Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Slujbă cu sobor de preoți și zeci de credincioși la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, la sfințirea troiței noi

Publicat

Publicitate

Zeci de credincioși au participat, vineri seară, la slujba de sfințire a Troiței din curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din municipiul Botoșani. Evenimentul religios s-a înscris în programul Cercului misionar „Sfântul Spiridon” și a reunit un sobor numeros de preoți de la bisericile din oraș, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal.

Crucea de piatră cântărește în total șapte tone și a fost realizată după modelul troiței de la Mănăstirea Moldovița, care este ctitorie a Domnitorului Petru Rareș. Amplasarea s-a făcut pe locul vechii cruci din mozaic, părintele paroh insistând de multă vreme asupra aspectului arhaic al unui astfel de monument religios.

„Astăzi mi s-a mai împlinit un vis. Doream de mult să se împlinească. Vă mărturisesc că atunci când am venit la această biserică, care era în derivă, după cum bine știți, m-am uitat și la troița din mozaic care era  amplasată pe acest loc. M-am gândit că nu se preta pentru această bijuterie a orașului nostru și m-am gândit că dacă va ajuta Bunul Dumnezeu, după ce voi restaura biserica, voi  schimba și troița care nu a fost dărâmată, ci strămutată în altă parte”, a mărturisit părintele.

Publicitate

Povestea TROIȚEI

Ca orice lucru menit să rămână mărturie generațiilor viitoare, troița cea nouă de la biserica din mijlocul orașului are povestea sa. Până la momentul sfințirii a trecut prin diverse „încercări” și nu a fost scutită de vămile birocrației.

„După ce am terminat lucrările, am comandat această sfântă cruce, la Vama, spre Vatra Dornei. A fost gata încă de la sfințire, dar din anumite considerente nu am putut s-o mai amplasăm atunci. Apoi am vrut să o amplasăm de Ziua Crucii, am și anunțat acest lucru, era gata camionul și macaraua să meargă s-o ridice pentru că este foarte grea, are șapte tone, și am primit înștiințare că mai trebuie niște aprobări, părintele protopop m-a ajutat, și iată că, de ziua mea, a venit timpul și visul meu s-a împlinit. Am vrut inițial să caut un sponsor, dar apoi m-am gândit că prin jertfa mai multor credincioși care rămân ctitori și binefăcători pentru această troiță să fie mai mulți care să rămână în cartea vieții. Această troiță este pentru uzul nostru, aici vom face slujba Învierii ” a dezvăluit părintele Dumitru Mateciuc.

Publicitate

Credincioșii din parohie au făcut front comun cu părintele lor duhovnic și au reușit să vadă momentul sfințirii acestei cruce care reprezintă o mărturie de credință, un testament pe care generația de astăzi îl va lăsa generațiilor viitoare, chezășie a încercării de a transmite mai departe vie și nealterată credința primită de la strămoși.

Mai rămâne de împlinit VISUL CEL MARE

Părintele paroh, Dumitru Mateciuc, mai are multe de făcut pentru credincioșii pe care îi păstorește și pentru cei care îl caută pe Dumnezeu. În planurile sale se regăsește altarul de vară, care nu a fost prins în proiectul de restaurare a bisericii. Dar mai mult decât orice, părintele își dorește ca lăcașul de cult să primească veșmântul picturii. De fiecare dată când abordează în predici acest subiect, emoțiile îl copleșesc pentru că simte că dacă ar mai fi trăit, Elena Doamna ar fi înveșmântat biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos. Așa cum a fost pictată și Biserica Uspenia.

Publicitate

„Mai am câteva planuri: trebuie să facem altarul de vară, unde vom sluji pe timp de vară și la slujba de hram, dar n-a fost prins în proiect. Visul cel mai mare al meu de acum înainte este pictarea acestui sfânt lăcaș ca să împlinim visul Elenei Doamna care dacă ar mai fi trăit ar fi împodobit biserica ca pe o Mireasă a lui Hristos”, a spus părintele Dumitru.

„Avem nevoie de un steag al păcii”

După slujba de sfințire, protopopul Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură spre folosul credincioșilor prezenți.. În predica sa a insistat pe beneficiile pe care le aduce închinarea la Sfânta Cruce, întrucât suntem chemați să cinstim jertfa Mântuitorului Iisus Hristos și suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie

Publicitate

„Împreună am asistat la sfințirea jerfelnicului celui nou, jertfelnic care ne naște spre o viață duhovnicească spre o altă lume, lumea sfințeniei. Sfânta Cruce este jertfelnicul cel nou. Dacă în Vechiul Testament, jertfelnicul era curățit și apoi sfințit și cine se atingea de el se sfințea, cu atât mi mult Sfânta Cruce, peste care a curs Sângele Mântuitorului nostru, sfințită este și este sfințenie. (…) Nicăieri nu vom găsi în Sfânta Scriptură vreun cuvânt de ocară împotriva sfintei cruci. Cum să se ridice unii și să nege necesitatea sfintei cruci, biruința sfintei Cruci și, mai cu seamă, ce ni se spune în Evanghelia Ioan, în Cap. 19, că Maica Domnului stătea lângă Crucea lui Iisus. Iată și noi, să privim cu dragoste la Sfânta Cruce. Suntem îndemnați, prin Cuvântul Domnului, ca să fim o lume bazată pe iubire, pace, iertare și smerenie.

Deci să înțelegem…Avem nevoie de un steag al păcii, de un steag al smereniei, al dragostei, de un steag care ne duce cu adevărat la mântuire”, a spus în predica sa părintele protopop, al cărui cuvânt de învățătură îl puteți urmări integral în video de mai jos.

După eveniment, credincioșii au participat la slujba Sfântului Maslu, unde s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: „Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”. Sunt sfaturi de la pompieri pentru micuții din Ștefănești

Publicat

Publicitate

„Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”, „Dacă avem o problemă, cerem ajutorul părinților sau al doamnelor educatoare!“, – sunt lucruri pe care copiii le învață încă de la grădiniță. Pentru a înțelege mai bine aceste sfaturi, preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Ștefănești au vizitat, în această dimineață, Garda de Intervenție Ștefănești.

La acțiune au participat peste 50 de copii. Pompierii le-au arătat autospecialele pe care le folosesc pentru stingerea incendiilor sau pentru salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente ce le pot pune viața în pericol. Copiii au urcat și în barcă și au probat vestele de salvare.

Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre comportamentul în cazul

Publicitate

producerii unui incendiu în incinta grădiniței, prezentându-le următorii pași:

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți;

– ieșiți din clădire sub supravegherea și îndrumarea educatoarelor;

Publicitate

– nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

Totodată, pompierii le-au oferit următoarele sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță:

Publicitate

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări în casă;

– nu trageți de cablurile electrice sau de prize, deoarece există pericol de electrocutare;

– nu vă jucați în preajma aragazului și nu lăsați jucăriile în imediata apropiere a acestuia;

Publicitate

– nu așezați pe radiatoare sau plite, jucării, haine sau alte lucruri care pot lua foc;

– nu imitați lucrurile periculoase pe care le vedeți pe internet.

Citeste mai mult

Eveniment

Ce amenzi au dat polițiștii în 2024 la Botoșani pentru nesemnalizarea corespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor de pe partea carosabilă

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste  30.000  de lei au fost aplicate de polițiștii de la Botoșani pentru nesemnalizarea corespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor de pe partea carosabilă.

De la începutul anului până în prezent, polițiștii rutieri au desfășurat activități de prevenire și combatere a accidentelor rutiere, prilej cu care au fost identificate 4+ lucrări nesemnalizate corespunzător pe suprafața părții carosabile, existând riscul producerii de accidente rutiere.

Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, executanților  responsabili de lucrările respective în valoare totală de peste 30.000 de lei,  fiindu-le stabilite termene pentru remedierea problemelor identificate.

Publicitate

“Astfel de verificări sunt desfășurate în mod constant de către polițiștii rutieri, pe raza întregului județ”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani: 8 permise și 5 certificate de înmatriculare REȚINUTE în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au organizat în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 46 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

IJP Botoșani a precizat astăzi într-un comunicat că activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 171 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 55.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 8 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare.

“Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

La pachet: Accident la Botoșani produs de un șofer cu alcoolemie de 1,34 mg/l la volan. A încercat să dea și MITĂ polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au fost sesizați la data de 14 mai 2024  cu privire la faptul că pe Calea Națională, din municipiul Botoșani s-a produs un accident rutier cu pagube materiale, iar conducătorul auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

Echipajul direcționat la fața locului a stabilitat identitatea conducătorului auto implicat în accident, în persoana unui bărbat, de 48 de ani, din municipiul Botoșani. Acesta a fost testat cu apartul etilotest, valoarea indicată fiind de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge, în vederea stabiliri alcoolemiei.

Publicitate

“Mai mult decât atât, în timpul activităților specifice, conducătorul auto a încercat să ofere bani,  cu titlu de mită, polițiștilor. Aceștia au informat polițiștii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție cu privire la eveniment, cercetările fiind continuate și pentru această faptă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending