Persoanele din sate vor avea posibilitatea să inaugureze localuri gastronomice. Rezidenții din mediul rural vor putea să deschidă în curând puncte de servire a mâncărurilor locale. Aceste locuri își propun să ofere preparate culinare bazate pe ingrediente în mare parte obținute din producția locală, conform rețetelor tradiționale specifice regiunii, relatează alba24.ro.
Legea 412/2023 pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 decembrie și va intra în vigoare pe 22 decembrie.
Potrivit documentului, în cadrul unui punct gastronomic local, situat într-o localitate rurală, se va putea prepara și servi produse alimentare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final. De asemenea, în incinta unui punct gastronomic local se va putea servi masa pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Potrivit noii legi, localitatea rurală este reprezentată de sate reședință de comună, sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor sau orașelor.
Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători și colectori de produse forestiere nelemnoase.
Unde vor putea funcționa punctele gastronomice locale
Punctele gastronomice locale vor putea funcționa în:
- incintele existente în locuințe particulare,
- ferme agricole,
- amenajări piscicole,
- stâne,
- stupine,
- crame,
- adăposturi pescărești,
- fonduri de vânătoare,
- crescătorii de vânat,
- complexuri de vânătoare,
- centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure,
- centre de colectare a vânatului,
- ocoale silvice,
- mănăstiri,
- în alte construcții și amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.
Locuitorii din sate vor putea deschide puncte gastronomice locale: care sunt cerințele
Potrivit legii, punctul gastronomic local poate fi înființat de către persoane fizice și persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a acestui tip de unitate, la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor de pe raza județului unde acesta își desfășoară activitatea.
Înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a punctului gastronomic local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător, însoțit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizației de recoltare a produselor forestiere nelemnoase.
Înființarea unui punct gastronomic local de către persoanele fizice ce sunt producători locali se realizează în baza atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfășurării activității ca punct gastronomic local reprezintă venituri din activități independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Cursuri de formare profesională pentru cei care doresc să deschidă un punct gastronomic local
În vederea valorificării superioare a producției primare și accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spațiul rural, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sprijini dezvoltarea punctelor gastronomice locale prin acțiuni specifice de informare, promovare și difuzare în mediul online.
De asemenea, MADR poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înființeze un punct gastronomic local, în limita competențelor stabilite de legislație.
Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională a Zonei Montane, va întocmi și gestiona Registrul punctelor gastronomice locale pe baza datelor din lista publică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.