Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Biserica „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, din zona industrială a municipiului Botoșani, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

Cel mai important eveniment religios din această săptămână, la Botoșani, a fost fără îndoială sărbătoarea Sfântului botoșănean Ioan Iacob Hozevitul. La Crăiniceni a fost pelerinaj în toată regula, creștinii din mai multe zone ale țării alegând să se închine la mănăstirea construită în cinstea sfântului.

Sfântul Ioan Iacob a fost prăznuit, însă, și în municipiul Botoșani, la bisericuța din zona industrială care îl are pe sfânt ca ocrotitor. Este o biserică de cimitir, de dimensiuni modeste, în care se oficiază slujbe cu o mare încărcătură duhovnicească. La slujbele din duminici și din sărbători participă alături de părintele paroh, Radu Zaiț, mulțime de credincioși din zonă, care mărturisesc cu convingere că au simțit în mod pregnant ajutorul Sfântului Ioan Iacob.

Sărbătoarea a început cu Vecernia cu Litie, alături de parohul bisericii, preotul-profesor Radu Zaiț, slujind părintele protopop Petru Fercal, părintele Ioan Iordache, paroh la Biserica „Ziua Crucii”și părintele Veniamin de la Sihăstria Voronei. Zeci de credincioși din mai multe zone din municipiul Botoșani au ales să participe la hramul bisericii în semn de evlavie față de Sfântul Ioan Iacob. Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți, coordonați  de profesorul Gheorghe Bulboacă și au desăvârșit frumusețea slujbei din cocheta capelă de la marginea orașului.

Publicitate

Părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a ținut un cuvânt de învățătură.

„Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este mlădița județului nostru și de acolo, de la Crăiniceni, unde a răsărit steaua ce până astăzi luminează și dă mărturie, a plecat cu această nevoință de mic, din fragedă copilărie. Știe Dumnezeu de ce a lucrat așa cu acest ales, ca să se înscrie în rândul sfinților celor plăcuți lui Dumnezeu”, a spus părintele Petru Fercal în predica pe care o puteți urmări video, integral, în acest articol.

Sărbătoarea a continuat a doua zi cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu participare numeroasă a credincioșilor. Nu a lipsit agapa frățească, pregătită cu efort și dragoste de gospodinele din parohie care au oferit tradiționalele sărmăluțe și cozonac tuturor participanților la hram.

Publicitate

Nou înfiinţată, parohia Sf. Ioan Iacob şi Biserica ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcționat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor.
În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.
Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi.
În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul „Ziua Crucii” (14 septembrie).
În anul 1999, luna ianuarie, a venit prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.
Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Pe 1 august 2010 este numit paroh părintele Zaiţ Radu Constantin., profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani.

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenți sfinți din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamț, care s-a nevoit 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de viețuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august. Chiar înainte de a fi procedat la „canonizare”, adică la trecerea lui în rândul sfinților, chipul său a fost zugrăvit în icoane, precum și în catedrala Sfântului Gheorghe din Hama, în Siria; un călugăr-imnograf din cadrul Patriarhiei ecumenice i-a alcătuit o slujbă, iar credincioșii care ajungeau în fața moaștelor sale, îl cinsteau ca pe un adevărat sfânt. În numele Sfântului s-au zidit multe biserici. Astfel în curtea Seminarului Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț s-a construit o biserică în cinstea sa (sfințită de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic în anul 1996). Sfântul Ioan Iacob este, de asemenea, și patronul spiritual al Seminarului Teologic Liceal din Dorohoi. Trăgându-se de origine din părțile Dorohoiului, Sfântul Sinod al B.O.R. a hotărât ca Sfântul Ioan Iacob să fie protectorul și mijlocitorul elevilor, profesorilor și ostenitorilor acestei scoli teologice înaintea Bunului Dumnezeu.

 

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţă, în zona seismică Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 141,9 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 55 km vest de Focşani, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 61 km nord-vest de Buzău, 68 km est de Braşov, 84 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat 27 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,5 pe Richter.

Publicitate

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un sfert dintre șomerii județului au studii primare. Rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Botoșani în luna martie 2024

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii martie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.788 șomeri (din care 2.150 femei), rata șomajului fiind de 4,29%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,09% , în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de  0,20 pp.

Din totalul de 4.788 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 756 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.032 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.520 șomeri provin din mediul rural și 1.268 sunt din mediul urban.

Publicitate

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.788
< 25 ani 252
între 25-29 210
între 30-39 921
între 40-49       1371
între 50-55 997
peste 55 ani 1037

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 46,62 %. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 23,18% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 12,13%,  cei cu învățământ profesional 15,12%,cei cu studii superioare sunt 2,05% iar cei cu învățământ postliceal  0,90% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 847 persoane foarte greu ocupabile, 2.787 greu ocupabile,1.165 mediu ocupabile, iar 31 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa www.anofm.ro/AJOFM Botoșani .

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

26 aprilie: Ziua Proprietății Intelectuale. De ce sunt importante drepturile de autor

Publicat

Publicitate

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global. Această zi este sărbătorită la nivel mondial în fiecare an cu scopul de a crește conștientizarea publică cu privire la importanța drepturilor de proprietate intelectuală și de a promova înțelegerea și respectul acestora în întreaga lume, relatează alba24.ro.

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global.

Ziua Proprietății Intelectuale oferă oportunitatea de a sublinia contribuția inovației și creativității la progresul societății și economiei, precum și de a evidenția importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru promovarea inovației și a competiției corecte.

Publicitate

În timpul Zilei Proprietății Intelectuale, sunt organizate diverse evenimente, conferințe, seminarii și campanii educaționale pentru a evidenția rolul crucial al drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în promovarea inovației, a creativității și a dezvoltării economice și sociale durabile.

Aceste evenimente vizează, de asemenea, să ofere informații și resurse pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Prin sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale, comunitatea globală își reiterează angajamentul față de promovarea și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, recunoscând contribuția vitală a acestora la inovare, creativitate și progresul societății.

Publicitate

Ziua Proprietății Intelectuale: lucruri mai puțin cunoscute

La 26 aprilie 1970, a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

În anul 2000, statele membre ale organizaţiei au stabilit marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale pentru recunoaşterea eforturilor persoanelor care creează şi a inventatorilor.

Publicitate

Prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra importanţei rolului creativităţii şi inovaţiei umane în slujba unei lumi mai bune.

Din 1970, România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Proprietatea intelectuală vizează recunoaşterea dreptului asupra unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi în special privind drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale depuse.

Publicitate

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bătrânii de la Casa Maria, răsfățați ,,ca la salon” de elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, au vizitat Centrul de îngrijire pentru vârstnici – Casa Maria din Botoșani și au făcut o bucurie beneficiarilor. În pragul Sărbătorilor de Paști, sub supravegherea și îndrumarea doamnei Mihaela Molocea – maistru instructor, elevii au oferit în dar servicii de înfrumusețare persoanelor în vârstă din centru.
Seniorii au fost „răsfățati” cu o tunsoare și o coafură, fapt care a adus fericire pe chipul lor. Prezența tinerilor, serviciile oferite, respectul arătat, îmbrățișările și zâmbetele sincere au transformat o zi obișnuită în una specială, aducând un zâmbet pe chipurile vârstnicilor. Elevii au petrecut momente frumoase în prezența celor împovărați de ani. S-au ales cu sfaturi înțelepte și s-au convins că efortul lor poate face bătrânețea să devină mai ușoară, mai colorată si mai senină.
Doamna Horodnic Maricica – managerul Casei Maria, i-a primit pe tineri cu bucurie și recunoștință: „Vreau să mulțumesc din adâncul sufletului tuturor tinerilor voluntari care au venit astăzi la Casa Maria pentru a tunde și coafa bătrânii noștri. Gestul vostru de dragoste și generozitate a adus lumină în sufletele noastre și a făcut o diferență imensă în viața lor. Vă mulțumim pentru că ați dedicat timpul și efortul vostru pentru a-i îngriji pe cei mai vârstnici membri ai comunității noastre. Modul în care ați interacționat cu ei, cu grijă și respect, a fost pur și simplu minunat. Gestul vostru de a oferi timp și afecțiune celor în nevoie este un exemplu de compasiune și empatie pentru întreaga comunitate.” https://www.facebook.com/casamaria.camindebatrani.botosani

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending