Connect with us
Publicitate

Eveniment

Val de aer polar, cu temperaturi scăzute, peste România. VREMEA în perioada 20-26 decembrie

Publicat

Urmează câteva zile în care se manifestă o masă de aer polar, foarte rece. Noaptea, temperaturile nor scădea până la valori de -8… -11 grade Celsius, relatează alba24.

Apoi weekend-ul de Crăciun vine cu o încălzire semnificativă, care va aduce mai degrabă aminte de primăvară. Sunt posibile precipitații mai ales sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane.

Potrivit prognozemeteo.ro, la începutul săptămânii avem parte și de avansul unor fronturi atmosferice reci, care ne vor traversa pe direcție N – S și N – SE.

Începând cu ziua de miercuri, în zona țării noastre se va instala un regim anticiclonic mobil. Va aduce cu sine o vreme stabilă și fără fenomene meteo deosebite.

Și din punct de vedere al circulației atmosferice, avem de-a face cu 2 perioade distincte. Zilele de luni și marți aduc o coborâre de aer polar deosebit de rece spre țara noastră, pe circulație NE – S. Va duce abaterile termice și la valori cu –12, –14 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Începând cu ziua de joi intrăm pe o nedorită (pentru cei care așteptam un Crăciun cu zăpadă) circulație atlantică. Va aduce în zona țării noastre o masă de aer cald, cu abateri termice pozitive chiar și cu +8, +10 grade peste normalul perioadei.

Prognoza meteo 20-26 decembrie: temperaturi

Începem săptămâna cu valori termice maxime cuprinse între 2 – 4, 5 grade în cea mai mare parte a țării. În Oltenia și vestul Munteniei putem atinge și 7 – 8 grade. Prin Transilvania, Maramureș, avem parte de o zi de luni cu maxime doar spre –0, 1 grad. În zonele montane vorbim de un regim termic negativ, cu temperaturi de –2, –4 grade iar pe creste chiar spre –8, –9 grade.

Ziua de marți aduce o scădere a temperaturilor. Acolo unde am avut luni și 8 grade, adică în Oltenia și vestul Munteniei, abia mai ajungem la 3 – 4 grade. În restul țării avem maxime negative, de la –0 spre –2 grade.

Prin Moldova și zonele montane avem parte de o zi foarte rece, cu maxime de –5, –6 grade, iar pe creste geroasă, cu –10, -11 grade.

Miercuri, regimul termic va fi apropiat de normal, cu maxime de la –2 spre 0, 1 grade la nivelul întregii țări. În zonele montane de la –5, –6 grade până la –11, –12 grade pe creste.

Începând de joi, și pe parcursul zilei de vineri avem parte de o încălzire treptată. Va duce maximele la valori de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin centrul Moldovei, sudul Dobrogei am putea avea parte și de valori de 8 – 9 grade. Se va încălzi și la munte, astfel că doar pe creste am mai putea avea parte de maxime ușor negative, spre –1, –2 grade.

Minimele pe parcursul acestei săptămâni pleacă de la valori de –1, –3 grade în primele zile (cu –5, –7 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș și zonele montane) la valori de –6, –8 grade pe parcursul nopții de marți spre miercuri, la nivelul întregii țări. Pe creste și în depresiuni avem parte de ger puternic, cu minime chiar spre –12, –13 grade.

Situația se păstrează și pe parcursul dimineții de joi, pentru ca weekendul să aducă o creștere semnificativă și la nivelul minimelor (4 –5  grade prin Banat).

Prognoza meteo – temperaturi de Crăciun

Prima zi de Crăciun vine cu temperaturi mai degrabă specifice Paștelui, prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade. Cald va fi și în restul țării, cu temperaturi care vor ajunge la 7 – 9, 10 grade. Și la munte temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei (3 – 4 grade), doar pe crestele montane vom putea vorbi de valori ușor negative, –1, –2 grade).

A doua zi de Crăciun va fi tot mai caldă față de normalul perioadei. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ajungem la valori de 13 – 15 grade, izolat, în sudul extrem, chiar 16 – 17 grade. În sudul Transilvaniei, în Banat, mercurul din termometre se va opri la 7 – 8 grade. În Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Moldova avem maxime de 3 – 5, 6 grade (în nordul Moldovei și al Orientalilor vor fi temperaturi negative, –1 spre –3 grade).

Prognoza meteo 20-26 decembrie: precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și a NV Munteniei. Vor fi ninsori în zonele montane, ploi, lapovițe și ninsori prin restul zonelor. Seara de luni aduce doar ninsori în zonele montane, Transilvania, Moldova, Maramureș. Prin zonele montane sunt așteptate cantități și de 10 – 15 l/mp.

În noaptea de luni spre marți, ninsorile continuă în zonele montane și apar, răzleț, și prin Banat, estul Munteniei, Moldova. După-amiaza, acestea se concentrează mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane. Vor fi cantități slabe, sub 3 – 5 l/mp.

Miercuri, ninsori slabe sunt posibile, în prima parte a zilei, prin nordul Crișanei, Maramureș. Pe parcursul zilei de joi ninsori, slabe cantitativ, sunt posibile prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor, iar prin Crișana sunt condiții de lapoviță.

Ziua de vineri aduce precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana nordul Moldovei (ploi), prin zonele montane ninsori. Seara ploile apar și prin Oltenia sau nordul Transilvaniei. Vorbim de cantități importante prin Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni, Munții Banatului (20 – 30 de l/mp).

Prognoza meteo: precipitații de Crăciun

Prima zi de Crăciun va fi cu adevărat deprimantă pentru cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, regiuni unde va ploua și va ploua chiar bine, se pot acumula și 20 – 25 de l/mp. Doar prin zona Orientalilor sunt așteptate ninsori.

A doua zi de Crăciun aduce ploi în cea mai mare parte a țării, ninsori prin zonele montane iar prin nordul Moldovei și al Orientalilor sunt așteptate ninsori chiar moderate cantitativ.

Ne așteaptă, așadar, o săptămână bogată în precipitații mai ales prin Banat (25 –30 de l/mp), Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Orientalilor (40 – 50, izolat 60 de l/mp).

În restul țării urmează o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 1 – 2 l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin centrul Moldovei se pot strânge un 5 – 7 l/mp.

Despre ninsori vorbim mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

Prognoza meteo: strat de zăpadă de Crăciun

Strat de zăpadă de Crăciun vor avea doar cei din zonele montane (15 – 20 cm), iar pe creste și peste 30 – 40 cm), dar, mai ales odată cu ninsorile din a doua zi de Crăciun, și cei din nordul Moldovei (5 – 7 cm posibili).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Locuințe încălzite cu lemne asigurate de municipalitatea botoșăneană

Publicat

36 de familii de botoșăneni au primit de la municipalitate ajutoare constând în lemne pentru foc. Lemnele provin din rezerva constituită în urma toaletărilor și tăierilor de arbori din municipiul Botoșani.

Cererile au fost primite la sediul Direcției de Asistență Socială, aflat pe strada Săvenilor nr. 12, acordarea ajutorului făcându-se numai după verificarea prin anchetă socială a celor declarate de solicitanți, la depunerea cererii. Lemnele au fost transportate la domiciliul solicitanților de către muncitorii de la Direcția de Servicii Publice. Această direcție are în administrare cantitatea de lemne rezultată din tăieri și toaletări.

La acordarea lemnelor de foc au prioritate familiile cu copii și persoanele vârstnice. Cei care solicită lemne pentru foc trebuie să aibă în locuință o singură sursă de încălzire pe bază de lemne, să aibă doar o locuință și să nu dețină bunuri cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 1.386 de lei, respectiv 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. Pentru fiecare solicitant se asigură 1,5 metri cubi de lemne, în limita stocului disponibil, fiind posibilă și asigurarea a celei de a doua tranșe de lemne.

Asigurarea unei cantități de lemne pentru cei care solicită acest ajutor reprezintă pentru conducerea Primăriei Botoșani o prioritate în timpul sezonului rece. Colegii de la DSP au transmis că mai au în depozit 100 de metri cubi, deci suntem în măsură să onorăm și alte cereri”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

În sezonul rece 2022 – 2023 au primit lemne pentru foc 108 de familii din municipiul Botoșani, cantitatea asigurată de municipalitate totalizând 161,9 metri cubi.

 

Citeste mai mult

Educație

Câte note trebuie să aibă elevii la discipline, până la vacanța de Crăciun

Publicat

Elevii s-au întors la școală luni, 4 decembrie, după zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională. Până la vacanța de Crăciun, care va începe pe 22 decembrie, aceștia trebuie să aibă câte două sau trei note la fiecare disciplină, în funcție de numărul de ore pe săptămână. 

Elevii și profesorii mai au trei săptămâni de cursuri până la vacanța de Crăciun. Vacanța de iarnă va încheia modulul 2 din anul școlar 2023-2024, care a început pe 6 noiembrie.

Elevii vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină, până la vacanța de Crăciun

Până la finalul anului 2023, adică exclusiv în modulul al doilea, elevii trebuie să aibă câte trei note la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, potrivit unei adrese a Ministerului Educației din 4 septembrie 2023, citată de edupedu.ro.

Cel puțin una dintre aceste note se recomandă să fie acordată în urma unei evaluări scrise.

La disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul modulului al doilea câte 2 note, dintre care se recomandă ca una să fie de la o evaluare scrisă.

CALENDAR an școlar 2023-2024 (general)

  • Modul 1 cursuri: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023
  • Vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023
  • Modul 2 cursuri: de luni, 6 noiembrie până vineri, 22 decembrie
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024
  • Modul 3 cursuri: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanța (de schi): o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
  • Modul 4 cursuri: 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024
  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024 (Paște catolic în 31 martie, Paște ortodox în 5 mai)
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.

CALENDAR an școlar 2023-2024 – excepții

Anul școlar 2023-2024 se încheie, prin excepție:

  • În 7 iunie 2024 pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă (anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri)
  • În 14 iunie 2024 pentru clasa a VIII-a (anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri)
  • În 28 iunie 2024 pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional (anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri)
  • Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi de 60.000 de lei, pentru țigări vândute „pe sub tejghea”, la Darabani

Publicat

Duminică, polițiștii din Darabani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, în zona de competență.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 40 de persoane, au fost controlate 22 de autovehicule și 4 societăți comerciale.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 70.000 de lei, dintre care 3 sancțiuni pentru nerespectarea Codului Fiscal, în valoare de 60.000 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de amenzi după acțiunea BLOCADA, desfășurată la Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea, Săveni și  Dorohoi

Publicat

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea, Săveni și  Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și al polițiștilor de frontieră și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de discuplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de draguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 170.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 16 permise de conducere.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending