Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un șofer beat criță, din Ungureni, a intrat în gardul unei locuințe din Trușești

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Hlipiceni au fost sesizați cu privire la faptul că în satul Buhăceni, comuna Trușești, s-a produs un accident de circulație, iar conducătorul auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

Echipajul de poliție direcționat la fața locului a stabilit următoarea situație de fapt:

Un bărbat de 53 de ani, din comuna Ungureni, în timp ce se deplasa pe strada Bisericii, din comuna Trușești, a pierdut controlul autovehiculului, împrejurare în care intră în impact cu gardul unei locuințe.

Publicitate

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine este Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Cine este Călin Georgescu, surpriza de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu este, practic, necunoscut pe scena mare a politicii româneşti. Numele său a mai fost vehiculat ca premier tehnocrat, atât din partea PSD (vehiculat de publicaţia Sputnik), dar şi de la PD-L (2016) şi AUR (2020), scrie alba24.ro.

În vârstă de 62 de ani, este pentru prima oară când candidează pentru alegerile prezidenţiale. Programul său politic include, printre altele, reducerea dependenţei de importuri, sprijinirea fermierilor, sporirea producţiei interne de alimente şi energie, dar şi facilităţi fiscale pentru producătorii români, scrie ZF.ro

Călin Georgescu este unul dintre experţii în domeniul dezvoltării durabile, având în spate o experienţă de peste 15 ani în cadrul structurilor ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România, se arată în descrierea sa publică.

Publicitate

Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.

În luna noiembrie 2020, Călin Georgescu a realizat o înregistrare video controversată pe Facebook, în care, alături de alte figuri istorice, i-a enumerat printre eroi pe Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu, liderul mişcării legionare.

Cine este Călin Georgescu. Candidatul TikTok

Strategia de comunicare a lui Călin Georgescu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 s-a concentrat în mare parte pe contul său de TikTok.

Publicitate

O analiză publicată de G4Media.ro în luna noiembrie arată că popularitatea candidatului pe platformă, în timpul campaniei, a crescut grație numărului foarte mare de tag-uri cu numele acestuia care apăreau la postări aleatorii despre primul tur al alegerilor, la mesajele publicate de contracandidați, precum orice postare legată de alegeri.

Contul de TikTok al lui Călin Georgescu are în prezent peste 65.000 de urmăritori și 1,3 milioane de like-uri.

Declarațiile pro ruse ale lui Călin Georgescu

Călin Georgescu a făcut mai multe declarații considerate pro-ruse, care au generat controverse în spațiul public. Într-un interviu din 2021, el a afirmat că „scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică” și că „NATO nu va lua apărarea niciunei țări aliate dacă va fi atacată de Rusia”, scrie G4Media.ro.

Publicitate

De asemenea, în 2022, Georgescu a declarat că „Vladimir Putin este un om care-și iubește țara” și că „Ucraina este un stat inventat”, susținând că România ar avea mai mult de câștigat din relații mai bune cu Rusia și China, scrie Newsweek.

Georgescu a fost lăudat de organul de propagandă al Moscovei, Sputnik: „Georgescu a inițiat mișcarea <Pământul strămoșesc> pe care o descrie astfel: <Mișcarea este, în aceste vremuri de cumpănă, un act istoric izvorât din iubire profundă de neam și de țară>”.

Călin Georgescu este descris în CV-urile publice ca un cunoscut expert internaţional în domeniul dezvoltării durabile. A lucrat 17 ani în sistemul ONU, deţinând diferite funcţii în cadrul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi raportor special al ONU pentru deşeurile toxice şi periculoase din cadrul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

De asemenea, a coordonat Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă din România în 1999 şi 2008 şi a fost director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Este membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, şi a fost preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, în perioada 2013-2015.

A scris mai multe cărţi de studii prospective privind dezvoltarea umană şi progresul socio-economic al României. A contribuit, de asemenea, la capitolele privind mediul şi dezvoltarea durabilă din cadrul rapoartelor strategice internaţionale privind România. A obţinut doctoratul în ştiinţa solului la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti.

A absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București în anul 1986 și a obținut în 1999 titlul de doctor în pedologie din partea aceleiași instituții, redenumită în 1995 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. În 2007 acesta a absolvit un program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare MECT Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Citeste mai mult

Eveniment

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PNL: „Eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”

Publicat

Publicitate

Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al PNL. Sunt așteptate și demisii ale liderilor partidului care au făcut parte din echipa de campanie a generalului, informează alba24.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a confirmat că Nicolae Ciucă și-a cerut demisia din funcția de președinte al PNL.

„Da, domnul Ciucă ne-a anunțat că va dori să-și depună demisia. Mâine va fi convocat în Biroul Politic Național, care va decide interimatul până la organizarea alegerilor.

Publicitate

Fiind doar 6 zile până la alegerile parlamentare nu e loc pentru altceva.

Va fi desemnat un interimat pentru conducerea partidului”, a declarat Daniel Fenechiu, în direct la Antena 3 CNN.

Ce a declarat Nicolae Ciucă la plecarea din sediul de campanie
Declarația lui Nicolae Ciucă la plecarea din sediul PNL: „Este opțiunea românilor și trebuie respectată. Dacă acest candidat a ajuns pe primul loc, trebuie să respectăm votul românilor.

Publicitate

Ne-am întrebat și noi în seara asta de ce s-a întâmplat asta. Nu a fost măsurat decât pe final.

Eu îmi asum responsabilitatea acestui rezultat. Se pare că românii au avut o cu totul și cu totul altă opțiune și trebuie să o respectăm (…) Vă rog să așteptăm rezultatele finale și apoi vom lua o decizie.

Peste tot în țară sunt rezultate slabe, ca atare trebuie să facem o analiză și trebuie să vedem care sunt toate elementele care au dus la acest rezultat. Dacă ar fi fost vorba despre 2-3 filiale puteam să vorbim despre sabotaj, dar fiind un rezultat general putem spune doar că asta a fost opțiunea românilor, o decizie a lor pentru tot ce s-a întâmplat în această perioadă.

Publicitate

Acum cred că este important să subliniez faptul că eu sunt președinte al PNL, nu cred că trebuie să dezertăm din această situație.

Este un eșec pe care trebuie să-l asumăm cu toții, eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine intră în turul 2 la prezidențiale: Cine se va lupta cu Georgescu în finală

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din România au oferit o cursă plină de răsturnări de situație, tensiuni și emoții intense până târziu în noapte. Duminică seara, pe măsură ce numărătoarea voturilor avansa, calculele s-au schimbat dramatic pentru unii candidați și aduceau speranță pentru alții.

Imediat după ce au venit primele rezultate Candidatul independent Călin Georgescu a ”lovit” cu prima surpriză, preluând conducerea cu puțin înainte de miezul nopții, detronându-l pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD prezentat câștigător în Exitpoll-uri.

Dar tensiunea și dramatismul situației a venit din lupta pentru locul al doilea, unde diferența dintre Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR) s-a micșorat constant, lăsând deschisă întrebarea crucială: cu cine va intra Georgescu în marea finală a turului doi?

Publicitate

Pe măsură ce noaptea înainta, diferențele dintre candidați au continuat să se modifice, iar fiecare proces-verbal numărat părea să rescrie scenariul politic al următoarelor zile. Iată cronologia:

Călin Georgescu vine de nicăieri și trece pe primul loc

Duminică ora 23,30: Cu puțin înainte de miezul nopții candidatul independent Călin Georgescu a trecut pe primul loc și spre dimineată a ajuns la 22,5%. După numărarea proceselor verbale din 81,78% din secțiile de votare Georgescu a obținut peste 2 milioane de voturi și intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Pe locurile doi și trei s-au clasat Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Clasamentul din Diaspora

În Diaspora, tot Călin Georgescu este pe primul loc în preferințe, după o centralizare a 93,78% dintre secții. Călin Georgescu are 320.421 de voturi. Pe locul 2 este Elena Lasconi (USR), la o diferență mare de primul loc, ea având 196.428 de voturi.

Publicitate

Pe locul 3 este George Simion (AUR) – 89.781 de voturi, pe locul 4 este Mircea Geoană (independent) – 5.991 de voturi, pe locul 5 este Nicolae Ciucă (PNL) – 34.666 de voturi, iar Marcel Ciolacu (PSD) este doar pe locul 6, cu 21.565 de voturi.

Luni ora 01,30:Mai puțin de 250000 de voturi, diferența dintre locurile 2 și 3 la prezidențiale

În jurul orei 2,00 diferența dintre locul 2 și locul 3, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, după numărarea voturilor din 94% din secțiile de votare a ajuns la puțin peste 240.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 94,18% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.682.989 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Publicitate

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.441.261 voturi.

Diferența dintre Ciolacu și Lasconi era la momentul respectiv ma puțin peste 240.000 de voturi și era în scădere.

Luni ora 02:15: Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade la sub 200.000 de voturi

Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi pentru locul doi la primul tur al alegerilor prezidențiale a scăzut, după numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, la sub 200.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.703.321 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.505.403voturi.

Direferența dintre Ciolacu și Lasconi s-a diminuat sub 200.000 de voturi și era în scădere.

Luni, la 03:00, Elena Lasconi a declarat din sediul de campanie că la numărătoarea voturilor ”pare că e bine, dar suntem rezervați”. În acest moment, există o diferență de aproximativ 114.000 de voturi între candidata USR și Marcel Ciolacu (PSD) aflat pe locul doi.

Mai erau de numărat aproximativ 670.000 de mii de voturi. Se votează în continuare în SUA și Canada, unde procesul electoral se încheie în jurul orei 07:00. Elena Lasconi a transmis că din calculele USR va avea în final aproximativ 120.000 de voturi peste Marcel Ciolacu și va intra în turul 2.

Simulările arată că lupta pentru turul doi se va decide la câteva mii de voturi.

Ora 3,45: Un singur procent între Ciolacu și Lasconi

Distanța între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la un procent, conform rezultatelor după centralizarea a peste 98% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale de duminică.

Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, înregistra 19,69% din voturile exprimate, în timp ce candidatul USR, Elena Lasconi, avea 18,7% din voturi. Mai era de numărat peste 200.000 de voturi din București și din diaspora, iar diferența dintre cei doi candidați era de 76.000 de voturi.

06:00 – rezultate după numărarea a 99,49% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,29%
  • Elena Lasconi – 19,06%

06:30 – rezultate după numărarea a 99,61% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,26%
  • Elena Lasconi – 19,11%

ora 7.00 – rezultate după numărarea a 99,69%  din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,22%
  • Elena Lasconi – 19,14%

Diferenţa dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

Publicat

Publicitate

Sfânta Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Cunoștea foarte bine limba greacă și limba latină și avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie. Sfânta muceniță Ecaterina are doua viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe.

Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor ei și alege să primească Sfântul Botez. În a doua vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său.

Este momentul în care viața sa se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul și miturile păgâne, înfruntă în discuții publice pe înțelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la adevărata credință. Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorita iubirii sale față de Hristos și a înțelepciunii cu care a fost împodobită, Sfânta muceniță a făcut ca toți filosofii prezenți să creadă în Hristos și să-L mărturisească ca fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toți acei înțelepți au fost arși în foc.

Publicitate

Pentru lupta sa împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mănăstire cu numele Sfintei mucenițe, Mănăstirea Sfânta Ecaterina. Sfânta Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Iustinian” din București poartă hramul „Sfânta muceniță Ecaterina”.

O părticică din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.

 

Publicitate

Mănăstirea Sfânta Ecaterina (Sinai, Egipt)

Situată în peninsula Sinai, la picioarele Munţilor Moise (Mount el-Deir) şi Sinai din Egipt, mănăstirea a fost construită pe locul unde Moise a văzut Rugul Aprins, care este şi acum viu. Cu toate că este cunoscută sub numele de Sfânta Ecaterina, numele său real este Mănăstirea Schimbării la Faţă sau Mănăstirea Rugului Aprins. Este una din cele mai vechi mănăstiri creştine din lume. Înfiinţată  de Împăratul Iustinian cel Mare în anul 527, mănăstirea a trecut prin numeroasele schimbări din istoria regiunii, inclusiv invazia islamului. În secolul al IX-lea, locul a fost asociat cu Sfânta Ecaterina din Alexandria (ale cărei moaşte au fost transportate aici în chip minunat) şi a devenit unul din loc de pelerinaj foarte cunoscut.

În bibliotecă au fost păstrate numeroase manuscrise antice, această bibliotecă fiind a doua în lume după cea a Vaticanului ca număr de manuscrise. Colecţia constă din 3500 de volume în greacă, coptă, arabă, armeană, ebraică, siriană, georgiană şi alte limbi. De asemeni, aici sunt păstrate un mare număr de icoane vechi, inclusiv faimoasa icoană a Pantocratorului din Sinai (din secolul al VII-lea), dispusă în stânga, şi Scara dumnezeiescului urcuş (din secolul al XII-lea), o reprezentare iconică a cărţii cu acelaşi nume a Sfântului Ioan Scărarul. Biserica monahală datează din vremea domniei Sfântului Împărat Iustinian. Arhitectul acesteia, Ştefan de Aila, a construit o bazilică din bazalt cu trei aripi separate de coloane masive şi cu acoperişul din lemn. Capitelurile coloanelor navei sunt  sculptate în stil corintic.

Publicitate

Bazilica are cinci capele laterale, iar capătul vestic este flancat de turnuri. Rugul sfânt continuă să crească în spaţiul de dincolo de capătul estic al clădirii. Biserica mănăstirii a suferit puţine schimbări de pe vremea fondatorului ei. Marele său portal de la vest este încă închis cu uşa din lemn de cedru, veche de 1400 de ani care funcţionează perfect, stând în cuiele şi balamalele ei iniţiale. Acoperişul de lemn al navei, de asemenea din secolul al VI-lea, stă sprijinit pe grinzi care poartă inscripţii în onoarea împăratului Iustinian şi a soţiei sale Teodora. Teodora a murit în 548 iar Iustinian în 565, biserica fiind finalizată între aceşti ani.

Astăzi, mănăstirea  Sf. Ecaterina,  mănăstirea  Rait  şi  câteva  dependinţe  formează Biserica  Sinaiului.  Mulţi  pelerini  de  pretutindeni   ajung   să  se  închine la moaştele Sfintei muceniţe Ecaterina.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending