Connect with us

Actualitate

Valeriu Gheorghiță: În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă

Publicat

Publicitate

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 – CNCAV, spune că varianta Omicron a coronavirusului se transmite foarte ușor și că mai este nevoie de câteva săptămâni pentru a vedea dacă și cum „ocolește” vaccinul.

Omicron este o variantă a Covid-19 cu peste 30 de mutații, iar marea problemă o reprezintă transmisibilitatea și faptul că deocamdată nu se știe dacă dă forme grave de boală.

„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta.

În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii.

În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală.

Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Publicitate

Omicron va deveni tulpina dominantă

În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron.

„Variantele Delta şi Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi.

O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”, a mai spus șeful CNCAV.

Acesta a precizat, de asemenea, că toate variantele virale au fost în ţări cu o rată mică de vaccinare şi o densitate mare a populaţiei.

„Pandemia decimează populaţiile ţărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranşate. Altfel populaţia şi autorităţile vor asista neputincioase la evoluţia pandemiei. Omenirea este în competiţie cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul.

Virusul se adaptează şi schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eşuează şi vezi că mor oamenii şi eşti neputincios, legat de mâini şi de picioare.

Sigur, discuţia este foarte serioasă şi nu văd de ce să nu înceapă aceste discuţii, să existe dezbateri, implicarea întregii societăţi, cu puncte pertinente, pro şi contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură.

Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înţelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Şi celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, spune Gheorghiţă, explicând decalajul României faţă de ţările cu democraţii consolidate.

Dezinformarea și o mișcare anti-vaccinistă puternică, marile probleme în România

Coordonatorul CNCAV a mai precizat că marea problemă a campaniei de vaccinare în România a fost dezinformarea.

Poate lucrurile puteau să fie mai bine făcute pe combaterea dezinformării. 50% din populaţie este în rural unde accesul la informare se face de la TV. Responsabilitatea mass media este foarte mare. Dezinformarea şi mişcarea anti-vaccinistă a fost foarte puternică.

Pe infertilitate, în 2-3 ore, au fost mii de distribuiri, impactul era de câteva sute de mii de persoane. În aceeaşi seară am venit cu un răspuns, dar răul fusese produs. Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea.

Lupta în continuare este inegală. Trebuie să prevenim dezinformarea în timp real. Dezinformarea a crescut ezitarea, teama, frica. Dezinformarea a fost responsabilă de multe decese în România. 90% din persoanele decedate sunt persoane nevaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce să faci dacă angajatorul nu ți-a plătit contribuția la pensii, deși ți-a reținut banii din salariu

Publicat

Publicitate

Ce să faci dacă angajatorul nu ți-a plătit contribuția la pensii, deși ți-a reținut banii din salariu. Lipsa contribuției virate de angajator te poate lăsa cu o pensie mai mică, deși vechimea ți se recunoaște, scrie alba24.ro.

Noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, recunoaște la art. 16 alin. (1) ca stagiu de cotizare perioadele pentru care asigurații datorează contribuții, chiar dacă angajatorul nu le-a virat efectiv.

Cu toate acestea, valoarea efectivă a pensiei depinde de sumele plătite în mod real în conturile de asigurări sociale.

Dacă angajatorul nu a virat contribuțiile, pensia este mai mică decât suma meritată în mod normal.

Puteți face mai multe lucruri, dacă s-a întâmplat acest lucru. Dincolo de prevenție, care constă în verificarea modului în care angajatorul virează contribuțiile, va trebui să vă adresați autorităților.

Angajatorul nu ți-a plătit contribuția la pensii, dar ți-a luat banii

Deși angajatorii au obligația legală de a reține și vira contribuțiile pentru pensii (CAS) către stat, există cazuri în care aceste sume nu sunt transferate, deși au fost reținute din salariul angajaților.

Publicitate

Această neglijență poate fi sancționată cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Pentru a evita surprize neplăcute la momentul pensionării, angajații sunt sfătuiți să verifice periodic dacă angajatorul a virat contribuțiile reținute.

Aceasta se poate face prin depunerea unei cereri online pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) sau fizic la sediul Casei de Pensii de care aparțin, unde pot obține un tabel cu contribuțiile înregistrate.

În situația în care se constată lipsa unor contribuții, angajații pot apela la un avocat pentru a demara acțiuni legale în vederea recuperării drepturilor.

Dovezile necesare pot include fluturașii de salariu, contractele de muncă sau actele adiționale.

Deși Legea nr. 360/2023 recunoaște ca stagiu de cotizare perioadele pentru care angajații datorează contribuții, chiar dacă angajatorul nu le-a virat, pensia calculată va fi mai mică, deoarece se bazează pe sumele efectiv plătite în conturile de asigurări sociale.

Pentru a preveni astfel de situații, este esențial ca angajații să își monitorizeze constant contribuțiile și să acționeze prompt în cazul în care observă nereguli.

Ce să faci dacă angajatorul nu ți-a plătit contribuția la pensii

Potrivit ziarului Adevărul, care a discutat cu un avocat specializat în acest domeniu, dacă nu vi s-au virat banii către fondul de pensii, puteți face două lucruri.

  • Puteți sesiza ANAF: Dacă aveți dovada (fluturaș de salariu, contract de muncă etc.) că v-au fost reținute contribuțiile, dar aceste sume nu apar ca fiind înregistrate la CNPP, este recomandat să notificați ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală poate iniția proceduri de recuperare a sumelor restante.
  • Acțiune în instanță: În cazul în care statul nu poate sau nu reușește să recupereze contribuțiile datorate sau dacă întâmpinați dificultăți în recunoașterea stagiului de cotizare, acțiunea în instanță împotriva angajatorului este o opțiune. Baza legală poate fi constituită din contractul individual de muncă și actele adiționale care dovedesc reținerea contribuțiilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 93 de ani, din Manoleasa, a fost scos din foc de vecini, după ce un incendiu a cuprins casa în care locuia

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 93 de ani, din localitatea Iorga, are nevoie de îngrijiri medicale după ce în casa unde locuia s-a produs un incendiu. S-a întâmplat în această dimineață, alarma fiind dată de vecini.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, un echipaj medical aparținând Serviciului Județean de Ambulanța, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa.

Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din trei camere și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întrega construcție. Până la sosirea forțelor de intervenție, proprietarul casei a fost scos din interior. Acesta a fost preluat de echipajul SAJ și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, fiind intoxicat cu fum.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit aproape patru ore. Suprafața afectată a fost de aproximativ 50 de metri pătrați. Din interiorul casei a fost scoasă și o butelie, fiind eliminat riscul de explozie.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:

Publicitate

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

-montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: S-a dat startul înscrierilor la cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Muzică Sacră

Publicat

Publicitate
S-a dat startul înscrierilor la cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Muzică Sacră care va avea loc pe 29 martie 2025 la Casa Tineretului Botoșani.
Așa cum e firesc în perioada de pregătire pentru marea sărbătoare a omenirii, „Învierea Domnului”, se aduc cântece de slavă lui Dumnezeu, imnuri, cântări care au darul de a trezi în sufletele oamenilor gânduri curate, simțăminte de sfințenie, bucurie duhovnicească, devoțiune, adorare, evlavie etc.
„Unindu-ne într-un glas, acesta realizează unitatea inimilor, unirea cu Dumnezeu și cu aproapele.
Așteptăm înscrierile respectând regulamentul din link-ul de mai jos. Fișele de înscriere în format word se pot descărca dând click pe butonul pe care scrie „Fișe de înscriere Muzică Sacră 2025””, au transmis organizatorii.

Citeste mai mult

Eveniment

Cea mai rece lună februarie, cu minime până la -15 grade. Cât ține gerul, zilele cu ninsori. Prognoza actualizată pe 4 săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea continuă să fie foarte rece în următoarea perioadă. Meteorologii anunță că va fi una dintre cele mai reci luni februarie din istorie. Diminețile și nopțile vor fi geroase până spre finalul lunii. Din martie, se mai încălzește, scrie alba24.ro.

Va fi ”cea mai friguroasă săptămână din această iarnă”, spune directorul general ANM, Elena Mateescu, cu referire la perioada 17-23 februarie. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza pe patru săptămâni.

”Temperaturile vor coborî până la minus 16 – minus 10 grade Celsius, valabile şi pentru partea de sud şi sud-est a ţării, unde se vor înregistra valori sub minus 10 grade”, mai spune Mateescu.

Potrivit sursei citate, în sud-estul ţării va ninge în continuare. La munte, stratul de zăpadă va ajunge la 20 de centimetri grosime.

Vremea deosebit de rece va continua să se manifeste până în jurul datei de 25 februarie.

„Februarie va fi una din cele mai reci luni februarie din istorie, aşa cum ianuarie va fi una din cele mai calde luni ianurie din istorie”, a mai spus Mateescu, la Digi24.

Publicitate

Cum se circulă în județele sub Cod Galben de ninsori

Până miercuri, 19 februarie, este valabil Cod Galben de ninsori viscolite, în 10 județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv București. În aceeași perioadă, în jumătatea de nord a țării va fi ger.

Marți dimineața, se circula în condiții de iarnă, în Argeş, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov (şi municipiul Bucureşti), Prahova, Olt şi Teleorman.

Însă traficul rutier se desfășoară în condiții de carosabil umed și în alte zone, inclusiv în Alba, după ninsori.

Pe principalele artere rutiere adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 și A 3, carosabilul este de asemenea acoperit cu zăpadă și în continuare ninge moderat, fără însă a fi impuse restricții de trafic.

Pe raza tuturor județelor vizate de atenționarea meteo, dar și în celelalte zone în care sunt semnalate ninsori, se acționează cu utilaje și cu material antiderapant.

Acțiuni cu material antiderapant

În Alba, Secția Drumuri și Poduri a acționat cu 21 de utilaje, pe DN1, DN14B, DN1R, DN67C, DN74, DN74A, DN75.

DRDP Cluj a acționat și pe A10 și pe DN75.

În aria de acțiune DRDP Brașov, 121 de utilaje au împrăștiat 482 de tone de material antiderapant pentru a menține drumurile practicabile.

În județele Harghita și Covasna, mai multe drumuri naționale sunt parțial acoperite cu zăpadă frământată: DN 11B între Casinu Nou și Cozmeni, DN 12 între Băile Tușnad și Miercurea Ciuc și DN 13A între Calonda și Satu Mare.

Pe autostrada A1 și A3 din zona Sibiului au acționat 16 utilaje care au folosit 78 de tone de material antiderapant.

120 de utilaje cu lamă și răspânditor au acționat și patrulat noaptea trecută pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest. Au fost folosite aproape 600 de tone de material antiderapant.

Pe A1, A6, A11 și DN 7G au acționat 37 de utilaje, cu 242 tone antiderapant.

Vremea pe patru săptămâni. Prognoza ANM până în 17 martie

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 17 martie.

Diminețile și nopțile vor continua să fie geroase. Temperaturile minime vor coborî până la minus 10 grade Celsius în perioada 19-23 februarie, în centrul țării, respectiv până la minus 15 în sud. După 25 februarie începe să se încălzească.

Luna martie începe cu maxime de 12-13 grade în majoritatea regiunilor sau chiar 14 grade în vest. Vor mai fi câteva minime sub zero grade Celsius. Va ploua în jurul datei de 3 martie în centru, vest și nord-est.

Vremea în săptămâna 17-23 februarie

Valorile termice vor fi cu mult mai coborâte decât cele specific pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sudice și la munte.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice. În rest. va fi în general deficitar, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.

Vremea în săptămâna 24 februarie – 2 martie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai ridicate în cele nord-estice și la munte. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi deficitare.

Vremea în săptămâna 3-9 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile nordice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending