Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO Botoșani: Concertul de colinde „Bucuria Nașterii Domnului”, un eveniment care a adus daruri tradiţionale şi spirituale

Publicat

Publicitate

Miercuri seară, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită prin intermediul colindătorilor care au luat parte la tradiționalul concert  de pe scena Casei Sindicatelor din municipiul Botoșani. În contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost organizat și în acest acest an un eveniment atât de așteptat, de referință pentru Protopopiatul Botoșani.

Ediția din acest an, intitulată „Bucuria Nașterii Domnului”, a reunit mai multe coruri și grupuri vocale din județul Botoșani. Evenimentul a fost onorat de prezența PS Nichifor Botoșăneanul, care s-a declarat extrem de impresionat.

Anul acesta, au urcat pe scenă Corul psaltic „Filotheos” , al Seminarului Teologic Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, Corul cântăreților bisericești din Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”, Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, precum și Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona.

Publicitate

Gazda evenimentului a fost directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu, care a prezentat impecabil, cu carisma specifică, dar și cu sobrietatea impusă de codul unui astfel de popas cultural, toate momentele concertului. De altfel, primii care au vestit Nașterea Mântuitorului au avut cele mai mari emoții pentru că erau chiar elevii săi de la Seminarul Botoșani, coordonați de profesorul de psaltică, Gheorghe Bulboacă.

„Dacă nu ar fi venit Hristos, lumea în istoria ei nu s-ar fi împărțit în două perioade, lumea în frământarea ei nu și-ar fi găsit o mântuire, un scop, o finalitate în viața prin Hristos și nu în ultimul rând, omul ar fi rămas în întunericul necunoștinței. Concertul din această seară încercă să aducă înaintea dumneavoastră, printr-o varietate de coruri care să exprime de la o ținută profesională, academică, cântarea acestui adevăr dogmatic până la voci simple de copii, curate, autentice, din satele noastre botoșănene. Colindele din seara aceasta trebuie să devină o mărturisire nu numai a celor care vin și ne-o oferă, ci și a noastră a celor care o primim și o dăm pe mai departe”, a spus părintele Daniel Dascălu.

Și Corul cântăreților bisericești din Botoșani, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a avut o prestație cu adevărat pătrunzătoare, reușind să lase urmă de lumină în sufletele celor prezenți. Gabriel Corolea a reușit să coaguleze în jurul stranelor tinerii și copiii care îl iubesc pe Dumnezeu. Și cei 44 de membri ai Corului Sfântul „Ioan Botezătorul”, care a devenit cunoscut prin participările la multe competiții corale și la multe proiecte catehetice ce au însumat ore întregi de muncă și de bucurie, au reușit să transmită emoție venită și din vestimentația purtată, costumul național autentic.

Publicitate

Copiii talentați din Parohia „Sfântul Antonie”, coordonați de psaltul Cristian Onofrei au adus bucurie la rândul lor prin cele trei colinde interpretate într-un mod deosebit.

Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, coordonat de părintele Cristian Dumitraș. a fost  o prezență deosebit de încântătoare pe scena concertului de miercuri seară. Bucuria sinceră a membrilor acestui grup a fost transmisă tuturor celor prezenți, colindele interpretate de minunații și de talentații copii au fost însoțite și de sunetul chitarelor. „Vocea este cel mai frumos dar prin care un om se poate exprima înaintea lui Dumnezeu. Numai la Crăciun e voie cu zurgălăi, cu clinchete, este voie cu sunete de vioară sau de chitară, pentru că în nopțile acestea lungi vibrația și sunetul unui instrument îl ajută și pe cel mai timid om, care nu știe să cânte, să-și dea drumul la voce”, a spus pr. Daniel Dascălu. Părintele Cristian Dumitraș, coordonatorul corului, a fost la rândul său un copil extrem de talentat, descoperit de preotul Constantin Zăiceanu. Dumnezeu i-a dăruit ca prin darul cântecului să-i zidească pe copii mai ceva ca prin darul cântecului.

Trei colinde a interpretat și Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, coordonați de profesoara Gabriela Zăiceanu, care pleacă de la mic la mare cu cei care doresc să se regăsească cumva în umbra de cultură pe care a trasat-o poetul nepereche al neamului românesc. Ca element de culise, în grup se află și preotul Parohiei Vorona Centru și cântărețul și paracliserul, iar miercuri seara, discreți, ascunși parcă în spatele celorlalți membri, au colindat și primarul Aurel Ștefan cu viceprimarul Gheorghe Frunză din Vorona.

Publicitate

Ultimul grup care urcat pe scenă, în cadrul Concertului de colinde de anului acesta, a fost Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona, înființat de directorul acestei instituții, profesorul Sergiu Dascălu, care a avut dragostea de a-și încuraja colegii să se organizeze și să-și pună în valoare vocile. Corul este coordonat de tânăra, dar extrem de talentata profesoară Andreea Amaricăi.

PS Nichifor Botoșăneanul a pus la sufletul tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură pătrunzător. Ierarhul s-a arătat foarte impresionat de prestația colindătorilor. „Au fost vremuri în care vocea colindelor era înăbușită și numai copiii o mai vesteau. S-a păstrat această comoară pentru veni mai puternică astăzi cu o bogăție de colinde de care nu știam, nu o cunoșteam, atât de frumos glăsuită, atât de puternic ajunsă la inima noastră. Mulțumesc corurilor care s-au pregătit și și-au împodobit nu numai glasul, ci și îmbrăcămintea. Pentru că este o restaurare a unor valori pe care le am avut în neam și pe care le primenim la zi de sărbătoare. Ia românească nu este doar o haină cu care ne acoperim, nu are doar o utilitate, ci poartă grija și dragostea celui care a țesut-o, dragostea pentru cel ce-o coase, dragostea pentru cel care-o privește, este acolo o măiestrie a neamului nostru exprimată prin arta brodatului ca prin cântare. Mă bucur că i-am văzut pe cei care ne-au colindat îmbrăcați în veșmânt luminos, în veșmânt lucrat cu grijă, în veșmântul neamului nostru care poartă mărturia unei drepte credințe. Aceste zile de înainte prăznuire să ne fie nouă zile de încredințare că Dumnezeu re un plan cu lumea și cu noi înșine și că Acela care a biruit moartea biruiește și în noi toate fricile, toate necredințele noastre”, a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.

Toți colindătorii au primit, potrivit tradiției, câte un pachețel cu dulciuri și un calendar.

Publicitate

La final, sute de spectatori au interpretat la unison colinda „O, ce veste minunată”, ca o mărturie a unității în credință, ca o bucurie fără margini că încă ne putem schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască, o dată cu Nașterea Domnului.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casă din Zăicești, în flăcări din cauza unei candele uitată aprinsă

Publicat

Publicitate

În urmă cu puțin timp, din această cauză, într-o casă din localitatea Zăicești, s-a produs un incendiu. Vecinii au observant că iese fum și au chemat pompierii.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două  echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat că ardeau bunurile dintr-o cameră și un hol, dar și o parte din acoperișul unei alte case, din apropiere. Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Publicitate

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor, spun pompierii de la Botoșani.

“Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, vă mai recomandăm să nu lăsați candelele sau lumânările aprinse nesupravegheate și să le stingeți înainte de a adormi sau de a părăsi locuința”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce fructe NU se consumă împreună. Combinațiile ”interzise” care provoacă mari probleme organismului uman

Publicat

Publicitate

Anumite combinații de fructe pot fi mai dificil de digerat atunci când sunt consumate împreună, din cauza disparităților în procesul de digestie al fiecărui fruct. Așa că întrebarea pe care o punem de multe ori este : Ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele?, relatează alba24.ro.

Iată câteva exemple:

Fructe acide cu fructe dulci

Publicitate

Combinația de fructe acide, cum ar fi citricele (portocale, grapefruit, lămâi) cu fructe dulci (banane, smochine, struguri) poate provoca fermentație și balonare în stomac.

Acest lucru se datorează diferențelor de timp de digerare și de compoziție chimică a acestor fructe.

Fructe cu conținut ridicat de amidon cu fructe acide

Publicitate

Fructele cu conținut ridicat de amidon, cum ar fi bananele și pepenele, nu se combină bine cu fructele acide, deoarece amestecul poate perturba procesul de digestie și poate cauza disconfort gastric.

Fructe uscate cu alte fructe

Fructele uscate, cum ar fi stafidele și caisele uscate, sunt dense în calorii și zaharuri naturale concentrate.

Publicitate

Atunci când sunt consumate împreună cu alte fructe, ele pot rămâne în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp, întârziind procesul de digestie și putând provoca balonare sau disconfort abdominal.

Fructe cu alte alimente

Unele persoane evită să mănânce fructe în combinație cu alte alimente, precum carne, lactate sau carbohidrați, deoarece aceste combinații pot încetini digestia și pot afecta absorbția nutrienților.

Publicitate

Este important să menționăm că reacția la combinația anumitor fructe poate varia de la persoană la persoană.

Pentru unii, anumite combinații pot fi ușor de digerat, în timp ce alții ar putea experimenta disconfort gastric.

În general, este recomandabil să fii atent la modul în care reacționezi la anumite combinații alimentare și să ajustezi dieta în funcție de propriile tale nevoi și sensibilități digestive.

Imagine de Silvia de la Pixabayv

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbatul din Botoșani care și-a ucis soția în scara blocului a fost trimis în judecată în stare de arest

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului P.F., în vârstă de 54 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „violență în familie în forma omorului calificat”, „nerespectarea ordinului de protecție” și „amenințare”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a transmis într-un comunicat de presă să s-a reţinut că, în data de 20.03.2024, în jurul orei 20.00, pe fondul unor relații conjugale tensionate, inculpatul, înarmat cu un cuțit, s-a deplasat la imobilul în care locuia soția sa, P.M., deși împotriva sa era emis un ordin de protecție în acest sens, a așteptat victima în holul blocului și a înjunghiat-o, cauzându-i leziuni incompatibile cu viața, și, în aceleași împrejurări, i-a adresat amenințări cu acte de violență și moartea fiicei sale, P.B.D., care a încercat să intervină în apărarea mamei sale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poşta Română a început deja distribuirea pensiilor pentru luna mai

Publicat

Publicitate

Compania Naţională ,,Poşta Română” (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor de Paşte, suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind de peste 9,3 miliarde de lei, a anunţat, sâmbătă, operatorul poştal naţional, relatează agerpres.ro.

“Printr-un efort conjugat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Finanţelor, Casei Naţionale de Pensii, cât şi al partenerilor noştri din domeniul bancar, pensiile aferente lunii mai vor fi distribuite în avans de către poştaşi, începând de astăzi. Ne dorim să le putem aduce această mulţumire clienţilor noştri, pensionari, de a avea pensiile cât mai devreme, ca să se poată bucura, aşa cum este normal, de sărbătorile de Paşte în linişte, alături de familie şi cei dragi”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Conform unui comunicat transmis de Poşta Română, pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, este virată către CNPR suma de 1,961 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339,359 milioane de lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6,346 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683,898 milioane de lei din bugetul de stat.

Publicitate

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la peste 9,331 miliarde de lei.

Compania Naţională ,,Poşta Română” este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending