Connect with us

Eveniment

VIDEO Botoșani: Concertul de colinde „Bucuria Nașterii Domnului”, un eveniment care a adus daruri tradiţionale şi spirituale

Publicat

Publicitate

Miercuri seară, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită prin intermediul colindătorilor care au luat parte la tradiționalul concert  de pe scena Casei Sindicatelor din municipiul Botoșani. În contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost organizat și în acest acest an un eveniment atât de așteptat, de referință pentru Protopopiatul Botoșani.

Ediția din acest an, intitulată „Bucuria Nașterii Domnului”, a reunit mai multe coruri și grupuri vocale din județul Botoșani. Evenimentul a fost onorat de prezența PS Nichifor Botoșăneanul, care s-a declarat extrem de impresionat.

Anul acesta, au urcat pe scenă Corul psaltic „Filotheos” , al Seminarului Teologic Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, Corul cântăreților bisericești din Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”, Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, precum și Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona.

Gazda evenimentului a fost directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu, care a prezentat impecabil, cu carisma specifică, dar și cu sobrietatea impusă de codul unui astfel de popas cultural, toate momentele concertului. De altfel, primii care au vestit Nașterea Mântuitorului au avut cele mai mari emoții pentru că erau chiar elevii săi de la Seminarul Botoșani, coordonați de profesorul de psaltică, Gheorghe Bulboacă.

„Dacă nu ar fi venit Hristos, lumea în istoria ei nu s-ar fi împărțit în două perioade, lumea în frământarea ei nu și-ar fi găsit o mântuire, un scop, o finalitate în viața prin Hristos și nu în ultimul rând, omul ar fi rămas în întunericul necunoștinței. Concertul din această seară încercă să aducă înaintea dumneavoastră, printr-o varietate de coruri care să exprime de la o ținută profesională, academică, cântarea acestui adevăr dogmatic până la voci simple de copii, curate, autentice, din satele noastre botoșănene. Colindele din seara aceasta trebuie să devină o mărturisire nu numai a celor care vin și ne-o oferă, ci și a noastră a celor care o primim și o dăm pe mai departe”, a spus părintele Daniel Dascălu.

Și Corul cântăreților bisericești din Botoșani, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a avut o prestație cu adevărat pătrunzătoare, reușind să lase urmă de lumină în sufletele celor prezenți. Gabriel Corolea a reușit să coaguleze în jurul stranelor tinerii și copiii care îl iubesc pe Dumnezeu. Și cei 44 de membri ai Corului Sfântul „Ioan Botezătorul”, care a devenit cunoscut prin participările la multe competiții corale și la multe proiecte catehetice ce au însumat ore întregi de muncă și de bucurie, au reușit să transmită emoție venită și din vestimentația purtată, costumul național autentic.

Publicitate

Copiii talentați din Parohia „Sfântul Antonie”, coordonați de psaltul Cristian Onofrei au adus bucurie la rândul lor prin cele trei colinde interpretate într-un mod deosebit.

Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, coordonat de părintele Cristian Dumitraș. a fost  o prezență deosebit de încântătoare pe scena concertului de miercuri seară. Bucuria sinceră a membrilor acestui grup a fost transmisă tuturor celor prezenți, colindele interpretate de minunații și de talentații copii au fost însoțite și de sunetul chitarelor. „Vocea este cel mai frumos dar prin care un om se poate exprima înaintea lui Dumnezeu. Numai la Crăciun e voie cu zurgălăi, cu clinchete, este voie cu sunete de vioară sau de chitară, pentru că în nopțile acestea lungi vibrația și sunetul unui instrument îl ajută și pe cel mai timid om, care nu știe să cânte, să-și dea drumul la voce”, a spus pr. Daniel Dascălu. Părintele Cristian Dumitraș, coordonatorul corului, a fost la rândul său un copil extrem de talentat, descoperit de preotul Constantin Zăiceanu. Dumnezeu i-a dăruit ca prin darul cântecului să-i zidească pe copii mai ceva ca prin darul cântecului.

Trei colinde a interpretat și Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, coordonați de profesoara Gabriela Zăiceanu, care pleacă de la mic la mare cu cei care doresc să se regăsească cumva în umbra de cultură pe care a trasat-o poetul nepereche al neamului românesc. Ca element de culise, în grup se află și preotul Parohiei Vorona Centru și cântărețul și paracliserul, iar miercuri seara, discreți, ascunși parcă în spatele celorlalți membri, au colindat și primarul Aurel Ștefan cu viceprimarul Gheorghe Frunză din Vorona.

Ultimul grup care urcat pe scenă, în cadrul Concertului de colinde de anului acesta, a fost Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona, înființat de directorul acestei instituții, profesorul Sergiu Dascălu, care a avut dragostea de a-și încuraja colegii să se organizeze și să-și pună în valoare vocile. Corul este coordonat de tânăra, dar extrem de talentata profesoară Andreea Amaricăi.

PS Nichifor Botoșăneanul a pus la sufletul tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură pătrunzător. Ierarhul s-a arătat foarte impresionat de prestația colindătorilor. „Au fost vremuri în care vocea colindelor era înăbușită și numai copiii o mai vesteau. S-a păstrat această comoară pentru veni mai puternică astăzi cu o bogăție de colinde de care nu știam, nu o cunoșteam, atât de frumos glăsuită, atât de puternic ajunsă la inima noastră. Mulțumesc corurilor care s-au pregătit și și-au împodobit nu numai glasul, ci și îmbrăcămintea. Pentru că este o restaurare a unor valori pe care le am avut în neam și pe care le primenim la zi de sărbătoare. Ia românească nu este doar o haină cu care ne acoperim, nu are doar o utilitate, ci poartă grija și dragostea celui care a țesut-o, dragostea pentru cel ce-o coase, dragostea pentru cel care-o privește, este acolo o măiestrie a neamului nostru exprimată prin arta brodatului ca prin cântare. Mă bucur că i-am văzut pe cei care ne-au colindat îmbrăcați în veșmânt luminos, în veșmânt lucrat cu grijă, în veșmântul neamului nostru care poartă mărturia unei drepte credințe. Aceste zile de înainte prăznuire să ne fie nouă zile de încredințare că Dumnezeu re un plan cu lumea și cu noi înșine și că Acela care a biruit moartea biruiește și în noi toate fricile, toate necredințele noastre”, a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.

Toți colindătorii au primit, potrivit tradiției, câte un pachețel cu dulciuri și un calendar.

La final, sute de spectatori au interpretat la unison colinda „O, ce veste minunată”, ca o mărturie a unității în credință, ca o bucurie fără margini că încă ne putem schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască, o dată cu Nașterea Domnului.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minivacanță de patru zile la început de mai pentru bugetari, elevi și profesori

Publicat

Publicitate

Prima minivacanță după Paște. Românii se pregătesc pentru un nou weekend prelungit la începutul lunii mai.  După zilele libere de Paște, angajații din România se vor bucura de o nouă minivacanță. La începutul lunii mai, urmează un weekend prelungit de patru zile, oferind o nouă oportunitate de relaxare înainte de vară, scrie alba24.ro.

Ziua de vineri, 2 mai a fost declarată zi liberă pentru angajații din sectorul bugetar, pentru a crea o punte între Ziua Muncii (joi, 1 Mai) și weekendul 3 – 4 mai.

Prima minivacanță după Paște

Reamintim faptul că ziua de joi, 1 Mai (Ziua Muncii) este declarată zi liberă nelucrătoare, conform prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, Guvernul a hotărât ca ziua de vineri, 2 mai să fie declarată zi liberă.

Există însă excepții în sectorul bugetar. Hotărârea nu se aplică:

  • personalului din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului producției sau activității
  • magistraților și personalului din instanțele judecătorești implicat în soluționarea proceselor programate pentru data de 2 mai 2025

Cei din mediul privat vor avea liber doar în data de 1 Mai, care este sărbătoare legală conform Codului Muncii.

Publicitate

Minivacanță și pentru elevi și profesori

Pentru elevii și cadrele didactice, care revin la școală după vacanța de Paște luni, pe 28 aprilie, această minivacanță va oferi o pauză binevenită la începutul ultimului modul de învățare al anului școlar.

Întrucât profesorii fac parte din sistemul bugetar, aceștia vor beneficia și ei de ziua liberă din 2 mai.

Conform reglementărilor, ziua de cursuri din 2 mai va trebui recuperată până la finalul anului școlar 2024-2025.

Calendar complet al zilelor libere rămase în 2025

Românii mai beneficiază de următoarele zile libere legale în 2025:

  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
  • 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)

De remarcat că trei dintre sărbătorile legale din 2025 cad în zile de duminică (1 iunie, 8 iunie și 30 noiembrie), ceea ce înseamnă că nu vor aduce zile libere suplimentare pentru majoritatea angajaților.

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire

Publicat

Publicitate

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 aprilie – 4 mai 2025.

În Banat, temperaturile maxime vor scădea în primele trei zile, de la o medie de 26 de grade, în ziua de 21 aprilie, până la aproximativ 21 de grade, în data de 23 aprilie. O altă scădere a maximelor termice se poate identifica în perioada 25-27 aprilie, când media acestora va coborî până spre 16 grade. În a doua săptămână se observă creșterea mediei temperaturilor din timpul zilei, de la 18 grade (28-30 aprilie) până la 21 de grade (la finalul intervalului). Din punct de vedere al mediei minimelor termice, aceasta va fi de 10 – 11 grade, în primele zile, apoi va scădea până spre 6 – 7 grade, în perioada 28 aprilie – 2 mai. Ulterior, media acestora va crește, astfel încât la sfârșitul intervalului de analiză se va atinge valoarea de 9 grade. Vor fi perioade cu averse, îndeosebi în timpul după-amiezilor și al serilor, iar în prima săptămână, pe arii restrânse, vor fi cantități de apă însemnate.

În Crișana, maximele termice vor scădea treptat în prima săptămână, de la o medie de 26 de grade (21 aprilie), până la aproximativ 16 grade (27 aprilie). În a doua săptămână se remarcă creșterea treptată, astfel că la finalul acesteia, maximele termice vor avea o medie de 19 grade. Dacă se face raportare la media temperaturilor minime, aceasta va avea variații în jurul a 10 grade, în primele cinci zile, apoi va scădea până spre 6 grade, în zilele de 27 și 28 aprilie. Ulterior, nu vor fi variații semnificative ale temperaturilor din timpul nopților, astfel că acestea vor avea o medie cuprinsă între 6 și 8 grade. Vor fi intervale cu averse, îndeosebi pe parcursul după-amiezilor și al serilor, iar în prima săptămână, pe arii restrânse, vor fi cantități de apă însemnate.

În Transilvania, în ziua de 21 aprilie, temperaturile din timpul zilei vor avea o medie de 24 de grade, apoi în următoarele zile nu vor varia semnificativ. O scădere bruscă a mediei temperaturilor maxime se poate observa în zilele de 26 și 27 aprilie, când va atinge valoarea de 15 grade. În cea de-a doua săptămână de referință, media maximelor se va situa între 17 și 19 grade. În situația temperaturilor minime, acestea vor avea o medie în jurul a 7 grade, în intervalul 22-26 aprilie, apoi va scădea până spre 2 grade, în data de 28 aprilie. După această dată, minimele termice vor crește treptat, astfel încât media acestora va ajunge până spre 6 grade, la finalul celei de-a doua săptămâni de analiză. Vor fi intervale cu averse, îndeosebi pe parcursul după-amiezilor și al serilor.

În Maramureș, maximele termice vor scădea în primele trei zile, de la o medie de 25 de grade, până spre 22 de grade. Ulterior, temperaturile maxime vor crește, astfel că, mediat, se vor atinge 23 de grade, în 24 și 25 aprilie. După aceste zile, se poate evidenția o scădere bruscă a mediei temperaturilor din timpul zilei, până spre aproximativ 16 grade, în data de 27 aprilie. În a doua săptămână de referință nu vor fi variații termice semnificative, astfel că media maximelor va fi cuprinsă între 17 și 19 grade. Dacă se face referire la media temperaturilor nocturne, aceasta va fi de aproximativ 9 grade, în primele cinci zile, apoi va scădea semnificativ, spre 3 grade, în data de 28 aprilie. După aceasta, va urma o creștere treptată a minimelor termice, astfel încât, imediat, se va înregistra o valoare de 7 grade, la finalul celei de-a doua săptămâni. Vor fi intervale cu averse, mai ales după-amiaza și seara.

În Moldova, până în data de 25 aprilie, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime medii de 23 – 25 de grade și minime medii de 8…10 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 14 grade în data de 27 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge la 2 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 16 grade spre 20 de grade, iar cele minime de la medii de 4 grade spre 8 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în data de 26 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și în perioada 1 – 5 mai.

Publicitate

În Dobrogea, vremea va fi caldă până în data de 26 aprilie, cu temperaturi maxime medii de 21 – 23 de grade, mai scăzute pe litoral spre 18 – 20 de grade și minime medii de 8…12 grade, apoi valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale. În perioada 27 -29 aprilie, media maximelor va fi de 15 – 16 grade, iar cea a minimelor de 4 – 6 grade. Ulterior, tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele vor tinde spre medii de 18 grade, iar cele minime spre medii de 8 – 9 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

În Muntenia, până în data de 25 aprilie, vremea va fi deosebit de caldă în cea mai mare parte a regiunii cu temperaturi maxime medii de 23 – 25 de grade și minime medii de 8 – 10 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 16 grade în data de 27 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge la 4 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 16 grade spre 22 de grade, iar cele minime de la medii de 4 grade spre 8 grade. Temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

În Oltenia, vremea va fi caldă până în data de 26 aprilie, cu temperaturi maxime medii de 22 – 24 de grade și minime medii de 9 – 11 grade, apoi valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale. În perioada 27 -29 aprilie, media maximelor va fi de 16 – 17 grade, iar cea a minimelor de 5 – 7 grade. Ulterior, tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele vor tinde spre medii de 20 grade, iar cele minime spre medii de 8 – 9 grade. Până în data de 28 aprilie, temporar va ploua și sub formă de aversă în 26 și 27 aprilie, dar ploi slabe de scurtă durată se vor semnala pe arii mai restrânse și după data de 1 mai.

La munte, până în data de 26 aprilie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit cu temperaturi maxime medii de 12 – 14 de grade și minime medii de 5 – 6 grade, dar la sfârșitul primei săptămâni de referință, valorile termice vor scădea treptat și se vor apropia de cele normale, astfel media maximelor va tinde spre 6 – 7 grade în zilele de 27 și 28 aprilie, iar cea a minimelor va ajunge până spre -2 grade în noaptea de 28 aprilie. În cea de-a doua săptămână tendința vremii va fi de încălzire ușoară, maximele de la medii de 7 grade spre 10 de grade, iar cele minime de la medii de 0 grade spre 4 grade. Temporar va ploua, mai ales sub formă de aversă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 22-27 aprilie, local vor fi și cantități de apă mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată). Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Sute de amenzi în valoare de peste 150.000 de lei și 21 de permise reținute , bilanțul acțiunilor polițiștilor din ultimele 48 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza  întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deosebite care să tulbure ordinea și liniștea publică.

Astfel, au fost organizate acțiuni punctuale, pe raza întregului județ cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.
Pentru ca cetățenii să se bucure în siguranță de sărbătorile pascale.

Polițiștii care s-au aflat în teren au constatat aproximativ 300 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 150.000 de lei și au fost reținute 21 de permise de conducere și 9 certificate de înmatriculare.

Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult

Eveniment

Un vitezoman din București s-a dat în spectacol la Dorohoi. Polițiștii l-au lăsat pieton

Publicat

Publicitate

Amenda de 2.000 de lei și permis reținut pentru 120 de zile
Cea mai mare viteză a fost înregistrată pe DN 29 B, în Dorohoi.

Conducătorul auto, un bărbat din municipiul București, a fost depistat în timp ce se deplasa cu o viteză de 128 de km/h.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de peste 2.000 de lei, iar permisul de conducere i-a fost reținut pentru 120 de zile, fără a avea drept de circulație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending