Connect with us

Eveniment

VIDEO: Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a resfințit, sâmbătă, casa parohială din Parohia Icușeni Vale

Publicat

Publicitate
Comunitatea din Icușeni Vale, comuna Vorona, a fost sâmbătă în sărbătoare. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia pruncul Rafail, fiul preotului paroh Dumitru Anușca, a primit Taina Sfântului Botez. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se arhimandritul Elisei și arhimandritul Hrisostom, dar și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
După săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care au participat şi un mare număr de credincioși din această parohie, ctitori, ostenitori şi apropiați ai acestora, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanu a sfințit casa parohială, care arată ca o bijuterie după aproape trei ani de muncă.
„Vom continua la sfârșitul Sfintei Liturghii cu resfințirea casei parohiale și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru lucrările frumoase care s-au făcut aici, cele ce se văd, această casă parohială care înseamnă prezența preotului în mijlocul comunității și cuvântului lui Dumnezeu prin preot la îndemână în comunitate. Când preotul reușește să rămână alături de biserică, în mijlocul comunității, este un dar al lui Dumnezeu pentru a fi aproape cu rugăciunea, cu sfatul, dar și cu trăirea lui.  De aceea, slujba pe care o vom face în continuare nu este doar o slujbă obișnuită de sfințire, a bisericii, ci și o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că ține într-o unire preot și credincioși. V-a dăruit Dumnezeu preoți buni, să fiți mulțumitori, să vă ajute Dumnezeu să înmulțiți darurile primite” , a spus Preasfințitul Nichifor în cuvântul de la sfârșitul Sfintei Liturghii.
Casa parohială de la Parohia Icușeni Vale a fost ridicată de fostul preot paroh, Daniel Budeanu și prezbitera Alina, lucrările fiind demarate în anul 2009. Construcția a fost finalizată în anul 2012, după care a urmat sfințirea. În noiembrie 2020, părintele Daniel Budeanu a fost numit preot paroh la Biserica din Orășeni Vale, iar la Icușeni Vale a venit să facă misiune tânărul preot Dumitru Anușcă. Printre lucrările de zidire în sufletele credincioșilor și mai ales ale tinerilor, părintele Dumitru s-a îngrijit și de refacerea casei parohială, aducând clădirii diverse îmbunătățiri. Osteneala noului paroh și a enoriașilor, la care s-a adăugat sprijinul a mii de oameni din alte zone, a fost răsplătită sâmbătă, când casa parohială a fost resfințită.
Părintele paroh, Dumitru Anușcă, a ținut să mulțumească tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea acestui obiectiv.
„Cu ajutorul Domnului, împreună cu Dumneavoastră, cele 65 de familii din sat alături de prietenii și colaboratoriii noștri, dimpreună cu cei peste 4000 de ,,prieteni” din online, s-au făcut la Parohia Icușeni Vale – Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul lucrări mărețe, peste așteptările tuturor.
Mai presus de edificiile din piatră, s-au plămădit aici stări de spirit, prietenii, legături sufletești. S-a format aici o școală a răbdării, un atelier de mentorat, un spațiu de socializare pentru bătrâni, un loc al comuniunii întru Hristos pentru toți oamenii din sat”, a spus părintele paroh Dumitru Anușca, care a mulțumit ierarhului prezent, dar și ÎPS Teofan care i-a ascultat păsurile de fiecare dată. De asemenea a evidențiat și aportul și susținerea părintelui protopop Petru Fercal care a fost aproape de credincioșii din Parohia Icușeni Vale ori de câte ori a fost necesar să intervină.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Părintele Emil Stroișteanu, fost protopop, a fost condus pe ultimul drum de zeci de preoți și sute de oameni. A slujit mai mult de cinci decenii

Publicat

Publicitate

Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani, pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Emil Stroișteanu, fost protopop și duhovnic peste cinci decenii.

Marți, cea mai grea zi pentru familia părintelui ,care a trecut la cele veșnice în Vinerea Luminată și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a se lumina de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Emil, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 30 de preoți.

Un cuvânt de mângâiere l-a adus și cel care a stat în fruntea soborului numeros,  părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, din partea al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care din binecuvântate pricini nu a putut participa la ceremonia solemnă. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, reprezentantul Mitropoliei a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Emil Stroișteanu, i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.

Ca duhovnic peste 50 de ani și protopop, circa opt ani,  părintele Emil Stroișteanu a fost un suflet care a dăruit zâmbete tăcute, a oferit ajutor fără să aștepte nimic în schimb și a lăsat în urmă un exemplu profund de omenie și credință în inimile celor pe care i-a păstorit. Pentru mulți dintre foștii săi enoriași, părintele Emil a fost mai mult decât un slujitor al altarului. A  fost o parte din copilăria lor, din formarea lor ca oameni. Cu răbdare, cu blândețe și cu o credință neclintită, i-a învățat pe toți să iubească biserica, să se respecte unii pe alții, să fie buni și să nu uite niciodată puterea unei vorbe bune sau a unui gest simplu, dar sincer.

Un moment emoționant a fost cel în care toată suflarea prezentă în biserică și în jurul lăcașului de cult a intonat „Hristos a înviat”, cântare care este specifică doar înmormântării preoților. Momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost scos din biserică a dat frâu liber lacrimilor celor prezenți. Familia și fiii săi duhovnicești l-au petrecut tăcuți și copleșiți de durere.
După ce a înconjurat biserica, cortegiul s-a îndreptat către cimitirul Bisericii din Cătămărăști Vale.

Părintele Emil Stroișteanu s-a născut la Blândești, la 22 martie, din părinții Constantin și Maria, o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 5 copii. A urmat școala primară și gimnaziul în Sulița, apoi cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, după care Facultatea de Teologie la București. Pe 3 noiembrie 1974 s-a căsătorit cu domnișoara Alexandrina, din Lunca, comuna Vânători, Neamț, punând împreună temelia unei familii binecuvântate de Dumnezeu cu cinci copii.

Publicitate

În anul următor, a fost chemat la Sfânta și Marea Taină a preoției, fiind numit la vremea respectivă, în martie 1975 , preot paroh la Burlești, unde a slujit 7 ani și jumătate, până în septembrie 1982, când părintele Emil s-a transferat la Trușești, unde a slujit până în luna august 2003, vreme de 21 de ani. În perioada în care a fost paroh la Trușești, părintele Emil a fost chemat de actualul patriarh Daniel, pe atunci mitropolit, să gestioneze și calitatea de protopop al Protopopiatului nou-înființat Trușești, care a avut o existență de opt ani de zile. În anul 2003, părintele Emil s-a transferat în Parohia Cătămărăști-Vale, unde a slujit până la pensionare. Din anul 2020, a slujit la Biserica Sfântul Antonie din municipiul Botoșani, ultima slujbă fiind săvârșită în noaptea de Înviere. În Săptămâna Luminată a trecut la Domnului, lăsând în urmă lacrimi și amintiri frumoase, dar și exemplul său de bunătate și altruism.

Părintele Emil nu a zidit doar biserici din piatră și lemn, ci a clădit biserici vii în sufletele celor care l-au cunoscut. A știut să adune în jurul său oameni de toate vârstele, călăuzindu-i cu înțelepciune, rugăciune sinceră și o prezență caldă, mereu purtătoare de speranță.

Astăzi, când părintele Emil nu mai este printre noi, durerea absenței sale se simte profund. Nu a fost doar preotul unei comunități, ci prieten, povățuitor și adevărat părinte spiritual. Tuturor le va lipsi glasul său blând, binecuvântările rostite cu smerenie și lumina discretă, dar puternică, pe care o aducea oriunde mergea, dar și stilul său carismatic. „Mereu slujea cu zâmbetul pe buze”, a spus părintele Eugen Vornicu, fost coleg de seminar cu părintele Emil, care a rostit cu lacrimi cuvântul din Sfânta Evanghelie la slujba de prohodire.

Și totuși, dincolo de lacrimi, părintele Emil rămâne viu în amintirea și inimile celor pe care i-a păstorit. Trăiește prin rugăciunile pe care le-a împărtășit, prin îndemnurile la bunătate și prin fiecare faptă bună săvârșită de cei care, inspirându-se din exemplul său, îi păstrează vie amintirea.

Părintele Emil Stroișteanu a fost înmormântat în cimitirul din curtea Bisericii din Cătămărăști Vale, acolo unde a ridicat mâinile către cer la Sfânta Liturghie, de mii de ori, invocând Duhul Sfânt. Locul de veci este la doi pași de altarul bisericii, unde a slujit vreme îndelungată.

 

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolele „Watch dogs” de Lucian Băleanu și „Bani din cer” de Ray Cooney, la sfârșit de săptămână, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Watch dogs” de Lucian Băleanu și „Bani din cer” de Ray Cooney.

Botoșănenii sunt așteptați sâmbătă, 3 mai de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.

Duminică, 4 mai de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Publicitate

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Ghid de supraviețuire: Ce provizii să ai pregătite în caz de pană majoră de curent sau urgență

Publicat

Publicitate

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent și ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire. Pregătirea pentru o pană majoră de curent sau o altă situație de urgență nu mai este o măsură opțională, ci o necesitate. Penele de curent din Spania, Portugalia și Andora, confirmă acest lucru. A fost panică în aceste țări, în condițiile în care transporturile, comunicațiile și chiar plățile la magazine au fost blocate. De asemenea, au fost afectate spitale, școli și milioane de locuințe, scrie alba24.ro

Într-o lume tot mai vulnerabilă la evenimente extreme — de la fenomene meteo severe, până la incidente tehnologice sau cibernetice, pregătirea este obligatorie.

O pană de curent extinsă, care durează ore sau chiar zile, poate afecta grav viața de zi cu zi: lipsa căldurii sau a aerului condiționat, întreruperea comunicațiilor, imposibilitatea de a găti, de a păstra alimentele sau de a accesa apă potabilă.

UE a cerut populație, acum o lună, să aibă provizii pentru trei zile. Europa ar trebui să-și crească stocurile de echipamente critice și să încurajeze populația să aibă provizii suficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de criză, a transmis Comisia Europeană.

Detalii legate de ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire, citiți AICI.

Cum să te pregătești pentru o pană majoră de curent: kit de supraviețuire

Alimente și apă

Publicitate
  • Apă potabilă: cel puțin 2 litri/persoană/zi, pentru minimum 3 zile. Ideal: rezerve pentru 7 zile.
  • Alimente neperisabile: conserve, batoane proteice, orez, paste, biscuiți, lapte praf, mâncare deshidratată.
  • Deschizător de conserve manual.

Surse alternative de iluminat

  • Lanternă cu baterii de rezervă sau lanternă reîncărcabilă cu manivelă/energie solară.
  • Lămpi cu LED pe baterii, lumânări (folosite cu grijă), chibrituri și brichete.

Comunicare

  • Radio cu baterii sau cu manivelă, pentru a asculta buletine informative în caz că internetul și telefonia nu funcționează.
  • Power bank-uri complet încărcate pentru telefoane.
  • Listă scrisă cu numere de telefon importante.

Echipamente și materiale de bază

  • Trusă de prim ajutor completă.
  • Generator portabil (pentru uz domestic, folosit doar în spații ventilate).
  • Saci de dormit, pături groase și îmbrăcăminte termoizolantă.
  • Produse de igienă: hârtie igienică, șervețele umede, săpun, dezinfectant, pastă și periuță de dinți.
  • Kit de scule de bază: șurubelnițe, clește, bandă adezivă, briceag multifuncțional.
  • Hartă fizică a zonei.

Siguranță și documente

  • Documentele importante păstrate într-un dosar impermeabil (acte de identitate, contracte, polițe de asigurare etc.).
  • Bani cash, în bancnote mici — în lipsa curentului, plățile cu cardul ar putea deveni imposibile.
  • Plan de evacuare și punct de întâlnire cu familia, în cazul în care sunteți separați.

Sfaturi suplimentare:

  • Verifică periodic starea proviziilor: alimentele expirate trebuie înlocuite.
  • Ține rezerva într-un loc accesibil, cunoscut de toți membrii familiei.
  • Dacă ai animale de companie, pregătește și pentru ele apă, hrană și eventual medicamente.
  • Participă la simulări sau exerciții locale de protecție civilă.

Schimbările climatice, atacurile cibernetice asupra infrastructurilor sau avariile tehnice pot duce la întreruperi extinse ale curentului electric. Nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”. O familie pregătită este o familie protejată.

Foto: Imagine realizată cu ajutorul AI – Sora

Citeste mai mult

Eveniment

„Ridică-te Ștefane!”. Festivalul Național de Folk organizat la Suceava

Publicat

Publicitate

Primăria comunei Putna în colaborare cu Rotary Club Suceava Cetate, Consiliul Județean Suceava, Asociația Manifest Gândește Diferit și  Asociația Culturală Fair-Folkul acasă în realitate, pregătesc o nouă ediție, a-VI-a, a Festivalului Național de Folk „Ridică-te Ștefane!”.

Festivalul se va desfășura în Parcul Chilia lui Daniil Sihastrul în perioada 29-30 august de la ora 18:00. Pe 29 august pe scenă vor urca Compact, Fără Zahăr, Mircea Rusu Band, Pavel Stratan, Dacii Liberi, Cornel Angelescu iar pe 30 august Vasile Șeicaru, Semnal M, Focul Viu, Daniel Iancu, Adi Bezna, Tibi Ioniță.

 

Prezentator va fi poetul Sorin Poclitaru.

Primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, a transmis iubitorilor de folk din țară să-și rezerve cazare de pe acum pentru că va fi „bătaie” pe locuri.

„Timp mai e, dar e bine de știut din timp(!) Tradiția deja spune că măcar o dată-n viață trebuie să ajungi la festivalul RIDICĂ-TE, ȘTEFANE! Dacă sunteți de departe, faceți rezervări pentru cazare, iar voi, prieteni de aici, stați pe-aproape! Mulțumiri celor ce susțin, în special financiar, evenimentul și vă asigurăm că va fi din nou o ediție de povestit nepoților”, a transmis George Coroama, primarul comunei Putna.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending