Connect with us

Actualitate

VIDEO: Drama copiilor români crescuți în străinătate. Român stabilit în Anglia: „Nu sunt fericiți. Se joacă singuri”

Publicat

Publicitate

Un român stabilit în Marea Britanie, cunoscut pe TikTok ca @cetățeanulbritanic, povestește despre dificultățile copiilor săi în a se adapta la viața din Regatul Unit. Cei doi copii se joacă adesea singuri. Un român stabilit în Marea Britanie povestește cât de greu le e copiilor săi să se adapteze în Regatul Unit.  Românul, cunoscut pe rețeaua Tik Tok drept @cetățeanulbritanic, povestește că are doi copii, un băiat și o fată, de 8 și de 5 ani. Cei doi copii se joacă adesea singuri, iar tatăl subliniază impactul negativ al izolării sociale și al valorilor diferite, relatează ADEVĂRUL.

Au ajuns la vârsta asta și tot nu sunt fericiți, tot se joacă singuri”, începe acesta.

Bărbatul spune că se gândea că „viitorul” micuțului este în Anglia.

Mă gândeam că aici e viitorul lui, aici are o viață mai frumoasă, aici o să-și facă prieteni…

În 2018 m-am mutat într-o zonă de englezi, găsisem un parc foarte frumos lângă mine, unde erau foarte mulți copii. Am început să mă duc și eu cu copilul în parcul ăla. Copiii tot nu se jucau cu al meu. Am zis băi lasă că, doar ce a ajuns, în timp, ne acomodăm”, povestește românul.

Fi-miu avea acum 6 și fi-mea avea 2 ani. Mă duceam cu ei în parc și am observat că tot nu se joacă cu ei. Atunci am stat eu să mă întreb: e ceva în neregulă cu țara asta sau cu mine?”, continuă acesta.

Publicitate

Băiețelul a mers apoi la școală, unde avea doi prieteni: „Avea prieteni doar la școală, acasă sau în parc nu avea pe nimeni”, mai scrie ADEVĂRUL.

A mai trecut un an 

Băiatul românului plecat în Anglia avea 7 ani, iar fata 3 ani. Tatăl spune că a investit în jur de 1.500 de lire sterline pentru a le amenaja micuților un loc de joacă în curte.

Stai frate, e o problemă, nu e cu mine, e o problemă cu țara asta. Oameni buni, și acum îmi duc copii în parc și ei tot cu mine se joacă. (…) Copiii vecinilor vin la el dar ca să se joace în trambulină. Tac din gură și văd cum profită de fi-miu și n-am ce să le zic.”, spune el.

Bărbatul consideră că mentalitatea de român este diferită de mentalitatea englezilor.

Copii mei au nevoie de prieteni, de copilărie.(…) Eu nu vreau să-mi educ copilul în singurătate. (…) Este o problemă pentru copiii noștri în străinătate. Le-am furat viitorul, le-am furat copilăria, le-am furat viitorii prieteni.”, concluzionează acesta.

Copiilor mei le lipsesc multe valori morale, pe care doar în România le pot avea. Nu le pot oferi nici cei 7 ani de acasă. Aici, în Anglia e foarte multă libertate.”, mai spune el.

O altă problemă evidențiată de românul din Marea Britanie este cea a drogurilor. Acesta spune că minorii sunt tot mai atrași către vicii precum țigările, drogurile, relații sexuale de la vârste fragede.

Aveți grijă de copiii voștri și plecați acasă. Eu în curând o să plec. Nu mai stau. Mă uit la copiii mei și timpul trece. Timpul pentru mine e ca o bombă”, încheie românul.

Videoclipul a strâns peste șase sute de mii de vizualizări și aproape 20.000 de aprecieri, dar și mii de comentarii.

„Întoarce-te în țară, nu o să regreți”  

Alți români plecați în străinătate au fost de acord cu cele expuse de cetățeanul britanic: „Așa pățim și noi în Germania…piticul, din cât de sociabil era, aici nu are cu cine să se joace în parc și se schimbă, nu mai e așa atras…pentru că a fost respins de câte ori a încercat să se bage în seama.”, a scris o femeie.

Alții l-au sfătuit să se întoarcă în România: „Tată a 3 copiii și 17 ani de Anglia. Ne-am întors anul trecut. Doar atât îți spun, întoarce-te în țară că nu o să regretați

Bărbatul a întrebat dacă s-au schimbat multe în țară: „Foarte multe, mentalitatea, bunul simț și „atenția” dacă ai nevoie de ceva a cam dispărut. Sunt mulțumit de tot până acum”, i-a răspuns cel care l-a îndemnat să se întoarcă în țară.

Iar alte persoane au spus că nu este peste tot la fel: „În Spania nu e așa, aici toți copiii se împăca și sunt multe naționalități.”, „În Italia sincer nu-i așa, am copii născuți aici. Eu în Italia mă simt ca acasă.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de metri pătrați de bandă transportoare, inclusiv rolele aferente acestora. Intervenția echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, a reușit însă să limiteze proporțiile dezastrului.

„Grație mobilizării rapide și eforturilor susținute ale pompierilor, au fost salvate aproximativ 450 de tone de cereale depozitate în incintă. Autoritățile urmează să stabilească în perioada următoare cauza probabilă a incendiului, în cadrul anchetei deschise pentru clarificarea circumstanțelor producerii evenimentului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani reamintește tuturor operatorilor economici obligația de a respecta normele de prevenire a incendiilor, mai ales în spații de depozitare și procesare a materialelor combustibile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, precum și echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi. Pompierii au constatat că ard bunuri aflate în interiorul magaziei, dar și banda transportoare pe o distanță de aproximativ 150 de metri.

Din fericire, nu sunt persoane surprinse în interiorul depozitului. Incendiul a fost localizat rapid, însă echipajele acționează în continuare pentru lichidarea completă a focarelor și limitarea pagubelor. Intervenția este dificilă din cauza materialelor combustibile și a fumului dens care îngreunează accesul în anumite zone ale depozitului.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona pentru a permite accesul autospecialelor și buna desfășurare a operațiunilor de stingere. Ancheta privind cauzele producerii incendiului urmează să fie declanșată după finalizarea intervenției.

În jurul orei 20.30 incendiul a fost lichidat.

Publicitate

Cauza probabilă este în curs de stabilire”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Citeste mai mult

Administratie

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 24.000 lei pentru mizerie, neglijență și comerț ilegal

Publicat

Publicitate

În ultimele două săptămâni, polițiștii locali de la Botoșani au aplicat nu mai puțin de 12 sancțiuni contravenționale, însumând 8800 lei, pentru nerespectarea regulamentelor privind curățenia și întreținerea spațiilor publice din municipiul reședință de județ.

Printre faptele sancționate s-au numărat aruncarea deșeurilor la întâmplare și folosirea necorespunzătoare a mobilierului urban, încălcând prevederile HCL nr. 44/2025.

În intervalul 15–30 iunie 2025, au fost identificate 11 proprietăți neîntreținute sau neigienizate, iar proprietarii au fost sancționați cu amenzi totale de 14.500 lei. Poliția Locală reamintește că proprietarii sunt obligați să asigure curățenia clădirilor, curților și anexelor gospodărești, inclusiv efectuarea lucrărilor de salubrizare, dezinsecție și deratizare.

Totodată, pe linia activităților comerciale din piețele municipiului, în aceeași perioadă au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 1600 lei pentru neafișarea prețurilor și comercializarea produselor în zone neautorizate, adiacente piețelor.

Poliția Locală anunță că verificările vor continua zilnic și face apel la toți cetățenii și agenții economici să respecte normele de igienă, gospodărire și comerț. „Menținerea unui oraș curat și civilizat este o responsabilitate comună”, au subliniat reprezentanții instituției.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1.000 lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se arată în proiect.

Publicitate

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale

Astfel, pentru autoturisme rovinieta va costa:

  • o zi – 3,5 euro (în prezent 2,5 euro)
  • 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3 euro)
  • 30 de zile – 9,5 euro (în prezent 5,3 euro)
  • 60 de zile – 15 euro (în prezent 8,4 euro)
  • 12 luni – 50 euro (în prezent 28 de euro)

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

  • 1 zi – 8,6 euro
  • 10 zile – 11,5 euro
  • 30 de zile – 18,2 euro
  • 60 de zile – 28,8 euro
  • 12 luni – 96 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 9 euro
  • 7 zile – 36 euro
  • 30 de zile – 72 euro
  • 12 luni – 720 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 12 luni – 1.210 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Valoarea amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului – Cuantumul amenzii contravenţionale (lei) Minim/Maxim

  • Autoturisme – 500 lei / 1.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – 950 lei / 1.900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – 2.750 lei / 5.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – 3.550 lei / 7.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – 5.950 lei / 11.900 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 2.750 lei / 5.500 lei

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending