Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ucraina, cinci zile de RĂZBOI. O nouă noapte de foc în Kiev și în zona Odessa

Publicat

Publicitate

Ziua 5 a invaziei Ucrainei de către Rusia. O nouă noapte de foc în Ucraina, după ce forţele armate ruse au demarat o nouă serie de atacuri în Kiev dar și în zona Odessa.

Forțele Terestre APU au anunțat dimineață: „Coloane de trupe ruse au încercat în mod repetat să ia cu asalt în vecinătatea capitalei. Toate mișcările forțelor inamice au fost sub control și au fost luate decizii în timp util. În capitala țării noastre, situația este sub control”, se arată în comunicat .

„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky.

Acesta a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

Duminică armata și voluntarii au provocat pierderi grele trupelor rusești. La planificarea invaziei, rușii nu au luat în calcul gherilele civililor, mare parte dintre aceștia foști soldați în armatele rușilor din Afganistan, acum ”pensionari” dar cu cu o mare experiență de război.

Live TEXT FOTO și VIDEO – ZIUA CINCI  Principalele informații despre invazia rușilor în Ucraina ( surse oficiale, rețele de socializare, presă)

Cursa aeriană Belgrad – Moscova a durat șase ore  și jumătate după ce statele UE au închis spatiul aerian pentru cursele spre Rusia

Cursa Belgrad Moscova a durat 6 ore și jumătate după ce UE a închis spațiul aerian pentru avioanele care zboară spre Rusia. Consum mai mare de carburant și prețuri mai mari la biletele de avion. Înainte de aplicarea restricțiilor zborul dura o oră.

Publicitate

Bilanţul victimelor din rândul Ucrainenilor a ajuns la 352 de morţi în Ucraina / Şi Rusia a admis pierderi de militari

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

Publicitate

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

În urmă cu câteva ore, Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, anunţase un bilanţ de 210 morţi şi 1.100 de răniţi.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră duminică pierderea unor militari în operaţiunea din Ucraina. „Militarii ruşi au dat dovadă de curaj în executarea misiunilor de luptă. Din păcate, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât cele ale părţii ucrainene”, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Ministerul ucrainean al Apărării susţine, potrivit unui nou bilanţ, că aproximativ 4.500 de militari ruşi au murit în confruntările militare, dar bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse.

Deși nu există deocamdată informații oficiale din partea Rusiei, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a publicat duminică o estimare a pierderilor armatei lui Putin. Pierderile care se estimează ar fi:

  • 4.300 de decese
  • 27 de avioane
  • 26 de elicoptere
  • 146 de tancuri
  • 706 vehicule blindate
  • 49 de tunuri
  • un sistem de apărare anti-aeriană Buk
  • 4 sisteme cu lansare multiplă de rachete Grad
  • 30 de vehicule
  • 60 de cisterne
  • două drone
  • două ambarcațiuni

UPDATE, ora 04:40 – Rușii au lovit cu o rachetă un bloc din centrul orașului Cernihiv

Ca urmare, un incendiu a izbucnit la etajele 1 și 2. În urma incendiului, o femeie a fost rănită, a declarat Alexander Ivchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență din regiune.

Ucraina a fost atacată de rachete rusești lansate din Belarus.

La miezul nopții au fost trase rachete din Belarus spre obiective din Ucraina.

Primarul Kievului: Orașul nu a este înconjurat.

Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false. Primarul Vitali Klitscho, spune că informațiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forțele rusești sunt false.

„În cursul serii, publicații online rusești au răspândit informații cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă”, a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.

„Și este ciudat că și canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informația. Nu credeți minciunile! Aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniți. Ucraina va învinge!”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Un purtător de cuvânt al primarului a declarat pentru Kyiv Independent că Klitschko s-a exprimat greșit mai devreme și că informațiile despre trupele rusești care ar fi încercuit orașul sunt „o minciună și o manipulare”.

Imaginile din satelit de duminică au arătat o desfășurare de forțe rusești de 5,5 kilometri lungime care avansează spre Kiev.

Mai devreme, apăruse informația potrivit căreia Vitali Klitscho ar fi descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

Atac cu rachete la Cherkasy (sud-est de Kiev)

Mai multe explozii au avut loc în Cherkasky, una dintre acestea,foarte puternică, la un depozit de carburanți.

O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

A fost desfășurare de forțe și duminică, în mai multe localități din Ucraina.

 

Reperele zilei de duminică

(surse oficiale, rețele de socializare, agenții de presă, presa locală și internațională)

Frontul din Ucraina

Kiev

  • Duminică seara, primarul Kievului – ”suntem în pragul unei catastrofe umanitare”; a anunțat că orașul era încercuit și că o evacuare a civililor nu era posibilă; a mai spus că toate căile de acces erau blocate.
  • Kievul se afla sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, până spre seară. De dimineață, au sunat sirenele și au fost o explozie în partea de vest a centrului capitalei.
  • Dimineața, au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin, în imediata vecinătate a Kievului, la vest. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele au fost mai de durată. Astfel că, podul rutier dintre cele două localități a fost detonat de către forțele ucrainene.

Harkov

  • Au fost atacuri și lupte de stradă grele la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale.
  • Trupe rusești de infanterie și vehicule militare au pătruns până în centrul orașului. Au fost surprinse în imagini, printre blocuri. Forțele ucrainene au ripostat. Orașul a rezistat

Alte locații

  • Explozii, duminică seara, la Zaporojie (sudul Ucrainei)
  • Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 din Belarus. După ce dimineață a reușit să distrugă din dronă un convoi militar, duminică după amiază o dronă Bayraktar TB2 a neutralizat chiar un sistem antiaerian BUK cu rachete care, în mod teoretic, ar putea fi folosite chiar și împotriva dronelor.
  • Rachete rusești Iskander au fost lansate din Belarus spre Ucraina, în jurul orei 17:00 (15:00 GMT), a declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Declarația a fost făcută după ce biroul președintelui Zelensky anunțase că oficialii ucraineni și ruși urmau să se întâlnească pentru discuții la granița cu Ucraina.
  • După-amiaza, au fost semnalate explozii puternice în apropierea aeroportului din Jîtomîr (Zhytomyr), la vest de Kiev
  • Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier
  • Autoritățile din Ucraina au continuat operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy; au scos corpuri ale victimelor sub dărămături, în urma invaziei rusești

Negocieri

  • De dimineață, Moscova anunța că o delegație rusă a ajuns în Belarus, unde așteaptă partea ucraineană pentru discuții. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei.
  • În cele din urmă, cele două părți au convenit să se întâlnească la granița Ucraina-Belarus
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că „nu crede” în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, dar că „trebuie încercat

Context și decizii

  • UE a închis spațiul aerian pentru avioanele civile rusești și trimite armament în Ucraina; va impune sancțiuni pentru regimul Lukașenko; site-urile media Sputnik și Russia Today, blocate
  • Putin pune în alertă forțele nucleare ale Rusiei: „Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”
  • Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina (spune ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar). Ai mai pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 tancuri, 706 blindate de luptă, 49 tunuri, 1 sisteme antiaerian, 30 alte vehicule militare.
  • Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Li s-a permis să-și sune părinții. Alții erau dezorientați și le era foame
  • Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră (Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk)
  • 4.124 de persoane au fost reținute în Rusia, după proteste, de la începutul invaziei în Ucraina; duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară; în Moscova au fost reținute 484 de persoane (CNN/ ONG)
  • Proteste masive în mai multe țări, împotriva invaziei militare ruse în Ucraina: Berlin, peste 100.000 de oameni; Minsk, câteva sute de oameni; Sankt Petersburg
  • Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev
  • Presa ucraineană: sâmbătă noaptea, în sudul țării, câțiva romi au furat un tanc rusesc. ”Repetăm. Romii. Tanc. Furat. De la ruși”, a scris un locuitor din zonă pe rețelele de socializare
  • Doi cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, au cerut pace în Ucraina
  • Peste 7 milioane de ucraineni și-ar fi părăsit locuințele (Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor)
  • UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.
  • Ucraina înființează o legiune „internațională” pentru voluntari din străinătate
  • Guvernul de la București trimite în Ucraina o nouă tranșă de ajutoare: combustibil, veste antiglonț, căști, munitie si echipamente militare, apă și medicamente
  • Gazprom, controlat de Kremlin: exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților.
  • Volodimir Zelenski a cerut lumii să lase Rusia fără drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU; a spus că acțiunile Rusiei în Ucraina se apropie de „genocid”
  • După Facebook, și Google a anunțat că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 27 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 27 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 27 octombrie 2024:

Loto 6/49: 19, 18, 8, 40, 17, 32

Loto 5/40: 13, 34, 11, 16, 10, 39

Joker: 14, 42, 43, 22, 10 + 4

Noroc: 3 1 1 2 7 0 5

Publicitate

Noroc Plus: 8 6 2 0 6 6

Super Noroc: 4 2 7 8 7 8

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Vă mai aduceți aminte? Mașinile de cusut din comunism: Ileana, Sanda, Rodica și Veronica. Cum arătau reclamele acelor vremuri

Publicat

Publicitate

Fundația Arta a lansat recent site-ul exporomania.ro, o arhivă digitală cu 10.000 de imagini de toate felurile – fotografii, reclame, cărți poștale, ilustrate și documente care ne spun o poveste în imagini a secolului al XX-lea, relatează alba24.ro.

Noi ne-am aventurat să căutăm materiale despre dragostea doamnelor din vremea comunismului și anume despre mașinile de cusut și am dat peste unele dintre cele mai surprinzătoare și variate povești. Așa că ne-am gândit să le transformăm într-o serie de articole tip „știați că…?”.

Știați că în comunism se făcea reclamă la mașinile de cusut fabricate la Cugir?

O descoperire surprinzătoare: pe exporomania.ro, am găsit o serie foarte interesantă de reclame pentru mașinile de cusut produse la Uzinele Mecanice Cugir. Sunt mașini de cusut cu nume de fete: Ileana, Sanda, Rodica, Veronica, Camelia, adică nume comune și larg răspândite, oricine cunoaște sau are în familie pe cineva care se numește așa.

Pentru tinerii din ziua de azi, obișnuiți cu mall-uri pline de magazine și opțiuni infinite de haine, poate fi greu de imaginat cum era viața în perioada comunistă. Nu existau zeci de modele din fiecare produs din care să alegi în funcție de ce îți place și de câți bani ai. Îmbrăcatul „elegant” era o adevărată provocare, amenajatul casei la fel, așa că într-o astfel de lume o mașină de cusut era nu doar un ajutor, ci și o unealtă care îți oferea libertatea de a-ți crea propriile haine sau obiecte de uz casnic.

Dar cum arătau reclamele la aceste produse, atât de căutate într-o epocă în care era aproape imposibil să găsești haine la modă în magazine? Și ce ne spun ele despre modul în care erau promovate și despre importanța lor pentru gospodinele de atunci?

Publicitate

Reclamele ne arată o varietate de modele și de prețuri, iar personajele feminine care apar în reclame sunt și ele destul de variate: de la o fetiță la o femeie cu un văl tradițional pe cap, de la o femeie tânără la o gospodină. Informația este practică și ilustrația oferă un indiciu clar de folosință: o perdea sau o haină sau niște materiale textile.

Mașina de cusut Veronica

Mașina de cusut Veronica este descrisă ca „mașina ideală de cusut”, iar anunțul detaliază cele trei variante disponibile în magazinele statului: tip normal, tip cu picior de metal și tip mobilă.

Prețurile variau între 2.020 și 2.270 de lei, iar mașina promitea să facă totul – de la cusătură dreaptă și tivire până la broderie și încrețire.

Publicitate

Mașina de cusut Sanda Veronica

O altă reclamă prezintă modelul Sanda Veronica, care adăuga la funcționalitățile sale și cusături decorative, inclusiv cusături în zigzag și cu ac dublu.

Iar pentru cei care doreau un plus de confort, exista și varianta electrică, la prețul de 3.270 de lei.

Mașina de cusut Camelia

Mașina de cusut Camelia este la nivelul următor de opțiuni și preț, „realizează 6 cusături utilitare și 13 cusături cu ajutorul accesoriilor”.

Prețurile se apropie de 4500 de lei, o sumă considerabilă la vremea respectivă.

Mașina de cusut Rodica

Cu mașina de cusut Rodica trecem la categoria mașinilor de cusut electrice, iar una dintre reclame pune accentul pe consumul redus de energie electrică, „merge Ia curent de 110 W și 220 W.

Are un consum foarte redus de energie electrică = 2 bani pe oră.”

Reclama la mașina de cusut

Mașina de cusut Nicoleta are o reclamă ce se detașează din șir pentru că aduce o notă umană, personală:

„Prietena mea NICOLETA

PENTRU NOI, FEMEILE!

Cusutul la mașina electrică de cusut NICOLETA devine o reală plăcere, o pasiune chiar. NICOLETA, odată intrată în căminul nostru, se transformă într-o adevărată mini-fabrică de confecții, utilizarea ei stimulîndu-ne în mod vădit priceperea. îndemînarea. inventivitatea.”

De fapt ce poveste ne spun aceste reclame, la o jumătate de secol distanță? Într-o perioadă în care nu puteai să te îmbraci cum îți dorești din magazine, mașina de cusut era cheia către un stil personal. Realitatea epocii era că femeile confecționau perdele sau haine pentru familie, iar diversitatea de modele de mașini de cusute produse reflecta realitatea unei societăți în care oamenii trebuiau să se descurce cu puține resurse, dar cu multă creativitate. De fapt, privind în urmă, vedem cum mașina de cusut oferă acces spre modă și eleganță, spre frumos, în definitiv, într-o lume fără opțiuni.

Ce este interesant de remarcat în aceste reclame este că numele uzinei este scris cu litere aproape la fel de mari ca numele produsului.

Reclama la Ileana 67 spune: ”cusutul devine o plăcere și o pasiune” și face precizarea că este un ”produs creat de Uzina Mecanică Cugir”.

Una dintre reclamele la Ileana 67 are chiar sloganul ”O mare uzină într-o mică uzină”. Uzina Mecanică Cugir aveau o reputație solidă și era o garanție a calității produsului.

Uzina mecanică de la Cugir

Uzina mecanică de la Cugir are o istorie lungă, începută în 1804, cu destule suișuri și coborâșuri. După al doilea război mondial, pentru că cererea de arme și muniții dispare, apare nevoia de a găsi un profil de producție nou pentru a da de muncă în continuare muncitorilor. Secția de mașini de cusut este înființată în anii 50 – așa încep să fie produse primele mașini de cusut casnice, iar apoi cele industriale care au și fost apoi folosite în diferite fabrici de confecții din țară.

În perioada de dezvoltare maximă, Uzina Mecanică Cugir avea peste 20.000 de muncitori. Oamenii veneau din toată țara pentru a învăța meserie la Cugir, iar uzina a devenit un motor al dezvoltării economice din regiune. Se spune chiar despre „Cugireana” că era cel mai lung tren de navetiști din Europa, transportând zilnic muncitori către și dinspre uzină.

Dacă ești curios să vezi ce alte imagini interesante găsești în arhiva exporomania.ro, te invităm să accesezi site-ul!

În același timp, zilele viitoare vom încerca să ne uităm și peste publicitatea care se făcea la produsele fabricate în industria de la Botoșani.

Citeste mai mult

Administratie

Din nou primar. Primul proiect semnat de Dan Oloeriu la Flămânzi: Extinderea rețelei de distribuție a gazului pe 24 de kilometri de străzi

Publicat

Publicitate

Reales din nou primar al orașului Flămânzi, Dan Oloeriu a seamnat încă din primele minute ale noului mandat un nou contract pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor în localitatea Flămânzi.

Dan Oloeriu a depus jurământul pentru un nou mandat de Primar la finele acestei săptămâni, iar primul contract care vizează creșterea standardelor de viață din localitate este în valoare de peste 2 milioane de euro.

“Un moment deosebit a fost marcat de prezența Secretarului de Stat din Ministerul Dezvoltării, domnul Eduard Mititelu, alături de care am semnat, chiar în prima zi a noului mandat, un nou contract important pentru extinderea rețelei de distribuție a gazelor în localitatea Flămânzi.

Proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în Flămânzi, județul Botoșani”, realizat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, va acoperi 24 de kilometri de străzi, cu o valoare de 2 milioane de euro, fiind un pas esențial în creșterea confortului și modernizarea infrastructurii pentru locuitorii zonei”, a transmis primarul orașului Flămâni, Dan Oloeriu, imediat după reinvestirea în funcție.

Citeste mai mult

Educație

Burse MAJORATE pentru studenți și masteranzi. Anunțul ministrului Educației, Ligia Deca

Publicat

Publicitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor, prin care acestea au fost majorate.

‘Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare’‘, a scris vineri ministrul pe Facebook.

Astfel, pentru acest an universitar, cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei.

”Pe baza autonomiei, universităţile pot majora această sumă”, a arătat ministrul.

De asemenea, au fost majorate şi alte tipuri de burse pentru studenţi:

  • bursa de doctorat – de la 3.200 la 3.700;
  • bursa de studii universitare de licenţă didactică cu dublă specializare/masterat didactic – de la 3.158 lei la 3.700 lei;
  • bursele de excelenţă olimpică (rezultate obţinute în liceu) – 3.700 lei pentru premiul I; 2.775 lei – premiul II; 1.850 lei – pentru premiul III.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending