Debutul primăverii a adus emoție și slujire arhierească la biserica care se înalță semeață în Parohia Unguroaia, o comunitate micuță care numără 22 de familii cu peste o sută de suflete. Zeci de credincioși au venit din localitățile limitrofe pentru împreună rugăciune la slujba de hirotonie a noului paroh, preotul Ovidiu Lungu. Momentul memorabil pentru comunitate, dar și pentru familia și prietenii părintelui, a fost marcat de prezența Presfințitului Nichifor Botoșăneanul care a slujit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană, oferite de Corul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul”, a sporit emoția celor prezenți prin frumusețea interpretării.
După o rugăciune de dezlegare a păcatelor, ierarhul prezent a dat binecuvântare de începere a slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. A urmat Taina Hirotoniei care nu este o slujbă independentă, de sine stătătoare, ci se încadrează în slujba Sfintei Liturghii depline. Hirotonia în preot se săvârşeşte înainte de sfinţirea Darurilor (îndată după intrarea cu Cinstitele Daruri), deoarece preotului i se dă puterea de a sfinţi Darurile, adică de a sluji Sfânta Liturghie.
Acesta a fost momentul care a adus emoții de neuitat pentru părintele Ovidiu Lungu, preoteasa Beatrice Maria și cei trei copii ai lor. Rostirea troparelor „Isaie, dănţuieşte; Fecioara a avut în pântece şi a născut Fiu pe Emmanuel, pe Dumnezeu şi Omul; Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu‑L, pe Fecioara o fericim.”; „Sfinţilor mucenici, care bine v‑aţi nevoit şi v‑aţi încununat, rugaţi‑vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre.” și „Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule; lauda apostolilor şi bucuria mucenicilor, a căror propovăduire este Treimea cea de o fiinţă” a precedat rugăciunile de hirotonie.
Publicitate
„Să vă ajute Bunul Dumnezeu să păstrați această zi în istoria parohiei cu bucurie și cu lumină, iar părintele Ovidiu să-și împlinească slujirea preoțească, dar ce este de la Dumnezeu, cu bucurie și cu hărnicie”, a spus PS Nichifor după ce l-a „îmbrăcat” pe diaconul Ovidiu Lungu în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahil, brâu și felon, primind și cartea de cult Liturghierul, cartea de slujbă prin excelență a slujirii preoțești, în timp ce strana și zeci de credincioși care au asistat la slujbă au cântat „Vrednic este”. Proaspăta preoteasa Beatrice Maria și cei trei băieți ai familiei au oferit PS Nechifor un superb buchet de flori, primind la schimb binecuvântări arhierești și putere divină să poată ține piept ispitelor ce intervin în misiunea nobilă primită de părintele Ovidiu, la care familia este chemată să aducă sprijin.
La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a evidențiat jertfa depusă timp de opt ani de predecesorului părintelui Ovidiu și, de fapt, primul preot al Bisericii din satul Unguroaia, pr. iconom stavrofor Marcel Asmarandei. Acesta a fost copleșit de emoții într-un scurt cuvânt, dar a avut putere să-și arate recunoștința pentru tot sprijinul de care a avut parte în anii de slujire în parohia menționată.
Publicitate
Părintele Ovidiu Lungu și-a ținut în frâu emoțiile caracteristice unui astfel de eveniment memorabil prin unicitate și sfințenie.
„Nu am decât cuvinte de laudă, de mulțumire și de slavă Bunului Dumnezeu, ÎPS Teofan, Preasfinției voastre și părintelui duhovnic care m-a îndrumat ca să spun așa la o vârstă mai înaintată să schimb radical viața mea. Din Ovidiu să devin părintele Ovidiu. De astăzi sunt conștient că nu este doar familia care va fi sub ocrotirea mea, ci sunt mai multe suflete care au mare nevoie de mântuire. Așa cum ne îngrijim de trup, în toate zilele, așa e nevoie să ne îngrijim de suflet, ca să putem sta la masă cu Hristos. Pentru mine asta este cea mai mare provocare și am să mă străduiesc din toată inima. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele, preoteasa Beatrice Maria care m-a susținut mereu în momentele cele mai grele ale vieții”, a spus în cuvântul său părintele Ovidiu.
Credincioșii prezenți au participat la final la o agapă frățească, cu sărmăluțe gustoase și vin, bucatele tradiționale care garnisesc un astfel de eveniment.
Publicitate
Satul Unguroaia din comuna Cristești este situat la o distanță de 23 km de municipiul Botoșani. Localitatea nu a avut biserică până în anii `90, fiind filie a Parohiei ”Sf. Ilie” – Cristești; în anul 1999, s-a ridicat un paraclis cu hramul „Sf. Arhangheli”.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au început în 2011. În 2015 a fost numit primul paroh din istorie pentru această comunitate, în persoana părintelui Marcel Asmarandei. Succesorul său, părintele Ovidiu Lungu, a fost ales de Dumnezeu pentru această misiune pe cât de frumoasă și de lucrătoare pentru suflet, pe atât de grea, dacă luăm în calcul că este o comunitate săracă. Cele 22 de familii au mulți copii și își câștigă cu greu traiul zilnic. Au însă un dor aprins după Dumnezeu. Și părintele Ovidiu Lungu, care a absolvit Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul București”, Filiala Roma, Italia, știe ce înseamnă greul, după cei 17 ani petrecuți departe de România, perioadă în care rugăciunea sa a fost fierbinte, fiind nelipsit de la slujbele unei biserici din capitala Italiei, crescându-și cei trei băieți: Marco-în prezent student, Ștefan – 12 ani și Matei – 5 ani în spiritul dreptei credințe.
Date biografice:
Preotul Ovidiu Lungu este născut la data de 11 aprilie 1974 în localitatea Unțeni. A absolvit Școala Generală Unțeni în 1989, apoi Liceul Electrocontact din Botoșani în 1992. A absolvit Facultatea „Iustinian Patriarhul” București în anul 2021. Părintele Ovidiu Lungu are un Master la Iași, obținut în anul 2023 – Comunicare și consiliere psihologică. A fost hirotonit diacon pe 21 februarie anul acesta de ÎPS Teofan. Sâmbătă, 2 martie, a primit haina preoțească sub rugăciunile PS Nichifor Botoșăneanul pe seama Parohiei Unguroaia. Este căsătorit cu Beatrice Maria Lungu, asistent medical generalist.
Redacția Botoșani24.ro îi dorește părintelui Ovidiu Lungu păstorire îndelungată, cu roade bogate, mult har şi dar dumnezeiesc, să-i păstorească pe enoriaşi înţelept, responsabil şi cu multă smerenie şi înţelegere.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
(P) Marius Budăi despre Programul de guvernare propus de PNL: „Zero referințe despre pensiile publice. Atât valorează seniorii României pentru liberali!”
Fostul ministru al Muncii și prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a criticat în termeni foarte duri Programul de guvernare propus de PNL pentru următoarea legislatură, arătând că liberalii nu au menționat „niciun cuvânt” despre sistemul public de pensii.
„Ca fost ministru al Muncii am vrut să văd care sunt propunerile PNL pentru sistemul public de pensii. Am răsfoit din scoarță-n scoarță programul lor de guvernare, dar n-am găsit niciun cuvânt. Nimic! Nimic despre cum va evolua pensia medie, nimic despre cum vor fi indexate pensiile, nimic despre Pilonul 1 de pensii care asigură cea mai mare parte a veniturilor seniorilor. Atât valorează seniorii României pentru cei de la PNL!”, a declarat Marius Budăi, precizând că la indicatorii sociali, liberalii au omis cu totul să treacă evoluția pensiilor în următorii 4 ani.
Publicitate
În opinia deputatului PSD, absența totală a referințelor la sistemul public de pensii din Programul de guvernare al liberalilor indică intenția acestora de a îngheța pensiile în viitoarea guvernare, la fel cum au făcut-o și în 2021. „Zero referințe despre pensiile publice în programul lor! Zero lei în plus la pensie în 2021, când guvernau cu USR. Zero creșteri pentru următorii 4 ani!”, a arătat Budăi, care i-a invitat pe seniorii botoșăneni să facă singuri comparația cu Programul PSD în care social-democrații propun o majorare a pensiei medii cu +48% în următoarea legislatură, de la 2.735 de lei cât a fost în septembrie 2024, la 4.050 de lei, respectiv 810 euro, peste 4 ani.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia șoferii au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia.
Propunerea legislativă modifică prevederi ale Legii nr. 226/2023 în sensul de a acorda posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia, potrivit Agerpres.
„Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”, se arată în lege.
Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din producția proprie de legume și fructe vor fi obligate să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare. Potrivit unui proiect de ordin publicat recent de ANSVSA, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 de kilograme anual, sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice, scrie alba24.ro.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere, pe 4 noiembrie, un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitare veterinare referitoare la procedura de înregistrare a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală din gospodăriile țărănești.
Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate se înregistreze la direcțiile sanitare
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită drept unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.
Publicitate
Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.
Pentru notificarea activităților lor, producătorii vor depune la DSVSA următoarele documente:
o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Publicitate
copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.
Axești Mucenici s-au nevoit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Ieron, unul dintre aceștia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștina.
Când a crescut a devenit un bărbat puternic la trup și viteaz, dar bun și blând la suflet. Refuză să intre în serviciul militar, deoarece nu voia să-și părăsească mama, care era oarbă, și pentru că nu dorea sa aducă jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor. Datorită refuzului lui au fost trimiși slujitorii regelui care l-au găsit la ogor și vrând să-l prindă ca pe un tâlhar, nu au putut, căci plugarul scoțând fierul plugului, și-a făcut din grindeiul aceluia armă. Și pornindu-se asupra lor i-a gonit pe toți.
Deci, a mers Sfântul Ieron de bună voie la dregător, iar acela i-a tăiat mâna dreaptă din cot și l-a întemnițat. În închisoarea din Melitina se aflau închiși mai mulți creștini care mărturisind credința lor în Hristos Iisus, împreună cu Sfântul Ieron, au fost osândiți la grele chinuri. Toți au mărturisit până la moarte credința în Hristos, în afară de unul singur, Victor, rudă cu Ieron.
Publicitate
Îngrozit de suferințe, după ce Sfântului Ieron i se tăiase mâna din cot, iar ceilalți creștini au fost bătuți fără milă, acesta a făcut o înțelegere cu paznicul său să fie lăsat liber în schimbul moșiei pe care o deținea. A murit după ce a trecut de poarta închisorii.
Iată numele celor care împreună cu Ieron au primit moarte mucenicească la anul 298: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.