Un proiect legislativ care va obliga toate unităţile sanitare de stat şi private să fie dotate cu butoane de panică în toate saloanele, precum şi cu camere de supraveghere video în zonele ATI şi UPU, nerespectarea acestor prevederi urmând să fie sancţionată cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 200.000 de lei, a fost depus astăzi, marţi, la Parlament, de către USR, relatează agerpres.ro.
Anunțul a fost făcut marţi, după o vizită la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, de către deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate, care a explicat că proiectul a fost depus la un an de zile de la moartea Alexandrei, tânăra care a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni.
„Astăzi am venit la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’ pentru că tot astăzi am depus un proiect de lege la Parlament, împreună cu colega mea Cristina Prună şi cu colegul meu Adrian Wiener. Este un proiect de lege care va obliga toate unităţile sanitare de stat şi private să aibă butoane de panică în toate saloanele unde sunt pacienţi. Amintiţi-vă că s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, acea tânără care a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni şi nu avea niciun buton de panică în salon. Şi tot prin această lege, obligăm toate spitalele din România, mă refer la zonele ATI, compartiment de primiri urgenţe şi UPU, inclusiv în zone de reanimare, acolo unde pacienţii sunt intubaţi, să existe obligatoriu camere de supraveghere”, a precizat Ungureanu.
El a adăugat că scopul legii este acela de a-i proteja pe medici şi pacienţi, camerele de supraveghere video în spitale fiind un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, nu un sistem de supraveghere poliţienesc.
„Nu este un sistem de supraveghere poliţienesc, nu vânăm pe cineva, nu acesta este scopul legii, scopul legii este să protejeze deopotrivă medici şi pacienţi, e şi o formă de protecţie a medicilor împotriva celor certaţi cu legea, care îi şicanează când încearcă să ajute bolnavii. Camera de supraveghere nu este un instrument de pedeapsă pentru medici sau pentru asistente, ci este un instrument prin care toată lumea trebuie să ştie că într-un spaţiu profesional nu poţi intra cu telefonul mobil, cu bijuterii, să stai în sala de operaţii şi să te uiţi la filme. Şi toată lumea, când intră într-un spital, trebuie să ştie că opt ore se ocupă doar de pacienţi şi camerele video sunt la dispoziţia managerului şi a personalului care este autorizat să aibă acces la aceste imagini. Timpul de stocare va fi de minimum 30 de zile”, a indicat deputatul USR.
Potrivit acestuia, proiectul de act normativ prevede aplicarea unor amenzi mari, dacă nu se instalează butoanele de panică şi camerele de supraveghere video.
„Amenzile sunt mari. Dacă nu se pun butoanele de panică, amenzile sunt între 30.000 şi 100.000 de lei. Dacă nu se pun camere de supraveghere video în spitale, amenzile sunt între 50.000 şi 200.000 de lei. Deci, toată lumea trebuie să ştie că, atunci când vine la spital, activitatea este supravegheată, controlată, timp de opt ore te ocupi de pacienţi, nu te ocupi de altceva şi cred că aceste reguli sunt binefăcătoare pentru tot sistemul sanitar şi ar fi trebuit să fie aplicate demult, printr-o lege primară, nu să fie la dispoziţia unui manager, care poate să spună: nu am avut bani. Au fost miliarde de euro care se bagă în sănătate, într-un monopol al Casei (CNAS – n.r.), care este absolut prost, trebuie să intre asigurători, trebuie ca pacientul să-şi aleagă spitalul şi medicul, deci reforma să fie mai profundă, că ne costă mult mai mult această lipsă de încredere între medici şi pacienţi, decât ar fi costat spitalul şi Ministerul Sănătăţii ca să pună camere aici. Ceea ce face domnul Rafila spunând că e nevoie de audit extern şi că e nevoie de alţii să vină să măsoare calitatea actului medical arată în ce hal a ajuns Ministerul Sănătăţii sub conducerea lui”, a susţinut Emanuel Ungureanu.
El a menţionat că a convenit cu conducerea Spitalului Pantelimon să monteze camere de supraveghere video „imediat”.
„Am fost pe Secţia ATI. Din păcate, în saloanele de reanimare, în saloanele unde sunt pacienţi şi aparatura care ar trebui să-i sprijine pe pacienţi, nu sunt camere de supraveghere video, în niciunul dintre saloanele ATI şi nu a existat niciun fel de supraveghere video pe acele dulapuri de medicamente, de unde s-ar fi putut verifica dacă s-au luat anumite medicamente, dacă au fost sustrase. Nici măcar procurorii nu au avut instrumente să poată verifica activitatea de acolo, unde era esenţial să vedem ce s-a luat din acel dulap de medicamente. (…) Pentru siguranţa personalului medico-sanitar, pentru că îşi fac treaba, pentru că au grijă de pacienţi şi pentru încrederea pe care trebuie să o recâştige pacienţii în medicii de aici, aceste camere de supraveghere video am convenit cu toţii că trebuie amplasate imediat, nu doar după ce această lege va fi dezbătută şi aprobată în Parlament. Imediat înseamnă că ei trebuie să ceară de la Ministerul Sănătăţii bani şi, în regim de urgenţă, aceste camere de supraveghere video trebuie să existe la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon'”, a afirmat deputatul USR.
Două doctoriţe de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, Maria Miron şi Mirela Păiuş, se află în arest preventiv din data de 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sfântului Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20 ml/h la 1ml/h, sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.