduce închinarea la Sfânta Cruce, întrucât suntem chemați să cinstim jertfa Mântuitorului Iisus Hristos și suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie
„Împreună am asistat la sfințirea jerfelnicului celui nou, jertfelnic care ne naște spre o viață duhovnicească spre o altă lume, lumea sfințeniei. Sfânta Cruce este jertfelnicul cel nou. Dacă în Vechiul Testament, jertfelnicul era curățit și apoi sfințit și cine se atingea de el se sfințea, cu atât mi mult Sfânta Cruce, peste care a curs Sângele Mântuitorului nostru, sfințită este și este sfințenie. (…) Nicăieri nu vom găsi în Sfânta Scriptură vreun cuvânt de ocară împotriva sfintei cruci. Cum să se ridice unii și să nege necesitatea sfintei cruci, biruința sfintei Cruci și, mai cu seamă, ce ni se spune în Evanghelia Ioan, în Cap. 19, că Maica Domnului stătea lângă Crucea lui Iisus. Iată și noi, să privim cu dragoste la Sfânta Cruce. Suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie.
Deci să înțelegem…Avem nevoie de un steag al păcii, de un steag al smereniei, al dragostei, de un steag care ne duce cu adevărat la mântuire”, a spus în predica sa părintele protopop, al cărui cuvânt de învățătură îl puteți urmări integral în video de mai jos.
După eveniment, credincioșii au participat la slujba Sfântului Maslu, unde s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.
Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.
Ce mai este interzis
”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.
Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.
„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.
Publicitate
Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.
Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap
Elevilor le este interzis:
să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.
FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.
FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.
Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.
În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.
În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.
Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:
Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.
Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.
În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.
Publicitate
La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.