Connect with us

Eveniment

VIDEO: Bucurie în familia părintelui Constantin Iordache de la Biserica „Sf. Pantelimon” din Botoșani. Fiica sa, Elena, s-a cununat cu alesul inimii

Publicat

Publicitate

Părintele Constantin Iordache, cel care a primit misiunea de a strânge credincioșii din Parohia „Sfântul Pantelimon” din municipiul Botoșani într-un mănunchi de flori duhovnicești, a avut bucuria de a-și vedea fiica cea mare mireasă. Cu un chip blând și inimă smerită, frumoasă ca o prințesă, purtând o rochie parcă desprinsă din basme, Elena a primit, duminică, binecuvântarea divină de a trăi în iubire, toată viaţa, de a naşte şi a creşte copii, alături de alesul său, Gheorghiță, cel care are misiunea de a veghea la fericirea ei. Evenimentul a avut loc la Iași, ceremonia religioasă fiind oficiată la Biserica Sfântul Toma, o adevărată bijuterie arhitectonică.

Părinți spirituali au fost aleși a fi părintele Mihai Marian  Macuc, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, din municipiul Botoșani și preoteasa sa Ana-Maria, la ceremonie fiind nelipsiți cei doi copii ai lor: Rodica și Nectarie.

Au fost prezenți la evenimentul de neuitat părinții și frații celor doi miri, dar și prieteni în număr mare.

Sfânta Taină a Cununiei a fost oficiată de un sobor, din care au făcut parte doi preoți din familia miresei: pr. Nicolae Argatu și pr. Gheorghe Bogus, pr. Iustinian-Ionuţ Răduc, de la Biserica „Sfântul Toma” din Iași, precum și părintele Vasile Bucătaru de la o biserică din Iași. De asemeni, a ajuns de la Botoșani și părintele Radu Pomparău, paroh la o biserică din Corni.

„A fost cel mai cuminte copil, liniștită și studioasă”, spune Alexandrina Iordache, mama miresei, copleșită de emoții, încercând să schimbe vorba ca să nu o podidească lacrimile. Mai are trei copii acasă, unul mai deștept și mai frumos decât altul, dar nu o mai are pe Elena, care a ales să plece la casa ei alături de cel dăruit și nu oricum, ci împărtășiți cu harul dumnezeiesc care întărește şi înalță însoțirea lor naturală, prefăcând-o într-o desăvârșită şi curată legătură morală, într-o unitate după chipul legăturii dintre Hristos şi Biserică. Este preoteasă. Știe. Și îndeamnă pe oricine să se cunune. Dar tot este greu. O încurajează părintele de la Sinești, Gheorghe Bogus, un preot extrem de carismatic, care îi este și cumnat. Alexandrina Iordache vine dintr-o familie de oameni profund credincioși, o credință lăsată moștenire din generație în generație. Așa pășește în viață și Elena care a fost crescută în spirit creștin, iubitoare de semeni și lucrurile sfinte.

Elena este studentă în anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă„Dumitru Stăniloae” Iași, unde a studiat tatăl său, părintele Constantin Iordache căruia credința i-a fost insuflată din fragedă copilărie și șlefuită în anii adolescenței când a fost cântăreț la o biserică din oraș.

Publicitate

Un moment cu adevărat înălțător a fost dansul sfânt de la nunta celor doi tineri, Gheorghiță și Elena, care a făcut să vibreze inimile celor prezenți. După ce mâinile lor au fost înfășurate sub epitrahil în semnul unirii veșnice, soborul de preoți, cu mirii și nașii au înconjurat împreună masa de trei ori, ca semn al urmării de către tineri a drumului vieții. „Isaie, dănțuiește…”Sfinților Mucenici…”și Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule…” sunt cele trei imnuri înălțătoare, intonate la unison de preoți și cântăreții de la strană, care au sporit emoțiile celor prezenți.

După slujbă, mirii au primit sfaturi prețioase din inima și din harul părintelui Gheorghe Bogus, unchiul Elenei, care în stilul său inconfundabil și carismatic le-a pus la suflet regula de căpătâi. „Dacă s-ar pune în practică ce s-a citit aici ( la slujba Tainei Sfintei Cununii n.r.) măcar unu la sută ar dispărea de tribunale secția „divorțuri”. Ar dispărea. Pentru că bărbatul ar fi bărbat , femeia cum trebuie și atunci nu ar mai fi nenorociri, copii pe drumuri și așa mai departe. Deci luați foarte în serios aceste lucruri. Foarte , foarte în serios, pentru că de asta atârnă mântuirea voastră și a copiilor voștri, a neamului și a tuturor. Mai ales că pe lângă părinții trupești, se adaugă o pereche de nași unde e și un preot. Unul care ridică mâinile și coboară Duhul Sfânt și se transformă pâine și vinul în Trupul și Sângele Domnului. Îs părinții voștri spirituali, de la care trebuie să cereți sfaturi și binecuvântări și rugăciuni și îndemnuri”, a spus părintele Gheorghe.

După ce s-au cununat, Gheorghiță și Elena au primit de la părinții spirituali mai multe daruri de suflet: „Le-am dăruit o icoană cu Maica Domnului ca să-i ocrotească mereu, o cruce ca să își ducă crucea până la capăt și cărți de rugăciuni pentru că fără rugăciuni nu se poate face nimic, iar asta este hrana sufletului. Le doresc să se iubească, să se respecte și să dobândească mântuirea împreună”, a spus nașa celor doi, preoteasa Ana-Maria Macuc.

 

Părintele Constantin Iordache este preotul paroh al Bisericii „Sfântul Pantelimon” de la marginea municipiului Botoșani, un lăcaș de rugăciune unde aproape o mie de credincioși își găsesc alinarea sufletului în duminici și în sărbători. Cu blândețea sa, părintele Constantin aduce mângâiere enoriașilor ori de câte ori solicită un cuvânt de îmbărbătare.  Cu o credință insuflată din fragedă copilărie și șlefuită în anii în care a fost cântăreț la o biserică din oraș, părintele Iordache a intrat repede la sufletul noilor enoriași, care au făcut scut în jurul său. Cea mai puternică dovadă o reprezintă  lăcașul de rugăciune, o micuță biserică, până când posibilitățile materiale vor permite o construcție trainică.

Sfântul Pantelimon i-a însoțit și duminică pe părintele Constantin Iordache și pe preoteasa sa, Alexandrina, la evenimentul care le-a umplut inima de bucurie și emoție.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de metri pătrați de bandă transportoare, inclusiv rolele aferente acestora. Intervenția echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, a reușit însă să limiteze proporțiile dezastrului.

„Grație mobilizării rapide și eforturilor susținute ale pompierilor, au fost salvate aproximativ 450 de tone de cereale depozitate în incintă. Autoritățile urmează să stabilească în perioada următoare cauza probabilă a incendiului, în cadrul anchetei deschise pentru clarificarea circumstanțelor producerii evenimentului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani reamintește tuturor operatorilor economici obligația de a respecta normele de prevenire a incendiilor, mai ales în spații de depozitare și procesare a materialelor combustibile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, precum și echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi. Pompierii au constatat că ard bunuri aflate în interiorul magaziei, dar și banda transportoare pe o distanță de aproximativ 150 de metri.

Din fericire, nu sunt persoane surprinse în interiorul depozitului. Incendiul a fost localizat rapid, însă echipajele acționează în continuare pentru lichidarea completă a focarelor și limitarea pagubelor. Intervenția este dificilă din cauza materialelor combustibile și a fumului dens care îngreunează accesul în anumite zone ale depozitului.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona pentru a permite accesul autospecialelor și buna desfășurare a operațiunilor de stingere. Ancheta privind cauzele producerii incendiului urmează să fie declanșată după finalizarea intervenției.

În jurul orei 20.30 incendiul a fost lichidat.

Publicitate

Cauza probabilă este în curs de stabilire”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Citeste mai mult

Administratie

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 24.000 lei pentru mizerie, neglijență și comerț ilegal

Publicat

Publicitate

În ultimele două săptămâni, polițiștii locali de la Botoșani au aplicat nu mai puțin de 12 sancțiuni contravenționale, însumând 8800 lei, pentru nerespectarea regulamentelor privind curățenia și întreținerea spațiilor publice din municipiul reședință de județ.

Printre faptele sancționate s-au numărat aruncarea deșeurilor la întâmplare și folosirea necorespunzătoare a mobilierului urban, încălcând prevederile HCL nr. 44/2025.

În intervalul 15–30 iunie 2025, au fost identificate 11 proprietăți neîntreținute sau neigienizate, iar proprietarii au fost sancționați cu amenzi totale de 14.500 lei. Poliția Locală reamintește că proprietarii sunt obligați să asigure curățenia clădirilor, curților și anexelor gospodărești, inclusiv efectuarea lucrărilor de salubrizare, dezinsecție și deratizare.

Totodată, pe linia activităților comerciale din piețele municipiului, în aceeași perioadă au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 1600 lei pentru neafișarea prețurilor și comercializarea produselor în zone neautorizate, adiacente piețelor.

Poliția Locală anunță că verificările vor continua zilnic și face apel la toți cetățenii și agenții economici să respecte normele de igienă, gospodărire și comerț. „Menținerea unui oraș curat și civilizat este o responsabilitate comună”, au subliniat reprezentanții instituției.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1.000 lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se arată în proiect.

Publicitate

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale

Astfel, pentru autoturisme rovinieta va costa:

  • o zi – 3,5 euro (în prezent 2,5 euro)
  • 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3 euro)
  • 30 de zile – 9,5 euro (în prezent 5,3 euro)
  • 60 de zile – 15 euro (în prezent 8,4 euro)
  • 12 luni – 50 euro (în prezent 28 de euro)

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

  • 1 zi – 8,6 euro
  • 10 zile – 11,5 euro
  • 30 de zile – 18,2 euro
  • 60 de zile – 28,8 euro
  • 12 luni – 96 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 9 euro
  • 7 zile – 36 euro
  • 30 de zile – 72 euro
  • 12 luni – 720 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 12 luni – 1.210 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Valoarea amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului – Cuantumul amenzii contravenţionale (lei) Minim/Maxim

  • Autoturisme – 500 lei / 1.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – 950 lei / 1.900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – 2.750 lei / 5.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – 3.550 lei / 7.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – 5.950 lei / 11.900 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 2.750 lei / 5.500 lei

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending