Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expoziției de grafică Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală, autor – Leonid Popescu, pictor, scriitor, maestru al artei, Artist al Poporului din Republica Moldova. Evenimentul va fi moderat de muzeograful Oana Petronela Buzatu-Iliescu și Cotinel Munteanu, șef serviciu muzeografie, Memorialul Ipoteşti.
În aceeași zi, începând cu ora 12:30, va avea loc şi lansarea volumelor lui Leonid Popescu Tragedie pozitivă şi Deportări din Valea Răutului, prezentate de prof. univ. dr. Silvia Bacalîm-Cheianu şi Andrei Breabăn – scriitor, eveniment moderat de șef serviciu Mihaela Anițului.
Activitățile vor avea loc în Sala Portaluri din cadrul Muzeului tematic Mihai Eminescu.
Leonid Popescu este absolvent al Institutului de Arte şi Design – Harkov, Ucraina. Debutează în 1974 cu o expoziţie personală de arte plastice la Centrul „Yurie Gagarinˮ din Chişinău. Între anii 1977-1981 se califică în echipă la restaurarea lăcaşelor de cult Catedrala „Buna Vestireˮ (Harkiv, Ucraina) şi biserica din lemn „Înălţarea Domnuluiˮ din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina). Din anul 1997 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. De-a lungul anilor a avut numeroase expoziţii personale, atât în ţara natală cât şi-n afara ei, dintre care amintim: Portrete – scriitori, Monumente istorice, Artişti plastici din Republica Moldova și Oglinda culorilor în timp. În pictura monumentală bisericească, a participat și a coordonat refacerea picturilor de la bisericile: Acoperământul Maicii Domnului (Bucoveli, raionul Hust, Ucraina); biserica din lemn Înălţarea Domnului din Apşa de Jos (Dibrovo, Ucraina) etc.
Leonid Popescu îşi desfăşoară activitatea şi în domeniul literaturii, ca autor de texte cu ilustraţii – grafică de autor, dar şi ca autor de lucrări literare: La porţilemării; Drumul printre ziduri etc.
De-a lungul carierii a primit numeroase premii, distincţii, titluri onorifice, ca recunoaștere a prodigioasei sale cariere de artist plastic și scriitor.
Publicitate
Evenimentul este derulat în preambulul proiectului cultural Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – ediţia 2024.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
VIDEO: Mama Elvira Sauciuc, din Copălău, condusă pe ultimul drum de PS Varlaam Ploieșteanu, stareți de la mănăstirile din Moldova și zeci de preoți din trei județe
Comunitatea din Copălău a condus, luni, pe ultimul drum, pe Elvira Sauciuc, un model absolut de femeie și mamă creștină, un vlăstar al unei generații pe cale de dispariție, mama starețului Mănăstirii Neamț, arhimandritul Benedict.
Slujba de prohodire a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanu, episcop vicar patriarhal, în fruntea unui sobor impresionant de preoți, cum nu întâlnești la sate nici la sfințirile de biserici. S-au rugat împreună pentru sufletul Elvirei Sauciuc peste 15 stareți ai mănăstirilor din Moldova, profesori de la Seminarul „Veniamin Costache” Neamt, este 50 de preoți și diaconi din trei județe, foști protopopi. Între clerici s-au regăsit arhimandritul Gavriil Alexa, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, părintele Cezar Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Staniloaie” din Iași, dar și părintele protopop de Botoșani, Petru Fercal. Cu toții au purtat veșminte extrem de frumoase, specifice ceremoniilor speciale, aduse de părintele Benedict de la Neamț.
Răspunsurile la strană au fost oferite de preotul Matei Victor, din Parohia Solonț, Protoeria Moinești, preotul profesor dedogmatică Vasile Păvăleanu, de la la Seminarul „Veniamin Costache” de la Neamț, paroh la Parohia Mărăței I Piatra Neamț, reușind să țeasă o atmosferă duhovnicescă cutremurătoare.
Pași care lasă în urmă sfințenie
Mama cu trăire sfântă, Elvira Sauciuc, care a făcut din casa sa o adevărată mănăstire, a fost o femeie harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare. L-a pus pe Dumnezeu pe primul loc și, unind rugăciunea cu munca, şi-a crescut cei 13 copii în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.
Pentru toată osteneala și iubirea cu care a trecut prin viață, Dumnezeu a rânduit să aibă o slujbă de înmormântare cum numai la preoții care trec în veșnicie poți vedea, Slujba impresionantă, înălțătoare, a întărit convingerea tuturor că mama Elvira a pregustat Raiul încă din această viață.
Publicitate
Biserica „Înălțarea Domnului” din Copălău a fost arhiplină, la căpătâiului mamei Elvira Sauciuc fiind prezenți copiii, nepoții și strănepoții, în număr foarte mare, care au prețuit-o enorm pentru sfatul de seamă și pentru bunătatea ei de neprețuit. Slujba de înmormântare a încununat încă de pe pământ smerenia cu care a pășit pe drumul vieții.
Femeia se va mântui prin naștere de prunci. Mama este numită altarul unde se zămislesc, se sfințesc și cresc copiii. Mama transmite celor născuți credința în Dumnezeu iubirea cea fără de margini, dragostea față de semeni și toată lucrarea cea duhovnicească.
„În anul 1945, s-a căsătorit cu Ioan Sauciuc, din același sat, întemeind o familie frumoasă, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o cu 13 copii. Ioan, soldat luptător în Al Doilea Război Mondial, la Cotul Donului, apoi cetățean model în comunitate, de o blândețe aparte, membru în consiliul parohial, și Elvira, model de mamă creștină, de o corectitudine și noblețe exemplare, au crescut pe cei 13 copii și i-au purtat în școli din truda mâinilor. Tatăl Ioan (trecut la cele veșnice în anul 1996, la vârsta de 75 de ani) a fost un foarte priceput meșter în confecționarea diferitelor vase de lemn, iar mama Elvira, vrednic ajutor în gospodărie, la lucrarea pământului și, în mod special, la creșterea și educarea celor 13 copii în iubire de Dumnezeu, de neam și de țară.
Ajunși la maturitate, copiii și-au ales fiecare drumul lor, doi dintre ei, încă din fragedă tinerețe, îmbrățișând viața monahală, și anume Părintele Arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, și fratele său, Părintele Antonie Sauciuc, împreună ostenitor la aceeași mănăstire”, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, într-un mesaj emoționant: „O femeie evlavioasă și harnică, Elvira Sauciuc (1929-2025)”, pe care îl regăsiți în VIDEO inclus în articol, rostit de PS Varlaam Ploieșteanu.
Ierarhul prezent a scos în evidență în cuvântul său, rostit la finalul slujbei de prohodire, frumoasa creștere pe care mama Elvira a acordat-o copiilor săi, care i-au fost mângâiere, bucurie și sprijin bătrâneților, spre deosebire de vremurile actuale, când multe mame varsă lacrimi pentru fiii care își uită părinții și cad pradă patimilor acestui veac.
Elvira Sauciuc a făcut parte dintr-o generație care apune…Locul său în biserică a rămas gol, dar familia nu a pierdut o mamă sau o bunică, ci a câștigat o mijlocitoare la Tronul Împărătesc. La fel și creștinii din Copălău, care au fost prezenți la slujba de prohodire mamei Elvira, care a lăsat în urma pașilor săi prin această viață praf de sfințenie și OAMENI destoinici, plămădiți din inima ei și din valorile creștine pe care le-a primit moștenire și le-a transmis mai departe mai vii și mai pătrunzătoare.
Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania
Un bărbat de 38 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost arestat in Germania în baza informațiilor transmise de polițiștii botoșăneni.
Acesta a fost condamnat pe data de 26 februarie 2024, la un an și 11 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind dat în urmărire la nivel național și internațional.
La data de 10 martie a.c., în urma activităților desfășurate de polițiștii botoșăneni și a cooperării internaționale prin canale specifice de comunicare, acesta a fost arestat în Germania, iar în data de 14 martie a.c. a fost predat autorităților române.
Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Corni au identificat un bărbat, de 47 de ani, din comuna Corni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie.
La data de 4 martie a.c., acesta a fost condamnat la peste 7 luni de închisoare cu executare, însă s-a sustras executării pedepsei, fiind identificat astăzi, 17 martie, în baza unor informații obținute de polițiști.
Acesta a fost depistat în comuna Corni, fiind reținut și ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării.
Sâmbătă dimineață, un bărbat și o femeie au fost depistați de jandarmi în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani în timp ce aveau asupra lor aproape 70 de pachete de țigări de contrabandă, cele două persoane fiind sancționate contravențional pentru nerespectarea legislației privind regimul produselor accizabile. Pe lângă sancțiunile primite, aceștia au rămas și fără pachetele de țigarete găsite de jandarmi asupra lor în urma controlului efectuat.
Conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de cel mult 10000 de țigarete, fără a fi marcate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 100000 de lei, precum și cu confiscarea pachetelor de țigări.
De asemenea, săvârșirea de mai multe ori, în decursul unui an calendaristic, a acestei fapte constituie infracțiune, dacă prin cumulare se depășește limita cantitativă de 10000 de țigarete, pedeapsa prevăzută de Codul Fiscal pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.
Nu doar cei care dețin sau comercializează o cantitate mai mică de 10000 de țigarete fără a fi marcate, marcate necorespunzător ori cu marcaj fals pot fi sancționați, ci și persoanele care dețin sau comercializează produse accizabile supuse marcării sub limita a 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, 1 kg de tutun de fumat, 40 de litri de alcool etilic, 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare sau 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.