Connect with us

Actualitate

VIDEO: O frumoasă biserică din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul. Zeci de credincioși din tot orașul au participat la sărbătoare

Publicat

Publicitate

Zeci de biserici din țară și din străinătate și-au cinstit hramul la marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci. Părinții Bisericii au rânduit zi de post în fiecare an pe 14 septembrie, iar credincioșii au umplut bisericile pentru a primi binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta….”, a răsunat și în Biserica „ Înălțarea Sfintei Cruci” sau „Sfânta Cruce”, cum o numesc credincioșii din oraș, care se înalță semeață în Zona industrială a municipiului Botoșani. Zeci de credincioși din toate colțurile orașului s-au rugat împreună cu un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani în fruntea cărora a stat neobositul părinte protopop Petru Fercal.

Sărbătoarea a început, vineri seară, cu Slujba Vecerniei cu Litie. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. În cuvântul său de învățătură a insistat pe importanța semnului Sfintei Cruci prin care biruim războiul cel nevăzut care se abate asupra noastră.

„Noi devenim purtători de cruce și responsabili prin Taina Sfântului Botez. Sfânta Cruce pentru noi este și o chemare, o jertfă, dar și o nădejde de dobândire a Împărăției Cerurilor. Fără semnul Sfintei Cruci nu putem birui, pentru că Sfânta Cruce ne-a adus izvorul vieții. Când vorbim despre Sfânta Cruce putem spune că există două realități, una omenească și cealaltă dumnezeiască. Latura omenească este că oamenii au confecționat crucea ca armă de tortură, de pedeapsă, de ucidere cumplită. Iar latura cea dumnezeiască este că Hristos Domnul răstignindu-Se pe cruce ne-a adus viață veșnică și atunci ea este dumnezeiască. Nu putem să ne mântuim fără semnul sfintei cruci”, a spus în cuvântul său părintele protopop (VIDEO în articol).

Sărbătoarea a continuat sâmbătă, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și cu tradiționala agapă frățească.

Publicitate

***

Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani, a fost înființată în anul 1995 prin decizie eparhială.

Prin împărțirea fostei parohii „Sfântul Nicolae Popăuți”, a rezultat Mănăstirea Popăuți, parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel I” și parohia „Ziua Crucii”. În anul 1999, a fost numit ca paroh, preotul Ioan Iordachi. Slujbele s-au ținut în capela renovată din Cimitirul Luizoaia. În anul 2004 a fost sfințit locul noii biserici parohiale, în curtea Spitalului de Recuperare, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. În anul 2010, lucrările de construire au fost încheiate. De sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, a fost săvârșită prima slujbă în biserica nouă. În data de 31 iulie 2011, a fost sfințită biserica de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Părintele paroh Ioan Iordachi este născut la Darabani și este absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promoția 1993 și al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1997. Este căsătorit cu Mariana si are 3 copii.

Hirotonit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, întru diacon la sfințirea bisericii parohiale din Voinești-Iași (12 septembrie 1993) și întru preot în Catedrala Mitropolitană în  ziua de 14 septembrie 1993. Între 1 octombrie 1993 și 1 ianuarie 1999 a slujit ca preot în Parohia „Sfinții Voievozi” Buhăceni-Trușești, iar din 1999,  a fost transferat la Parohia „Ziua Crucii”- Botoșani, după cum menționează site-ul Mitropoliei Moldovei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nu mai sunt iernile de altădată dar va fi rece la Botoșani: Temperaturi scăzute și dimineți geroase în următoarea săptămână

Publicat

Publicitate

Botoșănenii trebuie să se pregătească pentru o săptămână cu vreme rece, mai ales dimineața și seara, când temperaturile vor coborî chiar și până la -8°C. Nu mai sunt iernile de altădată, dar este rece, arată Administrația Națională de Meteorologie.  

Pe timpul zilei, maximele vor fi cuprinse între 0 și 6°C, dar senzația de frig va fi amplificată de vântul slab până la moderat.

Potrivit prognozei meteo, cerul va fi variabil, cu perioade de însorit alternate cu înnorări, dar fără ninsori semnificative. Pe alocuri, în special în zonele joase, ar putea apărea ceață asociată cu depuneri de chiciură, ceea ce ar putea afecta traficul rutier.

Până la mijlocul lunii februarie, vremea se va menține rece, dar meteorologii estimează o încălzire treptată spre finalul intervalului.

Botoșănenii sunt sfătuiți să se îmbrace adecvat pentru a face față dimineților geroase și să fie atenți la condițiile de drum, mai ales în zonele unde se poate forma polei.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

3,2,1, START: Un nou centru pentru copii se construiește la Darabani, cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Orașul Darabani se află în plin proces de dezvoltare, iar o nouă investiție a demarat în aceste zile. Este vorba de Centrul de activități pentru copii, un proiect finanțat din fonduri europene și inițiat de Primăria Darabani.

Centrul va fi construit pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va oferi un spațiu modern pentru activități educaționale și recreative destinate copiilor din comunitate.

Primarul Mihai-Alin Gîrbaci a subliniat că acest proiect este parte a unei strategii mai ample de modernizare a infrastructurii educaționale și de sprijinire a generațiilor tinere.

„Au început lucrările de execuție la un nou proiect cu finanțare europeană de utilitate și importanță pentru Orașul Darabani! Centrul de activități pentru copii, un proiect scris de Primăria Darabani, se va realiza pe amplasamentul fostei grădinițe din cartierul Suseni și va veni în sprijinul copiilor din comunitatea noastră. Doamne ajută!”, a transmis primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Proiectul vine în contextul unei serii de investiții realizate în ultimii ani în oraș, care au vizat îmbunătățirea infrastructurii urbane, modernizarea spațiilor publice și crearea unor locuri de joacă pentru copii.

În paralel, administrația locală a reușit să atragă finanțări pentru modernizarea infrastructurii educaționale, demonstrând că fondurile europene pot fi un motor de dezvoltare locală.

Publicitate

Lucrările la noul centru sunt deja în desfășurare, iar autoritățile locale își propun ca acesta să devină un punct de referință pentru activitățile dedicate copiilor din Darabani. Proiectul nu doar că va oferi un spațiu sigur pentru învățare și recreere, dar va contribui și la consolidarea unei comunități mai unite și mai implicate în creșterea și educarea micuților din Darabani.9

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai puțini: Numărul pensionarilor a scăzut cu 6.781 persoane în ianuarie 2025. Pensia medie a fost de 2.752 de lei

Publicat

Publicitate

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 miliarde lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.771.876 de persoane, dintre care 2.166.872 femei, în timp ce pensia medie era de 3.070 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2025, un număr de 4.926 de persoane (3.883 de lei pensie medie), pensie anticipată parțială 89.499 de persoane (2.723 de lei, pensia medie) și pensie de invaliditate 390.829 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.384 de persoane pentru gradul I de invaliditate (973 lei, pensie medie).

În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 439.333 persoane (1.462 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 105 pensionari (540 de lei, în medie).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Flămânzi, trimis în judecată pentru tentativă de omor după un atac violent cu o macetă

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Flămânzi, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, fiind acuzat de tentativă de omor, violare de domiciliu și distrugere.

Incidentul a avut loc pe 15 ianuarie 2025, în jurul orei 21:40, când inculpatul, deranjat de comportamentul unui câine, a intrat fără drept în curtea unei locuințe din Flămânzi, înarmat cu o macetă. Potrivit anchetatorilor, acesta a distrus parbrizul și luneta unui autoturism, o fereastră și ușa de acces a casei, după care a pătruns în locuință și a atacat victima.

Procurorii susțin că agresorul i-a pus maceta la gât persoanei vătămate și, prin mișcarea armei, i-a provocat răni la gât și la umăr, care au necesitat 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat instanței pentru judecare, însă, conform Codului de procedură penală, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending