Connect with us

Eveniment

VIDEO: Persoanele private de libertate de la Penitenciarul Botoșani au un nou duhovnic

Publicat

Publicitate

Părintele Florin Lucian Marcu și-a încheiat oficial misiunea de capelan la Penitenciarul Botoșani, predând astfel ștafeta preotului Sergiu Brașoveanu, fost slujitor al Altarului în Parohia Iurești din comuna Todireni. În urma vacantării postului de preot la capela instituției menționate, prin pensionarea părintelui Florin Lucian, a fost organizat un concurs la nivel național de către Autoritatea Națională a Penitenciarelor și părintele Sergiu Brașoveanu a obținut numirea în acest post, asumându-și această misiune de păstorire atât a ostenitorilor acestui penitenciar, cât și a persoanelor private de libertate.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Marian Timofte, protopopul Petru Fercal și inspector eparhial Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, împreună cu un sobor impresionant de preoți. Printre aceștia s-a regăsit și primul capelan care a slujit la Penitenciarul Botoșani, pr. Thoader Pețenchea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de persoane private de libertate care în timp au alcătuit un grup care îl cinstește pe Dumnezeu la slujbele oficiate în Capela Penitenciarului. S-au alăturat pentru slujba de astăzi și câteva persoane care între timp s-au reintegrat  în societate.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut  părintelui vicar Marian Timofte, care a vorbit despre „predarea de ștafetă” și contextul în care s-a realizat, dar și despre misiunea nobilă a capelanului.

Preoții de penitenciar sunt  puțin diferiți, prinși între două sisteme, la mijloc oarecum. Pe de o parte reprezintă sistemul și biserica pe de altă parte. Persoanele private de libertate trebuie câștigate pentru că preotul în ochii lor este egal cu sistemul și aici intervine răbdarea părintelui capelan care se vede nevoit să construiască în sufletul acelor oameni ce se află într-o zonă tulbure a vieții.

A urmat la cuvânt părintele Florin Lucian Marcu, care și-a stăpânit cu greu emoțiile pentru a vorbi despre realizări, dar și despre unele situații mai puțin plăcute din cei 18 ani de slujire în penitenciar. A ținut să mulțumească angajaților instituției care l-au ajutat să-și ducă crucea slujirii, dar și persoanelor private de libertate, custodiate de Penitenciarul Botoșani, care au venit să cânte la strană.

Publicitate

„Câteva lucruri ar trebui spuse la această predare de ștafetă. Se întâmplă după 18 de slujire aici și după 30 de ani de când s-a deschis această capelă aici în penitenciar. Au fost momente poate când am vrut să las misiunea aici, dar Dumnezeu îmi arată azi că nimic nu se întâmplă fără voia Lui. Lucrul acesta mi s-a dovedit. Mulțumesc ÎPS Teofan, mulțumesc părintelui protopop, părinților împreună slujitori. Am venit în 2006 în mijlocul unei generații care cunoscuse ce înseamnă impunerea lipsei lui Dumnezeu. Era o generație care se apropia de apogeul ei și atunci când au simțit libertatea pe care o primiseră de puțin timp, au exprimat-o printr-o frumoasă mărturisire a credinței și concretizarea a fost această capelă, unde toată lumea spune că este altceva. Astăzi în 2024, plec de aici, din mijlocul unei generații care n-a simțit ce înseamnă lipsa libertății lui Dumnezeu, o generație care încă pare că vrea să-și regăsească valori și principii (…) Când mi-a fost mai greu, Dumnezeu n-a întârziat să trimită ajutorul Său prin oameni cu adevărat providențiali”, și-a început cuvântul său părintele Florin Lucian Marcu.

 

„M-am gândit că fiind acest cadru de penitenciar, automat cadrele și preotul se schimbă. Dar astăzi părintele Florin mi-a demonstrat prin gingășia cuvântului că nu-i așa. Atașamentul este unul maxim sufletesc, nu numai cu intelectul și cu psihicul și am observat că a doua casă este aici.  Această sensibilitate a părintelui vine de undeva, vine din dorința de a face lucruri frumoase. Am fost primit ca un prieten de toți și m-au îndemnat să continui munca părintelui Florin. Sunt conștient că mai am mult până să ajung la înălțimea părintelui. Dar mă consider un om al faptelor, un om de cuvânt, loial, comunicativ, social și prin acestea toate lucrurile vin la locul lor. Mulțumesc ÎPS Teofan, familiei care m-a răbdat în tot acest timp și m-a sprijinit. Mulțumesc lui Dumnezeu și Sfinților Apostoli Petru și Pavel și mă rog să-mi îndemne pașii. Întotdeauna mi-am zis: Doamne facă-se voia Ta, nu a mea. După ce am trecut prin mai multe slujiri, Dumnezeu mi-a îndreptat pașii ca să ajung și aici”, a spus părintele Sergiu Brașoveanu.

La final, părintele vicar administrativ Marian Timofte a acordat mai multe distincții oferite de ÎPS Teofan.

„Acum la finalul acestui moment, pentru că părintele Florin a făcut „majoratul, ÎPS Teofan acordă Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv preacucernicului părinte Florin Lucian Marcu. ÎPS a rânduit ca această cruce pentru mireni să fie purtată și de domnul comisar-șef Daniel-Dumitru Pânzariu (directorul Penitenciarului Botoșani, n.r.). De asemenea, domnului colonel în rezervă Dan-Gheorghe Brehuescu, fost director al Penitenciarului Botoșani i se acordă Crucea Sfântului ,,Sfântului Ierarh Dosoftei ” pentru mireni”, a spus părintele vicar Marian Timofte.

Un cuvânt de mulțumire emoționant l-a avut după primirea distincției rânduite de ÎPS Teofan comisarul-șef Daniel Pânzariu, a cărui muncă și a cărui deschidere spre înfăptuirea faptelor bune este acum pe deplin răsplătită. Este cunoscut ca un om care știe să discearnă foarte bine lucrurile încă din faza de intenție și își oferă sprijinul atunci când ținta aduce un plus de bine și de frumos (VIDEO în articol)

Colonelul Dan Brehuescu a rememorat un eveniment mai puțin plăcut, petrecut în perioada în care a fost la conducerea instituției și a evidențiat rolul pe care l-a avut intervenția salvatoare a părintelui Florin Marcu care a limitat la zero o situație care putea să se încheie tragic. (VIDEO în articol)

A primit primit o distincție din partea ÎPS Teofan și agentul de poliție Marius Boghian, dar și două persoane care au reușit să-și îndrepte viața, iar în perioada în care au custodiate în Penitenciarul Botoșani au făcut parte integrantă din activitatea derulată în cadrul capelei.

Părintele Sergiu Brașoveanu s-a născut al Botoșani în anul 1984. A făcut studiile liceale la Seminalul Teologic Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, după care a urmat masterul. A fost hirotonit în anul 2005 pe seama parohiei Iurești din comuna Todireni. A urmat apoi cursului Școlii Postliceale Sanitare din Botoșani, după care a fost o vreme voluntar la SMURD. Este căsătorit cu învățătoarea Elena-Liliana cu care are doi copii care poartă nume de sfinți, Theodor și Maria.

În Parohia Iurești, părintele Sergiu a lăsat urme care vor aminti mereu de râvna și devotamentul său față de Dumnezeu și de localnici. A construit o casă socială așa cum impun noile directive, un monument remarcabil al eroilor, care amintește de jerfa înaintașilor, o capelă de cimitir cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Îl vor regreta și copilașii din Todireni cărora timp de 17 ani le-a deslușit tainele credinței în Dumnezeu. Enoriașii pe care i-a păstorit aproape douăzeci de ani vor afla abia duminică că părintele a primit o altă misiune, dintr-o poruncă tainică, divină.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.

Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.

Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.

”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.

Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.

“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO (pr. Șoptică Ciprian)

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii Liceului Tehnologic „Elie Radu” Botoșani au dus daruri la Grădinița Girotondo și Centrul Maternal „Micul Prinț”

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.

Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.

Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.

Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.

Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 31 de ani din Botoșani, dată dispărută de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.

Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending