Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Poveste despre o chemare tainică. Părintele Ovidiu Lungu, noul duhovnic al enoriașilor din Parohia Unguroaia

Publicat

Publicitate

Debutul primăverii a adus emoție și slujire arhierească la biserica care se înalță semeață în Parohia Unguroaia, o comunitate micuță care numără 22 de familii cu peste o sută de suflete. Zeci de credincioși au venit din localitățile limitrofe pentru împreună rugăciune la slujba de hirotonie a noului paroh, preotul Ovidiu Lungu. Momentul memorabil pentru comunitate, dar și pentru familia și prietenii părintelui, a fost marcat de prezența Presfințitului Nichifor Botoșăneanul care a slujit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană, oferite de Corul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul”, a sporit emoția celor prezenți prin frumusețea interpretării.

După o rugăciune de dezlegare a păcatelor, ierarhul prezent a dat binecuvântare de începere a slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. A urmat Taina Hirotoniei care nu este o slujbă independentă, de sine stătătoare, ci se încadrează în slujba Sfintei Liturghii depline. Hirotonia în preot se săvârşeşte înainte de sfinţirea Darurilor (îndată după intrarea cu Cinstitele Daruri), deoarece preotului i se dă puterea de a sfinţi Darurile, adică de a sluji Sfânta Liturghie.

Acesta a fost momentul care a adus emoții de neuitat pentru părintele Ovidiu Lungu, preoteasa Beatrice Maria și cei trei copii ai lor. Rostirea troparelor „Isaie, dănţuieşte; Fecioara a avut în pântece şi a născut Fiu pe Emmanuel, pe Dumnezeu şi Omul; Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu‑L, pe Fecioara o fericim.”„Sfinţilor mucenici, care bine v‑aţi nevoit şi v‑aţi încununat, rugaţi‑vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre.” și „Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule; lauda apostolilor şi bucuria mucenicilor, a căror propovăduire este Treimea cea de o fiinţă” a precedat rugăciunile de hirotonie.

Publicitate

 

„Să vă ajute Bunul Dumnezeu să păstrați această zi în istoria parohiei cu bucurie și cu lumină, iar părintele Ovidiu să-și împlinească slujirea preoțească, dar ce este de la Dumnezeu, cu bucurie și cu hărnicie”, a spus PS Nichifor după ce l-a „îmbrăcat” pe diaconul Ovidiu Lungu în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahil, brâu și felon, primind și cartea de cult Liturghierul, cartea de slujbă prin excelență a slujirii preoțești, în timp ce strana și zeci de credincioși care au asistat la slujbă au cântat „Vrednic este”. Proaspăta preoteasa Beatrice Maria și cei trei băieți ai familiei au oferit PS Nechifor un superb buchet de flori, primind la schimb binecuvântări arhierești și putere divină să poată ține piept ispitelor ce intervin în misiunea nobilă primită de părintele Ovidiu, la care familia este chemată să aducă sprijin.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a evidențiat jertfa depusă timp de opt ani de predecesorului părintelui Ovidiu și, de fapt, primul preot al Bisericii din satul Unguroaia, pr. iconom stavrofor Marcel Asmarandei.  Acesta a fost copleșit de emoții într-un scurt cuvânt, dar a avut putere să-și arate recunoștința pentru tot sprijinul de care a avut parte în anii de slujire în parohia menționată.

Publicitate

Părintele Ovidiu Lungu și-a ținut în frâu emoțiile caracteristice unui astfel de eveniment memorabil prin unicitate și sfințenie.

Nu am decât cuvinte de laudă, de mulțumire și de slavă Bunului Dumnezeu, ÎPS Teofan, Preasfinției voastre și părintelui duhovnic care m-a îndrumat ca să spun așa la o vârstă mai înaintată să schimb radical viața mea. Din Ovidiu să devin părintele Ovidiu. De astăzi sunt conștient că nu este doar familia care va fi sub ocrotirea mea, ci sunt mai multe suflete care au mare nevoie de mântuire. Așa cum ne îngrijim de trup, în toate zilele, așa e nevoie să ne îngrijim de suflet, ca să putem sta la masă cu Hristos. Pentru mine asta este cea mai mare provocare și am să mă străduiesc din toată inima. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele, preoteasa Beatrice Maria care m-a susținut mereu în momentele cele mai grele ale vieții”, a spus în cuvântul său părintele Ovidiu.

Credincioșii prezenți au participat la final la o agapă frățească, cu sărmăluțe gustoase și vin, bucatele tradiționale care garnisesc un astfel de eveniment.

Publicitate

Satul Unguroaia din comuna Cristești este situat la o distanță de 23 km de municipiul Botoșani. Localitatea nu a avut biserică până în anii `90, fiind filie a Parohiei ”Sf. Ilie” – Cristești; în anul 1999, s-a ridicat un paraclis cu hramul „Sf. Arhangheli”.

Demersurile pentru ridicarea noii biserici au început în 2011. În 2015 a fost numit primul paroh din istorie pentru această comunitate, în persoana părintelui Marcel Asmarandei. Succesorul său, părintele Ovidiu Lungu, a fost ales de Dumnezeu pentru această misiune pe cât de frumoasă și de lucrătoare pentru suflet, pe atât de grea, dacă luăm în calcul că este o comunitate săracă. Cele 22 de familii au mulți copii și își câștigă cu greu traiul zilnic. Au însă un dor aprins după Dumnezeu. Și părintele Ovidiu Lungu, care a absolvit Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul București”, Filiala Roma, Italia, știe ce înseamnă greul, după cei 17 ani petrecuți departe de România, perioadă în care rugăciunea sa a fost fierbinte, fiind nelipsit de la slujbele unei biserici din capitala Italiei, crescându-și cei trei băieți: Marco-în prezent student, Ștefan –  12 ani și Matei – 5 ani în spiritul dreptei credințe.

Date biografice:

Preotul Ovidiu Lungu este născut la data de 11 aprilie 1974 în localitatea Unțeni. A absolvit Școala Generală Unțeni în 1989, apoi Liceul Electrocontact din Botoșani în 1992. A absolvit Facultatea „Iustinian Patriarhul” București în anul 2021. Părintele Ovidiu Lungu are un  Master la Iași, obținut în anul 2023 – Comunicare și consiliere psihologică. A fost hirotonit diacon pe 21 februarie anul acesta de ÎPS Teofan. Sâmbătă, 2 martie, a primit haina preoțească sub rugăciunile PS Nichifor Botoșăneanul pe seama Parohiei Unguroaia. Este căsătorit cu Beatrice Maria Lungu, asistent medical generalist.

Redacția Botoșani24.ro îi dorește părintelui Ovidiu Lungu păstorire îndelungată, cu roade bogate, mult har şi dar dumnezeiesc, să-i păstorească pe enoriaşi înţelept, responsabil şi cu multă smerenie şi înţelegere.

Publicitate

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dorohoian nervos! În toiul nopții a distrus ușa unei instituții din oraș. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, în jurul orei 03:00, s-ar fi deplasat la sediul unei instituții publice, din municipiul Dorohoi, si, folosindu-se de un obiect contondent, ar fi distrus ușa de acces în instituție, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani din Bălușeni, reținut pentru 24 de ore pentru nerespectarea ordinului de protecție

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 51 de ani, din comuna Bălușeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea ordinului de protecție.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 1 mai a.c. a încălcat ordinul de protecție emis de Judecătoria Botoșani, prin care i se interzicea să se apropie de soția sa, la o distanță mai mică de 200 de metri.

Publicitate

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Peste 25.000 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primul trimestru al acestui an, cu 40,53% mai mult față de anul trecut în aceeași perioadă

Publicat

Publicitate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 3.826 (în creştere cu 39,23% faţă de ianuarie-martie 2023) şi în judeţele Cluj (1.291 +53,14%), Dâmboviţa (1.189, +148,74%), Timiş (998, +18,25%) şi Constanţa (949, +8,46%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa (164, în creştere cu 49,09% faţă de primul trimestru al anului trecut), Călăraşi (168, +6,33%), Giurgiu (196, +31,54%) şi Covasna (197, +52,71%).

Publicitate

Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (+148,74%), Harghita (+125,4%) şi Maramureş (+88,7%). Singura scădere a fost înregistrată în judeţul Olt, unde numărul de radieri s-a diminuat cu 3,13% (248) în primele trei luni din acest an, comparativ cu ianuarie-martie 2023.

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 5.843 (+21,25%, raportat la perioada similară din 2023), agricultură, silvicultură şi pescuit (2.935, +116,29%) şi informaţii şi comunicaţii (2.262, +86,94%).

În martie 2024 au fost radiate 7.892 firme, cele mai multe din Bucureşti (1.202) şi judeţele Cluj (382), Timiş (314), Constanţa (313) şi Ilfov (292).AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025. „Ştia să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului”

Publicat

Publicitate

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multor oameni. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Paisie o vorbă bună şi o mângâiere sufletească.Vestea despre minunile sale s-a răspândit în toată ţara, astfel că Sihăstria devenise loc de pelerinaj. Părintele Paisie este unul dintre duhovnicii propuşi la canonizare anul viitor, când Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române împlineşte 100 de ani, scrie realitatea.net.

Părintele Paisie Olaru s-a născut in comuna Lunca, județul Botoșani, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. Peste niște ani, avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai Moldovei. A făcut ascultare la mai multe mânăstiri, însă cele mai dragi sufletului sau au rămas schitul Sihla si mânăstirea Sihăstria.

“A fost cel mai mare călugăr al bisericii noastre, așa spun cei care au apreciat în mod just istoria ultimelor două veacuri. Se spune despre Paisie Olaru că a fost cel mai mare călugăr de la Sfântul Calinic încoace. De la jumătatea veacului al 19-lea până în prezent”, spune PS. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei București.

Publicitate

 „Se urcă până la părintele Cleopa, venea înapoi…toată ziua citea o Psaltire, toți psalmii. Era aici o persoană care îngrijea de biserica și îi zicea: hai părinte și mănâncă ceva și i-au adus mâncare. S-a dus în chilie să guste și când s-a dus și s-a întors din chilie…mai avea niște rugăciuni de citit”, declară Ierodiaconul Teodosie, Mănăstirea Sihăstria.

Tată a mii de credincioși
Paisie Duhovnicul știa să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului. De altfel, cel mai des canon pe care părintele îl dădea era: “să nu mai faci!”.

“Ne-au insuflat duhovnicește, au făcut să căutăm veșnicia și așa am renunțat la cele ale lumii acesteia, am simțit chemarea prin puterea rugăciunii lor și a cuvintelor duhovnicești pe care le-am ascultat. Așa am ajuns mulți dintre tinerii acestei mănăstiri să le urmăm viață călugărească”, spune Ierodiaconul Sofian, Mănăstirea Sihăstria.

Publicitate

Cei care veneau la Paisie Duhovnicul cu greu se mai puteau dezlipi de bătrân. Părintele Paisie a avut o prietenie sfântă cu părintele Cleopa.

“Doamne binecuvântează făgăduința noastră că să fim amândoi împreună, şi în veacul acesta şi în cel ce o să fie. De voi muri eu întâi, să fie el la capul meu, iar de o muri el întâi, să fiu eu la capul lui!”

Cu o viață întreagă vorbită despre Răi și sfinți, Paisie Olaru, prietenul pământenilor și al lui Dumnezeu, avea să meargă la cer la vârstă de 94 de ani, condus în rugăciune de mulți dintre cei care l-au iubit.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending