Connect with us

Administratie

Un liceu din Botoșani, recent modernizat, stă închis din cauza unui transformator. Investiția face cât bugetul comunei pe un an

Publicat

Publicitate

Un liceu de la țară, din județul Botoșani, reabilitat cu aproape zece milioane de euro, nu poate fi dat în folosință din cauza unui transformator. Instalația necesară costă cât bugetul comunei pe un an, iar autoritățile locale se gândesc de unde să facă rost de bani pentru a plăti, scrie Adevărul.

Comuna Pomârla se află la marginea județului Botoșani, chiar la granița de nord a României cu Ucraina. Aici se află primul liceu de la țară pentru copiii de țăran, inaugurat la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu bani lăsați moștenire de marele hatman al Moldovei, boierul Anastasie Bașotă. Aici au predat mari junimiști, dar și profesori străini, pe cheltuiala boierului. Inițial institut academic, școala de la Pomârla a devenit liceu tehnologic în comunism, păstrându-și profilul după 1990.

Autoritățile locale au accesat, acum doi ani, fonduri europene, dar și guvernamentale pentru reabilitarea și modernizarea liceului, aproximativ 10 milioane de euro. După terminarea lucrărilor, liceul din Pomârla este unul dintre cele mai moderne licee rurale din România. La finalul lucrărilor, s-a ajuns însă la concluzia că, după ce s-au cheltuit atâția bani, liceul nu poate fi dat în folosință fiindcă nu există fonduri pentru achitarea unui transformator, impus de operatorul de curent.

Transformator cât bugetul unei comune, pe un an
Autoritățile locale spun că se așteptau cumva să li se ceară un transformator separat pentru liceu, având în vedere că tot consumul electric produs de laboratoare, săli de clase și campus se ridică la peste 180 de kw, însă prețul transformatorului i-a lăsat cu gura căscată. Respectivul dispozitiv electric trebuie achitat la operatorul de energie electrică și costă cât bugetul comunei pe un an întreg.

„Păi este aproape cât bugetul întregii comune prețul la transformator. Adică noi, într-un an de zile, asta facem, un transformator. Dar ce facem cu întreținerea comunei, facturi și alte cheltuieli necesare? Găsim noi soluții, dar este o soluție delicată”, spune Dumitru Chelaru, primarul din Pomârla.

Fără transformator, Primăria nu poate da în folosință liceul pentru care a cheltuit o sumă impresionantă.

Publicitate

„La ce consum de energie este acolo, fără transformator nu se poate. Este cumva ciudat, pentru că tot noi trebuie să plătim și pentru transformator, deși vom plăti ulterior facturile la energie. Ca să nu plătim, ar trebui să așteptăm trei ani, și operatorul ne pune el transformatorul, dar nu mai putem aștepta atâta cu deschiderea liceului, vă dați seama, să rămână așa nefolosit! Va trebuie să-l plătim cumva”, spune edilul.

Liceu ultramodern la țară
Liceul de la Pomârla beneficiază, pe lângă reabilitarea completă a clădirii, de o serie de facilități educaționale moderne. De exemplu, laboratoare digitalizate dotate la standarde europene. În plus, fiecare sală de clasă are table inteligente cu ecran tactil, videoproiectoare și mobilier modern. Liceul este alimentat cu căldură, prin intermediul unor pompe care folosesc energia termică a solului. Modernizarea propriu-zisă a clădirii a fost realizată prin PNDL, cu 1.4 milioane de euro, iar campusul liceului, cu fonduri europene, în valoare de aproape 10 milioane de euro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Obezitatea, recunoscută oficial ca boală cronică de OMS. Medicamentele ar putea fi compensate și în România

Publicat

Publicitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte să susţină, pentru prima dată, folosirea medicamentelor de slăbit în tratarea obezităţii. Studii clinice recente arată că unele substanţe încetinesc digestia, dau senzaţia că eşti sătul mai mult timp şi pot reduce astfel greutatea cu până la 20%. Medicamentele ar putea fi compensate inclusiv în România, aflată în topul Uniunii Europene la numărul de adulţi şi copii supraponderali.

Patru din 10 români sunt obezi, iar 7 din 10, supraponderali. Estimările arată că peste cinci ani, numărul lor va creşte catastrofal. Primul pas este recunoaşterea obezităţii ca boală.

„Foarte mulţi oameni cu care am vorbit nu cred că obezitatea este o boală, nu se gândesc la asta ca la o boală cronică, se gândesc cel mult că este o problemă estetică”, a explicat Arya Sharma, profesor emerit de Medicină la Universitatea Alberta, Canada.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un set de recomandări pentru prevenirea, îngrijirea şi tratarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţi. Documentul va fi finalizat cel târziu în septembrie.

„Un medicament care are nişte studii în spate, care arată că este o soluţie pentru o astfel de afecţiune, pentru că obezitatea e o afecţiune. De multe ori ştiu că nu se pot rezolva doar printr-un stil de viaţă sănătos”, a explicat un farmacist.

România ar putea introduce compensarea medicamentelor

Publicitate

Tratamentul ar costa câteva mii de lei pe lună, iar unii pacienţi obezi ar trebui să ia medicamentele toată viaţa.

Obezitatea poate provoca boli letale, cu toate acestea puţini se duc la doctor când încep să crească în greutate. 

„Trebuie să treacă ani de zile până când pacientul să îşi facă curaj să discute cu medicul curant despre problema obezităţii. Şi de multe ori când se întâmplă acest lucru deja există complicaţii care sunt comorbidităţi din sfera cardiovasculară, din sfera metabolică sau chiar cancere”, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel mondial, iar 7 din 10 trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Sursa: observatornews.ro

 

Citeste mai mult

Eveniment

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

Publicat

Publicitate

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți.

‘Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de comportament neconform. Aceștia reprezintă mai puțin de 0,03% din cei aproximativ 40.000 de comercianți cu care RetuRO are relații contractuale – un indiciu clar că situația este izolată și nu afectează funcționarea sistemului la scară largă. În urma constatărilor, RetuRO a declanșat verificări suplimentare în conformitate cu procedurile interne și a sesizat autoritățile competente pentru a investiga aceste cazuri. De asemenea, în cadrul mecanismului de reconciliere desfășurat periodic cu toți comercianții parteneri, au fost solicitate clarificări punctuale din partea acestor companii, iar echipele RetuRO au efectuat verificări dedicate pentru stabilirea situației reale’, se precizează într-un comunicat al administratorului SGR.

În prezent, compania analizează toate datele și documentele disponibile – atât cele transmise de comercianți, cât și cele rezultate din verificările interne – în vederea stabilirii tratamentului aplicabil fiecărui caz și a eventualelor măsuri necesare. Fiecare comerciant va fi informat individual imediat ce verificările vor fi finalizate.

Până la clarificarea situației, RetuRO a decis amânarea plăților aferente garanțiilor conform prevederilor aplicabile. Unele măsuri vor depinde și de modul în care vor fi soluționate sesizările transmise autorităților sau, după caz, instanțelor competente.

‘Fiecare caz este tratat cu maximă seriozitate, printr-o analiză riguroasă a documentelor operaționale, a datelor din sistem, a raportărilor financiare și a informațiilor furnizate de comercianți. Acest proces are ca obiectiv luarea unor decizii corecte, echilibrate și legal fundamentate, reflectând un tratament echitabil pentru toate părțile implicate. Acuratețea datelor și menținerea integrității Sistemului de Garanție-Returnare sunt esențiale pentru RetuRO. Compania va continua să depună toate eforturile și să adopte măsuri ferme pentru a asigura stabilitatea și funcționarea corectă a SGR pe termen lung, în beneficiul tuturor actorilor implicați și al publicului larg’, se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii trecute, de la începutul acestui an, numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost de 1,06 miliarde.

Publicitate

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul ‘non profit’, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Compania funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani. Liturghie arhierească la Biserica Vovidenia

Publicat

Publicitate

Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani

Pe 10 iunie 2025, Botoșaniul va deveni, preț de câteva ore, locul unei adânci trăiri duhovnicești și al unei întâlniri de suflet. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va prezida ședința lunară a preoților din Protopopiatul Botoșani, o întâlnire ce se anunță a fi mai mult decât o simplă formalitate administrativă: un prilej de reflecție, rugăciune și întărire în slujirea pastorală.

O zi de har și comuniune la Botoșani: ÎPS Teofan vine în mijlocul preoților și credincioșilor

Dimineața, începând cu ora 07:30, Biserica „Vovidenia” va găzdui o Sfântă Liturghie arhierească, la care sunt așteptați nu doar preoții din întreg Protopopiatul, ci și toți credincioșii care doresc să primească binecuvântare și dezlegare din partea ierarhului. Participarea la o astfel de slujbă  este o invitație deschisă la apropierea de Dumnezeu, într-un moment de tihnă spirituală. ÎPS Teofan încurajează pe cei care se pregătesc cu binecuvântarea duhovnicului să se împărtășească, pentru ca bucuria întâlnirii cu Hristos să fie deplină.

După Sfânta Liturghie, de la ora 10:00, în Sala de Conferințe a Parohiei „Vovidenia”, se va desfășura ședința lunară a clericilor botoșăneni. Sub privirea și îndrumarea blândă, dar fermă a Înaltpreasfințitului, se vor aborda teme ce țin de viața pastorală, de organizare administrativă, dar și de provocările contemporane în lucrarea preoțească.

În contextul proclamării anului 2025 drept „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, un loc aparte în discuții îl va avea omagierea acestor lumini ale credinței, precum și identificarea unor moduri concrete de a le păstra vie amintirea în inimile credincioșilor.

Publicitate

Întâlnirea se va încheia cu prezentarea unei conferințe speciale susținute de părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar al Protopopiatului și paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, care va vorbi despre „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani” – o temă menită să readucă în actualitate forța comuniunii dintre păstori și turma lor, într-un veac marcat de încercări, dar și de nădejde.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste opt mii de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

De asemenea, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a coborât la 54.798 la finele lunii decembrie 2024, de la 58.007 la 30 septembrie 2024.

Dintre cei 8.074 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 7.440 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecție, restul fiind plasați la un asistent maternal, servicii de tip rezidențial sau alte familii ori persoane.

Conform sursei citate, un număr de 40.357 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (42.298 la 30 septembrie 2024), iar dintre aceștia 38.761 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecție. În același timp, 933 de copii se aflau în sistemul de protecție specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în servici de tip rezidențial sau la alte familii/persoane.

Totodată, 6.367 de copii proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 5.635 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecție.

Totalul copiilor rămași acasă care se aflau în sistemul de protecție specială se ridica la 31 decembrie 2024 la 2.060 (plus 25 de copii comparativ cu finele lunii septembrie), dintre care 362 copii erau în grija unui asistent maternal, 352 în servicii de tip rezidențial, 1.250 la rude până la gradul IV, iar 96 de copii în grija altor familii sau persoane. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending