Connect with us

Educație

Urmează o nouă minivacanță. Weekend prelungit până pe 25 ianuarie pentru elevi și copiii de grădiniță

Publicat

Publicitate

Weekendul care să înceapă va fi unul prelungit pentru bugetari, inclusiv profesori și prin urmare și pentru elevi și copiii de grădiniță, relatează alba24. Luni, 24 ianuarie, este zi liberă legală – Ziua Unirii Principatelor Române.

Potrivit Codului Muncii, în această zi profesorii și elevii nu fac cursuri. Tot în 24 ianuarie se sărbătorește și Ziua Internațională a Educației.

Astfel, elevii și copiii de grădiniță vor avea weekend prelungit, în perioada 22-24 ianuarie. Vor reveni la cursuri marți, 25 ianuarie.

Luni, elevii au început al doilea semestru. După minivacanța de 24 ianuarie, următorul weekend prelungit va fi de Paști.

Structura anului școlar 2021-2022 – Semestrul al II-lea (17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022):

Cursuri: luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022

Publicitate

Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022

Cursuri: luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022

Vacanță de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.

Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului școlar 2021 – 2022 au început la data de 13 septembrie 2021.

Prin excepție de la prevederile acestea, se stabilesc următoarele:

  1. pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;
  2. pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022
  3. pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Zilele libere legale în anul 2022

În total, în acest an sunt 15 zile libere legale. Dintre acestea, 7 pică în zile lucrătoare din săptămână. Guvernul poate decide să acorde și alte zile libere în 2022, pentru crearea unor punți între weekend și zilele legale.

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (sâmbătă și duminică) —Anul Nou
  • 24 ianuarie (luni) —Ziua Unirii Principatelor Române (minivacanță de 3 zile)
  • 22 aprilie — Vinerea Mare
  • 24-25 aprilie (duminică și luni) — Paștele Ortodox 2022(minivacanță de 4 zile)
  • 1 mai (duminică) — Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi deRusalii (minivacanță de 3 zile)
  • 15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului(minivacanță de 3 zile)
  • 30 noiembrie (miercuri) — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (duminică și luni) — Crăciun 2022(minivacanță de 3 zile)

Angajaţii care aparţin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective.

Ce prevede Codul Muncii

Angajaților care trebuie să lucreze în zile libere legale li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
  • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sânge – 1 zi;
  • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Ziua internaţională a educaţiei

Ziua internaţională a educaţiei este marcată la 24 ianuarie, potrivit Rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU la 3 decembrie 2018.

Adoptarea Rezoluţiei 73/25 „Ziua internaţională a educaţiei”, de către Nigeria şi alte 58 de state membre, în cadrul Reuniunii globale a educaţiei, de la Bruxelles, a demonstrat voinţa politică de a sprijini acţiunile eficiente pentru educaţie incluzivă, echitabilă şi de calitate pentru toţi.

În prezent, peste 250 de milioane de copii şi tineri nu frecventează şcoala, peste 600 milioane de copii şi adolescenţi nu pot citi şi nu pot efectua exerciţii matematice de bază.

Comunitatea internaţională a reiterat, astfel, în cadrul Reuniunii, faptul că educaţia, un drept fundamental al omului, are un rol esenţial în construirea unor societăţi durabile şi rezistente, contribuind la realizarea tuturor celorlalte obiective de dezvoltare durabilă.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă garantează o educaţie de calitate. Cadrul de acţiune Educaţie 2030 subliniază faptul că profesorii sunt indispensabili unei educaţii echitabile şi de calitate, astfel încât aceştia „trebuie să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, să fie motivaţi, să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, să fie susţinuţi şi dotaţi cu resurse suficiente”. Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar mai ales de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare circa trei milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi aproximativ cinci milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Ziua internaţională a educaţiei a fost marcată, începând cu anul 1994, odată cu Ziua profesorului, la 5 octombrie.

În ţara noastră, Ziua educaţiei este distinctă de Ziua învăţătorului, care se sărbătoreşte la 5 iunie începând cu anul 2013.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„De sărbători, mai aproape de tradiție”: Ateliere creative de încondeiat globuri, la Secția de Artă Plastică – Etnografie

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii desfăşoară, în data de 10 decembrie 2024, începând cu orele 13.00, atelierele creative intitulate „De sărbători, mai aproape de tradiţie”, la sediul Muzeului de Etnografie din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.

Aflate la a cincea ediție și derulate în spiritul sărbătorilor de iarnă, atelierele continuă incursiunea în lumea artei populare a încondeierii, pe care participanții o vor descoperi ajutați de doamna profesor Maria Ursulean, coordonator al  secţiunii de pictură tradiţională de la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani, și de micii meșteri ce o însoțesc, elevi ai Liceului Tehnologic Bucecea.

Taxa de participare este de 8 lei/persoană.

Citeste mai mult

Eveniment

A montat plăcuțe de înmatriculare false la mașină și a dat o raită prin sat. Isprava unui bărbat din Corni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 208 H, în localitaea Corni, un autovehicul care nu avea montate plăcuțe cu număr de înmatriculare.

 

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație sau conducerea unui autovehiucl neînmatriculat.

FOTO: arhivă

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Cristinești, cu permisul suspendat, prins la plimbare cu mașina pe bulevardul din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din comuna Cristinești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din municipiul Botoșani, reținut de polițiști pentru tâlhărie. Anchetă de amploare desfășurată pentru probarea faptei

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, din municipiul Botoșani cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma administrării probatoriului s-a stabilit faptul că acesta, la data de 20 noiembrie a.c., în timp ce se deplasa pe o stradă din Municipiul Botoșani, având fața acoperită, ar fi atacat victima, un tânăr de 18 ani, din comuna Dângeni, imprejurare în care i-a sustras telefonul mobil. Ulterior, în urma împotrivirii victimei de a renunța la telefon, persoana bănuită de comiterea faptei, i-a solicitat o sumă de bani pentru a-i restitui bunul, lucru acceptat de victimă.

 

Victima a sesizat poliția, prilej cu care au fost demarate cercetări pentru identificarea autorului și stabilirea tutror împrejurărilor în care a fost comisă fapta.

 

Publicitate

La data de 5 decembrie a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la domiciliul persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor mijloace materiale de probă.

De asemenena, tânărul a fost condus la sediul poliției în baza unui mandat de aducere, ulterior față de acesta fiind dispusă reținerea pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, acesta va fi prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending