Connect with us

Cultura

Un inedit concert de pian a fost susţinut în perimetrul Conacului Miclescu, într-un fost depozit de cartofi

Publicat

Publicitate

Un inedit concert de pian a fost susţinut în perimetrul Conacului Miclescu din localitatea Călineşti din judeţul Botoşani, cu prilejul ”Concertelor pe Siret” 2023.

Concertul s-a desfăşurat într-o sală de spectacole amenajată neconvenţional într-un fost depozit de cartofi de arhitectul Şerban Sturdza, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio. „Scaunele” din aşa-zisa sală de concerte au fost realizate din baloţi de paie, care au fost utilizaţi şi la îmbunătăţirea acusticii clădirii.

Recitalurile muzicale au fost susţinute de mai mulţi tineri pianişti care au participat, în perioada 16 – 22 august, la un masterclass al cunoscutei pianiste Raluca Ştirbăţ. Cei şapte pianişti au vârste între 10 şi 18 ani şi sunt elevi ai colegiilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ şi Suceava.

„E un spaţiu atipic pentru concerte, dar, de fapt, e un spaţiu foarte ofertant. Pentru toată lumea e bine să ştie că a fost un spaţiu pentru depozitarea cartofilor făcut în perioada comunistă, care a rezistat. Era o ruină şi am încercat să o reparăm. Este amplasată foarte frumos pe un deal, care separă zona Botoşanilor de Valea Siretului şi, pentru că este pe vârful dealului, imaginea este extrem de plăcută. Vrem să facă o seară de concerte şi să punem în valoare o zestre culturală foarte importantă”, a declarat Şerban Sturdza.

Pianista Raluca Ştirbăţ consideră că muzica se poate face oriunde, indiferent de spaţiu. Tinerii pianişti au interpretat piesele la pianul lui Enescu, adus din casa acestuia de la Mihăileni.

„E un spaţiu neconvenţional cu nişte copii cu totul şi cu totul speciali, care deja au un palmares impresionant la vârsta lor şi ne bucurăm de muzica lor. Muzica se face oriunde, pentru că omul sfinţeşte locul şi în cazul acesta muzica şi copiii sfinţesc locul. Se poate face muzică oriunde, şi într-o sală de concerte, şi într-o sală mai puţin convenţională aflată într-un câmp superb, alături de conacul celui care a fost Radu Miclescu”, a arătat Raluca Ştirbăţ.

Publicitate

Într-o altă sală neconvenţională, a fost organizată expoziţia itinerantă „Trasee turistice în judeţul Botoşani”, realizată sub egida filialei Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor.

De asemenea, în cadrul „Concertului pe Siret” de la Conacul Miclescu a fost organizată şi o piaţă de produse tradiţionale, la care au putut participa localnicii.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat doborât de frig, salvat de un jandarm pe o stradă din Botoșani

Publicat

Publicitate

Seara trecură, un bărbat întins pe o bancă de pe strada Primăverii a atras atenția lui Alex, subofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Ora târzie, locul nepotrivit pentru odihnă și frigul l-au îndemnat pe jandarm să vadă ce se întâmplă cu bărbatul și dacă îl poate ajuta cu ceva.

Încercările de a vorbi cu bărbatul nu au avut succes, astfel că, după ce a verificat dacă are puls, Alex a apelat numărul unic de urgență 112 și, după sosirea unei ambulanțe, a ajutat la urcarea acestuia, în vederea transportării la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati.

Având în vedere că, în această noapte, temperatura prognozată va atinge un minim de minus 4 grade Celsius, echipajele de jandarmerie aflate în misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice vor avea în atenție persoanele vulnerabile, în vederea prevenirii unor posibile cazuri de hipotermie.

Recomandăm cetățenilor să solicite sprijinul autorităților competente atunci când observă persoane care au nevoie de ajutor, pentru a fi evitate situațiile ce se pot transforma în urgențe medicale ce le pot pune în pericol viață sau integritatea fizică.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Teioasa a fost în pericol, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Teioasa a fost în pericol, în această după-amiază, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Flăcările au fost observate de o patrulă a Sectorului Poliției de Frontieră Darabani, care se afla în zonă. Polițiștii de frontieră au sunat la 112 după ajutor.

Tot ei au intrat în locuință și au ajutat-o pe proprietară să iasă din interior. Aceasta nu a avut de suferit în urma evenimentului.

Pompierii militari din Darabani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

Citeste mai mult

Eveniment

Românii vor fi obligați să își recicleze hainele pe care nu le mai folosesc. Cum ar urma să funcționeze sistemul de reciclare

Publicat

Publicitate

Românii vor fi obligați să își recicleze hainele pe care nu le mai folosesc. Este vorba despre o directivă la nivel național, de reciclare a materialelor textile, scrie alba24.ro

Modul în care acestea vor fi reciclate a fost explicat de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la digi24.ro. Mai exact, acesta a spus că la punctele de colectare selectivă a deșeurilor (deșeu menajer, plastic, carton și metal) va fi amenajat un nou punct de reciclare. Cel pentru materiale textile.

Operatorii de salubritate vor fi obligați să monteze la fiecare punct de colectare a deșeurilor și un container pentru haine. Măsura ar urma să fie implementantă din acest an, a mai adăugat Mircea Fechet.

Operatorii de salubritate obligați să monteze puncte de colectare a textilelor

Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor.

Am constatat, atunci când am făcut determinări de compoziție a deșeurilor care ajung pe groapa de gunoi, că o parte însemnată din volumul acelor deșeuri era alcătuită și din astfel de materii, cum ar fi textilele, haine vechi sau alte tipuri de textile. Ele trebuie tratate, și trebuie reciclate”, a spus Mircea Fechet.

Publicitate

”Punctele de colectare pentru materialele textile nu vor arăta foarte diferit de orice alt tip de punct de colectare pentru ambalaj reciclabil, pentru că materialul textil nu are potențial de a contamina mediu, nu generează niciun fel de problemă, așa cum se întâmplă în cazul deșeurilor periculoase, sau în cazul altor tipuri de deșeuri”, a mai spus ministrul.

Mediul rural și mediul urban
Dacă în mediul urban colectare se poate face în puncte speciale, în mediul rural situația va fi un pic diferită a explicat Fechet.

”(…) măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului”, a explicat ministrul.

Obligația fiecărui UAT  este aceea de a asigura puncte de colectare. Că aceste puncte vor fi unul la 10 blocuri, sau unu la 20 de blocuri, rămâne la latitudinea fiecărui primar. E puțin probabil să mai să avem o nouă fracție colectată din poartă în poartă, pentru că acest tip de colectare generează niște costuri, iar în cazul materialelor reciclabile, ideal ar fi ca acele costuri de colectare să fie acoperite din vânzarea materialului reciclabil”, a mai declarat ministrul la digi24.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Trușești a trăit spaima vieții ei. Bunurile din bucătărie au luat foc și s-a refugiat într-una dintre camere

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 49 de ani, a fost salvată de pompieri dintr-un apartament în care s-a produs un incendiu. Acesta era în interiorul casei, situată la etajul II al unui bloc din localitatea Trușești, când o parte din bunurile aflate în bucătărie au luat foc și s-a refugiat într-una dintre camere.

Salvatorii din cadrul de Intervenție Trușești au intrat în apartamentul plin de fum și au ajutat-o să iasă. Aceasta a fost preluată de echipajul SAJ aflat la fața locului. După ce a primit îngrijiri medicale la fața locului, femeia a refuzat transportul la spital.

Alte nouă persoane, din care patru copii, care locuiesc la etajele II și III au fost evacuate de pompieri.

Concomitent cu acțiunea de evacuare a locatarilor s-a intervenit pentru stingerea incendiului care se manifesta în interiorul bucătăriei, dar și pentru evacuarea fumului dens de la etajele II și III.

La caz au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu o autospecială cu apă și spumă, un echipaj aparținând SAJ, cu o ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Trușești.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce materialele combustibile depozitate în apropierea burlanul de evacuare a fumului au luat foc. Flăcările s-au extins la un geam și jaluzele.

Publicitate

Pot fi evitate astfel de evenimente, dacă :

▪️nu puneți materiale combustibile pe sobe sau lângă burlanele metalice fierbinți sau în imediata lor apropiere;

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;

▪️nu supraîncălziți soba;

✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

✔️stingeți focul pe timpul nopții sau când plecați de acasă;

▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending