Connect with us

Eveniment

VIDEO Incendiu într-o gospodărie din localitatea Mitoc. Proprietarul tăia, cu un flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe deșeuri

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Mitoc. Proprietarul tăia, cu un flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe deșeuri de mase plastice. Îngrijorat de faptul că flăcările s-ar putea extinde la casă, lemne și o lizieră, proprietarul a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-a deplasat un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mitoc.

Până la sosirea pompierilor, polițiștii de frontieră, care se aflau în misiune în proximitate, au intervenit rapid pentru a ține sub control situația. Aceștia au acționat cu promptitudine, folosind mijloace improvizate pentru a limita extinderea flăcărilor către zonele învecinate, prevenind astfel riscul ca incendiul să ajungă la casă, stivele de lemne sau liziera aflată în apropiere. Intervenția lor a fost esențială pentru reducerea pagubelor până la sosirea echipamentelor specializate.
A ars o cantitatea însemnată de deșeuri de mase plastice. Au fost protejate de foc o casă, aproximativ un metru cub de lemne și liziera din apropiere.

Informare preventivă

❗Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

✅ Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

Publicitate

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Oamenii din două sate, care aparțin comunei Coșula, sunt pregătiți să fugă din calea apelor. Primăria a pregătit spații de cazare

Publicat

Publicitate

Măsuri preventive luate în comuna Coșula

 

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice, pompierii, polițiștii, jandarmii, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani și reprezentanți ai Primăriei Coșula au desfășurat, în această noapte, o amplă acțiune de informare și prevenție în localitățile Pădureni și Șupitca, comuna Coșula.

 

Pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor, forțele de intervenție au mers din casă în casă pentru a avertiza pe oamenii care locuiesc în apropierea râului Miletin și pârâului Horoghiuca, cu privire la riscul producerii unor inundații. Totodată, le-au transmis să se pregătească pentru evacuare, în cazul în care se impune, să asculte indicațiile autorităților și să-și ia strictul necesar.

 

Publicitate

Pentru cazarea persoanelor care locuiesc în zonele de risc, Primăria comunei Coșula a pregatit spații de cazare la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitatea Pădureni.

 

Siguranța populației este prioritară, iar aceste măsuri sunt luate preventiv, pentru a evita orice situație nedorită.

 

Autoritățile monitorizează în permanență râurile aflate sub incidența codului portocaliu și sunt pregătite să intervină prompt în cazul în care condițiile hidro-meteorologice se vor înrăutăți.

 

Facem apel către populație:

 

– să asculte indicațiile forțelor de ordine și ale autorităților locale;

 

– să își pregătească actele de identitate, medicamentele și obiectele de strictă necesitate;

 

– să evite deplasările în zonele afectate sau cu potențial de risc;

 

– să se informeze din surse oficiale și să nu distribuie informații neverificate.

 

Toate instituțiile implicate acționează coordonat pentru prevenirea unor situații de urgență majore și pentru sprijinirea comunității.

 

Pentru orice situație de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic 112.

Citeste mai mult

Eveniment

COD ROȘU de inundații pe râul Miletin

Publicat

Publicitate

Cod Roșu de inundații pe râul Miletin

 

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații râul Miletin și au instruit Cod Roșu de inundații, astăzi, între orele 08:00 – 16:00.

 

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL”.

 

Publicitate

Populația a fost informată și prin mesaj RO-ALERT.

 

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

 

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

 

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

 

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

 

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

 

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

 

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

 

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

 

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

 

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

 

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

 

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

 

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

 

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

 

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

 

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

 

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

 

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

 

– nu atingeți firele electrice;

 

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

 

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

 

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

 

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

 

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

 

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

 

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

 

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

 

• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

 

• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

 

• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

 

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

 

• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

 

• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

 

• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

 

• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermedi îiul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului – 28 mai

Acest preacuvios Nichita, din pruncie iubind pe Hristos, s-a lepădat de lume şi de toate cele ce sunt în lume, şi făcea plăcere lui Dumnezeu prin vieţuirea îmbunătăţită cu fapte. De aceea a fost ridicat în scaunul arhieriei Calcedonului, pe care, stând ca o făclie în sfeşnic, strălucea lumii şi înfrumuseţa Biserica lui Hristos. Şi era foarte milostiv către săraci, hrănind pe cei flămânzi, îmbrăcând pe cei goi şi pe cei străini primindu-i; şi era tată sărmanilor şi apărător văduvelor şi mingâietor pentru cei scârbiţi. Şi fiind atunci luptă împotriva icoanelor sub împăratul Leon Armeanul s-a arătat fidel mărturisitor al lui Hristos, pentru că mult s-a luptat împotriva păgânătăţii, mustrând şi lepădând cele neortodoxe, învăţând şi îndemnând pe toţi cu bună-cinste a se închina icoanei lui Hristos şi a preacuratei dumnezeieştii Maicii Sale şi ale tuturor sfinților. Şi multe a pătimit de la acel rău-credinciosul împărat şi de la cei de un cuget cu dânsul: izgoniri, batjocuri şi chinuri, pentru dreapta credinţă; şi după mulţi ani şi după multe trudiri muceniceşti, după ce cu săvârşită plăcere dumnezeiască s-a mutat din acestea de aici, l-a preamărit pe el Dumnezeu în ceruri, înaintea îngerilor Săi, şi pe pământ înaintea oamenilor. Pentru că prin cinstitele lui moaşte se făceau minuni, şi se dădea tămăduiri tuturor bolilor, pentru ca să fie Dumnezeu preaslăvit prin el, Care este preamărit întru sfinţii Săi.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Lunca modernizează plata taxelor: Impozitele locale pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Lunca, județul Botoșani, au, începând de astăzi, 26 mai, posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele locale direct din fața calculatorului sau de pe telefon.

Primarul Ovidiu-Constantin Maxim a anunțat că administrația locală a integrat comuna în platforma națională Ghișeul.ro, oferind astfel cetățenilor o metodă rapidă și eficientă de plată online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul Primăriei.

„Este un pas important spre digitalizarea administrației locale și spre creșterea calității serviciilor oferite contribuabililor. Ne dorim să venim în sprijinul oamenilor, mai ales al celor care locuiesc în alte orașe sau în străinătate și nu pot ajunge fizic la ghișee”, a transmis edilul comunei.

Pentru a efectua plăți prin Ghișeul.ro, contribuabilii trebuie să dețină un cont pe platformă și un card bancar activ. Accesul este securizat, iar procedura este simplă și intuitivă.

Primăria Lunca se alătură astfel numeroaselor unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani care au făcut trecerea către servicii publice digitale, facilitând astfel relația dintre instituție și cetățeni.

„Este un serviciu care reduce timpul pierdut la cozi și contribuie la eficiența administrativă. Invit toți cetățenii comunei să profite de această opțiune”, a mai adăugat primarul Ovidiu-Constantin Maxim.

Publicitate

Implementarea acestui sistem face parte dintr-un program mai amplu de modernizare administrativă, menit să aducă Primăria Lunca mai aproape de standardele europene de servicii publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending