Numeroși botoșăneni au participat, sâmbătă, la slujba oficiată în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina, care începând de anul acesta este ocrotitorul spiritual al paraclisului de vară din curtea Mănăstirii Sihăstria Voronei.
Prima slujbă a fost săvârșită de un sobor de preoți, alături de părinții slujitori ai Mănăstirii Sihăstria Voronei slujind starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, protosinghelul Elisei, părintele Pahomie, stareț al unei mănăstiri din zona Bacăului, fost viețuitor și duhovnic al Sihăstriei Voronei, părintele Gabriel Roșu, protosinghel în Episcopia Romanului și Bacăului, care fost frate la mănăstirea menționată și este din satul Poiana, ierodiaconul Calinic, părintelui Teodosie, egumenul Schitului Oneaga și câțiva părinți diaconi de la Mitropolia Iași.
Răspunsurile la strană au fost oferite în cadrul Sfintei Liturghii de mai mulți psalți și protopsalți care au venit tocmai de la București ca să aducă laude lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfântului Mare Mucenic Mina la Mănăstirea Sihăstria Voronei.
Anul acesta, pe 9 septembrie, când este cinstit Sfântul Onufrie, ale cărui sfinte moaște se găsesc la Mănăstirea Sihăstria Voronei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a săvârșit slujba de sfințire a noului paraclis închinat Sfântului Mucenic Mina, care ocrotește acest așezământ monahal din anul 1941.
Paraclisul din spatele bisericii, care primise în urmă cu aproape o sută de ani hramul sfântului ocrotitor al celor păgubiți, este făcut din bârne și se află într-o stare avansată de degradare, de aceea nu s-a mai putut reabilita. „Oricât am fi încercat noi, deși în anii 90 l-am reparat și l-am vopsit din nou, însă nu a ținut prea mult. Și de aceea am luat această hotărâre ca să transferăm hramul Sfântului Mucenic Mina la paraclisul de vară, fiindcă nu putem să renunțăm la un sfânt care a ajutat în decursul istoriei mănăstirii pe mulți credincioși, mai ales pe cei care suferă de pagube și de nedreptăți. Dăm slavă lui Dumnezeu, Sfântului Mucenic Mina”, a spus celor prezenți la slujbă starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, Ghedeon Huțanașu.
Credincioșii au avut bucuria de a se închina la sfintele moaște ale Sfântului Mina, care o singură dată pe an sunt scoase din Altar, unde stau pe sfânta masă, și sunt așezate lângă sfintele moaște ale Sfântului Onufrie.
Publicitate
„Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit anul acesta, în sfârșit, să sărbătorim hramul Sfântului Mucenic Mina pe un altar sfințit, fiindcă până acum, noi am avut acest hram din Și mă bucur că azi au venit părinți să slujească împreună cu noi și să aducem mulțumire Sfântului Mucenic Mina pe care l-am primit anul acesta, pentru că a avut loc pe 9 septembrie sfințirea noului paraclis de vară”, a mai adăugat părintele stareț. (VIDEO în articol)
„„Mormintele martirilor devin sfinte mese”
Cuvântul de învățătură, extrem de frumos și ziditor, i-a aparținut protosinghelului Elisei, starețul Mănăstirii „Sfânta Treime” Iași. „Prin persecuțiile pe care le-au făcut împărații romani s-a împlinit o prorocie și un cuvânt al Mânuitorului Iisus Hristos….Atunci când religia creștină era considerată ilicită, era interzisă pe întreg teritoriu al Imperiului Roman, biserica se consolidează. Prin ce se consolidează, iubiți credincioși? Prin sfinții care mărturisesc dreapta credință și trec din moarte la viață prin martiriu. Cele mai vechi prăznuiri pe care le are Biserica sunt cele închinate sfinților martiri, pentru că au fost primii sfinți, din primele secole alea Bisericii, care au mărturisit și au vărsat sângele pentru Hristos, iar creștinii au luat trupurilor lor și le-au înmormântat. Unde poti să înmormântezi un trup mucenicesc, decât în biserică, în catacombele de sub pământ la vremea respectivă?! Și nu în orice loc, ci sub sfânta masă. Astfel, mormintele martirilor devin sfintele mese pe care se aduce jertfa cea fără de sânge, Trupul lui Hristos, pentru care și-au vărsat sângele”, a spus protos. Elisei, în predica pe care o puteți urmări integral mai jos.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: În România, legislația privind plățile în numerar este strict reglementată pentru a combate evaziunea fiscală și a încuraja utilizarea mijloacelor electronice de plată, scrie alba24.ro.
Achiziționarea unui autoturism cu numerar este supusă unor plafoane specifice, care variază în funcție de statutul vânzătorului și al cumpărătorului.
Achiziția de la o persoană juridică (dealership sau firmă)
Conform Legii nr. 70/2015, actualizată prin OUG nr. 15/2023, plățile în numerar între persoane fizice și persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoană. Adică 2.000 de euro.
Aceasta înseamnă că, dacă intenționați să cumpărați un autoturism de la un dealer auto sau o companie, suma maximă pe care o puteți plăti în numerar într-o singură zi este de 10.000 lei.
Pentru sumele care depășesc acest plafon, este obligatorie utilizarea instrumentelor de plată fără numerar, precum transferurile bancare, precizează ANAF.
Care este suma maximă de bani cash cu care poți cumpăra o mașină: achiziția de la o persoană fizică
În cazul tranzacțiilor între două persoane fizice, legislația permite plăți în numerar până la un plafon de 50.000 lei pe zi.
Publicitate
Astfel, dacă achiziționați un autoturism de la un alt particular, puteți efectua plata în numerar până la această sumă.
Pentru orice sumă care depășește 50.000 lei, diferența trebuie achitată prin mijloace de plată fără numerar.
Aspecte importante de reținut
Fragmentarea plăților: Este interzisă divizarea unei sume mai mari în plăți mai mici pentru a evita respectarea plafoanelor legale. De exemplu, nu puteți efectua mai multe plăți de 10.000 lei în zile consecutive către o persoană juridică pentru a achita o datorie totală mai mare.
Documentarea tranzacției: Indiferent de modalitatea de plată, este esențial să documentați corespunzător tranzacția printr-un contract de vânzare-cumpărare și, dacă este cazul, să înregistrați vehiculul la autoritățile competente.
Sancțiuni: Nerespectarea plafoanelor legale pentru plățile în numerar poate atrage sancțiuni atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.
În concluzie, dacă doriți să achiziționați un autoturism în România și să efectuați plata în numerar, trebuie să respectați plafoanele menționate: până la 10.000 lei pentru tranzacțiile cu persoane juridice și până la 50.000 lei pentru tranzacțiile între persoane fizice.
Pentru sumele care depășesc aceste limite, este necesară utilizarea mijloacelor de plată electronice.
O ambulanță a fost implicată, vineri seară, într-un accident rutier în municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
Potrivit acestora, autospeciala sanitară a intrat în coliziune cu un autoturism.
‘Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare, și două ambulanțe SMURD (Echipaj de prim-ajutor și Terapia intensivă mobilă), cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean’, precizează ISU.
În eveniment au fost implicate patru persoane, dar acestea nu au necesitat transportul la spital. AGERPRES
În România, există mai multe opțiuni pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme, însă nu toți românii pot beneficia de aceleași condiții. Unele persoane pot ieși la pensie fără penalizări, în timp ce altele trebuie să își cumpere ani suplimentari de vechime pentru a se încadra în cerințele necesare pensionării. În 2025, legea prevede mai multe posibilități pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, însă acest proces nu vine fără costuri, informează playtech.ro.
Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu complet
Românii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard, fără a fi penalizați.Aceștia nu vor avea nicio diminuare a pensiei, iar perioada de studii universitare sau de serviciu militar poate fi luată în calcul la vechimea în muncă.
Vârsta la care femeile pot ieşi la pensie dacă au stat în concediu pentru creşterea copilului. Ce scrie în lege exact
Diferențele dintre pensii și venituri în Europa: cum se compară România cu restul țărilor
Acest lucru oferă o mare flexibilitate celor care doresc să se bucure de pensie mai devreme, fără a suporta scăderi semnificative ale venitului lunar.
Boala incurabilă de care suferă Cosmina Păsărin. De asta are mereu la ea acest obiect: „Nu o să scap niciodată”
Mulți români se gândesc la pensionare mai devreme, în special după vârsta de 55 de ani, când unii își reevaluează opțiunile pentru un trai mai liniștit.
Pensionarea anticipată și penalitățile pentru stagiul incomplet
Publicitate
Pe de altă parte, românii care nu au realizat stagiul complet de cotizare, între 35 și 40 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Totuși, aceștia vor înregistra o pensie mai mică, întrucât se aplică o penalizare.
Dacă o persoană își începe pensia la 60 de ani, iar stagiul de cotizare este de 35 de ani, penalitatea poate ajunge până la 24%. Totuși, aceasta a scăzut față de 35%, cât era în trecut, iar penalizarea se reduce pe măsură ce persoana se apropie de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
În cazul mamelor, există reduceri pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 14 ani, iar în anumite domenii de activitate, cum ar fi industria de apărare sau pentru sudori, există reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.
Ce pot face cei care nu au vechimea necesară
Pentru cei care nu au vechimea necesară, există opțiunea de a cumpăra ani suplimentari de vechime. În 2025, costul unei luni de vechime este de aproximativ 1.000 de lei, iar pentru un an întreg, suma ajunge la peste 11.000 de lei.
De asemenea, este important de menționat că persoanele care aleg să își cumpere ani de vechime nu vor beneficia de pensionare anticipată pe baza acestor contribuții. Până la șase ani pot fi cumpărați, iar plata acestora se poate face în mai multe tranșe.
Așadar, opțiunile pentru pensionare mai devreme sunt diverse, iar românii au posibilitatea să își regleze stagiul de cotizare, inclusiv prin achiziționarea de ani suplimentari. Totuși, acest lucru vine cu costuri, iar fiecare persoană trebuie să facă un calcul atent înainte de a lua o decizie.
Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Brăești. Un garaj a fost cuprins de flăcări. Puțin a lipsit ca focul să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brăești. Aceștia au constatat faptul că ardeau garajul, o mașină și un scuter, care erau în interiorul acestuia. O bucătărie de vară a fost afectată parțial de flăcări. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.
A fost salvată casă.
Din fericire nu au fost persoane rănite.
Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit produs la compartimentul motor al autoturismului.
Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
Publicitate
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.