Connect with us
Publicitate

Eveniment

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România a fost finalizat. Când va fi recepționat

Publicat

Publicitate

„Transapuseana” unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Este considerată cea mai mare investiție într-un drum județean din țară, cu o valoare totală a proiectului de circa 73 milioane euro, scrie Adevărul.

Drumul judeţean 107I din judeţul Alba, cunoscut sub denumirea „Transapuseana”, este considerat unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din România și face legătura între municipiul Aiud (autostrada A10) şi zona Bucium (Abrud – DN 74). Întregul traseu se va întinde pe 78 de kilometri.

Primul lot în lungime de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor, a fost recepționat în luna decembrie 2023. Zilele acestea a fost finalizat și lotul 2, de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, și urmează să fie recepționat până la finalul lunii septembrie, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Alba pentru ziarulunirea.ro.

Este un proiect de peste 73 de milioane de euro, finanțat în proporție de 80% din fonduri europene.

Transapuseana, un vis devenit realitate, ne aduce mai aproape de istoria, tradițiile, obiceiurile și arhitectura acestor locuri minunate. Am început proiectul de modernizare a drumului cu gândul de a dezvolta o zonă atât de frumoasă a Apusenilor, dând o șansă celor care au trăit de-a lungul timpului aici și reclădind alături de oameni harnici și dedicați comunităților din care provin. Prin intermediul Transapusenei, arătăm tuturor românilor ce lucruri frumoase avem în județul Alba”, a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, pentru sursa citată.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Hațegan, a declarat pentru ziarulunirea.ro că recepția lotului 2 se va face la sfârșitul lunii septembrie 2024

Publicitate

Cea mai mare investiție pe un drum județean din România a fost finalizată integral. Sunteți așteptați pe Transapuseana! Constructorul, care și-a făcut treaba exemplar, respectând termenele de execuție și standardele foarte ridicate de calitate, va solicita stabilirea recepției la terminarea lucrărilor. Recepția în cauză nu poate fi făcută mai târziu de 30 septembrie 2024. Finalizarea acestui obiectiv este un mare plus pentru județul Alba și va duce la dezvoltarea turistică și economică a mai multor zone străbătute de acest drum de poveste”, a precizat Marius Hațegan.

Pentru acest proiect a fost alocat un număr considerabil de utilaje și peste 200 de muncitori.

Lucrările din cadrul acestui proiect au vizat reabilitarea părții carosabile prin realizarea unei fundații din balast și piatră spartă la care s-au adăugat și două straturi de mixturi asfaltice în lungime de 80 km – 120.000 tone, dar și lucrări speciale precum: turnarea a 56.600 mc beton în ziduri de sprijin, construirea a 15 poduri și podețe noi; montarea a 93 separatoare de hidrocarburi, realizarea și montajul de rigole pentru scurgerea apelor pe o lungime de 57 km, montajul de parapeți metalici pe o lungime de peste 50 km, ” au transmis și reprezentanții Elis Pavaje, compania care s-a ocupat de lucrări.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O legendă a fotbalului din România a trecut în neființă: A murit Gigi Mulţescu

Publicat

Publicitate

Marele jucător român și fost mijlocaş al echipei Dinamo, Gigi Mulţescu, a murit duminică, anunţă Ionel Culina, ofiţerul de presă de la CS Dinamo, pe Facebook, relatează mediafax.ro.

Mulţescu avea 72 de ani.

„Câine şi după moarte. Îţi mulţumim, Gigi Mulţescu! Copii fiind, pe 15 septembrie plecam la şcoală, să învăţăm ce înseamnă viaţa, ce înseamnă Dinamo. Astăzi, tot pe 15 septembrie, Gigi Mulţescu a plecat dintre noi şi ne-a lăsat să învăţăm singuri ce-a fost Dinamo şi ce va fi pentru următoarele generaţii”, scrie Culina pe Facebook, duminică.

Gigi Mulţescu a jucat pe postul de mijlocaş pentru Dinamo, în perioada 1979-1985.

El a jucat de 16 ori pentru echipa naţională a României, în perioada 1974-1983, pentru care a marcat de trei ori.

După ce s-a retras din fotbal, a devenit antrenor şi a antrenat, pe lângă Dinamo, şi Jiul Petroşani, Dacia Brăila, Samsunspor, Kayserispor, Adanaspor, Ankaragucu, Astra Ploieşti, Gaziantepspor, Poli AEK, Poli Timişoara, FC Braşov, Sportul Studenţesc, FC Vaslui, „U” Cluj, Ceahlăul, Al Taawoun, Delta Tulcea, Petrolul Ploieşti, Al Ettifaq, FC Voluntari sau Universitatea Craiova.

Publicitate

Mulţescu fusese internat din cauza unei pneumonii severe.

Sursa foto ilustrativ: Sport.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

IMPERIILE construite pe salarii proaste de patroni la Botoșani se vor PRĂBUȘI. Cât timp mai pot fi plătiți angajații cu salariul minim

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege privind salariul minim european limitează perioada până la care poți fi ținut cu minimul pe economie și obligă angajatorii să îți dea mai mulți bani. Decizia va avea impact mai ales în județe precum județul Botoșani, unde patronii și-au construit marile imperiile exclusiv pe salarii proaste și pe împământenita zicală “muncește pe cât îți dau că alți 100 așteaptă la poartă”.

Comisia pentru Afaceri Europene din Senat a dat un aviz favorabil proiectului de lege privind introducerea salariului minim european. Avizul a fost obținut pe data de 11 septembrie.

După adoptarea de către Senat și Camera Deputaților, legea merge către președinte pentru promulgare, relatează alba24.ro.

Cât timp poți fi plătit cu salariul minim

Astfel, potrivit noii legi, un angajat va putea fi plătit cu salariul minim brut pe economie doar 24 de luni.

Firmele românești nu mai pot angaja salariați cu mai puțin de 3.700 de lei (aproximativ 740 de euro), cât a devenit salariul minim brut pe țară.

Majorarea din vară a salariului de bază minim brut cu 12,12%, de la 3.300 de lei lunar, are mai multe implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Publicitate

România s-a aliniat în acest an recomandărilor unei directivei europene care impune statelor membre UE ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut al țării (8.580 lei salariul mediu brut a fost în iulie 2024, conform datelor Institutului Național de Statistică).

Legea salariului minim brut a fost adoptat de Guvern, în luna iunie, iar acum este în curs de aprobare în Parlament.

Cât timp poți fi plătit cu salariul minim. Modificări în Codul Muncii

Articolul 160 ”Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”

Publicitate

Se completează cu:

  • ”(2) Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.
  • (3) Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, potrivit legii sau prin contracte colective de muncă aplicabile conform prevederilor art.162 alin. (1). Salariul de bază minim brut este stabilit astfel încât să nu fie diminuat salariul minim net aferent acestuia.
  • (4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărârea Guvernului, în condițiile art. 164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare al salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”

România s-a aliniat în acest an recomandărilor unei directivei europene care impune statelor membre UE ca salariul minim să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut al țării, scrie Europa Liberă.

De asemenea, acesta poate fi menținut doar 2 ani.

Salariul mediu brut a fost în iulie 2024 de 8.580 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Proiectul legii salariului minim brut a fost adoptat de Guvern, în luna iunie, iar acum este în curs de aprobare în Parlament.

Citeste mai mult

Eveniment

Risc de INUNDAȚII pe râurile Jijia și Prut. A fost emis COD PORTOCALIU până mâine, la ora 18:00

Publicat

Publicitate

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au prelungit codul portocaliu până mâine,  la ora 18:00 și codul galben, mâine, la ora 24:00, au transmis responsabilii ISU Botoșani.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

În acest context, ISU Botoșani a anunțat deja că a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: O frumoasă biserică din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul. Zeci de credincioși din tot orașul au participat la sărbătoare

Publicat

Publicitate

Zeci de biserici din țară și din străinătate și-au cinstit hramul la marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci. Părinții Bisericii au rânduit zi de post în fiecare an pe 14 septembrie, iar credincioșii au umplut bisericile pentru a primi binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta….”, a răsunat și în Biserica „ Înălțarea Sfintei Cruci” sau „Sfânta Cruce”, cum o numesc credincioșii din oraș, care se înalță semeață în Zona industrială a municipiului Botoșani. Zeci de credincioși din toate colțurile orașului s-au rugat împreună cu un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani în fruntea cărora a stat neobositul părinte protopop Petru Fercal.

Sărbătoarea a început, vineri seară, cu Slujba Vecerniei cu Litie. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. În cuvântul său de învățătură a insistat pe importanța semnului Sfintei Cruci prin care biruim războiul cel nevăzut care se abate asupra noastră.

„Noi devenim purtători de cruce și responsabili prin Taina Sfântului Botez. Sfânta Cruce pentru noi este și o chemare, o jertfă, dar și o nădejde de dobândire a Împărăției Cerurilor. Fără semnul Sfintei Cruci nu putem birui, pentru că Sfânta Cruce ne-a adus izvorul vieții. Când vorbim despre Sfânta Cruce putem spune că există două realități, una omenească și cealaltă dumnezeiască. Latura omenească este că oamenii au confecționat crucea ca armă de tortură, de pedeapsă, de ucidere cumplită. Iar latura cea dumnezeiască este că Hristos Domnul răstignindu-Se pe cruce ne-a adus viață veșnică și atunci ea este dumnezeiască. Nu putem să ne mântuim fără semnul sfintei cruci”, a spus în cuvântul său părintele protopop (VIDEO în articol).

Sărbătoarea a continuat sâmbătă, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și cu tradiționala agapă frățească.

Publicitate

***

Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani, a fost înființată în anul 1995 prin decizie eparhială.

Prin împărțirea fostei parohii „Sfântul Nicolae Popăuți”, a rezultat Mănăstirea Popăuți, parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel I” și parohia „Ziua Crucii”. În anul 1999, a fost numit ca paroh, preotul Ioan Iordachi. Slujbele s-au ținut în capela renovată din Cimitirul Luizoaia. În anul 2004 a fost sfințit locul noii biserici parohiale, în curtea Spitalului de Recuperare, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. În anul 2010, lucrările de construire au fost încheiate. De sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, a fost săvârșită prima slujbă în biserica nouă. În data de 31 iulie 2011, a fost sfințită biserica de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Publicitate

Părintele paroh Ioan Iordachi este născut la Darabani și este absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promoția 1993 și al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1997. Este căsătorit cu Mariana si are 3 copii.

Hirotonit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, întru diacon la sfințirea bisericii parohiale din Voinești-Iași (12 septembrie 1993) și întru preot în Catedrala Mitropolitană în  ziua de 14 septembrie 1993. Între 1 octombrie 1993 și 1 ianuarie 1999 a slujit ca preot în Parohia „Sfinții Voievozi” Buhăceni-Trușești, iar din 1999,  a fost transferat la Parohia „Ziua Crucii”- Botoșani, după cum menționează site-ul Mitropoliei Moldovei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending