Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Biserica „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, din zona industrială a municipiului Botoșani, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

Cel mai important eveniment religios din această săptămână, la Botoșani, a fost fără îndoială sărbătoarea Sfântului botoșănean Ioan Iacob Hozevitul. La Crăiniceni a fost pelerinaj în toată regula, creștinii din mai multe zone ale țării alegând să se închine la mănăstirea construită în cinstea sfântului.

Sfântul Ioan Iacob a fost prăznuit, însă, și în municipiul Botoșani, la bisericuța din zona industrială care îl are pe sfânt ca ocrotitor. Este o biserică de cimitir, de dimensiuni modeste, în care se oficiază slujbe cu o mare încărcătură duhovnicească. La slujbele din duminici și din sărbători participă alături de părintele paroh, Radu Zaiț, mulțime de credincioși din zonă, care mărturisesc cu convingere că au simțit în mod pregnant ajutorul Sfântului Ioan Iacob.

Sărbătoarea a început cu Vecernia cu Litie, alături de parohul bisericii, preotul-profesor Radu Zaiț, slujind părintele protopop Petru Fercal, părintele Ioan Iordache, paroh la Biserica „Ziua Crucii”și părintele Veniamin de la Sihăstria Voronei. Zeci de credincioși din mai multe zone din municipiul Botoșani au ales să participe la hramul bisericii în semn de evlavie față de Sfântul Ioan Iacob. Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți, coordonați  de profesorul Gheorghe Bulboacă și au desăvârșit frumusețea slujbei din cocheta capelă de la marginea orașului.

Publicitate

Părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public, după care a ținut un cuvânt de învățătură.

„Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este mlădița județului nostru și de acolo, de la Crăiniceni, unde a răsărit steaua ce până astăzi luminează și dă mărturie, a plecat cu această nevoință de mic, din fragedă copilărie. Știe Dumnezeu de ce a lucrat așa cu acest ales, ca să se înscrie în rândul sfinților celor plăcuți lui Dumnezeu”, a spus părintele Petru Fercal în predica pe care o puteți urmări video, integral, în acest articol.

Sărbătoarea a continuat a doua zi cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu participare numeroasă a credincioșilor. Nu a lipsit agapa frățească, pregătită cu efort și dragoste de gospodinele din parohie care au oferit tradiționalele sărmăluțe și cozonac tuturor participanților la hram.

Publicitate

Nou înfiinţată, parohia Sf. Ioan Iacob şi Biserica ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcționat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor.
În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.
Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi.
În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul „Ziua Crucii” (14 septembrie).
În anul 1999, luna ianuarie, a venit prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.
Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Pe 1 august 2010 este numit paroh părintele Zaiţ Radu Constantin., profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” din Botoşani.

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenți sfinți din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamț, care s-a nevoit 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de viețuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august. Chiar înainte de a fi procedat la „canonizare”, adică la trecerea lui în rândul sfinților, chipul său a fost zugrăvit în icoane, precum și în catedrala Sfântului Gheorghe din Hama, în Siria; un călugăr-imnograf din cadrul Patriarhiei ecumenice i-a alcătuit o slujbă, iar credincioșii care ajungeau în fața moaștelor sale, îl cinsteau ca pe un adevărat sfânt. În numele Sfântului s-au zidit multe biserici. Astfel în curtea Seminarului Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț s-a construit o biserică în cinstea sa (sfințită de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic în anul 1996). Sfântul Ioan Iacob este, de asemenea, și patronul spiritual al Seminarului Teologic Liceal din Dorohoi. Trăgându-se de origine din părțile Dorohoiului, Sfântul Sinod al B.O.R. a hotărât ca Sfântul Ioan Iacob să fie protectorul și mijlocitorul elevilor, profesorilor și ostenitorilor acestei scoli teologice înaintea Bunului Dumnezeu.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii se întorc la cursuri luni. Începe al doilea modul al acestui an şcolar

Publicat

Publicitate

Elevii vor începe, luni, cursurile celui de-al doilea modul al anului şcolar 2024-2025, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Cel de-al doilea modul se desfăşoară de luni, 4 noiembrie, până vineri, 20 decembrie.

Anul şcolar 2024-2025 este structurat pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă astfel:
* intervale de cursuri:
– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
– de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Publicitate

* intervale de vacanţă:
– de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional “Şcoala altfel” şi Programul “Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Publicitate

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor “Şcoala altfel” şi “Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.

Publicitate

Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Șoferi beți, scoși din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Știubieni, un autovehicul condus de un bărbat, de 38 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Dorohoi, un autovehicul condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sfințirea Bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Ibăneasa, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

După ce, în data de 31 octombrie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a acționat cu 23 de jandarmi în sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Rapid București, în acest sfârșit de săptămână efectivele operative vor fi angrenate în misiunile de asigurare a ordinii și siguranței publice la mai multe manifestări sportive și religioase.

Sâmbătă, jandarmii botoșăneni vor lua măsurile necesare în vederea desfășurării în spiritul fair-play-ului a meciului de fotbal de Liga a III -a dintre echipele Gloria Ultra – A.C.S. Șomuz Fălticeni, disputat pe Stadionul municipal Dorohoi și vor fi alături de participanții la sfințirea bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Ibăneasa.

Duminică, efectivele de jandarmerie vor fi prezente pe terenul de fotbal din satul Epureni, comuna Ungureni, unde se va disputa meciul de fotbal de Liga a IV-a dintre echipele A.C.S. Epurări – A.S. 2000 Bucecea, în vederea prevenirii faptelor antisociale de natură penală sau contravențională.
Tot duminică, jandarmii vor acționa pentru asigurarea unui climat adecvat din punct de vedere a ordinii și liniștii publice la sfințirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Ibăneasa, comuna Știubieni.

Publicitate

În ambele zile ale week-end-ului, jandarmii vor asigura măsurile de ordine necesare pe timpul desfășurării Turneului II Interjudețean de Volei – Feminin, în cadrul Campionatului Național de Volei, în incinta Sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv Botoșani.
În cadrul acestor misiuni, jandarmii vor coopera cu efective de poliție și pompieri, care vor acționa potrivit competențelor instituționale în vederea preîntâmpinării unor incidente nedorite.

Misiunile jandarmilor pentru siguranța cetățenilor, executate independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni, vor continua zilnic pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor, precum și pentru intervenția la apelurile făcute la numărul unic de urgență 112.
Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct, atunci când situația o impune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia, sâmbătă, slujba de înmormântare a părintelui Andrei Berbeci

Publicat

Publicitate

Comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Teofan, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji, sâmbătă,  Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Ibăneasa (comuna Știubeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani) cu prilejul sfințirii bisericii parohiale. Ierarhul și-a modificat programul pentru a putea fi alături de familia părintelui Andrei, greu încercat după trecerea sa la cele veșnice.

Publicitate

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending