Miercuri seară, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită prin intermediul colindătorilor care au luat parte la tradiționalul concert de pe scena Casei Sindicatelor din municipiul Botoșani. În contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost organizat și în acest acest an un eveniment atât de așteptat, de referință pentru Protopopiatul Botoșani.
Ediția din acest an, intitulată „Bucuria Nașterii Domnului”, a reunit mai multe coruri și grupuri vocale din județul Botoșani. Evenimentul a fost onorat de prezența PS Nichifor Botoșăneanul, care s-a declarat extrem de impresionat.
Anul acesta, au urcat pe scenă Corul psaltic „Filotheos” , al Seminarului Teologic Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, Corul cântăreților bisericești din Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”, Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, precum și Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona.
Gazda evenimentului a fost directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu, care a prezentat impecabil, cu carisma specifică, dar și cu sobrietatea impusă de codul unui astfel de popas cultural, toate momentele concertului. De altfel, primii care au vestit Nașterea Mântuitorului au avut cele mai mari emoții pentru că erau chiar elevii săi de la Seminarul Botoșani, coordonați de profesorul de psaltică, Gheorghe Bulboacă.
„Dacă nu ar fi venit Hristos, lumea în istoria ei nu s-ar fi împărțit în două perioade, lumea în frământarea ei nu și-ar fi găsit o mântuire, un scop, o finalitate în viața prin Hristos și nu în ultimul rând, omul ar fi rămas în întunericul necunoștinței. Concertul din această seară încercă să aducă înaintea dumneavoastră, printr-o varietate de coruri care să exprime de la o ținută profesională, academică, cântarea acestui adevăr dogmatic până la voci simple de copii, curate, autentice, din satele noastre botoșănene. Colindele din seara aceasta trebuie să devină o mărturisire nu numai a celor care vin și ne-o oferă, ci și a noastră a celor care o primim și o dăm pe mai departe”, a spus părintele Daniel Dascălu.
Și Corul cântăreților bisericești din Botoșani, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a avut o prestație cu adevărat pătrunzătoare, reușind să lase urmă de lumină în sufletele celor prezenți. Gabriel Corolea a reușit să coaguleze în jurul stranelor tinerii și copiii care îl iubesc pe Dumnezeu. Și cei 44 de membri ai Corului Sfântul „Ioan Botezătorul”, care a devenit cunoscut prin participările la multe competiții corale și la multe proiecte catehetice ce au însumat ore întregi de muncă și de bucurie, au reușit să transmită emoție venită și din vestimentația purtată, costumul național autentic.
Publicitate
Copiii talentați din Parohia „Sfântul Antonie”, coordonați de psaltul Cristian Onofrei au adus bucurie la rândul lor prin cele trei colinde interpretate într-un mod deosebit.
Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, coordonat de părintele Cristian Dumitraș. a fost o prezență deosebit de încântătoare pe scena concertului de miercuri seară. Bucuria sinceră a membrilor acestui grup a fost transmisă tuturor celor prezenți, colindele interpretate de minunații și de talentații copii au fost însoțite și de sunetul chitarelor. „Vocea este cel mai frumos dar prin care un om se poate exprima înaintea lui Dumnezeu. Numai la Crăciun e voie cu zurgălăi, cu clinchete, este voie cu sunete de vioară sau de chitară, pentru că în nopțile acestea lungi vibrația și sunetul unui instrument îl ajută și pe cel mai timid om, care nu știe să cânte, să-și dea drumul la voce”, a spus pr. Daniel Dascălu. Părintele Cristian Dumitraș, coordonatorul corului, a fost la rândul său un copil extrem de talentat, descoperit de preotul Constantin Zăiceanu. Dumnezeu i-a dăruit ca prin darul cântecului să-i zidească pe copii mai ceva ca prin darul cântecului.
Trei colinde a interpretat și Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, coordonați de profesoara Gabriela Zăiceanu, care pleacă de la mic la mare cu cei care doresc să se regăsească cumva în umbra de cultură pe care a trasat-o poetul nepereche al neamului românesc. Ca element de culise, în grup se află și preotul Parohiei Vorona Centru și cântărețul și paracliserul, iar miercuri seara, discreți, ascunși parcă în spatele celorlalți membri, au colindat și primarul Aurel Ștefan cu viceprimarul Gheorghe Frunză din Vorona.
Ultimul grup care urcat pe scenă, în cadrul Concertului de colinde de anului acesta, a fost Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona, înființat de directorul acestei instituții, profesorul Sergiu Dascălu, care a avut dragostea de a-și încuraja colegii să se organizeze și să-și pună în valoare vocile. Corul este coordonat de tânăra, dar extrem de talentata profesoară Andreea Amaricăi.
PS Nichifor Botoșăneanul a pus la sufletul tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură pătrunzător. Ierarhul s-a arătat foarte impresionat de prestația colindătorilor. „Au fost vremuri în care vocea colindelor era înăbușită și numai copiii o mai vesteau. S-a păstrat această comoară pentru veni mai puternică astăzi cu o bogăție de colinde de care nu știam, nu o cunoșteam, atât de frumos glăsuită, atât de puternic ajunsă la inima noastră. Mulțumesc corurilor care s-au pregătit și și-au împodobit nu numai glasul, ci și îmbrăcămintea. Pentru că este o restaurare a unor valori pe care le am avut în neam și pe care le primenim la zi de sărbătoare. Ia românească nu este doar o haină cu care ne acoperim, nu are doar o utilitate, ci poartă grija și dragostea celui care a țesut-o, dragostea pentru cel ce-o coase, dragostea pentru cel care-o privește, este acolo o măiestrie a neamului nostru exprimată prin arta brodatului ca prin cântare. Mă bucur că i-am văzut pe cei care ne-au colindat îmbrăcați în veșmânt luminos, în veșmânt lucrat cu grijă, în veșmântul neamului nostru care poartă mărturia unei drepte credințe. Aceste zile de înainte prăznuire să ne fie nouă zile de încredințare că Dumnezeu re un plan cu lumea și cu noi înșine și că Acela care a biruit moartea biruiește și în noi toate fricile, toate necredințele noastre”, a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.
Toți colindătorii au primit, potrivit tradiției, câte un pachețel cu dulciuri și un calendar.
La final, sute de spectatori au interpretat la unison colinda „O, ce veste minunată”, ca o mărturie a unității în credință, ca o bucurie fără margini că încă ne putem schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască, o dată cu Nașterea Domnului.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.
Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.
După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958), a lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958–1960) și la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960–1961). În 1961 a devenit medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului „Gh. Marinescu” din București.
A obținut titlul de medic specialist neurochirurg în 1966, doctor în medicină în 1972 cu teza „Neurinomul spinal” și medic primar neurochirurg gradul III în 1974. Ulterior, a condus Secția VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În paralel, a absolvit cursurile Facultății de Filozofie – Psihologie din București (1972).
Pentru perfecționare, a studiat neurochirurgia în SUA, la New York (bursă Fulbright, 1980–1981), și a participat la specializări în Budapesta, Delft, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Düsseldorf, Paris și Bruxelles. A avut ocazia să colaboreze și să schimbe opinii profesionale cu mari personalități neurochirurgicale din lume.
În 1991 a devenit profesor universitar la Clinica II Neurochirurgie a UMF „Carol Davila” din București, iar în 1992, profesor de psihoneurologie la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Publicitate
Aplicând tehnici moderne în sala de operație – inclusiv microscopul operator (1979) și laserul (1984) – a redus dramatic mortalitatea operatorie în cazuri complexe: de la 51% la 4% în neurinoamele de acustic și de la 49% la 4% în anevrismele intracerebrale.
De-a lungul carierei, a realizat peste 27.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Printre acestea se numără peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase și peste 350 de neurinoame acustice.
Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator, este autor a 39 de cărți de specialitate și are 317 lucrări științifice publicate sau comunicate, dintre care 93 în reviste cu circulație internațională. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale.
A fost recompensat cu numeroase premii și distincții, inclusiv patru premii ale Academiei Române pentru lucrările „Tratamentul tumorilor cerebrale” (1995), „Apoptoza” (2001), „Atlas of Surgical Pathology of the Brain” (2002) și „Lasers in Neurosurgery” (2003). A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000) și Comandor (2010), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015) și alte distincții naționale și internaționale.
Este membru titular al Academiei Române (din 2004) și al Academiei de Științe Medicale, membru de onoare al AOSR, dar și membru al numeroase societăți științifice internaționale, precum New York Academy of Sciences, European Association of Neurosurgical Sciences și World Federation of Neurosurgical Societies.
Leon Dănăilă este cetățean de onoare al orașelor Darabani, Dorohoi și Botoșani. De asemenea, face parte din comitetele editoriale ale mai multor reviste medicale și este editor-șef al „Romanian Journal of Neurosurgery”.
Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.
„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul de la Lupu, Izvorul Elvira) NU mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate, în special pentru copii și persoanele cu imunitate scăzută”, a transmis edilul în mesajul public.
Primăria precizează că rezultatele analizelor de laborator au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise. Cauza principală o reprezintă poluarea excesivă a solului din zonă, generată de activitățile agricole intensive.
„Analizele au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise, rezultat al unei poluări excesive cauzate de activitățile agricole – în special din cauza folosirii intensive a insecticidelor, îngrășămintelor chimice și altor substanțe parțial toxice care s-au infiltrat în sol și au afectat sursele subterane de apă”, a explicat primarul Angel Gheorghiu.
Din acest motiv, autoritățile locale le cer oamenilor să nu mai folosească apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială.
„Vă rugăm să nu mai consumați apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială”, se mai arată în apelul transmis populației.
Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.
La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.
La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.
Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi instalaţia electrică;
Publicitate
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.
Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.
Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.
Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.