Connect with us

Eveniment

VIDEO: „Casa Nicolae”, adăpostul oamenilor străzii, a primit veșmântul luminos al sfințirii. PS Nichifor: Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har

Publicat

Publicitate

„Casa Nicolae”, din comuna Fumușica, un loc de mângâiere, căldură și multă siguranță, a primit vineri veșmântul luminos al sfințirii, binecuvântarea dumnezeiască venind prin rugăciunile Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a poposit în mijlocul zecilor de beneficiari ai acestui proiect minunat.

Ierarhul a fost prezent mai întâi în Parohia Boscoteni, unde alături de un sobor de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se și protopopul de Hârlău, pr. Victor Pâslariu, a slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit preot pe Mihai Cracană pe seama parohiei menționate. La popasul duhovnicesc au participat zeci de credincioși din Frumușica și din împrejurimi. După Sfânta Liturghie, PS Nichifor a sfințit Casa „Nicolae, din Rădeni, Frumușica, un loc unde tineri și bătrâni, care nu au un acoperiș deasupra capului și aparent nu mai au nicio speranță, găsesc adăpost, hrană și asistență medicală.

Clădirea este o fostă reședință de stat a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, lăsată mult timp în paragină. Acest proiect unic, rodul muncii fostei jurnaliste Ionela Ivan, a fost sprijinit de Vlad Plăcintă, la momentul oportun. Asociația „Salvează o inimă” a investit 200.000 € în renovarea reședinței. Astăzi, peste 100 de persoane nevoiașe primesc cazare, masă și asistență medicală.

„Domnul pune gând de multe ori în inima noastră să ne rugăm pentru cineva, să ajutăm pe cineva, și cât timp urmăm acest gând, Voia adevărată a Domnului se împlinește. Cât timp nu vom urma gândul, sau îl vom amâna, ne vor cu prinde alte gânduri, dar nu de la Domnul. În viața aceasta suntem toți sub semnul alegerii, în orice împrejurare a vieții, fie să învățăm să ne cinstim unii pe alții, să facem binele pe care îl putem face, cu gândul nostru, cu cuvântul nostru, cu privirea noastră binevoitoare. Îngerii înșiși lucrează în lumea aceasta pentru noi, oamenii. În lumea aceasta nu suntem chemați doar să ne purtăm înșine de grijă. Începem cu familia proprie, purtând această grijă, dar pe măsură ce lărgim inima noastră vedem că Domnul pune mai multă putere și purtăm de grijă și de cei ce au multă nevoie, de cei ce au nevoie de ajutorul nostru. Și în orice împrejurare am fi, fie un coleg , fie un om de lângă noi, gândul nostru cel bun, cuvântul nostru cel bun, privirea cea curată este importantă. Binecuvântarea în această casă este pusă ca să înțelegem că Dumnezeu este împreună cu noi, indiferent cum ne așează în această viață unii cu alții”, a spus PS Nichifor Botoșăneanul.

Copleșiți de emoții soții Ionela și Cristi Tudose-Ivan au mulțumit tuturor celor care își aduc aportul la împlinirea misiunii pe care și-a propus-o Casa Nicolae, menționând în special numele lui Vlad Plăcintă, căruia îi atribuie reușita proiectului. Cristi Tudose-Ivan a primit, vineri, din mâna Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul distincție de vrednicie pentru râvna de care dă dovadă în misiunea sa nobilă.

„Mulțumesc lui Vlad Plăcintă, pentru că fără el proiectul Casei Nicolae nu ar fi fost posibil. Mulțumesc tuturor colaboratorilor care sunt aici pentru că fără dumneavoastră nu am reuși să facem toate aceste lucruri”, a spus copleșită de emoții Ionela Tudose-Ivan.

Publicitate

Înainte de a părăsi „Casa Nicolae” de la Frumușica, PS Nichifor a împărțit tuturor celor prezenți iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și o părticică din veșmântul său. A mângâiat cu cuvinte calde pe toți cei care l-au așteptat țintuiți în scaune cu rotile, dar bucuroși că primesc binecuvântarea lui Dumnezeu în inimile și în cămăruța în care își duc zilele și crucea vieții.

Proiectul „Casa Nicolae” nu se oprește aici, ci dimpotrivă continuă cu și mai multă forță pentru de oamenii străzii nu se mai îngrijește nimeni. Trec neobservați sau blamați atunci când îndrăznesc să ceară de la trecători o bucată de pâine. Acolo unde autoritățile se fac că nu văd, Ionela și Cristi Tudose-Ivan mângâie, hrănesc și oblojesc răni.

Binecuvântarea Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul:„Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har și de dar. Să fiți binecuvântați!” îi va însoți și le va aduce succesul în orice demers al misiunii lor.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșăneanca Raluca Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt ‘lucruri ciudate’ în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției, relatează agerpres.ro.

‘În primul rând vorbim despre un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informații și să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în țară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt și cred că atenția merită îndreptată și spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și, în același timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției’, a precizat Turcan duminică, la Parlament.

Ea a adăugat că, în privința legalității expoziției, ‘orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituției de Cultură, avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și paza este asigurată de muzee la nivelul legislației internaționale’.

‘Observ că acum apar tot felul de discuții cu privire la oportunitatea realizării de expoziții internaționale cu patrimoniul cultural al României. Au apărut tot felul de experți în calitatea și valoarea muzeelor. Cred că lucrul acesta trebuie făcut de profesioniști și faptul că toți membrii și specialiștii Comisiei naționale a muzeelor și colecțiilor au aprobat prezența României în străinătate cu o componentă importantă a patrimoniului într-un lung șir de elemente culturale pe care România le-a desfășurat în străinătate, cum ar fi expoziții la Madrid și Roma, unde au fost artefacte de două ori mai multe decât în Olanda, ar trebui să reprezinte un simbol sau un motiv de mândrie, faptul că România este prezentă cu expoziții la nivel internațional este cel mai eficient instrument de diplomație culturală, face parte din dialogul cultural al României cu alte țări. În același timp, de aceste expoziții limitate nu se bucură locuitorii unei localități unde se află un muzeu în care se desfășoară o expoziție, acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorității internaționale, toate lucrurile acestea ajută în România și cred că faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale a trebuit să ne dea foarte multe gândit’, a adăugat Turcan.

Ea a mai spus că și în România sunt expoziții internaționale care sunt bine păzite.

‘Vorbim de un furt. Au existat furturi și la alte muzee internaționale, nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții’, a mai spus Raluca Turcan.

Publicitate

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’, a anunțat Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.

Citeste mai mult

Eveniment

Aplicația WhatsApp anunță noi modificări. Ce opțiuni de personalizare a mesajelor vor avea utilizatorii

Publicat

Publicitate

Meta, compania care deține WhatsApp, a anunțat lansarea a trei actualizări majore la începutul anului 2025. Noile funcții sunt menite să revoluționeze modul în care utilizatorii își personalizează fotografiile și mesajele, oferind opțiuni creative și experiențe mai captivante în utilizarea aplicației, relatează alba24.ro.

Prima noutate este folosirea realității augmentate (AR) pentru editarea fotografiilor și videoclipurilor. Utilizatorii pot acum să corecteze imperfecțiunile faciale, să adauge machiaj virtual sau să insereze elemente decorative direct în aplicație, potrivit Mediafax.

A doua funcție permite crearea de stickere personalizate din selfie-uri. Procesul este simplu: utilizatorul accesează meniul de stickere, apasă pe „Creați”, face un selfie, iar stickerul rezultat poate fi salvat și trimis contactelor. În plus, pachetele de stickere pot fi acum distribuite direct în conversații.

A treia actualizare simplifică modul în care reacționăm la mesaje. În loc să ținem apăsat pe un mesaj pentru a afișa bara de emoji, acum este suficient să dăm dublu-click. Deși pare o schimbare minoră, economisește timp pentru utilizatorii activi.

Aceste noi funcții se adaugă altor actualizări recente, precum scanarea documentelor, crearea de ciorne pentru mesaje și transcrierea automată a mesajelor vocale în text, notează TF1.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nu scăpăm de ceață! Codul galben a fost prelungit până la ora 13:00 în zeci de comune din Botoșani

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de ceață! Meteorologii au prelungit Codul galben până la ora 13:00, pentru o parte din județul Botoșani, anunță ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești, Lozna, Mitoc și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă la Răchiți. Un bărbat de 69 de ani și-a pierdut viața în flăcări în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din localitatea Răchiți, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința. Tragedia s-a produs în această dimineață, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, ardeau bunurile din trei încăperi, dar și acoperișul casei. Întrucât existau informații că proprietarul ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acestuia, concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, bărbatul a fost găsit decedat într-una dintre camere.

La caz au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Răchiți.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

Publicitate

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending