Cel mai important eveniment religios din această săptămână, la Botoșani, a fost fără îndoială sărbătoarea Sfântului botoșănean Ioan Iacob Hozevitul. La Crăiniceni a fost pelerinaj în toată regula, creștinii din mai multe zone ale țării alegând să se închine la mănăstirea construită în cinstea sfântului.
Sfântul Ioan Iacob a fost prăznuit, însă, și în municipiul Botoșani, la bisericuța din zona industrială care îl are pe sfânt ca ocrotitor. Este o biserică de cimitir, de dimensiuni modeste, în care se oficiază slujbe cu o mare încărcătură duhovnicească. La slujbele din duminici și din sărbători participă alături de părintele paroh, Radu Zaiț, mulțime de credincioși din zonă, care mărturisesc cu convingere că au simțit în mod pregnant ajutorul Sfântului Ioan Iacob.
Sărbătoarea a început cu Vecernia cu Litie, alături de parohul bisericii, preotul-profesor Radu Zaiț, slujind părintele protopop Petru Fercal, părintele Ioan Iordache, paroh la Biserica „Ziua Crucii”și părintele Veniamin de la Sihăstria Voronei. Zeci de credincioși din mai multe zone din municipiul Botoșani au ales să participe la hramul bisericii în semn de evlavie față de Sfântul Ioan Iacob. Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți, coordonați de profesorul Gheorghe Bulboacă și au desăvârșit frumusețea slujbei din cocheta capelă de la marginea orașului.
Părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a ținut un cuvânt de învățătură.
„Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este mlădița județului nostru și de acolo, de la Crăiniceni, unde a răsărit steaua ce până astăzi luminează și dă mărturie, a plecat cu această nevoință de mic, din fragedă copilărie. Știe Dumnezeu de ce a lucrat așa cu acest ales, ca să se înscrie în rândul sfinților celor plăcuți lui Dumnezeu”, a spus părintele Petru Fercal în predica pe care o puteți urmări video, integral, în acest articol.
Sărbătoarea a continuat a doua zi cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu participare numeroasă a credincioșilor. Nu a lipsit agapa frățească, pregătită cu efort și dragoste de gospodinele din parohie care au oferit tradiționalele sărmăluțe și cozonac tuturor participanților la hram.
Publicitate
Nou înfiinţată, parohia Sf. Ioan Iacob şi Biserica ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcționat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor.
În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.
Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi.
În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul „Ziua Crucii” (14 septembrie).
În anul 1999, luna ianuarie, a venit prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.
Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Pe 1 august 2010 este numit paroh părintele Zaiţ Radu Constantin., profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani.
Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenți sfinți din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamț, care s-a nevoit 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de viețuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august. Chiar înainte de a fi procedat la „canonizare”, adică la trecerea lui în rândul sfinților, chipul său a fost zugrăvit în icoane, precum și în catedrala Sfântului Gheorghe din Hama, în Siria; un călugăr-imnograf din cadrul Patriarhiei ecumenice i-a alcătuit o slujbă, iar credincioșii care ajungeau în fața moaștelor sale, îl cinsteau ca pe un adevărat sfânt. În numele Sfântului s-au zidit multe biserici. Astfel în curtea Seminarului Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț s-a construit o biserică în cinstea sa (sfințită de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic în anul 1996). Sfântul Ioan Iacob este, de asemenea, și patronul spiritual al Seminarului Teologic Liceal din Dorohoi. Trăgându-se de origine din părțile Dorohoiului, Sfântul Sinod al B.O.R. a hotărât ca Sfântul Ioan Iacob să fie protectorul și mijlocitorul elevilor, profesorilor și ostenitorilor acestei scoli teologice înaintea Bunului Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
CNS Cartel ALFA face un apel către toate organizațiile sindicale să i se alăture la un marș în jurul Parlamentului, care să aibă loc luni, de la ora 14:30, ”pentru a acționa în comun împotriva atacurilor asupra lucrătorilor și pensionarilor și a celor mai vulnerabili dintre cetățeni”.
Potrivit apelului confederației sindicale, marșul reprezintă un ”prim demers de unitate și luptă sindicală”.
”Așa cum, la acțiunea declanșată de sindicatele din învățământ în data de 7 iulie la Parlament s-au solidarizat sindicate și membrii acestora din alte structuri sindicale, precum și elevi sau cetățeni neafiliați, la fel invităm toate organizațiile sindicale, indiferent de apartenența lor confederală, la marșul de protest organizat în jurul Parlamentului, în data de luni, 14 iulie 2025, între orele 14:30 – 18:30”, se arată în demersul CNS Cartel ALFA.
Astfel, confederația sindicală consideră că este momentul unei acțiuni unite, ferme și neîntârziate, pentru a apăra interesele generale ale lucrătorilor din toate sectoarele de activitate, bugetar și privat deopotrivă, ”în baza acordului confederațiilor sindicale în vederea organizării de acțiuni coordonate și concertate la nivel național, conștienți de gravitatea situației actuale și de faptul că politicile sociale și economice promovate de către actuala clasă politică reprezintă un atac direct asupra demnității și drepturilor salariaților”.
CNS Cartel ALFA susține că marșul este momentul simbolic și necesar ”pentru a transmite un semnal puternic împotriva ipocriziei guvernamentale și a atacurilor sistematice asupra celor care, cu profesionalism și responsabilitate, își desfășoară activitatea în toate sectoarele de activitate”.
”Unitatea este cea mai puternică armă pe care o avem în fața abuzurilor și a disprețului decidenților politici față de munca cinstită, iar CNS Cartel ALFA rămâne ferm angajată în construirea unui front comun sindical, care să apere demnitatea, drepturile și viitorul salariaților din România”, se mai arată în punctul de vedere al confederației sindicale. AGERPRES
Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 se pot înscrie la cea de-a doua, care va avea loc în luna august, scrie alba24.ro.
Înscrierea la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat începe luni, 14 iulie şi se încheie pe 21 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Potrivit calendarului, proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în zilele de 4 și 5 august.
Marți, 5 august este programată proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Miercuri, 6 august va loc evaluarea competențelor digitale, iar joi, 7 august și vineri, 8 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Prima probă scrisă – cea la Limba şi literatura română peste programată luni, 11 august, iar marți, 12 august, va avea loc proba obligatorie a profilului.
Publicitate
Miercuri, 13 august va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi, 14 august, proba scrisă la Limba şi literatura maternă.
Când vor fi afișate rezultatele la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2024
Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor vor avea loc luni, 18 august.
În zilele de marți, 19 august şi miercuri, 20 august va continua vizualizarea lucrărilor scrise şi se vor putea depune contestaţii.
Afișarea rezultatelor finale este programată marți, 26 august.
În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 13 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 120 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.
Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste de sancțiuni contravenționale, în valoare de 360.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.
Publicitate
De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 72 de permise de conducere, 38 dintre acestea fiind reținute pentru viteză excesivă.
Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.
Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 07:00-12:00, prilej cu care au fost depistați 42 de conducători auto care nu au respectat regimul legal de viteză. Doi dintre aceștia au depășit viteza legală cu peste 50 de km/h, motiv pentru care au rămas fără permis de conducere.
În total, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 32.000 de lei.