Connect with us
Publicitate

Actualitate

Viceprimarul Liviu Toma: Și Polițiștii locali vor fi la datorie în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

Publicitate

Liderii administrației publice locale de la Botoșani au anunțat astăzi că începând cu 17 decembrie 2022 și până la data de 7 ianuarie 2023, efectivele Poliţiei Locale vor desfăşura activităţi specifice, pentru asigurarea climatului de siguranţă în municipiul Botoșani. 

În zona operativă şi de responsabilitate (Parcul Mihai Eminescu, Pietonalul Unirii, Centrul Istoric al Municipiului, Pietonalul Bancar, Parcul Curcubeului), polițiștii locali vor acționa pentru a asigura ordinea și liniștea publică. În noaptea dintre ani, polițiștii locali vor fi prezenți lângă scena amplasată în piaţa Revoluţiei pentru a asigura buna desfășurare a spectacolului organizat de municipalitatea botoșăneană.

„Polițiștii locali se vor afla în perioada sărbătorilor de iarnă la datorie, siguranța și liniștea cetățenilor fiind coordonatele principale ale activității acestora. Le-am transmis să acționeze în așa fel încât aceste sărbători să nu fie umbrite de evenimente nedorite”, a explicat viceprimarul municipiului Botoșani, Liviu Toma.

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Circulația pe drumurile publice vor asigura fluidizarea traficului auto în zona Carrefour, intersecţiile şi trecerile de pietoni prevăzute în planul comun stabilit cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi.

Cadrele din cadrul Biroului activitate comercială vor fi prezente în  Piața Centrală și Piața Viilor, derulând și activități care au drept scop prevenirea evenimentelor neplăcute generate de nerespectarea legislaţiei vizând obiectele pirotehnice.

Polițiștii din cadrul Serviciul Protecţia Mediului vor monitoriza depozitarea deşeurilor menajere și curăţenia în zona societăţilor comerciale. Ei vor acționa și pentru asigurarea ordinii și liniştii publice, dat fiind faptul că în această perioadă municipiul va fi animat de multe grupuri de colindători.

Publicitate

Prin cele 101 de camere de supraveghere video, aflate în dispeceratul de la Casa Cărţii, vor fi monitorizate zonele operative de interes. Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale, a anunțat că, în perioada 17 decembrie 2022 – 7 ianuarie 2023, participă la misiuni 72 de poliști locali, respectiv 42 de la Ordine şi Linişte Publică, 10 de la Circulaţie, 6 de la Biroul Activitate Comercială, 6 de la Protecţia Mediului, 8 de la Dispecerat – Evidenţa Persoanei. Continuitatea conducerii Poliției Locale este asigurată în această perioadă de directorul instituţiei şi şefii de serviciu şi birou.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenţionare de călătorie pentru Suedia: Se reintroduce din 12 noiembrie controlul la frontiera internă de stat

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei că autorităţile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontiera internă de stat în perioada 12 noiembrie – 11 mai 2025.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei spre şi dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil, şi anume paşaport sau carte de identitate naţională.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatori în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46 722 511453.

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă, totodată, consultarea paginilor de internet stockholm.mae.ro şi www.mae.ro.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: ,,Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

În cadrul programului ,,Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Poliția Trușești, reprezentată de către agent principal de poliție Coșman Lucian-Andrei, agent de poliție Dorneanu Alexandru-Andrei, agent de poliție Măniga Florin și agent de poliție Siminiceanu-Belciug Vlad-Ovidiu, a fost alături de elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești.

Cu acest prilej a fost desfășurată o activitate educativă pentru prevenirea violenței în unitățile de învățământ, elevilor fiindu-le prezentate recomandări în scopul reducerii riscului de victimizare și devenire a unor subiecți pasivi ai infracțiunilor comise cu violență.

Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Publicitate

Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Poliției Trușești, iar polițiștii ce desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli.

Comunicat de presă

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica pe 8 noiembrie

Publicat

Publicitate

Ce nume se sărbătoresc de sfinții Mihail și Gavril: Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica în 8 noiembrie, de ziua numelui lor.

Sărbătoarea Sfinții Mihail și Gavril (scris uneori Gavriil), cunoscută și sub numele de Ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril, se celebrează în fiecare an în data de 8 noiembrie, atât de Biserica Ortodoxă cât și de Biserica Greco-Catolică.

Această sărbătoare este închinată Arhanghelilor Mihail și Gavril, al căror nume îl poartă peste 1,3 milioane de români.

Publicitate

Este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului și în toate bisericile au loc slujbe speciale.

În multe țări, oamenii poartă nume care celebrează Sfinții Mihail și Gavril și își sărbătoresc ziua numelui în această dată. În Calendarul Ortodox 2023, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.

Ce nume se sărbătoresc de sfinții Mihail și Gavril:

  • Mihai
  • Mihail
  • Mihnea
  • Gabriel
  • Gabriela
  • Gavril
  • Gavriel
  • Mihaela
  • Mihaiela
  • Mihăiță
  • Mișu
  • Mișa
  • Mihuț
  • Mihalache
  • Mihăilă
  • Mihu
  • Mihalcea
  • Michi
  • Gabi Găbiță
  • Găbița.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: Originea şi semnificaţia numelor

Semnificațiile numelor celor doi sfinți reflectă rolurile și atribuțiile specifice ale acestor arhangheli în tradiția creștină și în alte religii.

Publicitate

Arhangelul Mihail- căpetenia oștilor cerești

Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit.

Publicitate

Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăcește „Cine este ca Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „ca”; El, prescurtare de la Elohim). În română, formele cele mai frecvente sunt astazi Mihai, Mihail, Mihnea, Mihaela, cu diminutivele Mihăiță, Misa sau Michi.

Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar ca nume de familie: MihăilăMihalache, MihalceaMihu etc.

Gavriil- Arhanghelul bunelor vestiri

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puterea mea”.

Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească.

Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni.

De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia.

Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.

Gabriel este numit în tradiția ortodoxă Gavriil. Numele este compus din ebraică, de unde cel de-al doilea ”i”.

Gavriil apare în ambele Testamente drept călăuzitorul spre adevar și vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca).

Gabri’El  înseamna în ebraică „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabar, „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri

Publicat

Publicitate

Începătorii și voievozii tuturor acestor trei cete mai de jos (Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii), după Sfântul Maxim Mărturisitorul, sunt rânduiți de Dumnezeu: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Mihail, ce se tâlcuiește „puterea lui Dumnezeu”, este voievodul oștilor cerești si cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poarta sabie de foc si are slujba de a păzi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrăjmașilor. Când Lucifer a greșit În cer Și au început a cădea mulțime de îngeri, atunci toate puterile cerești tulburându-se, a stat Arhanghelul Mihail in mijloc si a strigat: Să luam aminte! Din clipa aceea a încetat căderea îngerilor, caci toți luând aminte de glasul lui si la greșeala îngerilor rai, au căzut înaintea slavei lui Dumnezeu, preamărind numele Lui. Sf. arhanghel Mihail a făcut multe minuni, iar la sfârșitul veacului, tot el, împreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trâmbița, va scula pe cei morți si va aduna toate limbile la judecata.

Gavriil, ce se tâlcuiește „bărbat-dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești. El nu mai poarta sabie de foc, ci crin de neîntinata bucurie. El este foarte dulce la vedere si plin de dumnezeiasca blândețe. Pentru aceasta a si fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului dumnezeieștilor ei părinți Ioachim si Ana. El a vestit in templu Sfântului Zaharia ca soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. El a dus vestea cea buna Anei, mama proorocului Samuil. Sfântul Arhanghel Gavriil a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria când petrecea in templu. El i se arata adesea si-i descoperea taine negrăite. Ii aducea hrana îngereasca la Sfânta Sfintelor. El a auzit cel dintâi despre taina întrupării lui Hristos. El a rostit cel dintâi numele Preadulcelui Iisus. El a pus nume Sfântului Ioan Botezătorul. El a vestit pastorilor ca in Betleem s-a născut Mesia. El a cântat cel dintâi Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pământ pace, intre oameni bunăvoire! (Luca 2, 14). El a descoperit magilor taina întrupării. El a liniștit pe Iosif când voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarăși sa se întoarcă in Nazaret.

Publicitate

Sfinții Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori intre Dumnezeu si noi oamenii. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creștine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de lupta icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este protectorul fecioarelor creștine, al familiei creștine, protectorul mamelor care nasc copii, ca si protectorul copiilor si al călugăritelor iubitoare de feciorie și iubitoare de Hristos.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending