Părintele Florin Lucian Marcu și-a încheiat oficial misiunea de capelan la Penitenciarul Botoșani, predând astfel ștafeta preotului Sergiu Brașoveanu, fost slujitor al Altarului în Parohia Iurești din comuna Todireni. În urma vacantării postului de preot la capela instituției menționate, prin pensionarea părintelui Florin Lucian, a fost organizat un concurs la nivel național de către Autoritatea Națională a Penitenciarelor și părintele Sergiu Brașoveanu a obținut numirea în acest post, asumându-și această misiune de păstorire atât a ostenitorilor acestui penitenciar, cât și a persoanelor private de libertate.
Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Marian Timofte, protopopul Petru Fercal și inspector eparhial Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, împreună cu un sobor impresionant de preoți. Printre aceștia s-a regăsit și primul capelan care a slujit la Penitenciarul Botoșani, pr. Thoader Pețenchea.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de persoane private de libertate care în timp au alcătuit un grup care îl cinstește pe Dumnezeu la slujbele oficiate în Capela Penitenciarului. S-au alăturat pentru slujba de astăzi și câteva persoane care între timp s-au reintegrat în societate.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui vicar Marian Timofte, care a vorbit despre „predarea de ștafetă” și contextul în care s-a realizat, dar și despre misiunea nobilă a capelanului.
Preoții de penitenciar sunt puțin diferiți, prinși între două sisteme, la mijloc oarecum. Pe de o parte reprezintă sistemul și biserica pe de altă parte. Persoanele private de libertate trebuie câștigate pentru că preotul în ochii lor este egal cu sistemul și aici intervine răbdarea părintelui capelan care se vede nevoit să construiască în sufletul acelor oameni ce se află într-o zonă tulbure a vieții.
A urmat la cuvânt părintele Florin Lucian Marcu, care și-a stăpânit cu greu emoțiile pentru a vorbi despre realizări, dar și despre unele situații mai puțin plăcute din cei 18 ani de slujire în penitenciar. A ținut să mulțumească angajaților instituției care l-au ajutat să-și ducă crucea slujirii, dar și persoanelor private de libertate, custodiate de Penitenciarul Botoșani, care au venit să cânte la strană.
Publicitate
„Câteva lucruri ar trebui spuse la această predare de ștafetă. Se întâmplă după 18 de slujire aici și după 30 de ani de când s-a deschis această capelă aici în penitenciar. Au fost momente poate când am vrut să las misiunea aici, dar Dumnezeu îmi arată azi că nimic nu se întâmplă fără voia Lui. Lucrul acesta mi s-a dovedit. Mulțumesc ÎPS Teofan, mulțumesc părintelui protopop, părinților împreună slujitori. Am venit în 2006 în mijlocul unei generații care cunoscuse ce înseamnă impunerea lipsei lui Dumnezeu. Era o generație care se apropia de apogeul ei și atunci când au simțit libertatea pe care o primiseră de puțin timp, au exprimat-o printr-o frumoasă mărturisire a credinței și concretizarea a fost această capelă, unde toată lumea spune că este altceva. Astăzi în 2024, plec de aici, din mijlocul unei generații care n-a simțit ce înseamnă lipsa libertății lui Dumnezeu, o generație care încă pare că vrea să-și regăsească valori și principii (…) Când mi-a fost mai greu, Dumnezeu n-a întârziat să trimită ajutorul Său prin oameni cu adevărat providențiali”, și-a început cuvântul său părintele Florin Lucian Marcu.
„M-am gândit că fiind acest cadru de penitenciar, automat cadrele și preotul se schimbă. Dar astăzi părintele Florin mi-a demonstrat prin gingășia cuvântului că nu-i așa. Atașamentul este unul maxim sufletesc, nu numai cu intelectul și cu psihicul și am observat că a doua casă este aici. Această sensibilitate a părintelui vine de undeva, vine din dorința de a face lucruri frumoase. Am fost primit ca un prieten de toți și m-au îndemnat să continui munca părintelui Florin. Sunt conștient că mai am mult până să ajung la înălțimea părintelui. Dar mă consider un om al faptelor, un om de cuvânt, loial, comunicativ, social și prin acestea toate lucrurile vin la locul lor. Mulțumesc ÎPS Teofan, familiei care m-a răbdat în tot acest timp și m-a sprijinit. Mulțumesc lui Dumnezeu și Sfinților Apostoli Petru și Pavel și mă rog să-mi îndemne pașii. Întotdeauna mi-am zis: Doamne facă-se voia Ta, nu a mea. După ce am trecut prin mai multe slujiri, Dumnezeu mi-a îndreptat pașii ca să ajung și aici”, a spus părintele Sergiu Brașoveanu.
La final, părintele vicar administrativ Marian Timofte a acordat mai multe distincții oferite de ÎPS Teofan.
„Acum la finalul acestui moment, pentru că părintele Florin a făcut „majoratul, ÎPS Teofan acordă Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv preacucernicului părinte Florin Lucian Marcu. ÎPS a rânduit ca această cruce pentru mireni să fie purtată și de domnul comisar-șef Daniel-Dumitru Pânzariu (directorul Penitenciarului Botoșani, n.r.). De asemenea, domnului colonel în rezervă Dan-Gheorghe Brehuescu, fost director al Penitenciarului Botoșani i se acordă Crucea Sfântului ,,Sfântului Ierarh Dosoftei ” pentru mireni”, a spus părintele vicar Marian Timofte.
Un cuvânt de mulțumire emoționant l-a avut după primirea distincției rânduite de ÎPS Teofan comisarul-șef Daniel Pânzariu, a cărui muncă și a cărui deschidere spre înfăptuirea faptelor bune este acum pe deplin răsplătită. Este cunoscut ca un om care știe să discearnă foarte bine lucrurile încă din faza de intenție și își oferă sprijinul atunci când ținta aduce un plus de bine și de frumos (VIDEO în articol)
Colonelul Dan Brehuescu a rememorat un eveniment mai puțin plăcut, petrecut în perioada în care a fost la conducerea instituției și a evidențiat rolul pe care l-a avut intervenția salvatoare a părintelui Florin Marcu care a limitat la zero o situație care putea să se încheie tragic. (VIDEO în articol)
A primit primit o distincție din partea ÎPS Teofan și agentul de poliție Marius Boghian, dar și două persoane care au reușit să-și îndrepte viața, iar în perioada în care au custodiate în Penitenciarul Botoșani au făcut parte integrantă din activitatea derulată în cadrul capelei.
Părintele Sergiu Brașoveanu s-a născut în Botoșani în anul 1984. A făcut studiile liceale la Seminalul Teologic Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, după care a urmat masterul. A fost hirotonit în anul 2005 pe seama parohiei Iurești din comuna Todireni. A urmat apoi cursului Școlii Postliceale Sanitare din Botoșani, după care a fost o vreme voluntar la SMURD. Este căsătorit cu învățătoarea Elena-Liliana cu care are doi copii care poartă nume de sfinți, Theodor și Maria.
În Parohia Iurești, părintele Sergiu a lăsat urme care vor aminti mereu de râvna și devotamentul său față de Dumnezeu și de localnici. A construit o casă socială așa cum impun noile directive, un monument remarcabil al eroilor, care amintește de jerfa înaintașilor, o capelă de cimitir cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Îl vor regreta și copilașii din Todireni cărora timp de 17 ani le-a deslușit tainele credinței în Dumnezeu. Enoriașii pe care i-a păstorit aproape douăzeci de ani vor afla abia duminică că părintele a primit o altă misiune, dintr-o poruncă tainică, divină.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.
Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt: înălțime de 165 cm, greutate de aproximativ 70 kg, constituție atletică.
Autoritățile au deschis un dosar de dispariție, cazul fiind încadrat la categoria „alte fapte”. Poliția face apel la populație pentru sprijin în găsirea femeii și roagă orice persoană care deține informații relevante să contacteze de urgență cea mai apropiată secție de poliție sau să sune la 112.
Orice detaliu poate face diferența în găsirea Mariei Feraru.
În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.
Aventură, tradiție și știință – în aceeași grădină
Sprijinite de Asociația „Nectarie & Prietenii”, de Florentina Doroftei și Alexandra Gîtman, gazdele i‑au provocat pe cei mici la activități care au trecut, cu ușurință, de la artă la știință:
Pictură pe asfalt și pe pânză – curtea s‑a transformat într‑un covor multicolor, decorat cu inimi, flori și mesaje pentru comunitate.
Ateliere de lucru manual cu spice de grâu – copiii au împletit simboluri ale recunoștinței față de natură, readucând la viață tradiții locale.
Flori din sârmă plușată și colaje din materiale reciclate – exerciții de dexteritate și de imaginație care au scos la iveală mici artiști.
Experimentele „Bubble Snake” – momentul preferat al „micilor savanți”, în care spuma colorată și exclamațiile de uimire au umplut curtea de veselie.
Personaje din baloane și carton – moștruleți și vulpițe poznașe care au îmblânzit timiditatea și au stârnit râsete în cor.
Voluntariat cu model pedagogic
Întreaga desfășurare a fost sprijinită de voluntara Maria Brașoveanu, elevă la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, profil „Învățători/Educatori”. Cu răbdare și entuziasm, Maria a devenit nu doar ajutor de nădejde pentru profesori, ci și exemplu de implicare pentru copiii care își descoperă, la rândul lor, spiritul comunitar.
„Am văzut cum timiditatea se topește după primul penson înmuiat în culoare”, a remarcat profesoara Elena Liliana Brașoveanu, impresionată de curajul cu care participanții au îmbrățișat fiecare provocare.
Publicitate
O vacanță care continuă să crească
Prima săptămână a dovedit că satul poate fi un laborator viu de idei și prietenie. Urmează încă multe zile în care copiii din Todireni vor învăța să bată toaca, să coasă motive tradiționale sau să construiască mici roboți din materiale refolosite.
Organizatorii le mulțumesc partenerilor și sponsorilor „pentru generozitatea cu care au înțeles că bucuria copilăriei merită investită”. Iar promisiunea lor este clară: până la finalul verii, fiecare participant va pleca acasă cu un set nou de abilități, cu prieteni de nădejde și cu amintirea unui sat care a bătut, pentru câteva săptămâni, în ritmul inimii copiilor.
Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.
Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, alături de reprezentanți ai învățământului preuniversitar și ai autorităților locale. Scopul întâlnirii a fost consolidarea parteneriatului educațional dintre Suceava și Botoșani, precum și stabilirea etapelor pentru lansarea noii extensii universitare.
Noua structură educațională va găzdui atât programe de studii deja consacrate în oferta USV, cât și specializări noi, adaptate nevoilor pieței muncii locale și regionale. Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu ce urmărește nu doar furnizarea de educație universitară în Botoșani, ci și dezvoltarea unui campus universitar integrat, în colaborare cu autoritățile locale.
Noua extensie universitară, aprobată de Senatul USV în luna martie a acestui an, se înscrie într-o strategie mai amplă de susținere a învățământului dual și de atragere a cadrelor didactice universitare calificate în județul Botoșani.
Această inițiativă va crea oportunități semnificative pentru tinerii botoșăneni, oferindu-le acces la studii universitare de calitate, aproape de casă, și contribuind totodată la dezvoltarea durabilă a comunității prin formarea de specialiști în domenii de interes strategic pentru regiune.
Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este felicitată pentru viziunea și deschiderea de care a dat dovadă, această colaborare promițând să devină un pilon solid în formarea profesională a noilor generații de botoșăneni.
Publicitate
„felicit conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru deschiderea și viziunea de a extinde oferta educațională în județul nostru și îmi exprim încrederea că acest parteneriat va continua să crească și să aducă roade în beneficiul elevilor, părinților, profesorilor și al întregii comunități botoșănene”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.
În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.
Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și plăcute cu grădinița, chiar și în afara anului școlar. Copiii au participat cu bucurie la ateliere tematice, jocuri educative și activități de explorare adaptate vârstei lor.
„Grădi 9 în culori” s-a dovedit a fi o inițiativă valoroasă de învățare nonformală, care a contribuit la consolidarea legăturilor dintre instituția de învățământ, comunitate și partenerii locali.
„Felicităm cadrele didactice pentru implicarea și dedicarea de care au dat dovadă în organizarea acestui proiect. Prin eforturile lor, experiența de învățare a copiilor a fost îmbogățită, aducând un plus de valoare și culoare vacanței de vară”, a transmis șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.