Connect with us
Publicitate

Administratie

Veteran la 100 de ani la Concești: Le-am trecut pe toate, război, cooperativizare, colectiv, comunism, democrație, pandemie

Publicat

Publicitate

Veteranul de război ARIM TOADER din Concești a împlinit astăzi venerabila vârstă de 100 de ani, sau “Un secol de Viață”, cum ne place să spunem.

S-a născut la data de 18.02.1922 din părinții Gheorghe și Aglaia Arim fiind cel de-al doilea copil din cei 5 ai familiei. Copilăria și-o petrece la casa părintească urmând cursurile școlii primare în satul natal Concești. Tatăl său făcând chirie cu căruța, încă de la vârsta de 10 ani l-a luat și pe el, mergând cu căruța încărcată de sumani la munte în Bucovina.

Viața a fost dură cu el, crescând mai mare tatăl îl trimitea singur cu căruța încărcată cu valuri de sumani pe care le ducea la prelucrat la piuă în ținuturile Bucovinei apoi se întorcea acasă, parcurgând distanța de aproximativ 200 km dus-întors.

Publicitate

La vârsta de 21 de ani se căsătorește cu Olga, iar după 5 săptămâni de la nuntă este încorporat ca militar. Armata a făcut-o la unitatea militară din Dorohoi. La jumătatea perioadei de armată a fost concentrat și trimis pe front, împreună cu ceilalți militari tocmai în Transnistria, deoarece se declanșase Al Doilea Război Mondial, scrie glasulnordului.ro.

În război a avut misiunea de trăgător cu mitraliera, misiune care și-a îndeplinit-o cu jertfelnicie, curaj si devotament până în momentul în care a fost rănit iar urmele au rămas până în prezent așa cum ne-a mărturisit veteranul nostru.

„Greutăți au fost multe … dar cea mai urâtă și mai grea perioadă din viața mea a fost atunci când am luptat pe front. Eram în pericol de moarte în orice moment. De altfel, o parte din soldați cunoscuți de mine au și murit, lăsând în urmă soții văduve și copii orfani. Momentul cel mai tragic a fost atunci când glonțul m-a rănit. Norocul meu că m-a găsit asistentul care era din sat cu mine și m-a recunoscut și pe care îl chema Chirică Pintilie. M-a luat în spate și m-a cărat până la vagonul amenajat acolo unde mi-a acordat primele îngrijiri, mie și celorlalți răniți. Apoi ne-au pus mai mulți răniți pe un fel de remorcă și cu tractorul ne-au transportat până la Ripiceni unde am fost cât de cât îngrijiți iar de aici ne-au trimis la diferite spitale din țară. Eu am fost trimis la spitalul din Târgoviște unde am fost operat la mâna stângă, mâna de la care pierdusem 3 degete, mi-a pus ghips și am stat în spital aproximativ 2 luni. După această perioadă m-au clasat și am fost lăsat la vatră, cum s-ar zice. Am venit acasă, unde mă aștepta femeia și părinții reluându-mi viața de la început. Mai târziu, cu ajutorul unei rude, am întocmit dosarul, l-am trimis la București și am fost declarat Veteran de Război. Am primit legitimație și insignă pe care le păstrez și acum. Dar acestea nu sunt la vedere, așa cum mi-a lăsat urme la mână acea clipă nefericită de care am avut parte, când glonțul m-a nimerit și m-a rănit. Bine că am rămas în viață, m-am reîntors acasă și am urmat cursurile vieții. Pentru aceasta îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am trăit și am ajuns până aici”, a povestit Arim Toader.

Publicitate

S-a întors acasă după 2 ani și 7 luni și Dumnezeu a rânduit ca să-și reia responsabilitățile de soț și de tată … dar n-a fost ușor; cei doi soți se confruntă cu alte greutăți. Vine pe lume primul copil, o fetiță cu numele Viorica, pe care o pierd la o vârstă fragedă. La fel se întâmplă și cu următorii doi copii, Ghiță și Florica. În anul 1952 se naște o altă fată, Maria, iar mai târziu, peste 9 ani se naște și un băiat pe nume Aurel Teodor, copii care au adus multă bucurie în sânul familiei greu încercate, care și acum au grijă de tatăl lor Toader Arim. Împreună cu soția Olga au avut o căsnicie lungă și au viețuit împreună timp de 70 de ani. Au avut ca nași spirituali familia Solschi Neculai și Floarea.

În perioada celor 70 de ani de căsnicie, la rândul lor au fost nași de cununie pentru 8 perechi de tineri iar nași de botez la 12 copii. După moartea soției nu s-a deznădăjduit, ci a mers mai departe, cu bune, cu rele ajungând la venerabila vârstă de 100 de ani. Pe parcursul vieții lui, bădița Toader a trecut prin multe: război, întovărășire, cooperativizare, colectiv, comunism, democrație și nu în ultimul rând prin pandemie. Parcă nici lui nu îi vine să creadă prin ce a trecut, cum s-a scurs timpul și a ajuns la această vârstă.

“Copiii, dar și noi îl numim „EROUL NOSTRU”! I-am fost alături astăzi la ceas aniversar: familia, dl. Senator Trufin Lucian, dl. Primar Costel Nazare, dl. Viceprimar, d-na Secretar, eu ca preot al comunității, membrii Consiliului Local și mulți alții în semn de recunoştinţă, respect şi admiraţie pentru serviciul adus patriei şi pentru apărarea valorilor naţionale și a credinței Ortodoxe strămoșești, transmițându-i sincera urare: LA MULȚI și BINECUVÂNTAȚI ANI!”, au spus membrii comunității care au fost prezenți la ziua veteranului de război.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: glasulnordului.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cristina Bălăucă: „Am încredere că un Guvern PSD va duce la cel mai înalt nivel învățământul dual, profesional și tehnic pentru a avea cei mai calificați tineri din UE”

Publicat

Publicitate

Ca profesor și inspector școlar, cu 27 de ani de carieră, am promovat județul Botoșani pe plan național și internațional, grație rezultatelor remarcabile ale elevilor pe care i-am pregătit.  Am luat decizia de a candida pe lista PSD Botoșani la parlamentare pentru a susține un Guvern care și-a fixat ca țintă modernizarea sistemului de educație și sprijinirea, atât a profesorilor, cât și a elevilor și studenților. Programul de Guvernare al PSD include măsuri de finanțare a sistemului de învățământ din România, astfel încât să aibă acces la școală și apoi să se integreze pe piața forței de muncă un număr cât mai mare de tineri”, a declarat Cristina Bălăucă inspector școlar adjunct și consilier local PSD.

 

PSD își propune să aloce 1 miliard de euro din fonduri europene și din bugetul național pentru extinderea învățământului dual în toată România și pentru dotarea cu echipamente și tehnologie a școlilor profesionale.

Publicitate

 

Ținta Programului de Guvernare este creșterea de 5 ori a numărului de elevi din învățământul dual în următorii 5 ani, respectiv 100.000 de elevi încadrați în această formă de învățământ, iar elevii din județul Botoșani vor beneficia de această șansă de a se specializa în meserii cerute pe piața muncii.

 

Publicitate

În calitate de profesor am citit măsurile pentru educație propuse de toate partidele politice. Vreau să vă spun că la PSD am găsit singurul Program de Guvernare în care sunt prevăzute măsuri ferme pentru susținerea învățământului dual, profesional și tehnic de care România are foarte mare nevoie. Programul de Guvernare al PSD vizează alocarea a 470 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea învățământului tehnologic, prin programe corelate cu dinamica pieței muncii, astfel încât să furnizeze o forță calificată de muncă, în acord cu necesarul investitorilor, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și pentru grupurile vulnerabile. Doar așa ne putem păstra tinerii acasă și să-i facem să devină cei mai pregătiți din toată Uniunea Europeană”, subliniat Cristina Bălăucă

 

https://www.facebook.com/share/p/9UNSgN7s9W9sBQvx/

Publicitate

 

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Târgul de toamnă”, un eveniment deosebit organizat de elevii și profesorii Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoșani

Publicat

Publicitate
Vineri, elevii și cadrele didactice de la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoșani au organizat ,,Târgul de toamnă”, un eveniment deosebit, într-o atmosferă plină de culoare, arome și tradiții. 
Activitatea a mobilizat un număr mare de participanți, de la elevi și profesori ai unității de învățământ, la părinți și bunici. Cu toții au sărbătorit împreună, bogăția și frumusețea toamnei, prin diversitatea produselor pregătite cu dragoste, entuziasm, creativitate și atenție, de copii.
Micuții Liceului Pedagogic s-au organizat foarte frumos la târgul de lângă sala de sport, pe aleile parcului din zonă.
Emoționați și dornici să-și vândă produsele expuse m-au impresionat cu entuziasmul și spiritul antreprenorial. Fructe, legume, dulciuri, conserve, patiserie și multe alte produse numai bune de cumpărat …toate pentru a bucura, stimula și încuraja niște copii care sunt …viitorul nostru. Aprecierea și respectul meu se îndreaptă către părinții elevilor, pentru modul în care se implică, sprijină și participă la activitățile educaționale. Felicitări organizatorilor și tuturor celor care au dat farmec, culoare și zâmbet unui moment special de reuniune!”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.

Citeste mai mult

Eveniment

Când se schimbă cauciucurile de iarnă 2024. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm

Publicat

Publicitate

Se apropie sezonul rece și mulți șoferi iau cu asalt vulcanizările sau atelierele auto pentru a-și schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. O parte sunt ferm convinși că anvelopele de iarnă trebuie montate până la 1 noiembrie. Alții cred că, de fapt, au timp până pe 15 noiembrie. Legislația românească în vigoare spune cu totul altceva și nu se leagă de nicio dată calendaristică, scrie Adevărul.

 Când se schimbă cauciucurile de iarnă 2024

Potrivit OUG nr.195/2002, în România, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă dacă nu sunt echipate cu anvelope de iarnă. Este singura prevedere legală referitoare la obligațiile șoferilor în sezonul rece privind schimbarea cauciucurilor. Cu alte cuvinte, nu există o dată de la care șoferii sunt obligați să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă. Fiecare pune cauciucurile de iarnă când vrea, numai să nu circule cu mașina pe zăpadă, polei sau gheață cu cele de vară.
Se recomandă ca șoferii care nu se grăbesc să facă schimbarea de anvelope să fie atenți la prognoza meteo, mai ales dacă vor să facă un drum lung, de câteva zile, timp în care vremea s-ar putea schimba. De reținut este faptul că dacă suntem surprinși de schimbările meteo, pe drum, tot sunt buni de plată dacă ne oprește Poliția și încă avem cauciucuri de vară. Tocmai de aceea, șoferii precauți schimbă cauciucurile până la 1 decembrie și după ce au consultat prognoza meteo pe următoarele trei săptămâni. Reprezentanții service-urilor auto recomandă ca schimbarea anvelopelor să se facă încă de la începutul lunii noiembrie, tocmai pentru a fi evitate cozile și aglomerație.

Publicitate

Ce amendă riscă șoferii dacă nu au cauciucuri de iarnă

Pedepsele pentru cei prinși cu mașina pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, dar fără cauciucuri de iarnă sunt destul de aspre. Penalizarea este cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă, adică între 1485 de lei și 3300 de lei. În plus, polițiștii pot reține și certificatul de înmatriculare auto, fără de care șoferii nu pot circula cu respectivul autoturisme. Certificatul este înapoiat doar atunci când se face dovada remedierii problemei pentru care a fost reținut, în speță montarea cauciucurilor de iarnă. În plus, dacă un șofer este implicat într-un accident auto și mașina pe care o conducea nu avea cauciucuri de iarnă, iar drumul era acoperit cu zăpadă sau gheață, nu va putea beneficia de acele despăgubiri garantate prin asigurarea auto.

De ce se schimbă anvelopele în sezonul rece

Publicitate

Dincolo de amenzi și reținerea certificatului de înamtriculare, lipsa cauciucurilor de iarnă pe un drum cu zăpadă sau gheață ne poate pune în pericol viața. Atât nouă cât și a celorlalți participanți la trafic sau pasagerilor din mașină. Este aproape un gest de inconștiență circulația cu cauciucuri de vară pe un drum plin de zăpadă. În primul rând, cauciucurile de vară își pierd aderența sub o temperatură exterioară de 7 grade Celsius. Chiar și dacă drumul este uscat. Ele nu sunt făcute pentru a avea aderență pe drumurile cu polei sau gheață.

Așa că riscul pierderii controlului mașinii este foarte crescut. În plus, frânarea nu este eficientă tocmai din cauza aderenței scăzute. Principala calitate a anvelopelor de iarnă este aceea de a avea o aderență sporită la sol, ceea ce implică o distanță de frânare mai mică.

La ce trebuie să avem grijă când alegem anvelopele de iarnă

Publicitate

Atunci când ne pregătim să echipăm mașina cu anvelope de iarnă trebuie să fim atenți la o serie de aspecte, tocmai pentru a conduce în siguranță pe timp de iarnă. În primul rând, trebuie verificată uzura anvelopelor de iarnă. Legea prevede ca adâncimea minim acceptată a profilului cauciucului de iarnă trebuie să fie de 1.6 mm, deși se recomandă ca acestea să nu scadă sub 4 mm, tocmai pentru a avea o aderență adecvată. În plus, sunt specialiști auto care recomandă șoferilor să cumpe alte cauciucuri de iarnă după cinci ani de utilizare a celor vechi, chiar dacă nu s-a atins limita de uzură.

În plus, aceiași specialiști recomandă achiziționarea de cauciucuri de iarnă marcată cu litera A, chiar dacă sunt mai costisitoare, tocmai datorită performanțelor acestora. De exemplu, conform testelor, distanța de frânare asigurată de o anvelopă de iarnă categoria A este cu 18 metri mai mică decât cea a cauciucurilor de iarnă categoria G. Cauciucurile de iarnă mai calitative pot contribui la reducerea consumului de carburant cu până la 8%

Dacă trebuie să cumpărăm cauciucuri de iarnă, prețul acestora variază în funcție de dimensiuni, calitate, dar și brand. Cauciucurile de marcă sunt mai scumpe. La fel și cele cu dimensiuni mai mari, pentru SUV-uri de exemplu. Manopera poate varia de la 120 de lei și până la 400 de lei, în funcție de ceea ce trebuie să facă mecanicii. Adică pe lângă montarea anvelopelor de iarnă, trebuie făcută o echilibrare a roților, dar și montarea de plumbi pentru jante.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată cu o aplicaţie mobilă, creată de studenţii de la Medicină din Iași

Publicat

Publicitate

O inimă artificială pentru nou născuţi şi copii, care poate fi controlată printr-o aplicaţie mobilă, a fost construită de un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa” Iaşi, care va reprezenta România în finala competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia.

Dintre cei 38 de studenţi care formează echipa UMF Iaşi MAVIS Artificial Heart, majoritatea fiind din cadrul Facultăţii de Bioinginerie Medicală, trei vor merge în finala din Japonia, care se va desfăşura pe 12 noiembrie.

Studenţii de la Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS vor concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda şi Suedia.

Publicitate

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES


“Este o nouă competiţie la care ne face plăcere să participăm. O echipă a UMF va participa cu o inimă artificială care să ajute la dezvoltarea unui proiect de inimă artificială. Colegii mei au muncit mult în ultimul an, zi lumină, în plus faţă de orele de la facultate. Suntem bucuroşi să îi putem susţine. De asemenea, suntem conştienţi că este o competiţie foarte dificilă pentru că vin studenţi de la universităţi de renume din toată lumea”, a declarat coordonatorul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS, prof. univ. dr. Ionuţ. Nistor.

Publicitate

Echipa de studenţi MAVIS s-a remarcat anul trecut prin câştigarea premiului “The most advanced design”, iar în acest an cu un nou proiect – o inimă artificială miniaturizată destinată pacienţilor pediatrici, controlată printr-o aplicaţie mobilă.

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES

Publicitate

“Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce ştim, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin şi celelalte echipe. Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou născut, dar poate să crească această capacitate. O altă inovaţie pe care o aducem este eliminare a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir. Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicaţie de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toţi parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar şi viteza pompei şi debitul cardiac. De asemenea, este şi un buton de urgenţă. Desigur, urmează să dezvoltăm şi o interfaţă pentru medic pentru a avea doar el acces la setările iniţiale”, a explicat Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS.

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES


Medicii cardiologi spun că dispozitivele de asistare ventriculară, fie că este vorba de dispozitive de scurtă durată sau o inimă artificială, sunt elemente foarte importante care pot salva vieţi.

 


Foto: (c) Daniela Malache / AGERPRES


“Majoritatea bolilor cardiovasculare au în final insuficienţa cardiacă, o boală foarte severă, cu o evoluţie care este de cele mai multe ori fatală, la care calitatea vieţii este foarte, foarte scăzută. În momentul actual în România dispozitivele de asistare ventriculară sunt în număr foarte mic, sunt foarte puţine centre medicale care au experienţa şi expertiza necesară. Aceste dispozitive sunt foarte scumpe şi indisponibile pentru un pacient cardiac obişnuit”, a declarat dr Carmen Pleşoianu, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment58 de minute ago

(P) Cristina Bălăucă: „Am încredere că un Guvern PSD va duce la cel mai înalt nivel învățământul dual, profesional și tehnic pentru a avea cei mai calificați tineri din UE”

Educație2 ore ago

FOTO: „Târgul de toamnă”, un eveniment deosebit organizat de elevii și profesorii Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoșani

Eveniment2 ore ago

Când se schimbă cauciucurile de iarnă 2024. La ce trebuie să fim atenți când le cumpărăm

Eveniment3 ore ago

FOTO Inimă artificială pentru copii, care poate fi controlată cu o aplicaţie mobilă, creată de studenţii de la Medicină din Iași

Eveniment4 ore ago

Deputatul PSD Marius Budăi a prezentat propunerile PSD pentru creșterea veniturilor botoșănenilor prin programe de calificare în meserii mai bine plătite

Eveniment4 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Nectarie din Eghina, grabnic ajutător în boli și în primejdii

Actualitate15 ore ago

VIDEO: Ansamblul folcloric „Floare Albastră” din Joldești a obținut TROFEUL Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul Artelor” Pașcani 2024

Eveniment16 ore ago

Părintele Ioan de la Mănăstirea Popăuți va sluji, sâmbătă, la Biserica „Sfântul Nectarie” Botoșani, cu prilejul hramului

Actualitate16 ore ago

Decizie majoră în piața de energie: statul trebuie să returneze companiilor sume estimate la 27 miliarde de lei

Eveniment17 ore ago

(P) PSD Botoșani îi îndeamnă pe locuitorii municipiului să participe la consultarea publică organizată  de primarulCosmin Andrei cu privire la evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending