Connect with us

Eveniment

VIDEO: Poveste despre o chemare tainică. Părintele Ovidiu Lungu, noul duhovnic al enoriașilor din Parohia Unguroaia

Publicat

Publicitate

Debutul primăverii a adus emoție și slujire arhierească la biserica care se înalță semeață în Parohia Unguroaia, o comunitate micuță care numără 22 de familii cu peste o sută de suflete. Zeci de credincioși au venit din localitățile limitrofe pentru împreună rugăciune la slujba de hirotonie a noului paroh, preotul Ovidiu Lungu. Momentul memorabil pentru comunitate, dar și pentru familia și prietenii părintelui, a fost marcat de prezența Presfințitului Nichifor Botoșăneanul care a slujit în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană, oferite de Corul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul”, a sporit emoția celor prezenți prin frumusețea interpretării.

După o rugăciune de dezlegare a păcatelor, ierarhul prezent a dat binecuvântare de începere a slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. A urmat Taina Hirotoniei care nu este o slujbă independentă, de sine stătătoare, ci se încadrează în slujba Sfintei Liturghii depline. Hirotonia în preot se săvârşeşte înainte de sfinţirea Darurilor (îndată după intrarea cu Cinstitele Daruri), deoarece preotului i se dă puterea de a sfinţi Darurile, adică de a sluji Sfânta Liturghie.

Acesta a fost momentul care a adus emoții de neuitat pentru părintele Ovidiu Lungu, preoteasa Beatrice Maria și cei trei copii ai lor. Rostirea troparelor „Isaie, dănţuieşte; Fecioara a avut în pântece şi a născut Fiu pe Emmanuel, pe Dumnezeu şi Omul; Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu‑L, pe Fecioara o fericim.”„Sfinţilor mucenici, care bine v‑aţi nevoit şi v‑aţi încununat, rugaţi‑vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre.” și „Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule; lauda apostolilor şi bucuria mucenicilor, a căror propovăduire este Treimea cea de o fiinţă” a precedat rugăciunile de hirotonie.

 

„Să vă ajute Bunul Dumnezeu să păstrați această zi în istoria parohiei cu bucurie și cu lumină, iar părintele Ovidiu să-și împlinească slujirea preoțească, dar ce este de la Dumnezeu, cu bucurie și cu hărnicie”, a spus PS Nichifor după ce l-a „îmbrăcat” pe diaconul Ovidiu Lungu în treapta preoțească, reprezentată de veșmintele: epitrahil, brâu și felon, primind și cartea de cult Liturghierul, cartea de slujbă prin excelență a slujirii preoțești, în timp ce strana și zeci de credincioși care au asistat la slujbă au cântat „Vrednic este”. Proaspăta preoteasa Beatrice Maria și cei trei băieți ai familiei au oferit PS Nechifor un superb buchet de flori, primind la schimb binecuvântări arhierești și putere divină să poată ține piept ispitelor ce intervin în misiunea nobilă primită de părintele Ovidiu, la care familia este chemată să aducă sprijin.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a evidențiat jertfa depusă timp de opt ani de predecesorului părintelui Ovidiu și, de fapt, primul preot al Bisericii din satul Unguroaia, pr. iconom stavrofor Marcel Asmarandei.  Acesta a fost copleșit de emoții într-un scurt cuvânt, dar a avut putere să-și arate recunoștința pentru tot sprijinul de care a avut parte în anii de slujire în parohia menționată.

Publicitate

Părintele Ovidiu Lungu și-a ținut în frâu emoțiile caracteristice unui astfel de eveniment memorabil prin unicitate și sfințenie.

Nu am decât cuvinte de laudă, de mulțumire și de slavă Bunului Dumnezeu, ÎPS Teofan, Preasfinției voastre și părintelui duhovnic care m-a îndrumat ca să spun așa la o vârstă mai înaintată să schimb radical viața mea. Din Ovidiu să devin părintele Ovidiu. De astăzi sunt conștient că nu este doar familia care va fi sub ocrotirea mea, ci sunt mai multe suflete care au mare nevoie de mântuire. Așa cum ne îngrijim de trup, în toate zilele, așa e nevoie să ne îngrijim de suflet, ca să putem sta la masă cu Hristos. Pentru mine asta este cea mai mare provocare și am să mă străduiesc din toată inima. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele, preoteasa Beatrice Maria care m-a susținut mereu în momentele cele mai grele ale vieții”, a spus în cuvântul său părintele Ovidiu.

Credincioșii prezenți au participat la final la o agapă frățească, cu sărmăluțe gustoase și vin, bucatele tradiționale care garnisesc un astfel de eveniment.

Satul Unguroaia din comuna Cristești este situat la o distanță de 23 km de municipiul Botoșani. Localitatea nu a avut biserică până în anii `90, fiind filie a Parohiei ”Sf. Ilie” – Cristești; în anul 1999, s-a ridicat un paraclis cu hramul „Sf. Arhangheli”.

Demersurile pentru ridicarea noii biserici au început în 2011. În 2015 a fost numit primul paroh din istorie pentru această comunitate, în persoana părintelui Marcel Asmarandei. Succesorul său, părintele Ovidiu Lungu, a fost ales de Dumnezeu pentru această misiune pe cât de frumoasă și de lucrătoare pentru suflet, pe atât de grea, dacă luăm în calcul că este o comunitate săracă. Cele 22 de familii au mulți copii și își câștigă cu greu traiul zilnic. Au însă un dor aprins după Dumnezeu. Și părintele Ovidiu Lungu, care a absolvit Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul București”, Filiala Roma, Italia, știe ce înseamnă greul, după cei 17 ani petrecuți departe de România, perioadă în care rugăciunea sa a fost fierbinte, fiind nelipsit de la slujbele unei biserici din capitala Italiei, crescându-și cei trei băieți: Marco-în prezent student, Ștefan –  12 ani și Matei – 5 ani în spiritul dreptei credințe.

Date biografice:

Preotul Ovidiu Lungu este născut la data de 11 aprilie 1974 în localitatea Unțeni. A absolvit Școala Generală Unțeni în 1989, apoi Liceul Electrocontact din Botoșani în 1992. A absolvit Facultatea „Iustinian Patriarhul” București în anul 2021. Părintele Ovidiu Lungu are un  Master la Iași, obținut în anul 2023 – Comunicare și consiliere psihologică. A fost hirotonit diacon pe 21 februarie anul acesta de ÎPS Teofan. Sâmbătă, 2 martie, a primit haina preoțească sub rugăciunile PS Nichifor Botoșăneanul pe seama Parohiei Unguroaia. Este căsătorit cu Beatrice Maria Lungu, asistent medical generalist.

Redacția Botoșani24.ro îi dorește părintelui Ovidiu Lungu păstorire îndelungată, cu roade bogate, mult har şi dar dumnezeiesc, să-i păstorească pe enoriaşi înţelept, responsabil şi cu multă smerenie şi înţelegere.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” – ediția 2025

Publicat

Publicitate

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, cu sprijinul Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care  presupun o deschidere spre comunitatea largă.

Memorialul Ipotești invită elevii să petreacă o zi sau câteva ore alături de muzeografi, custozi, conservatori și restauratori, să se implice în activitatea lor, altfel spus să fie muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi. Înscrierea pentru aceasta activitate se face prin trimiterea unui mesaj pe m.ipotești@gmail.com. Prin acțiunea „Muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi”, Memorialul Ipotești oferă posibilitatea de a înțelege cum funcționează un muzeu, cu ce se ocupă personalul de specialitate, cum decurge o zi în culisele unui muzeu.

 

O vânătoare de carte va avea loc în aceeași zi. Copiii, dar și adulții sunt invitați să identifice semne și să găsească cărțile pe care Memorialul le oferă în dar.

 

Obișnuita colaborare a Memorialului Ipotești cu cafenelele și pub-urile din oraș va continua și în acest proiect: vor fi expuse 30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu în diferite locuri din Botoșani, creionând un traseu, care se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou  de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.

Publicitate

 

O altă expoziție – Patrimoniul Memorialului Ipotești – se va regăsi în spațiile de la Cornișa, cu care Memorialul Ipotești începe un parteneriat în vederea organizării în comun a unor activități culturale.

 

Spațiile de vizitare ale Memorialului Ipotești vor fi deschise pentru public în data de 17 mai în intervalul orar 9:00 – 22:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de controale ale comisarilor Gărzii de Mediu Botoșani, în luna care a trecut. Amenzi și o sesizare penală

Publicat

Publicitate
În perioada 01.04-2025-30.04.2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 32 acțiuni de inspecţie și control, conform planului anual de inspecții, 29 de inspecţiile fiind neplanificate și 3 inspecții planificate.
Au fost efectuate acțiuni de inspecție și control neplanificate, astfel:
– 8 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,
– 1 controale în urma autosesizării,
-10 controale în urma sesizărilor,
– 8 controale dispuse de Comisariatul General
– 1 control pentru identificarea unui obiectiv nou
Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, din care: 2 avertismente și 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 160.500 lei. Nu a fost aplicată nici o sancțiune complementară de suspendare a activității, confiscare bunuri, desființări lucrări, închidere activitate.
S-au înregistrat 10 sesizari din care 9 au fost soluționate, iar una este în termenul legal de soluționare,
S-a înaintat organelor de cercetare penală plângere pentru săvârșirea faptelor prevazute de OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice art. 33 (1) Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B, cu excepţia speciilor de păsări, şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise: lit. a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic; și lit. f) deţinerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Concursul„Let’s Play”, etapa județeană, limba engleză, nivel preșcolar, la Botoșani. „Un eveniment plin de curaj și inovație”

Publicat

Publicitate

Pe 9 mai 2025, în Sala CDI a Liceului „Alexandru cel Bun” din Botoșani, s-a desfășurat etapa județeană a concursului regional Let’s Play – limba engleză, nivel preșcolar. Evenimentul face parte dintr-un proiect educațional coordonat de Grădinița Nr. 4 Iași, inclus în calendarul CAER (poziția 1112) și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani s-a alăturat în acest an proiectului în calitate de partener educațional, asumându-și rolul de organizator al etapei județene și deschizând astfel calea unei inițiative cu adevărat inedite pentru județul nostru.

Concursul Let’s Play este, în prezent, singurul concurs de limba engleză din județ dedicat exclusiv copiilor de grădiniță. Evenimentul a reunit echipaje de grupă mare din mai multe unități de învățământ botoșănene, într-un cadru cald, jucăuș și încurajator, unde accentul nu a fost pus pe performanță, ci pe curaj, exprimare liberă și plăcerea de a învăța prin joc.

Atmosfera lipsită de presiune, structura accesibilă și încurajările primite din partea cadrelor didactice și a părinților au creat un mediu ideal pentru micii participanți, aflați adesea la primul lor contact cu o activitate în limba engleză desfășurată în public.

Evenimentul a fost deschis oficial de domnul inspector școlar general Bogdan Suruciuc, care a adresat un mesaj de susținere și apreciere pentru implicarea educatoarelor și curajul copiilor.
De asemenea, aducem mulțumiri speciale doamnelor Achihăiței Mihaela Cornelia și Olteanu Brândușa Doina, directori ai Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani, care au sprijinit proiectul punând la dispoziție un spațiu modern și generos pentru desfășurarea activității.

Organizarea concursului a fost coordonată cu profesionalism și dăruire de doamna Muraru Florentina, profesor pentru educație timpurie și director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani. Efortul echipei sale a contribuit decisiv la succesul acestei ediții.

Publicitate

Transmitem de asemenea felicitări conducerii tuturor grădinițelor participante, care au demonstrat deschidere și curaj în a susține o activitate inovatoare pentru nivelul preșcolar — o alegere care pune în lumină importanța limbilor străine în educația timpurie.

Beneficiile introducerii limbii engleze de la vârste fragede sunt multiple și recunoscute internațional, de la dezvoltarea cognitivă și încrederea în sine, până la deschiderea către alte culturi și moduri de gândire.

În cadrul proiectului, Cambridge Star Botoșani – centru educațional cu peste 12 ani de experiență în predarea limbii engleze – a fost implicat în calitate de consultant educațional, oferind sprijin metodologic, resurse și motivație pentru buna desfășurare a concursului. Implicarea Cambridge Star reflectă angajamentul său față de o educație modernă, bazată pe respect, progres și încredere în potențialul fiecărui copil.

Grădinițele participante la ediția 2025 a concursului Let’s Play au fost:

  • Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani
  • Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Botoșani
  • Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Botoșani
  • Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Botoșani
  • Grădinița cu Program Prelungit „Micii Cercetași” Botoșani
  • Grădinița „Sandy Belle” Botoșani
  • Grădinița cu Program Normal Concești

„Felicităm toți copiii pentru curajul cu care au rostit primele lor cuvinte în limba engleză în fața unui public, dar și părinții pentru deschiderea și încrederea cu care au susținut această inițiativă.

Concursul Let’s Play este o pledoarie pentru educație prin blândețe, curaj și încredere – valori esențiale în formarea viitorilor cetățeni activi și comunicativi ai unei lumi în continuă transformare”, au transmis cadrele didactice într-un comunicat remis redacției.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape o sută de copii de la Grădinița „Floare de colț”, din municipiul Botoșani, au aflat de la pompieri cum trebuie să procedeze în caz de incendiu sau cutremur

Publicat

Publicitate

Grădinița “Floare de colț” din Botoșani a fost astăzi „scena” unei intervenții planificate: o lecție practică de informare și educație preventivă, desfășurată de pompierii botoșăneni, în cadrul programului național “Săptămâna Verde”. Salvatorii au interacționat cu cei peste 80 de copii, care au învățat cum trebuie să procedeze în caz de incendiu, cutremur sau atunci când se confruntă cu un pericol.

Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au transmis celor mici următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta grădiniței:
* Să anunțe evenimentul primului adult pe care îl întâlnesc și să își păstreze calmul
– Să părăsească clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic
– Să urmeze căile de evacuare marcate. Să nu se întoarcă spre locurile în care se manifestă incendiul ca să își ia lucrurile personale sau obiectele de valoare
– Dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai ușor
– Să aștepte intervenția pompierilor
În caz de cutremur:
– Să se adăpostească sub bănci și să stea departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiecte care i-ar putea răni
– Să își protejeze capul și fața
– Să nu iasă din clasă în timpul cutremurului
– Cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență
– Vor putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Pompierii au adus și prezentat echipamentele de intervenție, de la costumul de protecție până la accesoriile folosite în misiunile lor. Copiii le-au văzut de aproape, au pus întrebări și au înțeles mai bine ce înseamnă meseria de salvator.

La final, acestora le-au fost oferite materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Împreună pentru siguranță”.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending