Connect with us

Eveniment

VIDEO: Marele compozitor moldovean Eugen Doga a decedat. Zi de doliu național

Publicat

Publicitate

Marele compozitor moldovean Eugen Doga, cunoscut în toată lumea pentru celebrul vals din filmul ,,Gingașa și tandra mea fiară”, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, vestea îndoliind întreaga țară vecină, scrie ADEVĂRUL.

Vestea că Eugen Doga a încetat din viață a fost anunțată de Natalia Davidovici, parlamentară de la Chișinău.

,,Zbor lin, Maestre!”, a notat aceasta pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, responsabilii Ministerului moldovean al Culturii au menționat că ,,Eugen Doga a plecat, astăzi, să compună muzică pentru îngeri…Tristă zi de vară. Dumnezeu ni l-a luat la el pe Eugen Doga… Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”.

Simbolul culturii Republicii Moldova
Liderii de la Chișinău au deplâns plecarea din viață a lui Eugen Doga și au transmis condoleanțe familiei acestuia.

Publicitate

,,Am aflat cu tristețe despre trecerea în neființă a maestrului Eugeniu Doga. Marele nostru compozitor va rămâne mereu în amintirea noastră prin valsurile sale de neprețuit și cele peste 200 de coloane sonore pentru filme, spectacole și desene animate. Muzica lui a răsunat la Olimpiade sportive și sute de evenimente culturale. Valsul “Gingașa și tandra mea fiară”, baletul “Luceafărul”, coloana sonoră din filmul “Lăutarii” sau desenul animat “Maria Mirabela”, la care a lucrat alături de cineastul Emil Loteanu și poetul Grigore Vieru, au răsunat cu siguranță în fiecare casă din Republica Moldova. Și vor rămâne în neamul nostru pentru totdeauna. Sunt creații care au făcut Moldova cunoscută și iubită în toată lumea. Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au prețuit. Zbor lin, Maestre”, a scris premierul Dorin Recean pe pagina sa de Facebook.

Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, a subliniat că Republica Moldova își ia adio de la un geniu al muzicii.

,,Adio, maestre Eugen Doga…Astăzi ne luăm rămas-bun de la un geniu al muzicii, un simbol al culturii naționale, un om care a reușit să transforme sunetul în emoție pură.Vă mulțumim, maestre, că ne-ați arătat prin muzică frumusețea vieții, frumusețea plaiului natal, și că ați dus faima Moldovei în toată lumea, cu demnitate și grație.Muzica dumneavoastră a marcat generații, a însoțit momente importante din viețile noastre și a devenit parte din identitatea noastră. Să avem grijă ca muzica lui Eugen Doga să nu moară niciodată”, a precizat Igor Grosu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Zi de doliu național
Iar președintele statului vecin, Maia Sandu, a anunțat că ziua în care va fi petrecut pe ultimul drum compozitorul Eugen Doga va fi zi de doliu național.

,,Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul „Maria Mirabela” și am plâns ascultând muzica din „Lăutarii”. Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals din „Gingașa și tandra mea fiară” și recunoaștem compozițiile maestrului de la primele note.Moldova a fost mai frumoasă și mai bogată datorită domniei sale. Ne luăm rămas-bun cu durere, dar și cu recunoștință. Pentru a-i aduce un omagiu marelui Eugen Doga, ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. Sincere condoleanțe familiei și întregului popor, care l-au iubit și îl vor purta mereu în inimă”, a menționat lidera de la Chișinău.

Eugen Doga s-a născut în data de 1 martie 1937 în satul Mocra din stânga Nistrului.

,,Încă din copilărie, și-a descoperit chemarea în sunetele naturii și în poveștile muzicale ale locurilor natale, pe care le-a purtat mereu în suflet. De la o vreme, era trist de ziua sa, pentru ca în prima zi de primăvară, în ziua lui, Dumnezei i-a luat-o în împărăția sa pe mama… A plecat ca un copil cuminte, la început de vară.E anotimpul în care se vor întâlni…Cu pașii desculți, dar cu inima plină, a pornit spre Chișinău pentru a învăța muzica – și nu s-a mai oprit niciodată. A fost elev, apoi profesor, orchestrator, compozitor, mentor și creator de lumi sonore. De la corul copiilor orfelinatului până la marile scene ale lumii, muzica lui Eugen Doga a adus speranță, noblețe și armonie”, au detaliat responsabilii Ministerului Culturii.

Valsul care i-a adus celebritatea
De-a lungul vieții, a compus peste 200 de lucrări pentru film și teatru, zeci de piese simfonice, romanțe, lieduri și valsuri nemuritoare. Iar valsul său, compus pentru filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, regizat de Emil Loteanu, este considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

,,A fost decorat, a fost aplaudat, i s-au tradus melodiile în sute de limbi – dar a rămas mereu același om simplu, senin, modest și dedicat. Muzica sa deschidea dimineați în metroul din Moscova și marca seri pe cele mai mari scene mondiale, iar vocea sa caldă deschidea inimile celor mici la întâlnirile cu elevii și publicul. Întodeauna mergea la întâlniri cu elevii din orice școală din țară. „Familia este portul meu originar”, spunea Maestrul. În jurul său, familia a fost o ancoră tăcută și un sprijin constant. Soția sa, Natalia, i-a fost îngerul păzitor, iar fiica sa, Viorica, i-a dus și cu siguranță va duce mai departe, lumina, în altă formă de artă – filmul documentar.Eugen Doga nu e doar compozitorul unei națiuni – e artistul universal al sufletului. Va rămâne mereu punte sonoră între clasic și contemporan, între inimă și univers. Moldova toată va suna cum a vazut-o!Astăzi, când notele sale rămân suspendate în aer, când valsurile lui se aștern peste amintire, îi spunem cu durere, dar și cu recunoștință: Drum lin, Maestre! Să-ți fie eternă amintirea, acolo unde ai plecat să compui muzică pentru Dumnezeu…”, au conchis angajații Ministerului Culturii.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

BiblioVacanța 2025 începe pe 7 Iulie. Patru săptămâni de activități educative și creative la biblio vacanta

Publicat

Publicitate

Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.

Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.

Ateliere și cursuri pentru copii

Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:

* Luni:

10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)

Publicitate

* Marți:

10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică

* Miercuri:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)

* Joi:

10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)

Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.

Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro

Vacanța, altfel – dar tot vacanță

‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!

Citeste mai mult

Eveniment

A sunat la 112 că are șerpi în casă, dar era i s-a părut de beat ce era. Isprava unui bărbat din Lunca. Amendă de 2.000 de lei

Publicat

Publicitate

Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.

Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă.
Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Zăicești! O tânără de 29 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în localitatea Zăicești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Conducătoarea auto, în vârstă de 29 de ani, a fost rănită. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali și ruinează importatorii (asociație)

Publicat

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat anul trecut în Codul Fiscal, să ne trezim din nou la mijlocul exercițiului financiar 2025 cu o nouă creștere majoră a accizelor, de fiecare dată explicația fiind că este nevoie de și mai multe fonduri la bugetul de stat. În ultimii doi ani, acciza la băuturi spirtoase a crescut în patru perioade, iar acum se propune o nouă creștere de acciză agregată de 24% într-o perioadă de doar 13 luni. Este o situație de dezechilibru pe care noile măsuri preconizate o vor accentua lovind o dată în plus în cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi și importanți plătitori’, a explicat Florin Rădulescu, președintele Spirits România, într-un comunicat.

În acest context, Spirits România reamintește că, deși potrivit statisticilor oficiale spirtoasele reprezintă cea mai mică pondere în volumul total al consumului de alcool din România, datele ANAF arată că industria băuturilor spirtoase a virat aproximativ 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în 2024, contribuind cu 1,22 miliarde lei la bugetul de stat.

Conform asociației, industria băuturilor spirtoase susține un număr semnificativ de locuri de muncă, aproximativ 46.000 de locuri de muncă directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adăugată de peste 850 milioane de euro la produsul intern brut.

Potrivit comunicatului, creșterea accizelor nu ține cont de nivelul acestora în statele vecine cu România, încurajând comerțul transfrontalier, și nici de puterea medie de cumpărare a românilor. În prezent, aproximativ 85% din consumul local de băuturi spirtoase este reprezentat de produse românești, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor îi va pune pe producătorii locali în situația de a-și închide afacerile în timp ce importatorii vor fi, la rândul lor, grav afectați. Consecința directă va fi crearea unui mediu mai favorabil pentru comerțul cu băuturi alcoolice contrafăcute.

De altfel, conform unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în octombrie 2024, 34% dintre români admit că au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre aceștia, 20% au indicat prețul scăzut drept principal motiv.

Publicitate

‘Proliferarea pieței negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economică a producătorilor locali, dar și pentru sănătatea fizică a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, băuturi contrafăcute sau produse fără controlul calității, ceea ce va presupune, pe termen mediu și lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficientă ar fi combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute, pentru a asigura atât stabilitate fiscală, cât și protecția industriei românești’, a mai atras atenția Florin Rădulescu.

Spirits reamintește că, în anul 2013, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în perioada 2016-2021, scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 1,22 miliarde lei în anul 2024 pentru piața băuturilor spirtoase.

Spirits Romania este o asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Potrivit pachetului de măsuri fiscale lansat joi în dezbatere de Ministerul Finanțelor, nivelul accizei pentru alcool etilic crește la 5316,81 lei/hl de alcool pur în 2025, de la 4629,75 lei în 2024, urmând ca în 2026 să ajungă la 5848,49 lei/hl de alcool pur. Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii, accize crește de la 2314,87 lei în 2024, la 2658,39 lei în acest an și 2924,23 lei anul viitor. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending