Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Eternitatea. Parastas pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani trecuți în veșnicie

Publicat

Publicitate

Un eveniment emoționant a avut loc duminică seară, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în prezența protopopului  Petru Fercal și a unui sobor de preoți, a cântăreților bisericești din municipiul Botoșani și a numeroși credincioși veniți din tot orașul. În prima parte a întâlnirii a fost oficiată slujba parastasului pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani, înmormântaţi în cimitirul Eternitatea. După acest moment duhovnicesc, a urmat un concert înălțător de muzică psaltică, susţinut de către Corul cântăreţilor bisericeşti din Botoşani şi Corul Filotheos al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” – Botoșani. Piesele au fost din repertoriul protopsalților Ioan şi Emanoil Zmeu.

Momentul evenimentului nu a fost ales întâmplător, data de 1 octombrie fiind dedicată cântăreților bisericești pentru faptul că în această zi se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului care îi adumbrește cu multă dragoste cu omoforul ei, iar pe de altă parte sunt cinstiți unii dintre cei mai de seamă imnografi ai bisericii: Sfântul Roman Melodul, Sfântul Ioan Cucuzel și Sfântul Grigorie Domesticul.

„Cântăreții bisericești aduc cinstire lui Dumnezeu și Maicii Domnului. O cântare de la strană spune: Pe ai tăi cântăreți, Născătoare de Dumnezeu, izvorul cel viu și îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întărește-i întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i. Astăzi, în zi de mare sărbătoare, căci o cinstim pe Maica Domnului, a avut loc slujba parastasului pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani, înmormântaţi în cimitirul Eternitatea. Unul  dintre  cei mai mari protopsalți pe care i-a avut Botoșaniul și chiar Nordul Moldovei, a fost Emanoil Zmeu. A fost dascăl de psaltică la Şcoala de cântăreţi de pe lângă Biserica Uspenia din Botoşani timp de 55 ani. Emanoil Zmeu avea o voce deosebită de tenor. A format pe cei mai de seamă psalți și protopsalți din Nordul Moldovei. Dintre aceștia enumerăm pe fiul său, Ioan Zmeu, care a ajuns protopsalt la Mitropolia Ungro-Vlahiei, apoi la Curtea de Argeș. Alți ucenici au fost Ștefan Volcinschi, cântăreț la strana Bisericii Vovidenia din Botoșani şi Neculai Săvescu la Catedrala din Dorohoi. Emanoil Zmeu a fost și un compozitor deosebit. Multe din compunerile  sale monodice sunt apreciate și astăzi: Heruvice, Axione și multe altele. Mulțumim tuturor pentru participare, mulțumim cântăreților”, a detaliat părintele paroh al Bisericii din Cimitirul „Eternitatea”, Vasile Burlacu.

Publicitate

Anul 2023 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, dar şi „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Trebuie să ne aducem aminte și de marii imnografi ai bisericii și de cântăreții bisericești, dirijorii de coruri. Sigur, sub formă de comemorare, pentru cei valoroși din trecut. Sunt și unii din prezent valoroși, dar se oferă întâietate celor care au fost predecesori.

 

Cântarea bisericească nu este doar o cale de cunoaștere a învăță­turii de credință, ci este și mijlocul cel mai potrivit prin care omul poate să se „lepede de grija cea lumească” (după cum ne sugerează imnul Heruvic), de haina trupească, putând astfel să se îndrepte cu toată ființa spre Dumnezeu. Menirea cântării bisericești este de a modela întreaga ființă umană cu ajutorul armoniei sunetelor, călăuzind-o spre armonia divină, pe care Dumnezeu o oferă tuturor oamenilor, dar mai ales celor care Îl caută pe El și doresc să intre în legătură cu El. Imnografia bisericească prezentă în cântările bise­ri­cești are un rol important în ascensiunea duhovnicească a crești­nului, trezind sentimente de bucurie, liniște, pace și dragoste atât față de Dumnezeu, cât și față de ceilalți oameni. Toate acestea converg spre scopul final al imnografiei bisericești, și anume acela de a-i ajuta pe creștini să meargă pe calea mântuirii.

Publicitate

 

Referitor la importanța cântării în relația omului cu Dumnezeu, Părintele Profesor Dumitru Stăniloae spunea: „Prin cântare, cel ce cântă trezește în sine o relație afectuoasă cu ceea ce formează obiectul cântării, mai bine zis cântarea îl pune într-o relație totală prin ființa întreagă pe cel ce cântă cu Cel ce este cântat. De aceea cântarea este modul cel mai propriu de a vorbi despre Dumnezeu, sau lui Dumnezeu, ca despre Cel ce este cu neputință de cuprins în noțiuni precise. Prin cântare spunem mai mult decât putem exprima prin indiferent care cuvinte”.

Publicitate

Publicitate

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

3 Mai: Ziua soțiilor de militari

Publicat

Publicitate

Nu e uşor să fii soţie de pompier! Deloc! E mai greu decât să fii chiar pompier! Pentru că soţiile noastre poartă în suflet toată responsabilitatea familiei. Ele ne poartă de grijă atunci când plecăm, ele se frământă toată noaptea, până ne întoarcem sănătoşi, ele încurajează copiii şi îndepărtează grijile din jurul lor, când suntem în misiune, a dezvăluit maiorul Alin Găleată de la ISU BUCOVINA.

Dar cele mai grele momente pentru soţiile de pompier sunt acelea în care vin să-şi comemoreze soţii căzuţi la datorie sau pe cei care au pierdut bătălia cu boli necruţătoare, unele survenite la vârste la care nici la pensie nu apuci să te gândeşti…

Nu! Nu e uşor să fii soţie de pompier! Şi dacă pentru pompieri sunt atât de multe statui ridicate, sunt sigur că şi soţiile noastre merită adevărate monumente închinate lor, pentru viaţa pe care şi-o asumă alături de noi…

Publicitate

* * *

Ziua soțiilor de militari a fost decisă, la nivel internațional, în anul 1984.

La mulți ani cu sănătate jumătăților noastre, care ne-au fost alături si fără de care nu am fi putut suporta privațiunile serviciului militar!

Publicitate

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !

Citeste mai mult

Eveniment

MAE condamnă ferm actele de violenţă împotriva jurnaliştilor. Mesajul tranșant transmis de Ziua Libertății Presei

Publicat

Publicitate

MAE condamnă “ferm” toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

În context, MAE reiterează importanţa libertăţii şi pluralismului media, părţi componente ale libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, elemente esenţiale pentru o democraţie consolidată, rezilientă şi pentru un stat de drept funcţional.

“Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, A press for the Planet: Journalism in the face of the environmental crisis, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care jurnalismul şi libertatea de expresie îl au în contextul crizei mondiale a protecţiei mediului, activitatea jurnaliştilor fiind esenţială în diseminarea informaţiilor privind chestiuni de actualitate în acest domeniu, precum schimbările climatice, poluarea şi, mai ales, educaţia pentru mediu a tinerei generaţii”, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de reprezentanții instituției conduse de Luminița Odobescu.

Publicitate

MAE îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media şi reafirmă importanţa acţiunilor decisive care asigură funcţionarea mass-media într-un mediu politic, economic şi juridic viabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Parcul Cholet din Dorohoi. Școlile de subofițeri au scos 700 de locuri

Publicat

Publicitate
După ce jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Jandarmeria Română pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, în fața Muzeului de Istorie, vineri, oamenii legii s-au aflat în Parcul Cholet din municipiul Dorohoi. Asta pentru oferi informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de admitere aprilie – iulie 2024 au pus la dispoziția candidaților nu mai puțin de 700 de locuri.
„Dacă ai vârsta de maxim 27 de ani, diplomă de bacalaureat și ești într-o formă fizică bună, atunci ai ocazia să te înscrii pentru examenul de admitere până pe data de 14 mai inclusiv.
Unul din cele 700 de locuri poate fi al tău, dacă dorești să lucrezi într-o echipă profesionistă”, dau asigurări jandarmii botoșăneni.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 300 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023

Publicat

Publicitate

Un număr de 295 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023, cu 89 mai puţini faţă de anul anterior, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre aceştia, 223 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 66 în secţiile de pediatrie, iar şase au fost lăsaţi în altă secţie de spital.

Pe de altă parte, anul trecut au fost externaţi 285 de copii părăsiţi în unităţi sanitare. Dintre aceştia, 58 s-au reîntors la familiile lor, unul a ajuns la familie extinsă, 20 au fost plasaţi la familii/persoane şi 192 la asistenţi maternali.

Publicitate

Totodată, un copil a fost trimis la un serviciu de tip rezidenţial, cinci au fost plasaţi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending