Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro.
Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.
Propunerea legislativă privind înființarea firmelor de exercițiu a faost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 3 aprilie.
Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, propunerea legislativă reglementează modalitatea de înființare a firmelor de exercițiu de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, sub forma unei societăți cu răspundere limitată, adaptată vârstei și capacității tinerilor.
Proiect pentru stimularea antreprenoriatului timpuriu
„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele.
Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu.
La 16 ani unii tineri pot avea motivația pentru a începe un proiect propriu. Implicarea directă în antreprenoriat ajută tineri să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă și să își descopere vocația de antreprenori, conducând la dezvoltarea competențelor și responsabilității.
Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul adolescenților și studenților.
În unele țări există deja forme de sprijin pentru antreprenori încă de la 16 ani, inclusiv sisteme educaționale care pregătesc elevii pentru realitățile pieței. Prin această inițiativă România se aliniază la exemplele de bune practice din țări care au rezultate pozitive în domeniul antreprenoriatului tinerilor”, se precizează în expunerea de motive.
Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme
Initiațiva legislativă reglementează înființarea unui nou tip de societate cu răspundere limitată – „firmă de exercițiu” sau abrevierea „SRL – FE” de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani.
Potrivit parlamentarilor, această vârstă corespunde cu studierea materiei educație antreprenorială/antreprenoriat în licee și de la care un tânăr are maturitatea necesară pentru a înțelege consecințele acțiunilor sale.
De asemenea, vârsta minimă de 16 ani corespunde cu vârsta de la care un tânăr poate încheia singur un contract individual de muncă și cu vârsta de la care se poate obține permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme.
Condițiile de înființare ale unei firme de exercițiu
Condițiile de înființare sunt adaptate tipului special de societate pentru tinerii între 16 și 18 ani, astfel aceasta poate fi înregistrată cel mai devreme la data împlinirii vârstei de 16 ani de către asociatul unic sau de cel mai mic dintre asociați, în cazul societăților cu mai mulți asociați, fără a depăși vârsta de 18 ani.
De asemenea, având în vedere perioada relativ scurtă de timp pentru funcționarea acestui tip de societate, și pentru evitarea situației în care ar exista tentația de înființa un număr mare de societăți de către minori, aceștia au dreptul de a înființa sau de a dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, conform prezentei legi.
În acest scop la momentul înregistrării, Oficiul Registrului Comerțului, unde se înregistrează societatea, are obligația verificării îndeplinirii acestei condiții, sub sancțiunea respingerii înregistrării. Această condiție trebuie respectată în cazul cesionării, fuziunii sau divizării.
În scopul protejării tinerilor între 16 și 8 ani, și pentru încunoștiințarea reprezentantului legal al minorului, acesta va trebui să prezinte acordul scris al părinților sau a tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al societății.
Firma de exercițiu trebuie administrată de cel sau cei care o înființează, evitându-se astfel situația în care tineri ar fi folosiți ca interpuși de către persoane majore care să preia conducerea societății.
Astfel, s-a prevăzut că asociatul unic este administrator sau toți asociații, care sunt obligatoriu tineri între 16 și 18 ani.
Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Domeniile de activitate interzise
Firma de exercițiu va putea avea cel mult 3 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev. 3).
În cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societății următoarele:
intermedieri financiare și asigurări,
tranzacții imobiliare,
activități de jocuri de noroc și pariuri,
producție sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Această limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregsitrării unui număr mare de CAEN-uri, și în acest fel activitatea societății nu se mai concentrează pe o idee de afacere a tinerilor antreprenori.
Cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro
Raportat la specificul firmelor de exercițiu, s-a prevăzut ca acestea pot deține active totale sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.
Această limitare este necesară pentru protecția minorilor în scopul limitării eventualelor daune. Firma de exercițiu are posibilitatea ținerii contabilității în partidă simplă, raportat la dimensiunea activității acesteia.
S-a prevăzut ca la momentul depășirii acestor praguri, calitatea de firmă de exercițiu se pierde, iar activitatea economică a acesteia încetează.
Firmele de exercițiu, scutite de impozitul pe profit și pe venit
Având în vedere valoarea de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro, a activelor totale sau a cifrei de afaceri anuale nete, și în scopul încurajării antreprenoriatului în rândul tinerilor, SRL – FE sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, până la valoarea pragului maxim.
În cazul în care se depășește această valoare, impozitul pe venit/profit va fi cel reglementat pentru orice societate conform Codului Fiscal, raportat și la faptul că în această ultimă situație intervine și încetarea activității economice a SRL – FE.
Calitatea de SRL – FE se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică la data împlinirii vârstei de 18 ani de către asociatul unic sau de către cel mai mic dintre asociați, aceștia având posibilitatea ca în termen de 45 de zile să opteze pentru transformarea într-un SRL sau să radieze firma de exercițiu.
De asemenea, calitatea de firmă de exercițiu se pierde:
la data la care oricare dintre autoritățile competente constată că S.R.L. – F.E nu mai îndeplinește una dintre condițiile prevăzute de lege;
la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenței unei obligații fiscale neîndeplinite, cu posibilitatea reluării activității prin plata obligației;
la finalul lunii în care s-a depășit pragul de 100.000 de lei în privința acti