Debutul primăverii a adus emoție și slujire arhierească la biserica care se înalță semeață în Parohia Unguroaia, o comunitate micuță care numără 22 de familii cu peste o sută de suflete. Zeci de credincioși au venit din localitățile limitrofe pentru împreună rugăciune la slujba de hirotonie a noului paroh, preotul Ovidiu Lungu. Momentul memorabil pentru comunitate, dar și pentru familia și prietenii părintelui, a fost marcat de prezența Presfințitului Nichifor Botoșăneanul care a slujit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană, oferite de Corul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul”, a sporit emoția celor prezenți prin frumusețea interpretării.
După o rugăciune de dezlegare a păcatelor, ierarhul prezent a dat binecuvântare de începere a slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. A urmat Taina Hirotoniei care nu este o slujbă independentă, de sine stătătoare, ci se încadrează în slujba Sfintei Liturghii depline. Hirotonia în preot se săvârşeşte înainte de sfinţirea Darurilor (îndată după intrarea cu Cinstitele Daruri), deoarece preotului i se dă puterea de a sfinţi Darurile, adică de a sluji Sfânta Liturghie.
Acesta a fost momentul care a adus emoții de neuitat pentru părintele Ovidiu Lungu, preoteasa Beatrice Maria și cei trei copii ai lor. Rostirea troparelor „Isaie, dănţuieşte; Fecioara a avut în pântece şi a născut Fiu pe Emmanuel, pe Dumnezeu şi Omul; Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu‑L, pe Fecioara o fericim.”; „Sfinţilor mucenici, care bine v‑aţi nevoit şi v‑aţi încununat, rugaţi‑vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre.” și „Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule; lauda apostolilor şi bucuria mucenicilor, a căror propovăduire este Treimea cea de o fiinţă” a precedat rugăciunile de hirotonie.
„Să vă ajute Bunul Dumnezeu să păstrați această zi în istoria parohiei cu bucurie și cu lumină, iar părintele Ovidiu să-și împlinească slujirea preoțească, dar ce este de la Dumnezeu, cu bucurie și cu hărnicie”, a spus PS Nichifor după ce l-a „îmbrăcat” pe diaconul Ovidiu Lungu în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahil, brâu și felon, primind și cartea de cult Liturghierul, cartea de slujbă prin excelență a slujirii preoțești, în timp ce strana și zeci de credincioși care au asistat la slujbă au cântat „Vrednic este”. Proaspăta preoteasa Beatrice Maria și cei trei băieți ai familiei au oferit PS Nechifor un superb buchet de flori, primind la schimb binecuvântări arhierești și putere divină să poată ține piept ispitelor ce intervin în misiunea nobilă primită de părintele Ovidiu, la care familia este chemată să aducă sprijin.
La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a evidențiat jertfa depusă timp de opt ani de predecesorului părintelui Ovidiu și, de fapt, primul preot al Bisericii din satul Unguroaia, pr. iconom stavrofor Marcel Asmarandei. Acesta a fost copleșit de emoții într-un scurt cuvânt, dar a avut putere să-și arate recunoștința pentru tot sprijinul de care a avut parte în anii de slujire în parohia menționată.
Publicitate
Părintele Ovidiu Lungu și-a ținut în frâu emoțiile caracteristice unui astfel de eveniment memorabil prin unicitate și sfințenie.
„Nu am decât cuvinte de laudă, de mulțumire și de slavă Bunului Dumnezeu, ÎPS Teofan, Preasfinției voastre și părintelui duhovnic care m-a îndrumat ca să spun așa la o vârstă mai înaintată să schimb radical viața mea. Din Ovidiu să devin părintele Ovidiu. De astăzi sunt conștient că nu este doar familia care va fi sub ocrotirea mea, ci sunt mai multe suflete care au mare nevoie de mântuire. Așa cum ne îngrijim de trup, în toate zilele, așa e nevoie să ne îngrijim de suflet, ca să putem sta la masă cu Hristos. Pentru mine asta este cea mai mare provocare și am să mă străduiesc din toată inima. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele, preoteasa Beatrice Maria care m-a susținut mereu în momentele cele mai grele ale vieții”, a spus în cuvântul său părintele Ovidiu.
Credincioșii prezenți au participat la final la o agapă frățească, cu sărmăluțe gustoase și vin, bucatele tradiționale care garnisesc un astfel de eveniment.
Satul Unguroaia din comuna Cristești este situat la o distanță de 23 km de municipiul Botoșani. Localitatea nu a avut biserică până în anii `90, fiind filie a Parohiei ”Sf. Ilie” – Cristești; în anul 1999, s-a ridicat un paraclis cu hramul „Sf. Arhangheli”.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au început în 2011. În 2015 a fost numit primul paroh din istorie pentru această comunitate, în persoana părintelui Marcel Asmarandei. Succesorul său, părintele Ovidiu Lungu, a fost ales de Dumnezeu pentru această misiune pe cât de frumoasă și de lucrătoare pentru suflet, pe atât de grea, dacă luăm în calcul că este o comunitate săracă. Cele 22 de familii au mulți copii și își câștigă cu greu traiul zilnic. Au însă un dor aprins după Dumnezeu. Și părintele Ovidiu Lungu, care a absolvit Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul București”, Filiala Roma, Italia, știe ce înseamnă greul, după cei 17 ani petrecuți departe de România, perioadă în care rugăciunea sa a fost fierbinte, fiind nelipsit de la slujbele unei biserici din capitala Italiei, crescându-și cei trei băieți: Marco-în prezent student, Ștefan – 12 ani și Matei – 5 ani în spiritul dreptei credințe.
Date biografice:
Preotul Ovidiu Lungu este născut la data de 11 aprilie 1974 în localitatea Unțeni. A absolvit Școala Generală Unțeni în 1989, apoi Liceul Electrocontact din Botoșani în 1992. A absolvit Facultatea „Iustinian Patriarhul” București în anul 2021. Părintele Ovidiu Lungu are un Master la Iași, obținut în anul 2023 – Comunicare și consiliere psihologică. A fost hirotonit diacon pe 21 februarie anul acesta de ÎPS Teofan. Sâmbătă, 2 martie, a primit haina preoțească sub rugăciunile PS Nichifor Botoșăneanul pe seama Parohiei Unguroaia. Este căsătorit cu Beatrice Maria Lungu, asistent medical generalist.
Redacția Botoșani24.ro îi dorește părintelui Ovidiu Lungu păstorire îndelungată, cu roade bogate, mult har şi dar dumnezeiesc, să-i păstorească pe enoriaşi înţelept, responsabil şi cu multă smerenie şi înţelegere.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Bursele olimpicilor ar putea fi înghețate din anul 2025. Guvernul nu va majora bursele de excelență odată cu creșterea salariului minim brut, potrivit proiectului de OUG „trenuleț”.
Bursele de excelență tip I și tip II (pentru premii sau medalii la competițiile școlare internaționale, respectiv locul I pe țară la olimpiadele școlare naționale), care sunt stabilite în funcție de salariul minim brut, ar urma să fie înghețate în 2025, notează edupedu.ro.
În prezent, acestea sunt în cuantum de la 100% din salariul minim brut la 25% din acesta, în funcție de premiul obținut la olimpiadă.
Salariul minim ar urma să crească, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 lei, de la 3.700 de lei, cât este în prezent, potrivit Ministerului Muncii.
Însă potrivit proiectului de OUG, bursele nu vor crește odată cu majorarea salariului minim.
”Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:
Publicitate
pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024
pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024”, prevede proiectul.
Ce se întâmplă cu celelalte burse pentru elevi
Aceeași măsură ar urma să fie aplicată și pentru celelalte burse: de merit, de reziliență, socială și tehnologică. Acestea vor rămâne la nivelul celor din 2024.
Modificările propuse la Legea învățământului:
”Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
bursă de merit – 450 lei/lună
bursă de reziliență – 300 lei/lună
bursă socială – 300 lei/lună
bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
Și bursele pentru studenți ar urma să fie înghețate. Fondul de burse și protecție socială se va calcula după un cost standard pe student menținut la nivelul lunii decembrie 2024.
O tânără din Botoșani suferă cumplit din cauza unui dignostic care îi răpește bucuria vieții. Vestea că suferă de ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) a căzut ca trăsnetul pe sufletul ei și pe membrii familiei pe care tot ea îi îmbărbătează că totul va trece cu bine.
Și se poate face sănătoasă, vigoarea celor 35 de ani o ajută foarte mult, însă are nevoie de mulți bani.
Botoșănenii sunt chemați să doneze un bănuț cât de mic ca să o ajute pe această tânără care a strălucit la învățătură, a „rupt” cartea, absolvind facultatea la un pas de locul întâi.
Povestea ei este spusă e preoteasa ANa MAria MAcuc, filtrul prin care trec zeci de cazuri care necesită sprijin din partea semenilor pentru a se bucura de viață.
„Multi oameni nu-si doresc DE SARBATORI bunuri materiale, ci ISI DORESC DOAR ..SANATATE, doar ca sănătatea costa foarte mult, în comparație cu veniturile lor lunare.
O tânără frumoasa, desteapta ( a terminat a 2-a pe facultate), de doar 35 de ani, după multa suferinta si dupa luni de zile de investigatii prin spitale, fara un diagnostic concret, în urma cu doar o luna de zile, a primit mai multe diagnostice grave printre care ADENOMIOZA DIFUZA, ENDOMETRIOZA PROFUNDA de gradul 4, ( forma cea mai grava, care i-a atacat deja mai multe organe) și trebuie sa se opereze cat mai curand.
Aceasta operatie dureaza cateva ore si din pacate se face doar in spitalele private.
A reusit sa se programeze pentru operatie abia pe data de 4 februarie, la Spitalul Medlife Grivita, din București, dar costul operației este foarte mare, pornește de la 5.000 de Euro si poate ajunge la 10.000 Euro.
Pe lângă suferinta fizica pe care o are, este foarte îngrijorată de suma mare de bani pe care trebuie sa o aiba in doar o luna si jumatate …
Va rog mult, cei care puteti, sa o ajutati financiar, cu cat de putin, donandu-i in NUMARUL DE CONT RO66INGB0000999915314956 deschis la ING.
O puteti contacta la NR. DE TELEFON +40 742 649 715 pentru a va da mai multe detalii si pentru a va da numele complet.
Mai bine sa fim noi cei care ajutam, decat sa ajungem noi sa avem nevoie de ajutorul celorlalti!
Din pacate, din cauza bolilor care pot aparea in viata noastra cand ne asteptam cel mai putin, oricand putem ajunge in postura celui ce are nevoie de ajutorul celorlalti.
Putin cate putin, macar o ajutam sa prinda curaj, sa simta ca nu este singura in lupta aceasta.
IMPREUNA, putem alina suferinta celor de langa noi, putem salva viata celor de langa noi, care pe lângă suferinta cauzata de boala, se streseaza si din cauza costurilor mari ale intervențiilor chirurgicale”, a spus preoteasa Ana Maria Macuc.
Legea privind noul Cod Silvic a fost promulgată, vineri, 20 decembrie, de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit documentului, drumurile forestiere vor fi monitorizate video și sunt stabilite sancțiuni penale, scrie alba24.ro.
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament în 17 decembrie.
Actul normativ reglementează regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia. De asemenea, stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, potrivit Agerpres.
Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
Totodată, noul Cod Silvic reglementează sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport şi suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.
Noul Cod Silvic. Cetățenii se vor putea plimba în orice pădure din țară
Potrivit actului normativ, se extinde suprafaţa unde sunt interzise tăierile la ras în parcurile naturale şi în toate ariile naturale protejate din România. De asemenea, se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.
Publicitate
Documentul a fost elaborat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar din grupul de lucru care a scris acest proiect de lege au făcut parte cadre universitare de la Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
Noul Cod Silvic. Alte prevederi
Sunt introduse noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.
Se înfiinţează:
Registrul Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere
vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România, pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice
Consiliul Naţional pentru Silvicultură
va avea rol de a urmări exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.
Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţa pentru proprietăţile forestiere de până la 10 ha şi proprietăţile forestiere de peste 10 ha.
Se introduce conceptul de „insule de îmbătrânireˮ, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate de tăieri. De asemenea, se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori, necesară pentru categoria de folosinţă pădure, de la 0.25 ha la 0.5 ha, potrivit Mediafax.
Se introduce termenul de „folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere. Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic.
Astăzi, *Cinema Unirea* a fost gazda unui eveniment special dedicat celor mai prețioși locuitori ai orașului nostru – copiii. Într-un decor festiv și plin de căldură, sute de micuți au avut ocazia să se bucure de o experiență unică: vizionarea filmului de aventuri *„Max & Brigada Seniorilor”*, însoțită de gustări delicioase și multe zâmbete.
Acest eveniment, organizat cu sprijinul Primăriei Botoșani, al echipei de la Cinema Unirea, al voluntarilor și al sponsorilor generoși, a fost mai mult decât o simplă proiecție de film – a fost o oportunitate de a aduce spiritul sărbătorilor mai aproape de cei care, de multe ori, nu au parte de astfel de momente speciale.
*Primarul Cosmin Andrei* a fost prezent și a transmis un mesaj emoționant:
„Este minunat să vezi bucuria copiilor în astfel de momente. Zâmbetele și entuziasmul lor ne dau energia să continuăm să organizăm evenimente care aduc comunitatea mai aproape și oferă clipe de neuitat. Orașul nostru este mai frumos datorită lor.”
Pentru cei care nu au reușit să participe la evenimentul de astăzi, veștile bune continuă! *Mâine, 21 decembrie, de la ora 11:00, Cinema Unirea va difuza din nou filmul *„Max & Brigada Seniorilor”**, gratuit, oferind o nouă șansă tuturor micuților să se bucure de această aventură cinematografică.
Mulțumim echipei Cinema Unirea, voluntarilor și sponsorilor care au contribuit la succesul acestui eveniment. Împreună, am demonstrat că magia sărbătorilor este despre generozitate, iubire și comunitate.
*Despre Cinema Unirea*
Cinema Unirea este locul unde arta cinematografică întâlnește comunitatea, oferind filme de calitate și evenimente speciale pentru toți botoșănenii. Cu sprijinul Primăriei Botoșani, acest spațiu continuă să fie un punct de referință cultural în oraș.