Connect with us

Eveniment

VIDEO: Persoanele private de libertate de la Penitenciarul Botoșani au un nou duhovnic

Publicat

Publicitate

Părintele Florin Lucian Marcu și-a încheiat oficial misiunea de capelan la Penitenciarul Botoșani, predând astfel ștafeta preotului Sergiu Brașoveanu, fost slujitor al Altarului în Parohia Iurești din comuna Todireni. În urma vacantării postului de preot la capela instituției menționate, prin pensionarea părintelui Florin Lucian, a fost organizat un concurs la nivel național de către Autoritatea Națională a Penitenciarelor și părintele Sergiu Brașoveanu a obținut numirea în acest post, asumându-și această misiune de păstorire atât a ostenitorilor acestui penitenciar, cât și a persoanelor private de libertate.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Marian Timofte, protopopul Petru Fercal și inspector eparhial Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, împreună cu un sobor impresionant de preoți. Printre aceștia s-a regăsit și primul capelan care a slujit la Penitenciarul Botoșani, pr. Thoader Pețenchea.

Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de persoane private de libertate care în timp au alcătuit un grup care îl cinstește pe Dumnezeu la slujbele oficiate în Capela Penitenciarului. S-au alăturat pentru slujba de astăzi și câteva persoane care între timp s-au reintegrat  în societate.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut  părintelui vicar Marian Timofte, care a vorbit despre „predarea de ștafetă” și contextul în care s-a realizat, dar și despre misiunea nobilă a capelanului.

Preoții de penitenciar sunt  puțin diferiți, prinși între două sisteme, la mijloc oarecum. Pe de o parte reprezintă sistemul și biserica pe de altă parte. Persoanele private de libertate trebuie câștigate pentru că preotul în ochii lor este egal cu sistemul și aici intervine răbdarea părintelui capelan care se vede nevoit să construiască în sufletul acelor oameni ce se află într-o zonă tulbure a vieții.

A urmat la cuvânt părintele Florin Lucian Marcu, care și-a stăpânit cu greu emoțiile pentru a vorbi despre realizări, dar și despre unele situații mai puțin plăcute din cei 18 ani de slujire în penitenciar. A ținut să mulțumească angajaților instituției care l-au ajutat să-și ducă crucea slujirii, dar și persoanelor private de libertate, custodiate de Penitenciarul Botoșani, care au venit să cânte la strană.

Publicitate

„Câteva lucruri ar trebui spuse la această predare de ștafetă. Se întâmplă după 18 de slujire aici și după 30 de ani de când s-a deschis această capelă aici în penitenciar. Au fost momente poate când am vrut să las misiunea aici, dar Dumnezeu îmi arată azi că nimic nu se întâmplă fără voia Lui. Lucrul acesta mi s-a dovedit. Mulțumesc ÎPS Teofan, mulțumesc părintelui protopop, părinților împreună slujitori. Am venit în 2006 în mijlocul unei generații care cunoscuse ce înseamnă impunerea lipsei lui Dumnezeu. Era o generație care se apropia de apogeul ei și atunci când au simțit libertatea pe care o primiseră de puțin timp, au exprimat-o printr-o frumoasă mărturisire a credinței și concretizarea a fost această capelă, unde toată lumea spune că este altceva. Astăzi în 2024, plec de aici, din mijlocul unei generații care n-a simțit ce înseamnă lipsa libertății lui Dumnezeu, o generație care încă pare că vrea să-și regăsească valori și principii (…) Când mi-a fost mai greu, Dumnezeu n-a întârziat să trimită ajutorul Său prin oameni cu adevărat providențiali”, și-a început cuvântul său părintele Florin Lucian Marcu.

 

„M-am gândit că fiind acest cadru de penitenciar, automat cadrele și preotul se schimbă. Dar astăzi părintele Florin mi-a demonstrat prin gingășia cuvântului că nu-i așa. Atașamentul este unul maxim sufletesc, nu numai cu intelectul și cu psihicul și am observat că a doua casă este aici.  Această sensibilitate a părintelui vine de undeva, vine din dorința de a face lucruri frumoase. Am fost primit ca un prieten de toți și m-au îndemnat să continui munca părintelui Florin. Sunt conștient că mai am mult până să ajung la înălțimea părintelui. Dar mă consider un om al faptelor, un om de cuvânt, loial, comunicativ, social și prin acestea toate lucrurile vin la locul lor. Mulțumesc ÎPS Teofan, familiei care m-a răbdat în tot acest timp și m-a sprijinit. Mulțumesc lui Dumnezeu și Sfinților Apostoli Petru și Pavel și mă rog să-mi îndemne pașii. Întotdeauna mi-am zis: Doamne facă-se voia Ta, nu a mea. După ce am trecut prin mai multe slujiri, Dumnezeu mi-a îndreptat pașii ca să ajung și aici”, a spus părintele Sergiu Brașoveanu.

La final, părintele vicar administrativ Marian Timofte a acordat mai multe distincții oferite de ÎPS Teofan.

„Acum la finalul acestui moment, pentru că părintele Florin a făcut „majoratul, ÎPS Teofan acordă Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv preacucernicului părinte Florin Lucian Marcu. ÎPS a rânduit ca această cruce pentru mireni să fie purtată și de domnul comisar-șef Daniel-Dumitru Pânzariu (directorul Penitenciarului Botoșani, n.r.). De asemenea, domnului colonel în rezervă Dan-Gheorghe Brehuescu, fost director al Penitenciarului Botoșani i se acordă Crucea Sfântului ,,Sfântului Ierarh Dosoftei ” pentru mireni”, a spus părintele vicar Marian Timofte.

Un cuvânt de mulțumire emoționant l-a avut după primirea distincției rânduite de ÎPS Teofan comisarul-șef Daniel Pânzariu, a cărui muncă și a cărui deschidere spre înfăptuirea faptelor bune este acum pe deplin răsplătită. Este cunoscut ca un om care știe să discearnă foarte bine lucrurile încă din faza de intenție și își oferă sprijinul atunci când ținta aduce un plus de bine și de frumos (VIDEO în articol)

Colonelul Dan Brehuescu a rememorat un eveniment mai puțin plăcut, petrecut în perioada în care a fost la conducerea instituției și a evidențiat rolul pe care l-a avut intervenția salvatoare a părintelui Florin Marcu care a limitat la zero o situație care putea să se încheie tragic. (VIDEO în articol)

A primit primit o distincție din partea ÎPS Teofan și agentul de poliție Marius Boghian, dar și două persoane care au reușit să-și îndrepte viața, iar în perioada în care au custodiate în Penitenciarul Botoșani au făcut parte integrantă din activitatea derulată în cadrul capelei.

Părintele Sergiu Brașoveanu s-a născut al Botoșani în anul 1984. A făcut studiile liceale la Seminalul Teologic Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, după care a urmat masterul. A fost hirotonit în anul 2005 pe seama parohiei Iurești din comuna Todireni. A urmat apoi cursului Școlii Postliceale Sanitare din Botoșani, după care a fost o vreme voluntar la SMURD. Este căsătorit cu învățătoarea Elena-Liliana cu care are doi copii care poartă nume de sfinți, Theodor și Maria.

În Parohia Iurești, părintele Sergiu a lăsat urme care vor aminti mereu de râvna și devotamentul său față de Dumnezeu și de localnici. A construit o casă socială așa cum impun noile directive, un monument remarcabil al eroilor, care amintește de jerfa înaintașilor, o capelă de cimitir cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Îl vor regreta și copilașii din Todireni cărora timp de 17 ani le-a deslușit tainele credinței în Dumnezeu. Enoriașii pe care i-a păstorit aproape douăzeci de ani vor afla abia duminică că părintele a primit o altă misiune, dintr-o poruncă tainică, divină.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Reglementări mai clare privind parcările publice și private. Propunere pentru modificarea Codului Rutier

Publicat

Publicitate

O nouă inițiativă legislativă depusă la Senat propune modificarea Codului Rutier pentru a introduce reglementări mai clare privind parcările publice și private. Proiectul de lege urmărește să stabilească norme stricte privind utilizarea, amenajarea și gestionarea locurilor de parcare, atât în spațiile publice, cât și în cele private cu acces public, relatează alba24.ro.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 31 martie.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la PNL, între care deputatul de Alba, Florin Roman.

Potrivit inițiatorilor, ținând cont de faptul că numărul autovehiculelor crește exponențial, în contextul unei urbanizări care se derulează la fel de repede, fluxul cu care autoritățile sunt nevoite să administreze eficient spațiile de parcare devine unul rapid și îngrijorător. În aceste circumstanțe, un anumit loc de parcare public sau privat (un spațiu specific amenajat și marcat pentru acest scop) este permis să fie folosit prin lăsarea autovehiculului nesupravegheat, pentru un timp mai îndelungat.

Din punct de vedere juridic, parcarea publică este definită ca fiind „spațiul destinat staționării temporare a vehiculelor, situată pe domeniul public sau într-o zonă special amenajată, accesibilă tuturor. Aceasta este gestionată și reglementată de administrația publică locală sau de alte entități autorizate”.

Prin OUG 195/2002 autoritățile publice locale au responsabilitatea de a reglementa parcările publice pe care acestea le au în administrare. Totodată, ordonanța definește și stabilește o serie de reguli în ceea ce privește oprirea, staționarea și parcarea pe drumurile publice.

Publicitate

Parcările private, în România, nu sunt reglementate printr-o singură lege. Legislaţia relevantă care face referire la dreptul de proprietate şi utilizarea terenurilor private, inclusiv parcările, este împărtăşită atât de Codu] Civil cât şi de Legea nr. 196/2018 privînd înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea aşociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Proprietatea este definită de Codul civil dreptul de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv şi absolut, în limitele legii. Proprietarul unei parcări private are dreptul de a desemna cine poate folosi acea locaţie şi sub ce condiţii. Prin urmare, un proprietar poate include reguli şi regulamente pentru o parcare privată care poate include o interdicţie de utilizare sau fixarea unor tarife. Dacă o proprietate privată, cum ar fi o parcare, este ocupată împotriva voinţei sale, proprietarul poate solicita evacuarea persoanelor în mod legal.

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier

Proiectul înregistrat la Senat prevede modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

„Parcarea publică este un spaţiu destinat staţionării temporare a vehiculelor, situată pe domeniul public sau într-o zonă special amenajată, accesibilă tuturor. Aceasta este gestionată şi reglementată de administrația publică locală sau de alte entități autorizate.

De asemenea, cazurile și condițiile în care oprirea, staționarea sau parcarea pe drumul public este permisă se stabilesc prin regulament, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002.

Regulile se aplică și parcărilor private.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: 21 de percheziții într-un dosar privind introducerea ilegală în țară a unor arme de vânătoare, la Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava efectuează, miercuri, 21 de percheziții domiciliare la persoane din mai multe localități din mediul rural cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit IPJ, perchezițiile se desfășoară într-un dosar complex, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, privind arme de vânătoare introduse ilegal în țară și utilizate pentru acte de braconaj, în perioada 2024 – 2025.

 

Foto: IPJ Suceava


 

Publicitate

Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Ordine Publică, Serviciului Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Suceava, precum și de sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase Iași, Bacău, Neamț, Bistrița, Maramureș și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

La acțiunea de amploare participă polițiști suceveni și din județele limitrofe, sprijiniți de grupe cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Constructor desemnat pentru Linia Electrică Aeriană de 400 KV care va traversa sudul județului

Publicat

Publicitate

Proiectul construirii Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului nostru, a intrat în linie dreaptă. După trei luni de la stabilirea ofertei câștigătoare, comisia de achiziție din cadrul CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare a sistemului energetic național cu cel din Republica Moldova.

„Realizarea LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului, este un proiect foarte important pentru Botoșani. La începutul lunii trecute am solicitat Secretarului General al Guvernului și ministrului Energiei detalii despre acest proiect major care poate contribui la dezvoltarea județului, iar vestea bună vine de la Transelectrica și, anume, semnarea contractului pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Oferta declarată câștigătoare aparține asocierii conduse de firma Electromontaj și se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, fără TVA.

Durata de realizare a contractului este de 52 luni de la data de emitere a ordinului administrativ de începere a activităţii de proiectare. 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va fi realizat din bugetul CNTEE „Transelectrica”, constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații de sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

În Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033, CNTEE „Transelectrica” a prevăzut o analiză pentru „realizarea unei stații în zona Botoșani pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”.

Publicitate

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii

Publicat

Publicitate

Activităţile în spațiul public prilejuite de aniversarea, în ziua de 3 aprilie, a celor 175 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, au debutat ieri dimineață la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Jandarmii le-au prezentat elevilor autospecialele din dotare, mijloacele de intervenție și, nu în ultimul rând, câinii de serviciu, care au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină și intervenție.
De asemenea, elevii au primit informații despre cariera de militar jandarm și pliante cu aspecte de interes privind admiterea la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, dar și flyere preventive în cadrul campaniei ,,Școli în siguranță”.

Doritorii au avut ocazia să relaționeze direct și cu doi elevi jandarmi, aceștia fiind cei mai în măsură să le povestească cum au decurs probele de concurs în cadrul admiterii sau cum se desfășoară o zi de studiu în Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending