Miercuri seară, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită prin intermediul colindătorilor care au luat parte la tradiționalul concert de pe scena Casei Sindicatelor din municipiul Botoșani. În contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost organizat și în acest acest an un eveniment atât de așteptat, de referință pentru Protopopiatul Botoșani.
Ediția din acest an, intitulată „Bucuria Nașterii Domnului”, a reunit mai multe coruri și grupuri vocale din județul Botoșani. Evenimentul a fost onorat de prezența PS Nichifor Botoșăneanul, care s-a declarat extrem de impresionat.
Anul acesta, au urcat pe scenă Corul psaltic „Filotheos” , al Seminarului Teologic Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, Corul cântăreților bisericești din Botoșani, Corul Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”, Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, precum și Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona.
Gazda evenimentului a fost directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu, care a prezentat impecabil, cu carisma specifică, dar și cu sobrietatea impusă de codul unui astfel de popas cultural, toate momentele concertului. De altfel, primii care au vestit Nașterea Mântuitorului au avut cele mai mari emoții pentru că erau chiar elevii săi de la Seminarul Botoșani, coordonați de profesorul de psaltică, Gheorghe Bulboacă.
„Dacă nu ar fi venit Hristos, lumea în istoria ei nu s-ar fi împărțit în două perioade, lumea în frământarea ei nu și-ar fi găsit o mântuire, un scop, o finalitate în viața prin Hristos și nu în ultimul rând, omul ar fi rămas în întunericul necunoștinței. Concertul din această seară încercă să aducă înaintea dumneavoastră, printr-o varietate de coruri care să exprime de la o ținută profesională, academică, cântarea acestui adevăr dogmatic până la voci simple de copii, curate, autentice, din satele noastre botoșănene. Colindele din seara aceasta trebuie să devină o mărturisire nu numai a celor care vin și ne-o oferă, ci și a noastră a celor care o primim și o dăm pe mai departe”, a spus părintele Daniel Dascălu.
Și Corul cântăreților bisericești din Botoșani, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a avut o prestație cu adevărat pătrunzătoare, reușind să lase urmă de lumină în sufletele celor prezenți. Gabriel Corolea a reușit să coaguleze în jurul stranelor tinerii și copiii care îl iubesc pe Dumnezeu. Și cei 44 de membri ai Corului Sfântul „Ioan Botezătorul”, care a devenit cunoscut prin participările la multe competiții corale și la multe proiecte catehetice ce au însumat ore întregi de muncă și de bucurie, au reușit să transmită emoție venită și din vestimentația purtată, costumul național autentic.
Publicitate
Copiii talentați din Parohia „Sfântul Antonie”, coordonați de psaltul Cristian Onofrei au adus bucurie la rândul lor prin cele trei colinde interpretate într-un mod deosebit.
Grupul vocal-instrumental „Anastasis”, Parohia Joldești, coordonat de părintele Cristian Dumitraș. a fost o prezență deosebit de încântătoare pe scena concertului de miercuri seară. Bucuria sinceră a membrilor acestui grup a fost transmisă tuturor celor prezenți, colindele interpretate de minunații și de talentații copii au fost însoțite și de sunetul chitarelor. „Vocea este cel mai frumos dar prin care un om se poate exprima înaintea lui Dumnezeu. Numai la Crăciun e voie cu zurgălăi, cu clinchete, este voie cu sunete de vioară sau de chitară, pentru că în nopțile acestea lungi vibrația și sunetul unui instrument îl ajută și pe cel mai timid om, care nu știe să cânte, să-și dea drumul la voce”, a spus pr. Daniel Dascălu. Părintele Cristian Dumitraș, coordonatorul corului, a fost la rândul său un copil extrem de talentat, descoperit de preotul Constantin Zăiceanu. Dumnezeu i-a dăruit ca prin darul cântecului să-i zidească pe copii mai ceva ca prin darul cântecului.
Trei colinde a interpretat și Corala „Raluca Iurașcu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Vorona, coordonați de profesoara Gabriela Zăiceanu, care pleacă de la mic la mare cu cei care doresc să se regăsească cumva în umbra de cultură pe care a trasat-o poetul nepereche al neamului românesc. Ca element de culise, în grup se află și preotul Parohiei Vorona Centru și cântărețul și paracliserul, iar miercuri seara, discreți, ascunși parcă în spatele celorlalți membri, au colindat și primarul Aurel Ștefan cu viceprimarul Gheorghe Frunză din Vorona.
Ultimul grup care urcat pe scenă, în cadrul Concertului de colinde de anului acesta, a fost Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic Vorona, înființat de directorul acestei instituții, profesorul Sergiu Dascălu, care a avut dragostea de a-și încuraja colegii să se organizeze și să-și pună în valoare vocile. Corul este coordonat de tânăra, dar extrem de talentata profesoară Andreea Amaricăi.
PS Nichifor Botoșăneanul a pus la sufletul tuturor celor prezenți un cuvânt de învățătură pătrunzător. Ierarhul s-a arătat foarte impresionat de prestația colindătorilor. „Au fost vremuri în care vocea colindelor era înăbușită și numai copiii o mai vesteau. S-a păstrat această comoară pentru veni mai puternică astăzi cu o bogăție de colinde de care nu știam, nu o cunoșteam, atât de frumos glăsuită, atât de puternic ajunsă la inima noastră. Mulțumesc corurilor care s-au pregătit și și-au împodobit nu numai glasul, ci și îmbrăcămintea. Pentru că este o restaurare a unor valori pe care le am avut în neam și pe care le primenim la zi de sărbătoare. Ia românească nu este doar o haină cu care ne acoperim, nu are doar o utilitate, ci poartă grija și dragostea celui care a țesut-o, dragostea pentru cel ce-o coase, dragostea pentru cel care-o privește, este acolo o măiestrie a neamului nostru exprimată prin arta brodatului ca prin cântare. Mă bucur că i-am văzut pe cei care ne-au colindat îmbrăcați în veșmânt luminos, în veșmânt lucrat cu grijă, în veșmântul neamului nostru care poartă mărturia unei drepte credințe. Aceste zile de înainte prăznuire să ne fie nouă zile de încredințare că Dumnezeu re un plan cu lumea și cu noi înșine și că Acela care a biruit moartea biruiește și în noi toate fricile, toate necredințele noastre”, a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.
Toți colindătorii au primit, potrivit tradiției, câte un pachețel cu dulciuri și un calendar.
La final, sute de spectatori au interpretat la unison colinda „O, ce veste minunată”, ca o mărturie a unității în credință, ca o bucurie fără margini că încă ne putem schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască, o dată cu Nașterea Domnului.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat la Trușești.
Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.
Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.
„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.
Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.
Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.
Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.
Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări:
Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.
Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).
De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.
Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.
“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).
Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.