Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un sigiliu al popoarelor nomade eurasiatice din secolul III, piesă unicat în colecţiile de arheologie de la Muzeul Județean Botoşani

Publicat

Publicitate

Un sigiliu al popoarelor nomade eurasiatice, numită “tamga” sau „ștampila, sigiliu” care reprezintă o  piesă unicat, este una dintre cele mai interesante piese expluse în colecţiile de arheologie de la Muzeul Județean Botoşani.

Oglinda cu tamga a fost descoperită la Vorniceni – Pod Ibăneasa de Maria Diaconescu în anul 2007, iar forma piesei este circulară, fiind prevăzută cu orificiu de prindere, cu diametrul de 42 mm și a fost realizată din argint.

Oglinda a fost distrusă în vechime și a fost descoperită fragmentată. Pentru moment este o piesă unicat în colecţiile de arheologie de la Muzeul Judetean Botoşani.

Sarmaţii sunt un popor de origine iraniană care a lăsat urme arheologice pe teritoriul județului Botoșani, datând din sec. III-IV. d. Hr. Inventarul mormintelor acestora cuprind deseori mărgele de sticlă și chihlimbar, precum și oglinzi din metal.

“O tamga sau tamgha (în turcă cu denumirea de Damga) reprezintă „ștampila, sigiliu”, fiind o formă abstractă folosită de popoarele nomade eurasiatice și de culturile influențate de acestea. Tamga era emblema unui anumit trib, clan sau familie”, a transmis Muzeul Județean Botoşani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Eurostat: Inflaţia din România, cea mai MARE din Uniunea Europeană pentru a şaptea lună la rând

Publicat

Publicitate

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la un nivel de 2,4% în august, însă România este, pentru a şaptea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%, arată datele publicate, joi, de Eurostat, relatează agerpres.ro.

În luna septembrie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%).

Comparativ cu datele din luna august 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 4,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în cinci state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a redus de la 2,2% în luna august, până la 1,7% în luna septembrie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut uşor, de la 2,8%, până la 2,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat, săptămâna trecută, că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%.

“Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) a fost 6,1%”, se precizează în comunicatul INS.

Publicitate

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,40%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 4,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 6,4%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia. “Traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025”, se menţiona în Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mult poșete PIERDUTE pe stradă, găsite și predate proprietarelor de polițiștii locali de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Mai mult poșete pierdute în aceste zile pe stradă au fost găsite și predate celor care le-au pierdut de către polițiștii locali de la Botoșani.

Miercuri, 16 octombrie, în jurul orei 15:00, ofițerul de serviciu al Poliței Locale a municipiului Botoșani, a primit un apel telefonic, de la un cetățean care sesiza faptul că în stația de transport local, situată pe strada Calea Națională nr. 36 (în zona E-ON), pe bancă, se afla o poșetă de damă, de culoare neagră.

La fața locului, a fost direcționată patrula auto, care, în prezența celui care făcuse sesizarea, au controlat geanta respectivă, în interior fiind găsite mai multe bunuri, printre care și un telefon mobil, un portofel ce conținea suma de 620 lei, medicamente și o carte de identitate ce aparține unei persoane de sex feminin domiciliată în comuna Coșula, jud. Botoșani.

Pe baza informațiilor din actul de identitate, polițiștii locali au reusit să contacteze proprietara genții, pe care au invitat-o la sediul instituției, bunurile fiindu-i restituite.

În aceeași după-amiază, cu ocazia îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în jurul orei 15:45, în fața Centrului Județean Cultură, polițiștii locali care efectuau serviciul prin patrulare pedestră, au găsit pe o bancă o poșetă de culoare neagră în interiorul căreia se afla un telefon mobil, mai multe chei și suma de 240 lei.

Folosind telefonul mobil, polițiștii locali au luat legătura cu proprietara bunurilor, numita M.A. cu domiciliul în municipiul Botoșani, str. Ștefan Luchian, care s-a prezentat la sediul Poliției Locale, unde bunurile i-au fost predate pe bază de proces verbal.

Publicitate

“Pe această cale, sfătuim toți cetățenii să manifeste prudență în piețe, magazine, locuri aglomerate și să-și supravegheze bunurile pentru evitarea unor incidente neplăcute”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Opt zile de pelerinaj de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Moaștele căror sfinți se vor afla în Capitală între 20 și 28 octombrie

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor,  va fi sporită de aducerea din Cipru a raclei cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr și se va desfășura în perioada 20-28 octombrie 2024.

Între 20 și 28 octombrie, Bucureștiul devine locul de pelerinaj al ortodoxiei din România. Practic, cu ocazia Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorită pe 27 octombrie, vor avea loc mai multe evenimente cu participarea pelerinilor.

Astfel, în zilele de 20-23 octombrie 2024, credincioșii se vor putea închina la Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, care vor fi scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în pridvorul acesteia în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, la ora 7.00.

Joi, 24 octombrie 2024, începând cu ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, după cum urmează:

Potrivit Patriarhiei Române, prima coloană va pleca de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – Bdul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii);

A doua coloană va pleca de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: Str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).

Publicitate

În final, ambele coloane se vor întâlni, la baza Dealului Patriarhiei, cu delegaţia din Cipru purtând racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr, şi vor urca, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală.

La ora 12.45, va avea loc primirea raclei cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, la Altarul de Vară.

La ora 13.15, racla cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr va fi ,depusă apoi spre închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.

Publicitate

Programul liturgic în perioada 20-28 octombrie 2024 se va desfășura după cum urmează:

– Duminică, 20 octombrie 2024:

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 16:00 – 18:30 – Slujba Vecerniei cu Litie și Paraclisul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în Catedrala Patriarhală.

– Luni, 21 octombrie 2024:

  • 09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

– Marți, 22 octombrie 2024:

  • 09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 16:00 – 19:30 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, în Catedrala Patriarhală.

– Miercuri, 23 octombrie 2024:

  • 09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 16:00 – 19:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Catedrala Patriarhală.

– Joi, 24 octombrie 2024:

  • 09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 12:00 – 12:45 – Procesiunea Calea Sfinților.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului și Dreptului Lazăr, în Catedrala Patriarhală.

– Vineri, 25 octombrie 2024:

  • 09:30 – 12:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 12:00 – 13:00 – Taina Sfântului Maslu.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Altarul de Vară.

– Sâmbătă, 26 octombrie 2024:

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară.
  • 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
  • 16:00 – 19:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în Altarul de Vară.

 Duminică, 27 octombrie 2024:

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei și ierarhii Sfântului Sinod, precum și un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de Vară.
  • 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierah Iachint, Mitropolitul Țării Românești și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de Vară.

– Luni, 28 octombrie 2024:

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare

Publicat

Publicitate

Câinii din Adăpostul Public Botoșani au șansa de a câștiga un tir cu hrană. În ultimii ani, cu ajutorul botoșănenilor, am reușit să câștigăm această hrană! Haideți să ajutăm câinii și anul acesta!

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunității, printr-un simplu vot online. Competiția se desfășoară pe un site german, iar procesul de votare este rapid și simplu.

Cum ne puteți ajuta? Tot ce trebuie să faceți este să urmați pașii de mai jos:

  1. Dați clic pe linkul de votare: https://www.spendenmarathon-tiere.de/voting/?vote=84;
  2. Completați formularul cu numele și adresa dvs. de e-mail. Apăsați pe butonul verde cu textul „Jetzt Abstimmen”;
  3. Verificați e-mailul și confirmați votul făcând din nou click pe butonul verde.

 

Întregul proces durează mai puțin de două minute. Fiecare vot contează enorm și poate face diferența pentru câinii din adăpost. Vă rugăm să ne sprijiniți și să împărtășiți mesajul cu familia și prietenii!

 

Publicitate

Urmează iarna, frigul și umezeala și câinii au nevoie de mai multă hrană. Toată hrana câinilor din adăpost provine din donații, dar din cauza numarului mare de câini și a prețului ridicat la hrană, procurarea acesteia în fiecare lună este o adevarată provocare. Un camion cu hrană gratuită ar fi o binecuvantare pentru acești câini abandonați.

 

Dacă vă întrebați de ce votul se face pe o pagină din Germania, explicația este simplă: padocul este reprezentat în competiție de un ONG german. Distribuiți și votați acum pentru a ajuta câinii din adăpost!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending