Connect with us

Eveniment

Val de aer polar, cu temperaturi scăzute, peste România. VREMEA în perioada 20-26 decembrie

Publicat

Publicitate

Urmează câteva zile în care se manifestă o masă de aer polar, foarte rece. Noaptea, temperaturile nor scădea până la valori de -8… -11 grade Celsius, relatează alba24.

Apoi weekend-ul de Crăciun vine cu o încălzire semnificativă, care va aduce mai degrabă aminte de primăvară. Sunt posibile precipitații mai ales sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane.

Potrivit prognozemeteo.ro, la începutul săptămânii avem parte și de avansul unor fronturi atmosferice reci, care ne vor traversa pe direcție N – S și N – SE.

Începând cu ziua de miercuri, în zona țării noastre se va instala un regim anticiclonic mobil. Va aduce cu sine o vreme stabilă și fără fenomene meteo deosebite.

Și din punct de vedere al circulației atmosferice, avem de-a face cu 2 perioade distincte. Zilele de luni și marți aduc o coborâre de aer polar deosebit de rece spre țara noastră, pe circulație NE – S. Va duce abaterile termice și la valori cu –12, –14 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Începând cu ziua de joi intrăm pe o nedorită (pentru cei care așteptam un Crăciun cu zăpadă) circulație atlantică. Va aduce în zona țării noastre o masă de aer cald, cu abateri termice pozitive chiar și cu +8, +10 grade peste normalul perioadei.

Publicitate

Prognoza meteo 20-26 decembrie: temperaturi

Începem săptămâna cu valori termice maxime cuprinse între 2 – 4, 5 grade în cea mai mare parte a țării. În Oltenia și vestul Munteniei putem atinge și 7 – 8 grade. Prin Transilvania, Maramureș, avem parte de o zi de luni cu maxime doar spre –0, 1 grad. În zonele montane vorbim de un regim termic negativ, cu temperaturi de –2, –4 grade iar pe creste chiar spre –8, –9 grade.

Ziua de marți aduce o scădere a temperaturilor. Acolo unde am avut luni și 8 grade, adică în Oltenia și vestul Munteniei, abia mai ajungem la 3 – 4 grade. În restul țării avem maxime negative, de la –0 spre –2 grade.

Prin Moldova și zonele montane avem parte de o zi foarte rece, cu maxime de –5, –6 grade, iar pe creste geroasă, cu –10, -11 grade.

Miercuri, regimul termic va fi apropiat de normal, cu maxime de la –2 spre 0, 1 grade la nivelul întregii țări. În zonele montane de la –5, –6 grade până la –11, –12 grade pe creste.

Începând de joi, și pe parcursul zilei de vineri avem parte de o încălzire treptată. Va duce maximele la valori de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin centrul Moldovei, sudul Dobrogei am putea avea parte și de valori de 8 – 9 grade. Se va încălzi și la munte, astfel că doar pe creste am mai putea avea parte de maxime ușor negative, spre –1, –2 grade.

Minimele pe parcursul acestei săptămâni pleacă de la valori de –1, –3 grade în primele zile (cu –5, –7 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș și zonele montane) la valori de –6, –8 grade pe parcursul nopții de marți spre miercuri, la nivelul întregii țări. Pe creste și în depresiuni avem parte de ger puternic, cu minime chiar spre –12, –13 grade.

Situația se păstrează și pe parcursul dimineții de joi, pentru ca weekendul să aducă o creștere semnificativă și la nivelul minimelor (4 –5  grade prin Banat).

Prognoza meteo – temperaturi de Crăciun

Prima zi de Crăciun vine cu temperaturi mai degrabă specifice Paștelui, prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade. Cald va fi și în restul țării, cu temperaturi care vor ajunge la 7 – 9, 10 grade. Și la munte temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei (3 – 4 grade), doar pe crestele montane vom putea vorbi de valori ușor negative, –1, –2 grade).

A doua zi de Crăciun va fi tot mai caldă față de normalul perioadei. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ajungem la valori de 13 – 15 grade, izolat, în sudul extrem, chiar 16 – 17 grade. În sudul Transilvaniei, în Banat, mercurul din termometre se va opri la 7 – 8 grade. În Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Moldova avem maxime de 3 – 5, 6 grade (în nordul Moldovei și al Orientalilor vor fi temperaturi negative, –1 spre –3 grade).

Prognoza meteo 20-26 decembrie: precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și a NV Munteniei. Vor fi ninsori în zonele montane, ploi, lapovițe și ninsori prin restul zonelor. Seara de luni aduce doar ninsori în zonele montane, Transilvania, Moldova, Maramureș. Prin zonele montane sunt așteptate cantități și de 10 – 15 l/mp.

În noaptea de luni spre marți, ninsorile continuă în zonele montane și apar, răzleț, și prin Banat, estul Munteniei, Moldova. După-amiaza, acestea se concentrează mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane. Vor fi cantități slabe, sub 3 – 5 l/mp.

Miercuri, ninsori slabe sunt posibile, în prima parte a zilei, prin nordul Crișanei, Maramureș. Pe parcursul zilei de joi ninsori, slabe cantitativ, sunt posibile prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor, iar prin Crișana sunt condiții de lapoviță.

Ziua de vineri aduce precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana nordul Moldovei (ploi), prin zonele montane ninsori. Seara ploile apar și prin Oltenia sau nordul Transilvaniei. Vorbim de cantități importante prin Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni, Munții Banatului (20 – 30 de l/mp).

Prognoza meteo: precipitații de Crăciun

Prima zi de Crăciun va fi cu adevărat deprimantă pentru cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, regiuni unde va ploua și va ploua chiar bine, se pot acumula și 20 – 25 de l/mp. Doar prin zona Orientalilor sunt așteptate ninsori.

A doua zi de Crăciun aduce ploi în cea mai mare parte a țării, ninsori prin zonele montane iar prin nordul Moldovei și al Orientalilor sunt așteptate ninsori chiar moderate cantitativ.

Ne așteaptă, așadar, o săptămână bogată în precipitații mai ales prin Banat (25 –30 de l/mp), Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Orientalilor (40 – 50, izolat 60 de l/mp).

În restul țării urmează o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 1 – 2 l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin centrul Moldovei se pot strânge un 5 – 7 l/mp.

Despre ninsori vorbim mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

Prognoza meteo: strat de zăpadă de Crăciun

Strat de zăpadă de Crăciun vor avea doar cei din zonele montane (15 – 20 cm), iar pe creste și peste 30 – 40 cm), dar, mai ales odată cu ninsorile din a doua zi de Crăciun, și cei din nordul Moldovei (5 – 7 cm posibili).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult

Eveniment

În atenția angajatorilor botoșăneni: Modificările legii privind dialogul social și completările ulterioare

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Hartă cu riscul seismic pe localități, pregătită de guvern. Primăriile vor putea accesa finanțări pentru consolidarea clădirilor

Publicat

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Cseke Attila, informează alba24.ro.

Autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.

”În zilele următoare o să dăm (…) o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.

Avem programe de investiții, de finanțare și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a precizat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.

sursă imagine: infp.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending