Connect with us

Eveniment

Un agent de poliţie, un psiholog şi un cetăţean canadian printre cei reţinuți în dosarul produselor cu substanțe psihoactive

Publicat

Publicitate

Un agent de poliţie, un psiholog şi un cetăţean canadian se află printre cele 28 de persoane reţinute în dosarul de producere şi comercializare de dispozitive de vapat şi produse ‘edibles’, informează, miercuri, DIICOT şi IGPR.

Cei 28 de inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

„Precizăm că printre persoanele reţinute se află un cetăţean canadian, acţionar majoritar al fabricii situate în judeţul Iaşi, un agent de poliţie şi un psiholog”, arată DIICOT.

În privinţa agentului de poliţie, IGPR menţionează că acesta este din cadrul IPJ Iaşi şi ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanţelor.

„În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege. Precizăm că acţiunea din data de 19.09.2023 a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. De asemenea, Poliţia Română se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanţă cu legea. Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege. Susţinem toate activităţile specifice procedurilor penale şi avem ca deziderat funcţionarea sistemului doar cu poliţişti integri şi profesionişti!”, arată IGPR.

În urma celor 121 de percheziţii domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate 81.102 vape-uri, 3.237 bucăţi acadele, 1.316 cutii şi pungi conţinând jeleuri, 169 cutii şi borcane cu prăjituri, 3.692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii şi borcane cu substanţă vegetală, 169 seminţe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74,2 litri substanţă, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri şi 65 de telefoane mobile.

Publicitate

„S-a reţinut că începând cu finele anului 2022 mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ‘edibles’ (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, spun anchetatorii.

În judeţul Iaşi, se afla o fabrică în care se produceau aceste dispozitive, iar, la nivel naţional, au mai fost descoperite 5 spaţii folosite ca depozite. În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma a fi prelucrată, pentru obţinerea de substanţe psihoactive.

Din estimările efectuate a rezultat faptul că în această fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă, precizează IGPR.

În cursul acestei zile va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galaţi, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoşani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamţ, Buzău şi a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul IGPR. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Volume în concurs pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum (ediția 2025)

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va acorda în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie 2025, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. 

Premiul, care se află la ediția a XXVII-a, se acordă anual, începând cu 1999, pentru poeţii care au debutat în volum în anul precedent acordării premiului, în baza deciziei unui juriu național.

În 2025 premiul se va acorda pentru debut editorial în anul 2024, iar din juriul acestei ediții fac parte: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.

Pe adresa Memorialului au ajuns și au fost trimise juriului spre deliberare următoarele volume (ordinea este alfabetică):

 

 

Publicitate

Adrian A. Agheorghesei, Cu mine, cu voi, cu nimeni, Junimea, 2024;

Iustin Butnariuc, Zâmbim, radiația nu   s-a stins, Max Blecher, 2024;

Andrew Davidson-Novosivschei, Inimă leneșă, Dezarticulat Books, 2024;

Flavia Dima, Ulaanbaatar,  OMG, 2024;

Marinela T. Dinulescu, Plus minus infinit, Junimea, 2024;

Daniela Bejinariu, New Era Eva, Tracus Arte, 2024;

Iarina Copuzaru, Perfecțiunii îi e frică de noi, Cartex, 2024;

Valeria Coțofană, Pentru ce trăim și pentru cine murim?, Prut, 2024;

Alex Frandeș, Inimioară, Charmides, 2024;

Olivia Grecea, Toată tinerețea pe care o dau mai departe, frACTalia, 2024;

Mihai Manole, De piele ne va fi cel mai dor, Tracus Arte, 2024;

Izabel Marin, Noi ce suntem?, frACTalia, 2024;

Alexandru Martinaș, Subtăcere.ro, Brumar, 2024;

Emma Mihăescu, Fitiluri, Charmides, 2024;

Samir Molaomer, Pig boy, Tracus Arte,2024;

Filip Naru, negru.gri.alb., Eikon, 2024;

Ioana Pătulea, Evanescent, Tracus Arte, 2024;

Andrei Peptine, Sunt eu și criza mea temporară, Cartex, 2024;

Maria Felicia Pinte, Pe urmele Copilăriei, Eikon, 2024;

Alexandru Constantin Popescu, Iluzia POPESCU, Junimea, 2024;

Miruna Rus, Haos și renaștere, Bestseller, 2024;

Simona Sigartău, Singuri sub râsetele familiilor perfecte, Max Blecher, 2024;

Alex Gabriel Stan, Ishtar, Vinea, 2024;

Nicoleta Șimon, (ingrats), Cartex, 2024;

Dorin Ștefănescu, Cu ochii spre cer, Septenrion, Rădăuți, 2024;

Tibi & Ligia, Poezii, Dezarticulat Books, 2024;

Alina Țârcoman-Ochea, Nu doare când dormi, Cartier, 2024;

Vlad Codrin Toma, centostihuri, Eikon, 2024.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CCR a respins cererea de ANULARE a alegerilor prezidențiale. Urmează demararea procedurilor legale pentru învestirea lui Nicușor Dan în funcția de președinte

Publicat

Publicitate

CCR a respins solicitarea de anulare a alegerilor: Judecătorii Curții Constituționale au respins, joi, cererea depusă de George Simion privind anularea alegerilor prezidențiale. În aceeași zi, CCR va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatelor scrutinului.

Curtea Constituţională validează rezultatul scrutinului, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales.

Actul de validare se întocmește în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului de către noul președinte,  iar al treilea i se înmânează acestuia.

Ulterior, se va pregăti ședința solemnă din Parlament, în cadrul căreia Nicușor Dan va depune jurământul, potrivit stiripesurse.ro.

La această ședință vor participa multiple personalități, inclusiv reprezentanții principalelor instituții din România, reprezentanții Bisericii sau ai corpului diplomatic.

Ce urmează

Validarea mandatului şi depunerea jurământului

Publicitate

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: „Ziua Porților Deschise” în învățământ antepreșcolar/preșcolar

Publicat

Publicitate

În conformitate cu calendarul activităților specifice din cadrul unităților de învățământ antepreșcolar/preșcolar, în data de 24 mai 2025, în intervalul orar 10,00 – 14,00, se va desfășura activitatea intitulată „Ziua Porților Deschise”, destinată informării părinților cu privire la oferta educațională aferentă anului școlar 2025-2026.

Evenimentul are ca scop facilitarea accesului la informații relevante privind organizarea procesului instructiv-educativ la nivel antepreșcolar/preșcolar, familiarizarea cu spațiile și resursele educaționale ale unităților de învățământ, precum și prezentarea cadrelor didactice.

„Ziua Porților Deschise” se adresează părinților interesați de înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar/preșcolar, în anul școlar următor, constituind totodată un prilej de consolidare a relației dintre unitatea de învățământ și comunitatea locală.

Activitatea se va desfășura la sediile unităților de învățământ, cu respectarea prevederilor legale și a normelor instituționale în vigoare.

„Educația timpurie reprezintă fundamentul dezvoltării armonioase a fiecărui copil, iar „Ziua Porților Deschise” în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar este o oportunitate deosebită pentru părinți și copii de a descoperi mediul educațional care le va ghida primii pași în procesul de învățare.

Pe 24 mai 2025, invităm toți părinții să viziteze grădinițele și creșele, să interacționeze cu cadrele didactice și să afle mai multe despre metodele moderne de predare și activitățile menite să stimuleze curiozitatea și creativitatea celor mici. Împreună, construim un viitor educațional solid pentru copiii noștri!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția personală Lila Lungulescu – „Călătorie în univers abstract”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 19-30 mai 2025, în spațiul Colecției de Artă Botoșani (Piața Revoluției, nr. 12), o nouă expoziție personală a artistei Lila Lungulescu. Denumită „Călătorie în univers abstract”, expoziția propune spre vizionare peste 25 de lucrări de artă abstractă realizate de către artistă în diferite perioade ale creației.

Referindu-se la lucrările sale, artista, absolventă, în 2018, a studiilor de masterat la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescuˮ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură, membră a U.A.P.R. – Filiala Iași, menționează: ,,Lumea care mă înconjoară este o provocare cromatică care mă ajută în redarea motivațiilor spirituale și amprentei figurative, iar notele de abstract manifestate în imaginea plastică sunt detalii ale personalității ce sunt adânc îngropate în suflet, așteptând să fie scoase la ivealăˮ.

Începând din 2019, lucrând asiduu și tenace, artista a participat la numeroase expoziții de grup (Bacău, Botoșani, Ipotești, Brăila, Iași, Slobozia, Suceava) și colective din țară și din străinătate (Galeria de Artă Balcic, Bulgaria; Galeria de Artă „Kiril Petrov”, Montana, Bulgaria). De asemenea, a deschis expoziții personale în România: la Botoșani – „Fascinația culorilor” (2022), „Univers Interior” (2024) la Colecția de Artă; „Culorile Nordului” (2019), „Cromatică și sentiment” (2020), „Infinitele lumini” (2021) la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”; la Botoșani și Iași – „Naturalism abstract și culorile spiritului” (2020), „Simfonie cromatică în 100 de pași” (2021), „Puterea culorilor” la Galeria „Victoriaˮ (2022), la Suceava – „Figurativ & Abstract”, Muzeul Bucovinei, Galeria de Artă ,,Sala POD” (2019) și în Italia – Expoziția ,,Naturalisimo Astratto e Cromie Dele Spirito”, Galleria Gutenberg al Colosseo, Roma (2019).

Artista a participat la diverse tabere de creație și a primit premii pentru activitatea sa: în 2016, Premiul I la Secțiunea Pictură-Grafică în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Plastice și Decorative a Școlilor Populare de Arte, ediția a XXI-a; Premiul de Excelență la proiectul-concurs de artă grafică și fotografie „Imagine RO”, Tokyo (Japonia). În 2018 a primit Diploma de Excelență pentru promovarea artei, culturii românești și susținerea proiectului „Îngeri de Crăciun” (Asociația IArt, Iași), iar în 2020 a primit Premiul pentru Tehnica Mixtă, la expoziția de artă vizuală

„Dragobete Art.Roˮ, ediția a VIII-a , U.A.P.R., Filiala Iași.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 11.30.

Publicitate

Evenimentul este curatoriat și prezentat de Liviu Șoptelea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending