Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un bătrân din Botoșani a dispărut fără urmă. Polițiștii îl caută la cererea familiei care se teme de ce este mai rău

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că un Aurel Boca, bărbat de 75 de ani, din municipiul Botoșani, a părăsit domiciliul în aceeași zi, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Semnalmente: 1, 73 înălțime, 85 de kilograme, păr cărunt, ochi verzi.

Vestimentația: palton de culoare neagră, pantaloni inchisi la culoare, încălțăminte neagră.

Polițiștii roagă  cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană, sa apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 25 iulie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 25 iulie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 25 iulie 2024:

Loto 6 din 49: 42, 19, 7, 16, 33, 4

Loto 5 din 40: 9, 19, 35, 22, 25, 27

Noroc Plus: 6 5 2 1 5 4

SuperNoroc: 8 5 5 0 3 3

Publicitate

Noroc: 3 8 1 2 4 8 9

Joker: 5, 17, 2, 9, 43 + 6

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru o femeie de 88 de ani

Publicat

Publicitate

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani în aceasă seară pentru a prelua o femeie de 88 de ani, aflată în stare gravă.

Femeie a superit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin, respectiv la spitalul de specialitate din Iași.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani, iar măsurile de siguranță au fost asigurate de G.I. BOTOȘANI.

Citeste mai mult

Economie

Lucrările la Autostrada Unirii A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie. Autostrada va fi gata în 2030

Publicat

Publicitate

Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe ruta Tg. Mureș – Tg. Neamț – Lețcani-Ungheni, care are o lungime de 309,08 km, vor începe chiar din luna septembrie a acestui an, 2024.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, fostul consilier al ministrului Transporturilor și actual membru în Consiliul de Administrație CNIR, care a precizat că pe mai multe loturi care au contracte, proiectarea se apropie de final, iar lucrările de execuție vor fi demarate în luna Septembrie 2024. În total ar fi vorba de lucrări pe 54,31 km.

Acesta a mai adăugat că pe loturile de pe 42,7 km lucrările au fost scoase la licitație de Proiectare + Execuție, în timp ce pe loturile de pe 118,8 km SF-ul este deja finalizat iar HG pe indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobați și lucrările urmează să fie scoase la licitația de Proiectare +Execuție.

Acesta a mai precizat că pe mai multe loturi lucrările au ajuns în faza finală cu SF-ul și urmează HG pe indicatorii tehnico-economici și lansarea licitațiilor de Proiectare + Execuție, în total fiind vorba de lucrările pe 93,27 km

De asemenea, podul de la Ungheni are constructor desemnat și urmează semnarea contractului pentru Proiectare + Execuție, după etapa eventualelor contestații.

Iată și stadiul la zi a acestui proiect care va leagă pentru prima dată prin autostradă Moldova de Transilvania și apoi de Uniunea Europeană, conform lui Cătălin Urtoi:

Publicitate
  1. Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km).

Faza de proiectare a acestui obiectiv a demarat în data de 31 mai 2024.

Antreprenorul NUROL INSAAT VE TICARET A.S, având la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea execuției.

Dacă totul decurge normal, execuția ar putea începe în Ianuarie 2025!

Publicitate

Acest contract, în valoare de 2,46 miliarde de lei (fără TVA), presupune inclusiv construcția drumului de legătură dintre A8 și A3 în lungime de 2,4 km.

Finanțarea este asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

  1. Miercurea Nirajului – Leghin,

159,20km

Această secțiune montană este împărțită în șase loturi:

– Lot 1b, Miercurea Nirajului – Sarateni, 23,40km. Este în  licitație de Proiectare + Execuție lansată în Aprilie 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,9 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția).

– Lot 1c, Sărățeni – Joseni, 32,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 1d, Joseni – Ditrău, 14,40km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2a, Ditrău – Grințieș, 37,90km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

– Lot 2b, Grințieș – Pipirig, 34,10km are HG pe indicatorii tehnico-economici și urmează lansarea licitației de Proiectare + Execuție în trimestrul trei, de către noua companie CNIR.

Observație!

Aceste patru loturi montane de la Sărățeni la Pipirig au o valoare totală de aproximativ 23,8 miliarde lei fără TVA conform indicatorilor tehnico-economici și vor fi finanțate din PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% de la bugetul de stat.

Termenul de realizare pentru cele patru loturi este de maxim 48 luni (12 luni proiectarea și 36 luni execuția)

– Lot 2c, Pipirig – Leghin (Vânători-Neamț),19,30km.

În licitație de Proiectare + Execuție, lansată în Mai 2024.

Valoarea acestui lot este de aproximativ 3,8 miliarde lei fără TVA, finanțat prin PT 2021-2027 în procent de 40% și 60% bugetul de stat.

Durata contractului este de 30 luni (6 luni proiectarea și 24 luni execuția)

  1. Leghin(Vânători-Neamț) – Moțca , 29,91km

Antreprenor este asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL.

Valoarea proiectului este 1,56 miliarde lei (fără TVA)

Termen de proiectare 6 luni și termen de execuție 24 luni.

Are finanțare asigurată prin PNRR (credit bancar cu dobândă redusă) 50% și 50% bugetul de stat (credite bancare).

Contractul a fost semnat în Septembrie 2023, iar CNAIR a emis ordinul pentru începerea proiectarii la 1 Februarie 2024.

UMB a finalizat și depus la CNAIR Proiectul Tehnic de Execuție pentru acest lot, iar lucrările de execuție  ar urma să înceapă în Septembrie 2024!

  1. Tronsonul Moțca -Lețcani -Ungheni, 93,27 km

Valoarea aproximativă  23,8 miliarde lei fără TVA.

În August va fi emis Acordul de Mediu, după care Studiul de Fezabilitate va fi complet!

În perioada Septembrie – Noiembrie 2024 urmează CTE CNAIR, CTE MT și Interministeriala pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și emiterea  HG pe indicatori cu indicarea surselor de finanțare.

În cazul acestui tronson, urmează o decizie pe care o va lua CNAIR și Consitrans de închidere a contractului în faza de SF, iar Proiectarea va face obiectul unui nou contract de Proiectare + Execuție, contract ce va fi derulat de către noua companie CNIR, după finalizarea licitației cu toate etapele aferente.

În urma acestei decizii, licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025.

Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare+execuție) pentru toate loturile, ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR.

  1. Podul peste Prut de la Ungheni, 261,20 m

Întreg obiectivul care va fi realizat are o lungime de 1km (inclusiv drumul de legătură și punctul de trecere a frontierei).

Ness Proiect Europe SRL, din jud. Prahova, este constructorul desemnat de CNAIR pentru construirea podului de la Ungheni.

Valoarea contractului se ridică la peste 156,26 milioane lei, fără TVA.

CNAIR a emis raportul de procedură, iar contractul poate fi semnat după finalizarea perioadei de contestații și soluționarea acestora.

Termenul este de 6 luni pentru proiectare și 18 luni execuția.

Finanțarea este asigurată prin programul CEF – Connecting Europe Facility

“Aceasta este situația reală, la zi a proiectului autostrăzii Unirii-A8. Personal voi continua să mă implic și să monitorizez acest proiect atât de necesar, indiferent de reacțiile pro sau contra ale celor care mă urmăresc”, a transmis Cătălin Urtoi.

Citeste mai mult

Economie

APIA Botoșani: 31 iulie 2024, termenul de depunere pentru cererile la plata motorinei din agricultură, trimestru II 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a reamintit astăzi beneficiarilor că până la data de 31 iulie 2024, se depun cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 ( 01.04. – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, APIA CJ Botoșani informează că beneficiarii care  și-au asumat angajamente pentru Intervenția DR 06  – „Bunăstarea animalelor” -pachetul a) – Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – Plăți în favoarea bunăstării păsărilor că pot completa și depune online deconturile/documentele justificative aferente trimestrului II al anului 2024, până la data de 31 iulie 2024.

Completarea și depunerea online se face prin accesarea paginii web: www.apia.org.ro utilizându-se ca browser Google Chrome. Astfel, în cadrul paginii APIA, la rubrica Bunăstarea animalelor DR – 06, secțiunea Instrucțiuni completare/depunere, se regăsesc pașii pentru operarea și depunerea online.

Deconturile justificative sunt însoțite în funcție de pachetul solicitat, de documentele prevăzute în Ghidul solicitantului pentru Intervenția DR 06  – Bunăstarea animalelor – pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, ediția a II- a și în Ghidul solicitantului pentru Intervenția DR 06 – Bunăstarea animalelor – pachet b) Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, ediția a II- a, aprobate prin OMADR nr. 48/2024 și postate pe site-ul oficial al APIA.

“Documentele transmise vor sta la baza verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a Intervenției DR 06 și efectuării verificărilor administrative ulterioare. APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament!”, a transmis Directorul Executiv al APIA Botoșani, Elena Lăzăruc.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending