Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un clopot cum nu este altul în țară răsună într-o biserică unde se închină mulți botoșăneni

Publicat

Mănăstirea de călugări Sfântul Mare Mucenic Mina are de pe 6 ianuarie  un clopot cum nu este altul în țară. Obiectul a fost realizat la Baia Mare și cântărește peste 10 tone.

Este cel mai mare clopot fabricat în România.

Meșterii maramureșeni au folosit cele mai bune materiale posibile. Clopotul este realizat din cel mai curat bronz și a necesitat patru luni de muncă.

Clopotul este acordat în nota muzicală Mi, ceea ce îi conferă o acustică unică.

Caracteristicile sunt absolut impresionante.

Obiectul, cu un diametru de aproape 3 metri, beneficiază și de elemente distincte la exterior, unde au fost aplicate reprezentările unor îngeri, alături de reprezentările iconografice ale Sfântului Mina, dar și ale Sfintei Cruci, ca simbol al credinței.

Atunci când va fi tras, clopotul se va auzi de la 20 de kilometri distanță, iar în momentul balansului are forța de a trage o greutate de 48 de tone, adică cel puțin 45 de autoturisme Dacia Logan.

Clopotul, opera unui băimărean cu studii muzicale, a fost turnat în orașul olandez Rotterdam.

Cei care s-au ocupat de întregul proces de fabricație au fost tot meșteri români.

Așteptat cu bucurie de monahi și credincioși, clopotul unicat a fost adus în seara zilei de 6 ianuarie, la mănăstirea ortodoxă de stil vechi, în Ajunul sărbătorii Nașterii Domnului.

Clopotul va funcționa prin balansare, printr-o automatizare electronică și nu prin mișcarea limbii clopotului.

Obiectul de peste 10 tone va fi sfințit după sărbătorile de iarnă, după care va fi așezat la locul rânduit, în clopotnița chinoviei de călugări din satul Roșiori, ridicată pe Dealul Mănăstirii.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: cronicadefalticeni.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spitalele din România se pregătesc de război. Anunțul lui Raed Arafat

Publicat

Spitalele din România au început pregătirile în caz de război. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că țara nostră a început să facă stocuri de materiale sanitare pentru a putea trata răniții în cazul unui conflict militar. 

România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare în caz de război. În eventualitatea unui conflict militar, orice spital civil va putea să primească soldați răniți pe front.

Țara noastră își face stocuri și pentru protecție nucleară. Raed Arafat a declarat că la nivelul instituției pe care o conduce are un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical, de detecție și de monitorizare pe parte chimică, biologică și radio-nucleară.

În ședința CSAT de săptămâna trecută s-a decis ca toate unitățile medicale să fie pregătite pentru un eventual război.

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutoarele de la stat care se vor majora, de la 1 martie 2024: Mai mulți bani pentru românii nevoiași

Publicat

Începând cu data de 1 martie, o parte din ajutoarele financiare de la stat se vor majora.

Ajutoarele care se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR) vor crește automat în doar câteva zile, odată cu majorarea valorii acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023, scrie realitatea.net.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4%.

Legea 225/2021 este actul normativ ce stabilește că valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS.

Pentru 2023, INS a anunțat o rată a inflației de 10,4%. Asta înseamnă că valoarea ISR se va majora, din martie, de la 598 de lei, cât e în prezent, la 660 de lei.

Astfel, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR se majorează, începând din luna martie. Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, dar mai sunt și altele.

După cum stabilește Legea 76/2002, indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel:

– valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

– valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

– 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;

– 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;

– 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;

– 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

În plus, tot Legea 76/2002 stabilește și acordarea primei de inserție, care crește, de la 1 martie, la 1.980 de lei (de trei ori valoarea ISR), dar și a subvenției pentru persoane marginalizate, care se va majora la 2.640 de lei (de patru ori valoarea ISR).

Potrivit legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).

Totodată, de la 1 martie va crește și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. OUG 111/2010 prevede că valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, ceea ce va duce pragul minim al acesteia, din martie, la 1.650 de lei (de la 1.495 de lei)

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Nova APASERV: Mai multe străzi din municipiul Botoșani rămân fără apă

Publicat

În vederea efectuării lucrărilor de contorizare a blocului situat pe Aleea Crizantemelor nr. 3, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 27 februarie 2024, în intervalul orar 08:30-14:00, către utilizatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Ștefan Luchian, Octav Onicescu, Octav Băncilă, Pietonalul Unirii, Aleea Pictorului, Aleea Crizantemelor, Calea Națională (cuprinsă între străzile Octav Onicescu și Cuza Vodă).

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, Nova Apaserv roagă consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Citeste mai mult

Eveniment

Modificare majoră în asigurări. Se schimbă regulile pentru repararea mașinii pe asigurare

Publicat

În anul 2024 se schimbă regulile pentru repararea mașinilor pe asigurare. Până la acest moment, șoferii ce trebuiau fi despăgubiți de companiile de asigurare, încasau banii înainte de reparația propriu-zisă a mașinii, în regie proprie.

Astfel, chiar dacă vorbim de o piață în creștere, România încearcă să-și echilibreze legislația în vigoare în piața polițelor RCA. În acest moment, țara noastră se află pe locul unu a numărul de accidente, ceea ce ridică noi semne de întrebare.

Țara UE care introduce permisul auto digital
Franţa are parte de tehnologie la un alt nivel! Potrivit autorităților franceze, trei departamente introduc, în fază de testare, permisul complet digital, potrivit spynews.ro

Trebuie să amintim că nu este însă singura ţară care va face acest demers. De curând, și Italia a anunțat că se pregăteşte pentru schimbare. Se pare că noul permis de conducere va debuta în luna iunie, sub îndrumarea Uniunii Europene.

În Italia locuitorii vor avea voie să intre pe internet doar cu buletinul. Se pare că această inițiativă radicală își propune să contracareze anonimatul pe internet și să reglementeze mai strict activitatea online.

Ei bine, această decizie radicală are în plan să contracareze anonimatul pe internet și să reglementeze mai strict activitatea online. Însă, inițiativa a stârnit zeci de reacții în rândul parlamentarilor, mai ales din partea membrilor partidului principal de guvernare, care au anunțat că pregătesc o lege în această direcție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending