Connect with us

Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Eternitatea. Parastas pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani trecuți în veșnicie

Publicat

Publicitate

Un eveniment emoționant a avut loc duminică seară, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în prezența protopopului  Petru Fercal și a unui sobor de preoți, a cântăreților bisericești din municipiul Botoșani și a numeroși credincioși veniți din tot orașul. În prima parte a întâlnirii a fost oficiată slujba parastasului pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani, înmormântaţi în cimitirul Eternitatea. După acest moment duhovnicesc, a urmat un concert înălțător de muzică psaltică, susţinut de către Corul cântăreţilor bisericeşti din Botoşani şi Corul Filotheos al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” – Botoșani. Piesele au fost din repertoriul protopsalților Ioan şi Emanoil Zmeu.

Momentul evenimentului nu a fost ales întâmplător, data de 1 octombrie fiind dedicată cântăreților bisericești pentru faptul că în această zi se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului care îi adumbrește cu multă dragoste cu omoforul ei, iar pe de altă parte sunt cinstiți unii dintre cei mai de seamă imnografi ai bisericii: Sfântul Roman Melodul, Sfântul Ioan Cucuzel și Sfântul Grigorie Domesticul.

„Cântăreții bisericești aduc cinstire lui Dumnezeu și Maicii Domnului. O cântare de la strană spune: Pe ai tăi cântăreți, Născătoare de Dumnezeu, izvorul cel viu și îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întărește-i întru dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i. Astăzi, în zi de mare sărbătoare, căci o cinstim pe Maica Domnului, a avut loc slujba parastasului pentru psalţii şi cântăreţii bisericeşti din Botoşani, înmormântaţi în cimitirul Eternitatea. Unul  dintre  cei mai mari protopsalți pe care i-a avut Botoșaniul și chiar Nordul Moldovei, a fost Emanoil Zmeu. A fost dascăl de psaltică la Şcoala de cântăreţi de pe lângă Biserica Uspenia din Botoşani timp de 55 ani. Emanoil Zmeu avea o voce deosebită de tenor. A format pe cei mai de seamă psalți și protopsalți din Nordul Moldovei. Dintre aceștia enumerăm pe fiul său, Ioan Zmeu, care a ajuns protopsalt la Mitropolia Ungro-Vlahiei, apoi la Curtea de Argeș. Alți ucenici au fost Ștefan Volcinschi, cântăreț la strana Bisericii Vovidenia din Botoșani şi Neculai Săvescu la Catedrala din Dorohoi. Emanoil Zmeu a fost și un compozitor deosebit. Multe din compunerile  sale monodice sunt apreciate și astăzi: Heruvice, Axione și multe altele. Mulțumim tuturor pentru participare, mulțumim cântăreților”, a detaliat părintele paroh al Bisericii din Cimitirul „Eternitatea”, Vasile Burlacu.

Anul 2023 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, dar şi „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Trebuie să ne aducem aminte și de marii imnografi ai bisericii și de cântăreții bisericești, dirijorii de coruri. Sigur, sub formă de comemorare, pentru cei valoroși din trecut. Sunt și unii din prezent valoroși, dar se oferă întâietate celor care au fost predecesori.

 

Cântarea bisericească nu este doar o cale de cunoaștere a învăță­turii de credință, ci este și mijlocul cel mai potrivit prin care omul poate să se „lepede de grija cea lumească” (după cum ne sugerează imnul Heruvic), de haina trupească, putând astfel să se îndrepte cu toată ființa spre Dumnezeu. Menirea cântării bisericești este de a modela întreaga ființă umană cu ajutorul armoniei sunetelor, călăuzind-o spre armonia divină, pe care Dumnezeu o oferă tuturor oamenilor, dar mai ales celor care Îl caută pe El și doresc să intre în legătură cu El. Imnografia bisericească prezentă în cântările bise­ri­cești are un rol important în ascensiunea duhovnicească a crești­nului, trezind sentimente de bucurie, liniște, pace și dragoste atât față de Dumnezeu, cât și față de ceilalți oameni. Toate acestea converg spre scopul final al imnografiei bisericești, și anume acela de a-i ajuta pe creștini să meargă pe calea mântuirii.

Publicitate

 

Referitor la importanța cântării în relația omului cu Dumnezeu, Părintele Profesor Dumitru Stăniloae spunea: „Prin cântare, cel ce cântă trezește în sine o relație afectuoasă cu ceea ce formează obiectul cântării, mai bine zis cântarea îl pune într-o relație totală prin ființa întreagă pe cel ce cântă cu Cel ce este cântat. De aceea cântarea este modul cel mai propriu de a vorbi despre Dumnezeu, sau lui Dumnezeu, ca despre Cel ce este cu neputință de cuprins în noțiuni precise. Prin cântare spunem mai mult decât putem exprima prin indiferent care cuvinte”.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending