Connect with us

Actualitate

VIDEO: „Omul anului” 2024: Ionela Tudose-Ivan, cofondator al Asociației „Happy” Botoșani. Propunerea Televiziunii Române

Publicat

Publicitate

Ionela Tudose-Ivan – „Casa de protocol a oamenilor străzii” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână, scrie tvr.ro.

Al doilea reportaj al ediţiei o portretizează pe Ionela Tudose-Ivan. Într-o poveste reală, desprinsă parcă din film, tânăra jurnalistă mărturisește că dragostea pentru semeni a depășit limitele pe care credea că și le atinsese.

Nu a mai putut doar să transmită știri și să facă reportaje despre oamenii în suferință și a trecut la o implicare directă. Unde a ajuns? La descoperirea uneia dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și transformare ei  în „Casa de protocol a oamenilor străzii”.

 

Povestea Ionelei a început în urmă cu câțiva ani, în vremea când realiza materiale jurnalistice, iar suferința oamenilor pe care îi întâlnea a determinat-o să înființeze o asociație non-guvernamentală pentru a-i ajuta. S-a dăruit proiectelor care ajutau oamenii fără ajutor și fără acoperiș deasupra capului, care, nu de puține ori se îmbolnăveau și mureau de frig în iernile aspre. Cu durere în glas, Ionela mărturisea într-unul dintre primele interviuri: „Cel mai dureros eveniment a fost când un bătrân pe care l-am hrănit într-o noapte a murit înghețat a doua zi. Nu voi uita niciodată acel moment când m-am simțit complet neputincioasă și m-am întrebat dacă am fi putut face mai mult în acea noapte. Astfel, ideea de a crea un adăpost a apărut ca o necesitate, o urgență și o soluție de salvare a vieții pentru cei forțați să trăiască pe stradă”.

 

Publicitate

Așa s-a născut proiectul său de suflet: Casa Nicolae – o inițiativă caritabilă, ce oferă un adăpost pentru cei care nu au unde să locuiască sau care nu au familii care să-i poată ajuta. Construcția, însă, nu este una obișnuită, ci are o poveste parcă desprinsă și ea din filme. Aflată la 50 km de Botoșani, în Rădeni, a fost cândva una dintre casele protocolare a lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când a descoperit-o Ioana, casa se afla în paragină, însă, cu sprijinul prietenilor, dar și susținuți de Asociația „Salvează o Inimă” și a lui Vlad Plăcintă, acum Casa Nicolae este căminul a peste 90 de suflete, majoritatea cu probleme medicale grave, însă bine îngrijiți de Asociația H.A.P.P.Y și de Asociația „Salvează o Inimă”. Aici toți rezidenții primesc nu doar o casă și o masă caldă, ci și îngrijiri medicale. De la bătrâni neajutorați, la mame cu bebeluși care nu-și permit o locuință și un trai simplu, toți cei care locuiesc în Casa Nicolae sunt, de fapt, o mare familie, ajutându-se reciproc.

 

Ionela Tudose-Ivan este propunerea Televiziunii Române pentru titlul de „Omul anului” de vineri, 4 octombrie. O cunoaştem de la ora 18.15, în episodul doi al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Casa de protocol a oamenilor străzii” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.

Emoţionanta ei poveste este discutată, în studio, de moderatorii Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Mădălina Marcu – inițiatoarea fundraising-ului în România, consilier de filantropie, omul care îi sfătuiește pe toți cei care au resurse de donat să facă bine cu înțelepciune – și Doru Todoruț – artist complex care ne-a fermecat cu muzica sa, un romantic incurabil, care se dedică şi cauzelor nobile, devenind de curând unul dintre ambasadorii HOSPICE – Casa Speranței.

(w882)

Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind alături de noi rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

 

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PSD Botoșani: Valeriu Iftime tratează județul ca pe propria moșie

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ pentru alimentarea cu apă, instalarea de surse de energie regenerabilă și amenajarea de drumuri de exploatație agricolă.

Grupul consilierilor județeni PSD Botoșani atrage din nou atenția asupra modului arbitrar, lipsit de transparență și echitate, în care Valeriu Iftime continuă să împartă fondurile publice. Deciziile sale sunt dictate de criterii politice și afinități personale, nu de nevoile reale ale comunităților botoșănene. Orice încercare de a corecta aceste inechități este blocată sistematic.

În locul unor măsuri concrete și bine fundamentate, Valeriu Iftime preferă să livreze discursuri emoționale, să vândă iluzii și să întrețină o victimizare penibilă – un teatru politic care maschează, de fapt, lipsa soluțiilor reale și un populism ieftin.
Este inacceptabil ca localități precum Manoleasa, cu cel mai mare necesar zilnic de apă pentru animale din județ – 273 de metri cubi – să fie complet ignorate, în timp ce alte localități precum Concești (29 mc/zi), Broscăuți (34 mc/zi) sau Brăești (57 mc/zi) sunt clar avantajate. Orașul Darabani, cu 150 mc/zi necesar, primește în continuare 700.000 de lei, deși alte comunități au nevoi similare sau chiar mai mari.

În consecință, consilierii județeni PSD vor reveni cu un amendament clar, care reașază sumele alocate în funcție de nevoile reale, nu de criterii personale. Vom propune diminuarea alocărilor pentru Darabani, Brăești, Broscăuți și Concești cu câte 200.000 de lei și realocarea sumelor pentru comunele Manoleasa (necesar zilnic de apă pentru animale de 273 mc/zi), Ungureni (240 mc/zi) și Știubieni (239 mc/zi) și pentru Avrămeni (168 mc/zi), localitate în care chiar domnul președinte al CJ recunoștea, în campania electorală, existența unor probleme grave cu apa.

PSD Botoșani sprijină cu tărie investițiile pentru apă pentru animale, dar cere ca acestea să fie făcute pe baza unor criterii obiective, transparente și corecte. Banii publici nu sunt un instrument de imagine și nu pot fi împărțiți după bunul plac al unui politician ajuns vremelnic în fruntea Consiliului Județean.

Deși nou în politică, Valeriu Iftime s-a transformat rapid în exponentul unui sistem pe care botoșănenii l-au respins mereu – un sistem în care decizia publică este luată în funcție de interese de grup și prietenii politice, nu de binele comun.
Mai mult, în loc să se victimizeze și să vorbească despre „înjunghieri pe la spate”, președintele CJ ar trebui să înțeleagă că responsabilitatea de a convinge și de a obține susținerea unui proiect revine inițiatorului. În democrație, amendamentele sunt un drept legitim, nu o ofensă, iar abținerea de la vot a consilierilor PSD a fost un semnal clar: proiectul, în forma propusă, nu corespunde interesului public.

Publicitate

În ciuda presiunilor și a discursului populist al președintelui Consiliului Județean, PSD Botoșani va utiliza toate instrumentele democratice pentru a opri derapajele de la normele unei guvernări responsabile și echitabile.

 

Necesarul zilnic de apă pentru animale

 

Nr crt UAT Nr. exploatații zootehnice Bovine Ovine Caprine Porcine Necesar apă

(mc/zi)

1 Manoleasa 234 3670 3586 1505 200 273
2 Vorniceni 228 3115 7783 11 841 258
3 Ungureni 203 2338 11351 667 746 240
4 Știubieni 145 2902 7494 164 260 239
5 Coțușca 170 2437 3102 333 309 181
6 Corni 66 1586 5862 1333 2070 173
7 Avrămeni 133 2104 2468 1055 873 168
8 Darabani 115 1287 8025 876 415 150
9 Mihălășeni 121 1510 5353 550 719 145
10 Mitoc 104 1532 2575 1811 143 134

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de vitezomani, amendați de polițiștii botoșăneni, în câteva ore. Șapte șoferi au predat permisul

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 16:00-20:00, pe arterele rutiere principale din județ, prilej cu care au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 35.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 25 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar în 7 dintre cazuri a fost dispusă ca măsură complementară reținerea permisului de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi fără permis, alcool la volan și contrabandă: Seria infracțiunilor descoperite de polițiștii botoșăneni, în weekend

Publicat

Publicitate

La data de 6 iulie 20025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe DE 58, în afara localității Copălău, un autoturism condus de o femeie,  de 57 de ani, din orașul Flămânzi.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că aceasta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendată.

 

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Publicitate

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 291 D, în orașul Darabani, un autoturism condus de o tânără de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

 

La data de 6 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe Bulevardul Victoriei din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un bărbat, de 52 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotets, valoarea rezultată fiind de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

 

Percheziții ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 5 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă, din comuna Roma.

 

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate aproximativ 500 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Duty Free și Republica Moldova.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de contrabandă în formă asimilată.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 22 de ani, din Suharău, reținut pentru 24 de ore de polițiștii din Darabani, pentru tentativă de înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, sâmbătă, ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 22 de ani, din comuna Suharău, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la înșelăciune.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, prin folosirea de nume și calități mincinoase,  ar fi încercat să inducă în eroare victima, un bărbat din orașul Darabani, cu privire la faptul că fiul său ar fi suferit un accident rutier și are nevoie de o intervenție chirurgicală ce necesită costuri foarte mari, respectiv 13.000 de lei.

Tânărul bănuit de comiterea faptei s-a prezentat la domiciliul victimei pentru a lua banii, însă în acel moment bărbatul a realizat că este vorba despre o înșelăciune, reușind să păstreze cei 13.000 de lei. Ulterior, a sesizat poliția, însă autorul a părăsit locul faptei, fiind identitificat ulterior.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, ulterior, fiind plasat sub controlul judiciar pentru 60 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending