Connect with us

Eveniment

USR este pe cale să facă implozie. Care sunt scandalurile care macină partidul. Adevărata față a acestei formațiuni politice

Publicat

Publicitate

Scandalurile se țin lanț de USR, formațiune a Opoziției care rămâne fără tot mai mulți viceprimari, dar care se confruntă și cu tot mai multe dispute interne, fiind cerute demisii, scrie Adevărul.

Scandalul care a captat majoritatea atenției a fost legat de Elena Lasconi, primar care deschidea lista partidului la europarlamentare, dar care în urma unei declarații legate de votul său la referendumul pentru familie, apoi apariția unui conflict de familie, a fost trasă pe linie moartă de partid. Explicația oficială a USR a fost că disputa din familie a fost motivul, cu toate că problema era, de fapt, că Lasconi a mărturisit deschis opțiunea sa privind susținerea familiei tradiționale. În 2018, USR s-a erijat în partidul care s-a opus pe față referendumului pentru familia tradițională.

Dar acesta nu e singurul scandal. Un eurodeputat USR, Vlad Gheorghe, i-a cerut demisia lui Cătălin Drulă pentru tot scandalul generat de episodul Lasconi. Gheorghe e motivat și de relația rece cu șefimea, în condițiile în care nu a prins lista pentru europarlamentare.

USR rămâne fără viceprimari

La nivel de administrație locală, lucrurile sunt și mai complicate. Un prim scandal a fost cel de la Primăria Capitalei, unde Horia Tomescu a demisionat din funcția de viceprimar, în condițiile unei relații deficitare cu șeful filialei, Vlad Voiculescu (aflat pe lista pentru europarlamentare). USR nu a mai reușit să-și impună un nou viceprimar, fiind diviziuni și în rândul consilierilor săi, unii fiind „nicușoriști“, alții – apropiați de conducere.

Situația e complicată și la Sectorul 6. Alexandru Gâdiuţă, viceprimar al Sectorului 6, a fost exclus din USR, după ce a fost acuzat de colegii de filială că ar fi facilitat angajarea unor colegi de partid, loiali, la instituțiile din subordine, iar una dintre aceste instituţii ar fi încheiat contracte cu firma unui membru al filialei USR Sector 6. Gâdiuță face parte dintre fondatorii formațiunii, care în 2015 se numea USB. Viceprimarul exclus din partid, care dacă decizia rămâne definitivă își pierde și funcția, a precizat că va contesta atât „intern“, cât și „extern“, adică în instanță, decizia USR București. Gâdiuță a descris, într-un mesaj pe Facebook, și un argument bizar al excluderii: „Bomboana de pe colivă – cam 30 de minute de audieri m-au tocat despre nunta pe care am făcut-o în timpul mandatului, anul trecut. M-au acuzat că am făcut nunta prea târziu faţă de cununia civilă (?!), au scris în sesizare inclusiv că «în contextul ocupării unei funcţii publice este de datoria oricărui membru de partid să evite astfel de expuneri»“.

Publicitate

Inclusiv construcția unui pol de dreapta e sub semnul întrebării. Șeful formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, i-a aluat apărarea lui Lasconi în ceea ce privește tema referendumului pentru familie, chiar dacă USR a taxat-o pentru ieșirea nepotrivită.

Bătăi și alte scandaluri
În teritoriu, situațiile conflictuale se țin lanț de USR. La Drăgășani, la finalul lunii trecute a izbucnit un scandal urmat de o bătaie între două tabere ale filialei. Potrivit site-ului gazetavalceanu.ro, a fost nevoie de intervenția Poliției și a Jandarmeriei pentru a calma spiritele, fiind chemată la locul altercației și o ambulanță.

La Iași curg în valuri demisiile din USR. Săptămâna trecută, liderul consilierilor locali a solicitat conducerii USR Iași demisia și reluarea procedurii pentru desemnarea candidatului filialei. Reacția a venit după ce doi consilieri USR și-au dat demisia din Consiliul Local și partid. Anterior, alți doi consilieri părăsiseră partidul. La Iași este situația problematică și în urma plecării deputatei Cosette Chichirău, cea care și-a făcut un nou partid și ar putea rupe o parte din formațiune.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simion a devenit președinte la Botoșani. Mai sunt așteptate rezultatele votului din țară

Publicat

Publicitate

Botoșănenii s-au exprimat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar George Simion a câștigat detașat în județ. Potrivit datelor parțiale centralizate, candidatul AUR a obținut 85.238 de voturi, ceea ce înseamnă 54,48% din totalul voturilor valabil exprimate.

Nicușor Dan, contracandidatul său, a fost votat de 71.216 alegători, reprezentând 45,52%. În total, 156.454 de persoane au ales între cei doi candidați în județul Botoșani.

Doar în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în comuna Pomârla, Nicușor dan nu a putut fi bătul de George Simion.

Prezența la urne a fost de 43,41%, cu 162.686 de alegători prezenți din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.240 au votat pe listele permanente, 16.642 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă. Votul a fost mai activ în mediul rural (88.168 de alegători) decât în urban (74.518).

Victoria lui George Simion în județul Botoșani confirmă tendința de mobilizare a electoratului din zonele tradițional conservatoare. Rezultatul vine pe fondul unei campanii intens polarizate, într-un tur decisiv care a captat atenția întregii țări. Rezultatele finale vor fi anunțate după centralizarea completă a proceselor-verbale de la nivel național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A început numărătoarea. George Simion se declară deja PREȘEDINTE

Publicat

Publicitate

George Simion s-a declarat deja victorios în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan, relatează alba24.ro

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul majoritar din țară.

George Simion și-a revendicat victoria: Principalele declarații

”Vă rog să lăsați oamenii care sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm clar victoria.

Vreau să rog toți membrii din secțiile de vot să nu admită nicio fraudă electorală, nici împotriva mea, nici împotriva competitorului meu.

Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară.

Publicitate

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi, a fost o zi de curaj național, o zi în care am început să ne recăpătăm democrația și respectul cuvenit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a ÎNTORS votul de la primul tur

Publicat

Publicitate

Televiziunile naționale au prezentat, la închiderea urnelor, primele rezultate ale sondajelor realizate la ieșirea de la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Două institute de sondare, ARA&CURS și Avangarde, au realizat exit-pollurile care indică o schimbare de dinamică față de primul tur. Potrivit estimărilor, Nicușor Dan a reușit să recupereze și chiar să depășească diferența din turul întâi, obținând un avans de aproape 10 procente în fața contracandidatului său, trelatează alba24.ro.

Este important de menționat că aceste cifre nu includ încă voturile din diaspora, unde prezența la urne a fost ridicată și care ar putea influența semnificativ rezultatul final.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS

  • Nicușor Dan 54,1%
  • George Simion 45,9%

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 Avangarde

  • Nicușor Dan 54,9%
  • George Simion 45,1%

Rezultatele sunt pentru prezența de la ora 19:00 și nu conțin datele din diaspora. Numărătoarea oficială a voturilor va avea loc duminică seara, până noaptea.

Un tablou al scrutinului se va contura în jurul orei 24:00, dar cel mai probabil numărătoarea ultimelor secții se va întinde târziu în noapte.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni.

Aceste rezultate preliminare reflectă o polarizare accentuată a electoratului român, între o opțiune naționalistă, reprezentată de Simion, și una pro-europeană, susținută de Dan.

Publicitate

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 i-au lăsat în cursă pe cei doi. Cele mai multe voturi le-a obținut George Simion, urmat de Nicușor Dan.

Vă reamintim rezultatele din primul tur, pentru a putea face o eventuală comparație.

George Simion

  • Voturi: 3.862.405 (+1.882.694 voturi față de următorul candidat), respectiv 3.275.571 voturi în țară și 586.834 în străinătate
  • Procent: 40,96%

Nicușor Dan

  • Voturi: 1.979.711 (+86.786), respectiv 1.732.379 voturi în țară și 247.332 voturi în străinătate
  • Procent: 20,99 %

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187 de alegători provin din urban, iar 4.302.810 din mediul rural.

În județul Botoșani, prezența la urne a fost semnificativ mai mică decât media națională, cu un procent de 43,39%. Au votat 162.591 de botoșăneni din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.157 au votat în secțiile de domiciliu, 16.630 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă.

Și în Botoșani, mobilizarea a fost mai mare în mediul rural, unde s-au prezentat la vot 88.121 de persoane, față de 74.470 din urban.

Deși județul s-a aflat printre ultimele din țară ca prezență, participarea a fost mai mare decât în primul tur, semn că interesul botoșănenilor a crescut în fața alegerii decisive pentru viitorul președinte al României. Procesul electoral s-a încheiat fără incidente majore, iar centralizarea voturilor este în curs.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending