Connect with us

Eveniment

VIDEO: 2022, anul Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Imnul rugăciunii isihaste

Publicat

Publicitate

„Imnul rugăciunii isihaste” este o compoziție recentă a preotului Cristian Alexandru, membru al Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române și preot pe seama bisericii Sfântul Dumitru din localitatea Afumați, jud. Ilfov.

Imnul a fost alcătuit în contextul Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț și a fost intonat la strana Catedralei Patriarhale în prima zi a anului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe psalți pentru interpretarea imnului și a transmis că noua compoziție a părintelui Cristian Alexandru este „foarte profundă din punct de vedere teologic”.

„Mulțumim! Felicitări! Cu două zile înainte, am primit cântarea aceasta. Sigur, este frumoasă, concentrată, foarte profundă din punct de vedere teologic. Vă mulțumim pentru acest moment solemn!”, a spus Patriarhul Daniel.

Imnul rugăciunii isihaste

versuri de Pr. Cristian Alexandru

Pacea se coboară prin Har dumnezeiesc,
În inimi ce se roagă și-n liniște-o primesc.
Slavă Ție, Doamne, Părinte Creator,
Cel ce dai pustia isihaștilor.

Publicitate

Dragostea din imnuri cuprinsă în canon,
O arată Noul Teolog Simeon.
Slavă Ție, Doamne, Fiu Mântuitor,
Cel ce dai lumină isihaștilor.

Dascălul luminii Împărăției Cerești,
Palama arată cele dumnezeiești.
Slavă Ție, Doamne, Duh Mângâietor,
Cel ce dai sfințire isihaștilor.

Paisie Sfinte, fă din ruga ta un lanț,
Și cu har păzește Lavra de la Neamț.
Iartă-mă, Părinte, și dă-mi lumina ta,
Când mă rog cu mintea să simtă inima!

Descarcă partitura pe notație bizantină AICI

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion. În ultimele zile ale anului 2024 și prima lună a noului an 2025 vom avea parte de o vreme în general normală pentru perioada în care ne aflăm, scrie alba24.ro.

Totuși, cel puțin în prima parte a prognozei, chiar dacă va fi frig, vom avea parte de temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale pentru mijlocul iernii. În unele zone din țară se pot înregistra chiar 10 grade Celsius.

Potrivit directorului ANM, Florinela Georgescu, de Revelion vom avea temperaturi destul de mari, care vor depăși chiar și 10 grade Celsius în unele zone din țară.

”Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acea perioadă în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi, în general, apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, cu posibilitatea unui ușor exces în extremitatea de sud a teritoriului”, a spus Florinela Georgescu la Digi24.

Citește și Cum va fi vremea în Alba în weekend 27-29 decembrie 2024. Prognoza meteo pe localități din județ
Vremea de Revelion 2024 – 2025 în județul Alba: vremea va fi rece, specifică sezonului de iarnă.

Publicitate

În Alba Iulia, temperaturile din timpul nopții vor coborî până la valori de -4 grade Celsius. Pe timpul zilei vom avea temperaturi de 3 grade Celsius.

Cerul va fi parțial înnorat, însă nu sunt anunțate precipitații.

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în Transilvania: Temperaturile medii diurne vor oscila între 2 și 4 grade Celsius, iar cele minime nocturne vor varia între -6 și -5 grade Celsius. Precipitații: sunt așteptate abia  fi începând cu data de 3 ianuarie 2025

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în țară: se preconizează temperaturi apropiate de cele normele multianuale pentru această perioadă. Vor fi valori mai scăzute în zonele montane și în centrul țării.

30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025: Vreme caldă, cu temperaturi peste medie. Precipitații mai abundente în nord-vest, normale în rest.

6 – 13 ianuarie 2025: Mai frig decât normal în vest, nord-vest și la munte, temperaturi normale în alte zone. Precipitații în limite normale, posibil excedent în sud-est.

13 – 20 ianuarie 2025: Temperaturile și precipitațiile se încadrează în normalul perioadei, la nivel național.
20 – 27 ianuarie 2025: Ușoară încălzire, cu temperaturi peste media obișnuită. Precipitații normale.

 

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord vestice, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice, precum și la munte. În rest, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Este posibil, totuși, un ușor excedent de precipitații în extremitatea de sud-est a țării.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 20 – 27 ianuarie 2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ce poți să faci cu mâncarea care a rămas după masa de Crăciun. Câteva rețete simple și rapide pentru a nu arunca produsele

Publicat

Publicitate

Ce poți să faci cu mâncarea care a rămas după masa de Crăciun. După două zile de mese bogate, pe care s-au aflat de la aperitive la fripturi sau grătare, frigiderele românilor sunt de cele mai multe ori pline cu resturi de mâncare, informează alba24.ro Există o serie rețete, rapide, care pot fi făcute cu resturile de mâncare care au rămas după masa de Crăciun. De la sandwich-uri și salate cu carne, gustări calde. 

Mai jos puteți citi o serie de rețete rapide pe care le puteți face cu resturile care au rămas după masa de Crăciun.

Sandwich-uri sau salate

De exemplu, un pui umplut, nemâncat în întregime, îl poşi folosi la sandwich-uri sau salate după ce ai scos umplutura din el şi ai curăţat toată carnea rămasă, depozitând-o într-un recipient separat.

Scoate carnea de pe oase înainte de a o folosi pentru alte reţete. Daca vrei să faci supă de pui, atunci rupe în bucăţele pieptul, cu tot cu oase, adaugă legume precum ceapă sau morcovi şi pune-le pe toate într-o casoletă până când vei face supa.

Depozitează în congelator

Publicitate

Unele resturi de mâncare nu le poţi folosi imediat, dar nici nu trebuie să le arunci. De exemplu, dacă îţi rămâne zarzavat, îl poţi tăia şi pune în punguţe, să-l congelezi până vei avea nevoie de el. În cazul în care au mai rămas şi preparate din porc precum lebăr sau caltaboş, pot fi congelate.

Friptura poate fi folosită în salate, paste şi alte preparate

Carnea de la friptura de vită, porc, pui sau curcan o poţi folosi în salate. Dacă nu s-a servit toată friptura şi nimeni nu mai vrea să mănânce din ea pentru că deja s-au săturat de gustul ei, transform-o într-o salată de legume şi crudităţi.

De exemplu, carnea de curcan poate fi amestecată cu frunze de salată şi lăptucă, roşii, ouă fierte, bucăţi de avocado, ardei gras, ceapă, bacon şi brânză. Ca sos, se realizează un dressing din suc de lămâie, coajă de lamâie, coriandru, maioneză, sare, piper şi smântână.

Din carne de viţel şi carne de porc poţi face un amestec pentru câteva porţii de paste bolognese. Mărunţeşte foarte bine carnea de la friptură cu ajutorul unui cuţit şi pune-o în sosul de paste.

Dacă îţi rămâne nişte jambon, taie-l cubuleţe şi pune-l în blender alături de muştar, praz tocat, maioneză şi piper. Pasta astfel obţinută o poţi întinde pe pâine pentru câteva sandwich-uri delicioase sau pe biscuiţi săraţi, pentru aperitive. Garniseşte cu felii de castravete.

Refoloseşte cartofii fierţi

Dacă îţi rămân cartofi fierţi, zdrobeşte-i bine pentru a-i transforma într-un piure. Apoi amestecă-i cu ceapă şi ouă bătute şi dă-i la cuptor, pentru a face plăcinte cu cartofi.

De asemenea, cartofii rămaşi pot să fie folosiţi în supe. Sotează un praz în puţin unt, adaugă piureul de cartofi şi supă de pui.

Din cartofi copţi sau fierţi poţi face şi pâine de casă. O altă variantă este să pregăteşti nişte crochete de cartofi. Amestecă piureul de cartofi cu ouăle bătute, dă-le formă de crochete, apoi dă-le prin pesmet şi prajeşte-le în tigaie.

Prepara ceva delicios din legume

Dacă ai resturi de legume fierte sau gratinate, înveleşte-le într-o tortilla, împreună cu bucăţele de brânză sau amestecă-le în diverse salate, alături de brânzeturi sau bucăţele de carne. Pregăteşte-le un sos şi savurează noul preparat.

Ce poţi face cu alte resturi

Foloseşte resturile din frigider precum mezelurile, brânzeturile, zarzavatul pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine câteva ouă şi amestecă-le cu smântână.

Adaugă apoi resturile de mâncare, tăiate mărunt, adaugă nişte parmezan şi coace totul în jur de jumătate de oră, până când capătă o crustă aurie. Poşi servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.

Dacă ai legume făcute la grătar, rămăşiţe de caşcaval, brânză, câteva măsline, verdeaţă precum ceapa verde sau ridichile, feliuţe de şuncă sau alte astfel de alimente de la platourile de aperitive, nu le arunca la gunoi. Chiar şi doar cu o mână de resturi poţi pregăti o omletă delicioasă.

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele ore, trei case din localitățile Pascari, Strahova și Darabani au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, trei case din localitățile Pascari, Strahova și Darabani au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins.

Pompierii militari din Dorohoi și Darabani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Șendriceni și Darabani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Cel mai probabil, incendiile au fost generate de coșurile de fum necurățate de funingine.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Meteorologii anunță COD GALBEN pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 14:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Localitățile vizate sunt: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Săveni, Concești, Lozna, Mitoc și Adășeni.

 

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

Publicitate

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending