Connect with us

Eveniment

VIDEO: Persoanele private de libertate de la Penitenciarul Botoșani au un nou duhovnic

Publicat

Publicitate

Părintele Florin Lucian Marcu și-a încheiat oficial misiunea de capelan la Penitenciarul Botoșani, predând astfel ștafeta preotului Sergiu Brașoveanu, fost slujitor al Altarului în Parohia Iurești din comuna Todireni. În urma vacantării postului de preot la capela instituției menționate, prin pensionarea părintelui Florin Lucian, a fost organizat un concurs la nivel național de către Autoritatea Națională a Penitenciarelor și părintele Sergiu Brașoveanu a obținut numirea în acest post, asumându-și această misiune de păstorire atât a ostenitorilor acestui penitenciar, cât și a persoanelor private de libertate.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Marian Timofte, protopopul Petru Fercal și inspector eparhial Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, împreună cu un sobor impresionant de preoți. Printre aceștia s-a regăsit și primul capelan care a slujit la Penitenciarul Botoșani, pr. Thoader Pețenchea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de persoane private de libertate care în timp au alcătuit un grup care îl cinstește pe Dumnezeu la slujbele oficiate în Capela Penitenciarului. S-au alăturat pentru slujba de astăzi și câteva persoane care între timp s-au reintegrat  în societate.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut  părintelui vicar Marian Timofte, care a vorbit despre „predarea de ștafetă” și contextul în care s-a realizat, dar și despre misiunea nobilă a capelanului.

Preoții de penitenciar sunt  puțin diferiți, prinși între două sisteme, la mijloc oarecum. Pe de o parte reprezintă sistemul și biserica pe de altă parte. Persoanele private de libertate trebuie câștigate pentru că preotul în ochii lor este egal cu sistemul și aici intervine răbdarea părintelui capelan care se vede nevoit să construiască în sufletul acelor oameni ce se află într-o zonă tulbure a vieții.

A urmat la cuvânt părintele Florin Lucian Marcu, care și-a stăpânit cu greu emoțiile pentru a vorbi despre realizări, dar și despre unele situații mai puțin plăcute din cei 18 ani de slujire în penitenciar. A ținut să mulțumească angajaților instituției care l-au ajutat să-și ducă crucea slujirii, dar și persoanelor private de libertate, custodiate de Penitenciarul Botoșani, care au venit să cânte la strană.

Publicitate

„Câteva lucruri ar trebui spuse la această predare de ștafetă. Se întâmplă după 18 de slujire aici și după 30 de ani de când s-a deschis această capelă aici în penitenciar. Au fost momente poate când am vrut să las misiunea aici, dar Dumnezeu îmi arată azi că nimic nu se întâmplă fără voia Lui. Lucrul acesta mi s-a dovedit. Mulțumesc ÎPS Teofan, mulțumesc părintelui protopop, părinților împreună slujitori. Am venit în 2006 în mijlocul unei generații care cunoscuse ce înseamnă impunerea lipsei lui Dumnezeu. Era o generație care se apropia de apogeul ei și atunci când au simțit libertatea pe care o primiseră de puțin timp, au exprimat-o printr-o frumoasă mărturisire a credinței și concretizarea a fost această capelă, unde toată lumea spune că este altceva. Astăzi în 2024, plec de aici, din mijlocul unei generații care n-a simțit ce înseamnă lipsa libertății lui Dumnezeu, o generație care încă pare că vrea să-și regăsească valori și principii (…) Când mi-a fost mai greu, Dumnezeu n-a întârziat să trimită ajutorul Său prin oameni cu adevărat providențiali”, și-a început cuvântul său părintele Florin Lucian Marcu.

 

„M-am gândit că fiind acest cadru de penitenciar, automat cadrele și preotul se schimbă. Dar astăzi părintele Florin mi-a demonstrat prin gingășia cuvântului că nu-i așa. Atașamentul este unul maxim sufletesc, nu numai cu intelectul și cu psihicul și am observat că a doua casă este aici.  Această sensibilitate a părintelui vine de undeva, vine din dorința de a face lucruri frumoase. Am fost primit ca un prieten de toți și m-au îndemnat să continui munca părintelui Florin. Sunt conștient că mai am mult până să ajung la înălțimea părintelui. Dar mă consider un om al faptelor, un om de cuvânt, loial, comunicativ, social și prin acestea toate lucrurile vin la locul lor. Mulțumesc ÎPS Teofan, familiei care m-a răbdat în tot acest timp și m-a sprijinit. Mulțumesc lui Dumnezeu și Sfinților Apostoli Petru și Pavel și mă rog să-mi îndemne pașii. Întotdeauna mi-am zis: Doamne facă-se voia Ta, nu a mea. După ce am trecut prin mai multe slujiri, Dumnezeu mi-a îndreptat pașii ca să ajung și aici”, a spus părintele Sergiu Brașoveanu.

La final, părintele vicar administrativ Marian Timofte a acordat mai multe distincții oferite de ÎPS Teofan.

„Acum la finalul acestui moment, pentru că părintele Florin a făcut „majoratul, ÎPS Teofan acordă Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv preacucernicului părinte Florin Lucian Marcu. ÎPS a rânduit ca această cruce pentru mireni să fie purtată și de domnul comisar-șef Daniel-Dumitru Pânzariu (directorul Penitenciarului Botoșani, n.r.). De asemenea, domnului colonel în rezervă Dan-Gheorghe Brehuescu, fost director al Penitenciarului Botoșani i se acordă Crucea Sfântului ,,Sfântului Ierarh Dosoftei ” pentru mireni”, a spus părintele vicar Marian Timofte.

Un cuvânt de mulțumire emoționant l-a avut după primirea distincției rânduite de ÎPS Teofan comisarul-șef Daniel Pânzariu, a cărui muncă și a cărui deschidere spre înfăptuirea faptelor bune este acum pe deplin răsplătită. Este cunoscut ca un om care știe să discearnă foarte bine lucrurile încă din faza de intenție și își oferă sprijinul atunci când ținta aduce un plus de bine și de frumos (VIDEO în articol)

Colonelul Dan Brehuescu a rememorat un eveniment mai puțin plăcut, petrecut în perioada în care a fost la conducerea instituției și a evidențiat rolul pe care l-a avut intervenția salvatoare a părintelui Florin Marcu care a limitat la zero o situație care putea să se încheie tragic. (VIDEO în articol)

A primit primit o distincție din partea ÎPS Teofan și agentul de poliție Marius Boghian, dar și două persoane care au reușit să-și îndrepte viața, iar în perioada în care au custodiate în Penitenciarul Botoșani au făcut parte integrantă din activitatea derulată în cadrul capelei.

Părintele Sergiu Brașoveanu s-a născut în Botoșani în anul 1984. A făcut studiile liceale la Seminalul Teologic Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, după care a urmat masterul. A fost hirotonit în anul 2005 pe seama parohiei Iurești din comuna Todireni. A urmat apoi cursului Școlii Postliceale Sanitare din Botoșani, după care a fost o vreme voluntar la SMURD. Este căsătorit cu învățătoarea Elena-Liliana cu care are doi copii care poartă nume de sfinți, Theodor și Maria.

În Parohia Iurești, părintele Sergiu a lăsat urme care vor aminti mereu de râvna și devotamentul său față de Dumnezeu și de localnici. A construit o casă socială așa cum impun noile directive, un monument remarcabil al eroilor, care amintește de jerfa înaintașilor, o capelă de cimitir cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Îl vor regreta și copilașii din Todireni cărora timp de 17 ani le-a deslușit tainele credinței în Dumnezeu. Enoriașii pe care i-a păstorit aproape douăzeci de ani vor afla abia duminică că părintele a primit o altă misiune, dintr-o poruncă tainică, divină.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Medicii atrag atenția asupra scăderii vârstei persoanelor care suferă de accidente vasculare cerebrale

Publicat

Publicitate

Vârsta persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut până la 35 de ani, a declarat, miercuri, medicul neurolog Cristina Luchian de la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ Botoșani.

Potrivit sursei citate, în 2024 au fost înregistrate la unitatea medicală din Botoșani aproximativ 700 de cazuri de AVC, fie ischemic, fie hemoragic. Înmulțirea numărului de astfel de cazuri este pusă pe seama modului de viață.

‘Cea mai tânără pacientă, pe care am înregistrat-o zilele trecute, are 35 de ani. A avut un accident vascular cerebral hemoragic. Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant… Mult stres’, a afirmat Luchian într-o conferință de presă.

Medicul neurolog atrage atenția populației să accidentul vascular diagnosticat în primele ore de la producerea sa poate fi eligibil pentru tromboliza intravenoasă, care dă șanse pacientului să fie recuperat.

‘Majoritatea ajung târziu la medic. Ori nu realizează, ori spun că mai stau puțin, că le trece, dar orice minut pierdut înseamnă pierdere’, a adăugat medicul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când pot angajații declanșa un conflict colectiv de muncă? Tot ce trebuie să știi

Publicat

Publicitate

Conflictul colectiv de muncă apare atunci când între angajați și angajatori intervin neînțelegeri legate de negocierea, desfășurarea sau încheierea contractelor ori acordurilor colective de muncă.

Legea garantează lucrătorilor dreptul de a iniția astfel de conflicte în contextul negocierilor contractuale. Totuși, revendicările care necesită modificarea legislației sau adoptarea unor acte normative nu pot face obiectul unui conflict colectiv.

Situații în care poate fi declanșat un conflict colectiv:

  • Angajatorul sau organizația patronală refuză să demareze negocierile pentru un contract colectiv, deși nu există unul în vigoare sau cel anterior a expirat.
  • Angajatorul nu acceptă revendicările angajaților.
  • Negocierile nu duc la un acord până la termenul stabilit de comun acord de ambele părți

 

Când există premisele declanșării unui conflict, sindicatul reprezentativ sau, în lipsa acestuia, reprezentanții aleși ai angajaților, trebuie să informeze în scris angajatorul sau organizația patronală. În notificare trebuie incluse revendicările, justificarea acestora și propunerile de soluționare.

Angajatorul are obligația să primească și să înregistreze această sesizare și să răspundă în scris în maximum două zile lucrătoare, punctând clar poziția față de fiecare revendicare.

Publicitate

Dacă aceste aspecte sunt discutate direct între reprezentanții angajaților și ai angajatorului și sunt consemnate într-un proces-verbal, obligația de notificare este considerată îndeplinită.

Ce se întâmplă în timpul unui contract colectiv în vigoare?

Pe durata valabilității unui contract colectiv, nu pot fi declanșate conflicte colective de muncă. Orice neînțelegeri sau încălcări ale prevederilor contractuale se soluționează fie amiabil, fie în instanță. Totuși, acest lucru nu exclude apariția unor proteste spontane, neorganizate oficial de sindicate sau de reprezentanții salariaților.

Dacă în urma negocierilor părțile ajung la un acord, conflictul colectiv se consideră încheiat.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 45 de ani, din Dorohoi, dus cu escortă la locul de detenție. Motivul pentru care a fost trimis după gratii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au identificat, luni, un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Dorohoi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Bărbatul a fost depistat în municipiul Dorohoi, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 39 de ani, din Răchiți, și-a bătut nevasta și a primit interdicție de a intra în casă timp de 5 zile

Publicat

Publicitate

Ordin de protecție emis de către polițiști pentru violență în familie

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Răchiți, pentru faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul unui conflict, ar fi agresat-o fizic pe soția sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul are obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de soția sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie 

Măsurile de siguranţă au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea infracţionalităţii în general.

Publicitate

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

Victima violenței în familie se poate adresa:

  -Poliției pentru a depune o plângere;

 – unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale;

  – Medicului legist pentru a obține certificat medico legal;

  -Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending