Connect with us

Eveniment

VIDEO: Slujbă cu sobor de preoți și zeci de credincioși la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, la sfințirea troiței noi

Publicat

Publicitate

Zeci de credincioși au participat, vineri seară, la slujba de sfințire a Troiței din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani. Evenimentul religios s-a înscris în programul Cercului misionar „Sfântul Spiridon” și a reunit un sobor numeros de preoți de la bisericile din oraș, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal.

Crucea de piatră cântărește în total șapte tone și a fost realizată după modelul troiței de la Mănăstirea Moldovița, care este ctitorie a Domnitorului Petru Rareș. Amplasarea s-a făcut pe locul vechii cruci din mozaic, părintele paroh insistând de multă vreme asupra aspectului arhaic al unui astfel de monument religios.

„Astăzi mi s-a mai împlinit un vis. Doream de mult să se împlinească. Vă mărturisesc că atunci când am venit la această biserică, care era în derivă, după cum bine știți, m-am uitat și la troița din mozaic care era  amplasată pe acest loc. M-am gândit că nu se preta pentru această bijuterie a orașului nostru și m-am gândit că dacă va ajuta Bunul Dumnezeu, după ce voi restaura biserica, voi  schimba și troița care nu a fost dărâmată, ci strămutată în altă parte”, a mărturisit părintele.

Povestea TROIȚEI

Ca orice lucru menit să rămână mărturie generațiilor viitoare, troița cea nouă de la biserica din mijlocul orașului are povestea sa. Până la momentul sfințirii a trecut prin diverse „încercări” și nu a fost scutită de vămile birocrației.

„După ce am terminat lucrările, am comandat această sfântă cruce, la Vama, spre Vatra Dornei. A fost gata încă de la sfințire, dar din anumite considerente nu am putut s-o mai amplasăm atunci. Apoi am vrut să o amplasăm de Ziua Crucii, am și anunțat acest lucru, era gata camionul și macaraua să meargă s-o ridice pentru că este foarte grea, are șapte tone, și am primit înștiințare că mai trebuie niște aprobări, părintele protopop m-a ajutat, și iată că, de ziua mea, a venit timpul și visul meu s-a împlinit. Am vrut inițial să caut un sponsor, dar apoi m-am gândit că prin jertfa mai multor credincioși care rămân ctitori și binefăcători pentru această troiță să fie mai mulți care să rămână în cartea vieții. Această troiță este pentru uzul nostru, aici vom face slujba Învierii ” a dezvăluit părintele Dumitru Mateciuc.

Publicitate

Credincioșii din parohie au făcut front comun cu părintele lor duhovnic și au reușit să vadă momentul sfințirii acestei cruce care reprezintă o mărturie de credință, un testament pe care generația de astăzi îl va lăsa generațiilor viitoare, chezășie a încercării de a transmite mai departe vie și nealterată credința primită de la strămoși.

Mai rămâne de împlinit VISUL CEL MARE

Părintele paroh, Dumitru Mateciuc, mai are multe de făcut pentru credincioșii pe care îi păstorește și pentru cei care îl caută pe Dumnezeu. În planurile sale se regăsește altarul de vară, care nu a fost prins în proiectul de restaurare a bisericii. Dar mai mult decât orice, părintele își dorește ca lăcașul de cult să primească veșmântul picturii. De fiecare dată când abordează în predici acest subiect, emoțiile îl copleșesc pentru că simte că dacă ar mai fi trăit, Elena Doamna ar fi înveșmântat biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos. Așa cum a fost pictată și Biserica Uspenia.

„Mai am câteva planuri: trebuie să facem altarul de vară, unde vom sluji pe timp de vară și la slujba de hram, dar n-a fost prins în proiect. Visul cel mai mare al meu de acum înainte este pictarea acestui sfânt lăcaș ca să împlinim visul Elenei Doamna care dacă ar mai fi trăit ar fi împodobit biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos”, a spus părintele Dumitru.

„Avem nevoie de un steag al păcii”

După slujba de sfințire, protopopul Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură spre folosul credincioșilor prezenți.. În predica sa a insistat pe beneficiile pe care le aduce închinarea la Sfânta Cruce, întrucât suntem chemați să cinstim jertfa Mântuitorului Iisus Hristos și suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie

„Împreună am asistat la sfințirea jerfelnicului celui nou, jertfelnic care ne naște spre o viață duhovnicească spre o altă lume, lumea sfințeniei. Sfânta Cruce este jertfelnicul cel nou. Dacă în Vechiul Testament, jertfelnicul era curățit și apoi sfințit și cine se atingea de el se sfințea, cu atât mi mult Sfânta Cruce, peste care a curs Sângele Mântuitorului nostru, sfințită este și este sfințenie. (…) Nicăieri nu vom găsi în Sfânta Scriptură vreun cuvânt de ocară împotriva sfintei cruci. Cum să se ridice unii și să nege necesitatea sfintei cruci, biruința sfintei Cruci și, mai cu seamă, ce ni se spune în Evanghelia Ioan, în Cap. 19, că Maica Domnului stătea lângă Crucea lui Iisus. Iată și noi, să privim cu dragoste la Sfânta Cruce. Suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie.

Deci să înțelegem…Avem nevoie de un steag al păcii, de un steag al smereniei, al dragostei, de un steag care ne duce cu adevărat la mântuire”, a spus în predica sa părintele protopop, al cărui cuvânt de învățătură îl puteți urmări integral în video de mai jos.

După eveniment, credincioșii au participat la slujba Sfântului Maslu, unde s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, se arată în video-ul postat de MAI.

Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată…

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este!”

„Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi.”

Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă, este sfatul celor de la MAI, care îi avertizează și pe cei tentați de fraudele online: „Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 10% din fondurile distribuite la nivel național.

Intervențiile vizează, în principal, modernizarea sau finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar includ și două proiecte noi care vor demara în acest an. Scopul este ca, până la începutul viitorului an școlar, elevii să beneficieze de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional.

Vor beneficia de aceste investiții unități de învățământ din comunele Blândești, Cândești (2 unități), Corni (2 unități), Frumușica, Havârna, Hănești, Hudești, Păltiniș, Românești, Tudora, Ungureni (2 unități) și Vorona.

Din cele 15 investiții, 13 sunt proiecte în curs, demarate în anii anteriori, iar 2 vor începe în acest an, în baza noii finanțări.

În aceste condiții este așteptat ca primarii din comunele vizate vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru copii.

Publicitate

Acest demers se înscrie într-un plan mai amplu de modernizare a unităților de învățământ din mediul rural, cu scopul de a reduce discrepanțele dintre școlile de la sat și cele de la oraș și de a sprijini dezvoltarea educațională a copiilor din toate zonele județului.

Citeste mai mult

Economie

Carrefour retrage de la vânzare 12 tipuri de paste. Pericol pentru persoanele alergice la muștar

Publicat

Publicitate

Carrefour România a anunțat astăzi că a demarat o campanie urgentă de retragere și rechemare a 12 sortimente de paste marca Carrefour Classic, produse de compania italiană Ghigi 1870 S.p.A. Măsura vizează toate loturile și termenele de valabilitate ale acestor produse.

Motivul retragerii este lipsa menționării pe etichetă a unui alergen important: muștarul. Acesta poate provoca reacții severe persoanelor alergice, iar prezența sa neindicată constituie un risc major pentru sănătate.

Printre produsele retrase se regăsesc mai multe tipuri de paste, atât obișnuite, cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Pastele au fost comercializate în peste 300 de magazine Carrefour din toată țara, inclusiv în marile orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați.

Ce trebuie să faci dacă ai cumpărat aceste produse?

Carrefour le recomandă clienților care au achiziționat pastele retrase să nu le consume, mai ales dacă suferă de alergie la muștar. Produsele pot fi returnate în orice magazin Carrefour, iar banii vor fi restituiți integral, fără a fi nevoie de bonul fiscal.

Publicitate

Pentru mai multe informații, clienții sunt încurajați să contacteze serviciul de relații cu clienții al Carrefour.

Citeste mai mult

Eveniment

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune că schimbările sunt necesare pentru că, în ultima perioadă, tot mai multe companii din domeniul telecomunicațiilor au trecut prin fuziuni, divizări sau alte reorganizări, ceea ce a dus la complicații legate de dreptul de a folosi anumite numere de telefon.

Ce înseamnă asta, concret? Dacă un operator este preluat de altul sau dacă două firme se unesc, noile reguli stabilesc exact cine și cum poate folosi numerele deja existente. Scopul este ca tu, ca utilizator, să nu simți nicio diferență: numărul tău rămâne activ și funcțional, chiar dacă în spate au loc schimbări între firme.

O altă noutate importantă este că ANCOM introduce o procedură nouă pentru transferul numerelor, care poate fi aplicată atunci când celelalte variante legale nu mai funcționează. Transferul se va face doar dacă ambele părți sunt de acord și trebuie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte, împreună cu un plan clar de implementare.

Totodată, ANCOM a clarificat și modul în care funcționează portabilitatea numerelor – adică acea posibilitate de a-ți păstra numărul de telefon atunci când schimbi operatorul. Noile prevederi garantează că, în cazurile de reorganizare a companiilor, numerele portate rămân active, iar utilizatorii nu trebuie să facă nimic suplimentar.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în ziua în care decizia ANCOM va fi publicată în Monitorul Oficial.

Publicitate

ANCOM este instituția care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în România, având ca obiectiv principal protejarea drepturilor utilizatorilor și asigurarea unor servicii moderne și eficiente, mai ales în contextul digitalizării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending