Satul Doina, comuna Răuseni, a fost înfiinţat după împroprietărirea din 1919 din colonişti aduși din satele: Oneaga, Siminicea, Roşcani, Poiana. Fiind aşezat pe platoul Doina, la 3-4 km spre apus de satul Răuseni, pe un podiș, se poate străbate cu privirea spre nord până pe culmile dealurilor de la Todireni, spre sud până la cele ale Andrieșenilor, spre vest de cele ale Călărașilor.
Aici se află o biserică impunătoare, frumoasă ca o catedrală, o adevărată bijuterie arhitectonică, cu oameni care cred profund în Dumnezeu și cu un preot devotat misiunii sale închinate lui Hristos, dar și neîntrecut în spirit gospodăresc.
Primul locaș de cult a fost început în anul 1930, la stăruinţa şi cu osteneala preotului Gheorghe Cazacu, ajutat de un comitet de construcţie. Lucrarea s-a terminat în anul 1944, când s-a şi sfinţit. Cheltuielile au fost suportate de către enoriași, iar maiștrii au fost Ioan Grigoraș și Ieromonahul Ghedeon Verenciuc. Era construită din bârne pe temelie de beton. Intrarea este dinspre miazăzi în pridvor, de unde se trecea în pronaos. Iar din pronaos se cobora pe două trepte în naos.
În anul 2000, părintele Ionel a refăcut total biserica, aducând-o până la stadiul de a fi pictată, moment preluat în 2015, de părintele Viorel Borcilă, numit paroh, care a înfrumusețat-o cu toate cele necesare desfășurării cultului. Din 2019 au început lucrările la pictura bisericii, care uimeşte prin scene de o deosebită frumuseţe, cu teme unice sau cu abordări extraordinare ale unor teme clasice fiind aproape de final, urmând să primească ulterior veșmântul sfințirii lucrărilor.
Maica Domnului, ocrotitoare spirituală
Duminică, de ziua cinstirii Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, credincioșii din satul Doina au fost în sărbătoare pentru că pe 1 octombrie este hramul bisericii.
Publicitate
Sărbătoarea a început, sâmbătă seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte alături de preotul paroh, Viorel Borcilă, pr. Călin Mardar – Călărași; Pr Vasile Goldan – Călărași 2; Pr Andrei Cosorianu -Dragalina; Pr Lucian Cosofret- Buimăceni; Pr Cătălin Bastanciuc – Hlipiceni, Cobiceni; Pr Mihai Bucatariu Ciornei – Bălușeni.
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în frumoasa biserică din Doina, din glasurile celor prezenți care au evlavie la Maica Domnului.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de copii de la Biserica „Sfânta Ecaterina” din municipiul Botoșani, coordonați de psaltul George Gontineac, care au înfrumusețat slujba țesând împreună cu enoriașii o atmosferă unică.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Călin Mardar, parohul Bisericii „Sfânta Treime din Călărași, care a pus la sufletul celor prezenți importanța rugăciunilor la Maica Domnului, printre acestea și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, săvârşit în biserici sau citit cu evlavie de credincioşi ori de câte ori au nevoie de ajutorul Maicii Domnului. Maica Domnului nu poate fi ignorată de cei care doresc mântuirea; ea este numită „binecuvântată”, „apărătoare” şi „acoperitoare” a celor credincioşi, dar şi „grabnic ajutătoare” celor care îi cer cu credinţă ajutorul.
A urmat Sfânta Liturghie de duminică, în ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, când au fost prezenți zeci de credincioși din Parohia Cornești, împreună cu părintele lor duhovnicesc, pr. Florin Purice, care a ținut si cuvântul de învățătură. De asemenea s-au aflat în pelerinaj la această frumoasă biserică și un grup de credincioși din Parohia Marginea-Suceava la care s-au adăugat numeroși creștini din împrejurimi. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită împreună cu părintele Ioan Pădurariu, preot de caritate la Spitalul Sf. Spiridon Iași, fost paroh al Bisericii „Sfânta Treime” din Călărași.
A urmat la final tradiționala agapă frățească.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.
Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.
Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.
Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.
În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.
Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.
La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.
Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.
Astfel, au fost controlate 18 autovehicule și fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.
Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.