Connect with us
Publicitate

Eveniment

Venitul minim în România ar putea crește cu 20-25%. Directiva privind salariul minim în UE, avizată favorabil

Publicat

Publicitate

Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană a fost avizată favorabil în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

La 7 iunie 2022, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE.

Noua lege – odată adoptată – va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni, potrivit  Consiliului European.

”Ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%. Statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă” a scris eurodeputatul Eugen Tomac, pe contul său de Facebook.

Postarea lui Eugen Tomac:

”Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Publicitate

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a dat aviz favorabil acordului obținut luna trecută între instituțiile europene.

În septembrie, vom aproba acest acord în plenul Parlamentului European și, după acest vot, statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă.

Este un proces greu, cu foarte mulți pași și pe care l-am urmărit de la bun început, însă așa funcționează lucrurile când vorbim de schimbarea vieților a 450 de milioane de cetățeni.

Publicitate

Directiva stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim, cum ar fi puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor.

De asemenea, stabilește valori orientative, precum 60% din salariul median și 50% din salariul mediu la nivel de țară.

Potrivit acestor valori orientative, ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%.

În plus, rolul negocierilor colective în protecția angajaților este evidențiat.

Astfel, statele care au un procent mai mic de 80% al acoperirii forței de muncă prin contracte colective vor trebui să conceapă un plan de acțiune în vederea creșterii treptate a acestui procent.

În aceste momente grele, o reglementare a salariilor minime la nivel european este absolut necesară. Cetățenii români care muncesc nu trebuie să se mai confrunte cu sărăcia!”

Situația din România

Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimime statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim.

În România, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. În 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de  2.350 de lei.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Potrivit Consiliului UE, statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani.

Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare).

Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de furtuni puternice. Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto

Publicat

Publicitate

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică. Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în cursul acestor zile, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave, informează alba24.ro.

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică:

  • Dacă vă aflați la volan, păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele dinainte, nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este udă sau chiar acoperită cu peliculă de apă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Atenție la gradul de risc ridicat de producere a fenomenului de acvaplanare!
  • Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă generată de precipitații.
  • Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
  • Pietonilor le reamintim necesitatea de a se asigura înainte de a traversa partea carosabilă, să traverseze doar la culoarea verde a semaforului care le este destinat și să nu pătrundă pe carosabil decât după ce au observat că șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Purtați haine deschise la culoare și cu elemente reflectorizante, pentru a fi reperați mai ușor și mai repede de către șoferi.
  • Celor care circulă pe două roți le transmitem să se deplaseze atent, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în intersecții.
  • Fiți prudenți și dați dovadă de responsabilitate! În trafic și nu numai!

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending