Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și cu numele „Sfânta Marie Mică“, umple bisericile din țară în fiecare an, în semn de evlavie profundă față de Fecioara Maria, care a fost începutul mântuirii noastre.
Enoriașii Parohiei „Pacea” din municipiul Botoșani își cinstesc ocrotitoarea spirituală prin participarea numeroasă la slujbele oficiate în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” cu ocazia hramului, rugându-se împreună cu preoții slujitori pentru binele celor care intră în sfântul lăcaș, dar și pentru sufletele celor care au trecut la cele veșnice și se odihnesc în cimitirul parohiei.
Și joi seară, Slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în ajunul sărbătorii de un sobor impresionant de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a adus emoție și bucurie în rândul celor prezenți, nădejde într-un nou început, o dată cu primul praznic al noului An bisericesc.
Cuvântul de învățătură l-a ținut părintele protopop Petru Fercal, care a insistat pe sfințenia Maicii Domnului și importanța acestei sărbători care amintește de începutul mântuirii credincioșilor.
În cuvântul de învățătură cutremurător, părintele Petru Fercal a vorbit despre consecințele faptului că în România, din 1990, s-au făcut peste 20 de milioane de avorturi, potrivit statisticilor. „Iată, se vehiculează că trebuie să fie aduși în țara noastră vreo 500 de mii de cetățeni străini, să fie aici plantați, dar dacă nu s-ar fi făcut avorturi, din 1990 încoace, ar mai fi nevoie să fie aduse popoare din alte părți, să fie colonizate aici? Am fi fost noi în țara noastră. De aceea trebuie să ne rugăm și trebuie să ținem de această țară. De aceea zice psalmistul: Fericit bărbatul care își va umple casa de copii pentru că nu îi va fi frică să stea de vorbă cu dușmanii săi. Și femeia se va mântui prin naștere de fii…SĂ cerem Domnului ajutor să se înmulțească nașterile în țara noastră. Nu trebuie să mergem prin străinătăți să câștigăm o bucată de pâine. Cei care conduc țara aceasta sunt datori să ofere pâine celor care se nasc în pământul acesta. De aceea sunt puși să fie conducători. Cei care nu vor lua în seamă lucrul acesta vor da în fața lui Dumnezeu răspuns” a spus în predica sa părintele protopop, care poate fi urmărită integral în video de mai jos.
Preoţii care se ostenesc în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” de la „Pacea” să călăuzească spre mântuire sufletele enoriașilor sunt părintele paroh Mihai-Marian Macuc și părinții co-slujitori Gheorghe Andrişescu şi Eugen Vornicu.
Istoricul Parohiei Pacea
Cimitirul de stat „Pacea” au luat fiinţă în anul 1901 în urma gestului boierului filantrop Mihail Hermeziu, care a donat primăriei Botoșani o suprafață mare de teren pentru al doilea cimitir. Cimitirul existent, „Eternitatea”, datând din anul 1880, era prea departe pentru locuitorii din zona de nord a orașului. Pentru depunerea celor adormiți, s-a început construcţia unei capele din fondurile Mariei Codrescu (rudă cu Nicolae Iorga), după proiectul ginerelui ei, inginerului constructor Alexandru (Alecu) Saint-Georges (1854-1904). Acest inginer avea ca studii liceul la Cernăuți, Școala politehnică la Praga și a fost inginer-șef la Primăria Botoșani.
Până în anul 1980, în capela cimitirului Pacea s-au oficiat doar slujbe pentru cei adormiți: înmormântări și parastase. Începând cu anul 1980, capela a devenit biserică parohială primind hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Astfel a luat fiinţă parohia „Pacea”, paroh fiind numit preotul Ieremia Teodor. Între anii 1982-1984, Biserica a fost mărită, adăugându-se turla cea mare. În anul 1987 a fost transferat de la parohia Călineşti, în postul de preot II, părintele Eugen Vornicu. Preotul Ieremia Teodor a trecut la cele veșnice în acest an, 1987.
În anul 1989, a fost numit preot paroh la parohia „Pacea”, părintele Gheorghe Andrişescu, venit prin transfer de la parohia „Uspenia”. În anul 1990, au început lucrările de extindere şi de pictare a bisericii și s-au terminat în anul 1993. Pictura a fost executată în tehnica „tempera” de către pictorul Vasile Buzuloi din Bucureşti. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei „Pacea” a fost sfinţită în data de 11 iulie 1993, de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei de atunci, Daniel, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
După ieșirea la pensie a părintelui Gheorghe Andrişescu, începând cu data de 7 iulie 2019, postul de preot paroh a fost ocupat prin concurs de către părintele Mihai-Marian Macuc de la Parohia Manolești Vale. Parohia „Pacea” din municipiul Botoșani este în prezent comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. În Biserica „Nașterea Maicii Domnului” se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
VIDEO: Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe părintele Octavian Poduț, cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni
Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum, duminică, pe cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni, părintele Marian-Octavian Poduț, un apostol al generației sale, preot de nobilă factură, îndrăgostit de Liturghie, de tradiții populare și de lumea satului, niciodată plin de sine, neținând minte răul, niciodată potrivnic ori răuvoitor.
O mare de oameni din satul Tocileni și din localitățile limitrofe s-a adunat în biserica din cimitir, acolo unde părintele Octavian Poduț a fost prohodit, slujba fiind un adevărat omagiu adus de zeci de preoți. Micuța și cocheta bisericuță din cimitirul satului Tocileni, refăcută din temelii de părintele Octavian, a fost ticsită de oameni, dar cei mai mulți au rămas afară, să înfrunte vântul potrivnic și frigul pătrunzător. Cu toate că slujba de înmormântare a unui preot durează aproape trei ore, oamenii au rămas neclintiți.
Slujba de prohodire a urmat după Sfânta Liturghie și a strâns laolaltă peste treizeci de preoți, veniți din municipiul Botoșani, de la Iași sau din Maramureș. În fruntea lor a slujit un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele consilier Andrei Atudorei, care a adus cu sine binecuvântarea ÎPS Teofan, ca mângâiere pentru preoteasa Valentina, împietrită de durere și pentru fiica sa, Adelina-Maria, susținută în permanență de soțul ei.
Cler și credincioși s-au adunat pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Octavian Poduț. Biserica a fost plină de flori albe, care străjuiau de o parte și de alta intrarea.
Duminică, cea mai grea zi pentru familia părintelui Octavian Poduț, mai ales pentru prezbitera Valentina, fiica sa și ginerele său, dar și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a miji de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Octavian, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de peste treizeci de preoți, Unul dintre preoți a venit de la o parohie din Maramureș. Cuvântul de învățătură emoționant al părintelui Andrei Atudorei a fost menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Octavian i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.
„Hristos a înviat din morți…” au cântat cei peste treizeci de preoți și sute de enoriași în biserica ticsită de lume, dar și pe aleile din curte, în bătaia vântului pătrunzător, după cum este specific înmormântării preoților. După acest moment, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost purtat pe umeri de mai mulți preoți care au înconjurat biserica în care a slujit părintele Octavian Poduț peste 44 de ani.
Publicitate
Îndrăgitul duhovnic a fost înmormântat în curtea bisericii pe care abia începuse să o construiască, un al doilea lăcaș necesar în localitate, ale căror lucrări au fost binecuvântate în urmă cu câteva luni de PS Nichifor.
Credincioșii din Tocileni l-au plâns pe părintele lor, convinși că au făcut tot ce a fost posibil ca să-l facă mândru de fiii săi duhovnicești. În anii care au trecut, au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul Teoctist ca să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor. A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
O slujire cât o viață
Părintele Poduț Marin – Octavian s-a născut la 7 iunie 1959 în localitatea Baia Sprie, județul Maramureș. După absolvirea claselor I-VIII de la Școala Generală din Dănești, în anul 1974 s-a înscris la Liceul Teoretic din Baia Sprie unde a studiat un an, apoi, la îndemnul tatălui de a continua tradiția în familie (întreruptă o vreme) de a urma Teologia, a susținut examenul de admitere la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, pe care l-a luat în anul 1975 și a absolvit în anul 1980, iar în anul 1990 a intrat la Facultatea de Teologie din București. De asemenea a absolvit și Facultatea de Drept Hyperion din București.
În vara anului 1980 s-a căsătorit cu Șișeștean Valentina din Șișești și au împreună o fiică pe nume Maria-Adelina. În același an, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolaie, cu ocazia sfințirii Bisericii cu hramul ,,Sfântul Nicolae”din Suceava a fost hirotonit diacon de către I.P.S Teoctist. Ziua următoare, duminică 7 decembrie 1980, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei Teoctist Arapașu în Catedrala Mitropolitană din Iași pe seama parohiei Tocileni, satul natal al Înaltpreasfinției Sale, situat la 9 km de orașul Botoșani.
Biserica „Înălţarea Domnului” din Tocileni a fost construită din lemn în anul 1861 de către egumenul Mănăstirii Golia din Iaşi, Arhimandritul Dionisie. În anul 1906 a fost refăcută fiind reconstruită din cărămidă de către enoriaşi în frunte cu preotul Ion Romanescu.
Din 1980, parohul Marin-Octavian Poduţ a făcut reparații capitale la biserică atât în interior cât şi în exterior. Toate aceste lucrări de refacere a bisericii s-au finalizat în anul 1984 fiind efectuate cu sprijinul moral şi material al Preafericitului Patriarh Teoctist Arăpaşu. Preafericirea Sa a sfinţit-o în anul 1992, în fruntea unui sobor de ierarhi, protopop de Botoșani fiind atunci părintele Lucian Leonte.
Părintele Poduț Octavian a fost de asemenea suplinitor al Parohiei Victoria încă de la începutul venirii sale la Tocileni, pentru că Satul Victoria, fost Filipești a fost filie a Parohiei Tocileni. Când a venit părintele aici, în sat era o biserică din chirpici, construită de nepotul PF Teoctist, Mihai Arăpașu, ajutat de alți săteni, în anul 1978.
În anul 1986, în luna iulie au început lucrările la noua biserică, din zid. Părintele Poduț, împreună cu părintele Grigore Diaconu, protopop de Botoșani la vremea respectivă, și cu Mihai Arăpașu au fost însărcinați de către PF Teoctist să vegheze la construirea ctitoriei sale de suflet de la Victoria. Aceasta a fost terminată în anul 1991, când protopop de Botoșani era părintele Lucian Leonte.
În paralel, părintele Poduț s-a ocupat și de construirea unei case parohiale la Victoria.
Părintele Poduț a fost slujitor și duhovnic al creștinilor din Victoria până în anul 1996, când filia Victoria a devenit parohie, fiind numit primul paroh, părintele Gabriel Mihăescu.
Pentru meritele deosebite a primit distincțiile de iconom stravrofor și a primit Crucea patriarhală.
În urma consultării părintelui Poduț Marin-Octavian cu părintele protopop Petru Fercal și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul trecut s-a hotărât construcția unei noi biserici cu hramul „Sfânta Treime” în parohia Tocileni, lângă casa parohială, și s-a turnat temelia cu cheltuiala aproape exclusivă a familiei părintelui. În data de 28 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a noii bisericii.
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi extinsă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că aceasta este una dintre opțiunile analizate, iar o decizie finală urmează să fie luată până la 1 februarie, relatează alba24.ro. Schema de compensare și plafonare ar putea rămâne în vigoare și după 1 aprilie 2025, pentru o perioadă de trei sau șase luni.
”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spațiu de respiro furnizorilor.
De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei-șase luni. Având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz, mai ales pe piața internațională și având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienții finali.
Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial și vom alege cea mai bună opțiune: păstrăm schema actuală exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, și nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.
Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz. Cât a plătit statul
Totodată, oficialul a menționat că, până la ora actuală, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei. Ministerul Muncii a plătit deja circa 10 miliarde de lei.
”Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăți de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme. Și, din ceea ce știm, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Așa cum știți, noi compensăm pentru clienții non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienții casnici.
Publicitate
Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut și miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea și sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluții, pentru că presiunea pe furnizori este mare.
Sunt și câteva spețe mai delicate. Nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situația în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul și se trezește cu portofoliul de clienți aruncați în FUI (Furnizori de Ultimă Instanță, n.r.). Asta va genera efecte în lanț. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Cât ar crește prețurile dacă se renunță la plafonare
Dacă plafonarea nu se va prelungi, vor fi facturi mai mari. De exemplu, la cel mai mic preț din piață care este 84 de bani pe kwh, factura ar urma să crească cu 23% pentru un consum de 100 de kwh.
La cel mai mare preț din piață, cel de 1,42 de lei pe kwh, factura s-ar dubla în cazul unui consum de 100 de kwh, potrivit antena3.ro.
Familiile cu venituri mici ar urma să fie ajutate de Guvern prin acordarea unor carduri de energie. Se va compensa o parte din facturi.
Un nou accident rutier s-a produs duminică seara în localitatea Plopeni, implicând trei autoturisme, dintre care unul se pare că are număr de înmatriculare de Botoșani.
Potrivit ISU Suceava, coliziunea a dus la rănirea a două persoane, care, deși conștiente și cooperante, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.
La locul accidentului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, fiind sprijiniți de două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.
Trei persoane, dintre care una minoră, au fost rănite în urma unui accident rutier produs duminică după-amiază în localitatea Vicovu de Jos, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.
Potrivit ISU, în accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul s-a răsturnat în afara părții carosabile.
‘Pompierii militari din cadrul subunităților Rădăuți și Vicovu de Sus au intervenit cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean. În evenimentul rutier au fost implicate 6 persoane (5 adulți și un minor), dintre care 3 au avut nevoie de îngrijiri medicale’, au precizat oficialii ISU.
Cele trei victime, printre care și un adolescent în vârstă de 16 ani, au fost preluate și transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Un alt accident, în care au fost implicate trei autoturisme, a avut loc, duminică seară, pe raza localității Plopeni. La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
Două persoane, conștiente și cooperante, au necesitat îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.