Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ucrainenii continuă să plece din calea războiului. 50 au intrat în România pe la Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 50 persoane și 18 vehicule, au anunțat astăzi autoritățile de la Botoșani.

La ora 08.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 9 cetățeni.

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.

Publicitate

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Dacă râul Jijia și pârâul Ciolpani vor inunda gospodăriile din Trușești cum vor acționa salvatorii? ISU Botoșani i-a scos la lecție

Publicat

Publicitate

Mai multe gospodării și case de pe raza localităților Trușești și Drislea au fost inundate după ce apele râului Jijia și ale pârâului Ciolpani au ieșit din albie, în urma precipitațiilor abundente.

Acesta este scenariul unui exercițiu în care a fost angrenat, astăzi, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Trușești.

Specialiștii Centrului Operațional și ai Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților au analizat felul în care CLSU Trușești a pus în aplicare planurile de intervenție și protecție a populației în caz de inundații, până la sosirea forțelor ISU Botoșani. Aceștia au discutat despre modul de cunoaștere, organizare și desfășurare a activităților de avertizare, alarmare publică și evacuare a populației din zonele de risc.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat în baza Planului de pregătire în situații de urgență pentru 2024, aprobat prin Ordin al Prefectului.

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:
1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:
– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);
– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;
– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

Publicitate

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:
– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;
– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:
– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;
– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;
– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;
– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;
– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:
– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
– nu atingeți firele electrice;
– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;
– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;
– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;
– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;
– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Publicitate

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:
• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;
• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;
• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;
• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;
• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;
• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;
• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Publicitate

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

22 aprilie: Ziua Pământului. Eveniment mondial anual dedicat sănătății planetei

Publicat

Publicitate

În această zi, oamenii din întreaga lume organizează diferite activități și evenimente pentru a marca angajamentul lor față de conservarea mediului și pentru a educa și a inspira alții să acționeze pentru un viitor mai sustenabil, scrie alba24.ro.    

22 aprilie: Ziua Pământului. Este un eveniment mondial anual dedicat conștientizării și protejării mediului înconjurător.

A fost fondată în 1970 și este una dintre cele mai mari mișcări de mediu din lume.

Publicitate

Scopul principal al Zilei Pământului este de a sensibiliza oamenii cu privire la problemele de mediu și la importanța protejării planetei noastre.

Principalele aspecte abordate în Zilele Pământului includ protejarea biodiversității, reducerea poluării aerului și a apei, conservarea resurselor naturale, promovarea energiei regenerabile și combaterea schimbărilor climatice.

În cadrul Zilei Pământului, se desfășoară diverse activități, cum ar fi curățarea mediului, plantarea de arbori, conferințe și seminarii despre problemele de mediu, evenimente culturale și artistice, precum și campanii de conștientizare și advocacy.

Publicitate

Această zi reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru guverne, organizații non-guvernamentale, companii și indivizi să își reafirme angajamentul față de protejarea mediului și să ia măsuri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra planetei noastre.

Pământul este a treia planetă din sistemul nostru solar și este singura planetă cunoscută care susține viața.

Este situată la o distanță medie de aproximativ 150 de milioane de kilometri față de Soare și orbitează în jurul acestuia la o perioadă de aproximativ 365 de zile, determinând anul calendaristic.

Publicitate

Foto: Pixabay

Citeste mai mult

Eveniment

Criza forței de muncă se adâncește! Principalele două motive pentru care românii își dau tot mai des DEMISIA

Publicat

Publicitate

Cel puțin jumătate dintre angajații români sunt nemulțumiți de salarii și vor să caute noi locuri de muncă mult mai bine plătite, potrivit unui studiu. Aceștia consideră că salariile au rămas cu mult în urmă și nu mai fac față scumpirilor și taxelor tot mai ridicate.

Românii și bulgarii, cei mai prost plătiți angajați din Europa. Salalariu de 3 ori mai mic decât media UE
“Inclusiv eu imi schimb locul de munca. Ne tin mult la munca, peste 8 h. Suntem slugi. Programul de munca prelungi si salariile mici te fac sa schimbi loculd e munca frecvent”, a declarat o romanca.

“Salariile sunt cam mici si asa ca nu prea se merita sa stai. Privatii astai sunt cam rai. Sunt multi care au copii si nu au ce le pune pe masa”, a declarat un barbat.

Publicitate

Cele mai bine plătite locuri de muncă din România pentru cu cei cu 8 sau 10 clase, conform ANOFM

Oamenii de afaceri spun că își acoperă deficitul de personal cu muncitori străini, fie că vorbim de cetățeni din Uniunea Europeană, fie de oameni veniți din Asia, Africa sau chiar din zone aflate în război.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

Publicitate

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul este încărcat de legende și mituri urbane.

Publicitate

Unul dintre acestea se referă la o veche rețea de catacombe, care ar fi străbătut prin subteran tot orașul. Catacombele erau atât spații de depozitare, cât și zonă de refugiu. Despre catacombe povestesc toți botoșănenii mai în vârstă, dar până de curând nu era dovedită existența lor, mai ales că odată cu sistematizarea comunistă, multe intrări în vechile beciuri au fost astupate.

Începând din anul 2022, cu ajutorul tehnologiei moderne existența acestor catacombe a fost confirmată oficial. Mai mult decât atât, o parte a acestora vor fi deschise vizitatorilor.

O uimitoare rețea subterană. ”Sunt chiar și pe trei nivele”
Așa cum arată specialiștii în istorie ,catacombele care pornesc din Centrul Istoric al municipiului, o zonă economică a târgului, încă de acum câteva sute de ani, dominată și de două biserici voievodale de secol XVI, au fost cel mai probabil amenajate în evul mediu cu dublu scop. Inițial se pare că au fost rute de evadare din calea invaziilor.

Publicitate

Botoșaniul nu avea ziduri, iar în calea invaziilor tătărești sau a raidurilor armatelor de invazie, populația se adăpostea în catacombele care se întindeau pe câțiva kilometri.

„Botoşaniul, fiind târg comercial deschis, era afectat de numeroasele năvăliri ale tătarilor. Asta făcea ca oamenii să găsească soluţii pentru a supravieţui. Se vorbeşte despre un refugiu pe sub pământ care ducea până la mănăstirea Popăuţi”, precizează istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Catacombele au fost observate de muncitorii din perioada comunistă, care au ridicat blocurile și distrus o parte din aceste beciuri cu fundațiile,însă în acel moment nu s-a luat vreo măsură de conservare a acestora. Abia însă în anul 2022, existența lor a fost confirmată oficial.

Publicitate

Printr-un proiect transfrontalier România-Ucraina, cu fonduri europene a fost posibilă scanarea, cu tehnologia GPR( Ground Penetrating Radar), cu laser, a întregii zone a Centrului Istoric. Au fost identificate o mulțime de beciuri și catacombe. Unele pe mai multe niveluri. Un adevărat oraș subteran.

„Cu ajutorul acestui proiect, am confirmat aceste mituri. S-au folosit tehnici non-intruzive, cu metode modern. Au fost evidențiate aceste tuneluri. Au discontinuități, din cauza intervențiilor de-a lungul timpului. Exista însă o corespondență între ele. Multe clădiri au beciuri chiar și pe trei nivele. Sunt din piatră sau cărămidă. Sunt incredibile”, adaugă Dănuț Huțu.

Primul muzeu din orașul subteran
Într-un din aceste catacombe a fost deja amenajat un muzeu multimedia. Acest muzeu este destinate istoriei Botoșaniului și caracterului său multi-etnic. Dispune de numeroase monitoare și dizpozitive hi-tech dar și de manechine prin care este exemplificat portul etniilor Botoșaniului de altădată.

Publicitate

„Este un muzeu pe care l-am gândit împreună cu colegii din Ucraina pentru a pune în valoare istoria etniilor care au construit de-a lungul timpului acest oraș”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Muzeul urmează să fie acreditat. A fost realizat prin același proiect transfrontalier în valoare de un million de euro.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending