Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ucraina, cinci zile de RĂZBOI. O nouă noapte de foc în Kiev și în zona Odessa

Publicat

Publicitate

Ziua 5 a invaziei Ucrainei de către Rusia. O nouă noapte de foc în Ucraina, după ce forţele armate ruse au demarat o nouă serie de atacuri în Kiev dar și în zona Odessa.

Forțele Terestre APU au anunțat dimineață: „Coloane de trupe ruse au încercat în mod repetat să ia cu asalt în vecinătatea capitalei. Toate mișcările forțelor inamice au fost sub control și au fost luate decizii în timp util. În capitala țării noastre, situația este sub control”, se arată în comunicat .

„Toate încercările forțelor de ocupație ruse au eșuat. Coloanele de echipamente ale ocupanților au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi grele”, a spus Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky.

Publicitate

Acesta a mai adăugat că în dimineața zilei de 28 februarie în capitala țării, situația este sub control, subliniind că ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

Duminică armata și voluntarii au provocat pierderi grele trupelor rusești. La planificarea invaziei, rușii nu au luat în calcul gherilele civililor, mare parte dintre aceștia foști soldați în armatele rușilor din Afganistan, acum ”pensionari” dar cu cu o mare experiență de război.

Live TEXT FOTO și VIDEO – ZIUA CINCI  Principalele informații despre invazia rușilor în Ucraina ( surse oficiale, rețele de socializare, presă)

Cursa aeriană Belgrad – Moscova a durat șase ore  și jumătate după ce statele UE au închis spatiul aerian pentru cursele spre Rusia

Cursa Belgrad Moscova a durat 6 ore și jumătate după ce UE a închis spațiul aerian pentru avioanele care zboară spre Rusia. Consum mai mare de carburant și prețuri mai mari la biletele de avion. Înainte de aplicarea restricțiilor zborul dura o oră.

Publicitate

Bilanţul victimelor din rândul Ucrainenilor a ajuns la 352 de morţi în Ucraina / Şi Rusia a admis pierderi de militari

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

Publicitate

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

În urmă cu câteva ore, Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, anunţase un bilanţ de 210 morţi şi 1.100 de răniţi.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră duminică pierderea unor militari în operaţiunea din Ucraina. „Militarii ruşi au dat dovadă de curaj în executarea misiunilor de luptă. Din păcate, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât cele ale părţii ucrainene”, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Publicitate

Ministerul ucrainean al Apărării susţine, potrivit unui nou bilanţ, că aproximativ 4.500 de militari ruşi au murit în confruntările militare, dar bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse.

Deși nu există deocamdată informații oficiale din partea Rusiei, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a publicat duminică o estimare a pierderilor armatei lui Putin. Pierderile care se estimează ar fi:

  • 4.300 de decese
  • 27 de avioane
  • 26 de elicoptere
  • 146 de tancuri
  • 706 vehicule blindate
  • 49 de tunuri
  • un sistem de apărare anti-aeriană Buk
  • 4 sisteme cu lansare multiplă de rachete Grad
  • 30 de vehicule
  • 60 de cisterne
  • două drone
  • două ambarcațiuni

UPDATE, ora 04:40 – Rușii au lovit cu o rachetă un bloc din centrul orașului Cernihiv

Ca urmare, un incendiu a izbucnit la etajele 1 și 2. În urma incendiului, o femeie a fost rănită, a declarat Alexander Ivchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență din regiune.

Ucraina a fost atacată de rachete rusești lansate din Belarus.

La miezul nopții au fost trase rachete din Belarus spre obiective din Ucraina.

Primarul Kievului: Orașul nu a este înconjurat.

Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false. Primarul Vitali Klitscho, spune că informațiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forțele rusești sunt false.

„În cursul serii, publicații online rusești au răspândit informații cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă”, a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.

„Și este ciudat că și canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informația. Nu credeți minciunile! Aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniți. Ucraina va învinge!”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Un purtător de cuvânt al primarului a declarat pentru Kyiv Independent că Klitschko s-a exprimat greșit mai devreme și că informațiile despre trupele rusești care ar fi încercuit orașul sunt „o minciună și o manipulare”.

Imaginile din satelit de duminică au arătat o desfășurare de forțe rusești de 5,5 kilometri lungime care avansează spre Kiev.

Mai devreme, apăruse informația potrivit căreia Vitali Klitscho ar fi descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

Atac cu rachete la Cherkasy (sud-est de Kiev)

Mai multe explozii au avut loc în Cherkasky, una dintre acestea,foarte puternică, la un depozit de carburanți.

O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

A fost desfășurare de forțe și duminică, în mai multe localități din Ucraina.

 

Reperele zilei de duminică

(surse oficiale, rețele de socializare, agenții de presă, presa locală și internațională)

Frontul din Ucraina

Kiev

  • Duminică seara, primarul Kievului – ”suntem în pragul unei catastrofe umanitare”; a anunțat că orașul era încercuit și că o evacuare a civililor nu era posibilă; a mai spus că toate căile de acces erau blocate.
  • Kievul se afla sub controlul forțelor militare și de apărare teritorială ucrainene, până spre seară. De dimineață, au sunat sirenele și au fost o explozie în partea de vest a centrului capitalei.
  • Dimineața, au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin, în imediata vecinătate a Kievului, la vest. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele au fost mai de durată. Astfel că, podul rutier dintre cele două localități a fost detonat de către forțele ucrainene.

Harkov

  • Au fost atacuri și lupte de stradă grele la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Trupele rusești au aruncat în aer o conductă de gaze naturale.
  • Trupe rusești de infanterie și vehicule militare au pătruns până în centrul orașului. Au fost surprinse în imagini, printre blocuri. Forțele ucrainene au ripostat. Orașul a rezistat

Alte locații

  • Explozii, duminică seara, la Zaporojie (sudul Ucrainei)
  • Forțele ucrainene au doborât o rachetă de croazieră lansată de un bombardier strategic rusesc Tu-22 din Belarus. După ce dimineață a reușit să distrugă din dronă un convoi militar, duminică după amiază o dronă Bayraktar TB2 a neutralizat chiar un sistem antiaerian BUK cu rachete care, în mod teoretic, ar putea fi folosite chiar și împotriva dronelor.
  • Rachete rusești Iskander au fost lansate din Belarus spre Ucraina, în jurul orei 17:00 (15:00 GMT), a declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Declarația a fost făcută după ce biroul președintelui Zelensky anunțase că oficialii ucraineni și ruși urmau să se întâlnească pentru discuții la granița cu Ucraina.
  • După-amiaza, au fost semnalate explozii puternice în apropierea aeroportului din Jîtomîr (Zhytomyr), la vest de Kiev
  • Rachete rusești au lovit orașul ucrainean Vasylkiv, situat la sud-vest de capitala Kiev, incendiind un terminal petrolier
  • Autoritățile din Ucraina au continuat operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy; au scos corpuri ale victimelor sub dărămături, în urma invaziei rusești

Negocieri

  • De dimineață, Moscova anunța că o delegație rusă a ajuns în Belarus, unde așteaptă partea ucraineană pentru discuții. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei.
  • În cele din urmă, cele două părți au convenit să se întâlnească la granița Ucraina-Belarus
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că „nu crede” în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, dar că „trebuie încercat

Context și decizii

  • UE a închis spațiul aerian pentru avioanele civile rusești și trimite armament în Ucraina; va impune sancțiuni pentru regimul Lukașenko; site-urile media Sputnik și Russia Today, blocate
  • Putin pune în alertă forțele nucleare ale Rusiei: „Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”
  • Forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari în timpul invaziei lor în Ucraina (spune ministrul adjunct al apărării Hanna Malyar). Ai mai pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane, 26 de elicoptere, 146 tancuri, 706 blindate de luptă, 49 tunuri, 1 sisteme antiaerian, 30 alte vehicule militare.
  • Un general ucrainean a spus într-o conferință de presă ținută la Washington că țara sa a capturat 200 de soldați ruși prost echipați, unii foarte tineri. Li s-a permis să-și sune părinții. Alții erau dezorientați și le era foame
  • Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră (Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk)
  • 4.124 de persoane au fost reținute în Rusia, după proteste, de la începutul invaziei în Ucraina; duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară; în Moscova au fost reținute 484 de persoane (CNN/ ONG)
  • Proteste masive în mai multe țări, împotriva invaziei militare ruse în Ucraina: Berlin, peste 100.000 de oameni; Minsk, câteva sute de oameni; Sankt Petersburg
  • Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev
  • Presa ucraineană: sâmbătă noaptea, în sudul țării, câțiva romi au furat un tanc rusesc. ”Repetăm. Romii. Tanc. Furat. De la ruși”, a scris un locuitor din zonă pe rețelele de socializare
  • Doi cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, au cerut pace în Ucraina
  • Peste 7 milioane de ucraineni și-ar fi părăsit locuințele (Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor)
  • UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.
  • Ucraina înființează o legiune „internațională” pentru voluntari din străinătate
  • Guvernul de la București trimite în Ucraina o nouă tranșă de ajutoare: combustibil, veste antiglonț, căști, munitie si echipamente militare, apă și medicamente
  • Gazprom, controlat de Kremlin: exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților.
  • Volodimir Zelenski a cerut lumii să lase Rusia fără drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU; a spus că acțiunile Rusiei în Ucraina se apropie de „genocid”
  • După Facebook, și Google a anunțat că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care și RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicații sau pe YouTube

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Titularizare 2024:Dosarele pot fi înregistrate până în 17 mai. Acte necesare și procedură

Publicat

Publicitate

Titularizare 2024: Candidații își pot depune dosarele de înregistrare la concursul național, până în 17 mai. Proba scrisă va fi organizată în 17 iulie, iar în iunie se desfășoară inspecțiile la clasă.

Prin promovarea examenului de Titularizare, profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată în învățământ. Trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă și la inspecția la clasă.

Cei care obțin notă între 5 și 7 pot deveni profesori suplinitori, pe perioadă determinată.

Publicitate

Până în 21 mai, comisia de organizare și desfășurare a concursului verifică și avizează dosarele candidaților.

În aceeași perioadă, candidații validează înscrierea, prin semnătură. Dacă absolvenţii din promoțiile anterioare nu se prezintă la validare, pentru aceștia se anulează înscrierea la concurs.

Titularizare 2024. Condiții pentru înscrieri

Candidaţii se pot înscrie la concursul naţional, în două sau mai multe judeţe. Candidații care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii 3 ani depun/transmit pentru înscrierea la concursul din 2024, la centrul de înscriere, cererea-tip însoțită doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori.

Publicitate

Model cerere înscriere 2024 Titularizare

La concursul naţional au dreptul să participe persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii şi de pregătire psihopedagogică.

Vezi integral Titularizare 2024. Calendar și reguli pentru candidați

Publicitate

Trebuia să aibă capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale. Trebuie să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei didactice. De asemenea, trebuie să nu îndeplinească condiţiile legale de pensionare pentru limită de vârstă.

AICI, lista posturilor actualizată.

Titularizare 2024. Documente pentru înscrieri

  • fișa de înscriere la concurs, asumată prin semnătură (dacă este cazul)

Fișă de înscriere la concurs 2024

Publicitate
  • copie de pe fila din buletinul de identitate sau cartea de identitate cu numele, prenumele și domiciliul
  • copii de pe certificatele de naștere și căsătorie (pentru solicitanții care și-au schimbat numele)/ de pe alte acte doveditoare privind schimbarea numelui (dacă este cazul)
  • copii de pe actele de studii, foile matricole și certificatele de calificare (ultimele pentru absolvenții liceului pedagogic/ învățământului postliceal), certificatele/ adeverințele de absolvire a modulului psihopedagogic (dacă absolvirea acestuia nu reiese din foaia matricolă)
  • copii de pe certificatele de obținere a gradelor didactice
  • copie de pe actul de titularizare/ repartizare pe perioada viabilității postului în învățământul preuniversitar (dacă este cazul)
  • copie a acordului ME, a deciziei inspectoratului școlar sau a întreprinderii de întrerupere a activității (dacă este cazul)
  • adeverința din care să rezulte vechimea efectivă la catedră (inclusiv perioada rezervării catedrei) (dacă este cazul)
  • copia filei corespunzătoare din registrul general de evidență a salariaților sau copie de pe carnetul de muncă dacă a mai fost angajat(ă) anterior anului 2011 și ulterior nu a mai avut calitatea de angajat(ă) (dacă este cazul)
  • copii ale avizelor și atestatelor necesare ocupării postului didactic/catedrei, inclusiv avizul unității de învățământ particular (dacă este cazul)
  • avizul/adeverința medical(ă), emis(ă) de un medic sau cabinet de medicină a muncii, din care să rezulte că sunt apt(ă) pentru a preda în învățământ

Titularizare 2024. Înscrieri. Declarații pe proprie răspunderi, adeverințe

  • declarație pe proprie răspundere că
    • nu desfășoară activități incompatibile cu demnitatea funcției didactic
    • nu a fost îndepărtat din învățământ pentru motive disciplinare sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală pentru infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat
  • adeverință eliberată de unitatea de învățământ la care este angajat(ă) privind sancțiunile disciplinare din ultimii 2 ani școlari încheiați și de pe parcursul anului școlar în curs
  • cazier judiciar, din care reiese faptul că nu are antecedente penale pentru infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat
  • certificatul/adeverința de integritate comportamentală, în original (în cazuri excepționale, dacă un candidat/ cadru didactic nu prezintă certificatul de integritate comportamentală la dosar în perioada de înscriere/ validare, acesta se depune obligatoriu la unitatea de învățământ, la data prezentării pentru încheierea noului contract individual de muncă)
  • numai pentru titulari/angajați pe perioada viabilității postului/încadrați în creșe adeverință eliberată de unitatea de învățământ din care să rezulte situația postului (structura pe ore și discipline a catedrei, viabilitatea postului/ catedrei, nivelul de învățământ și regimul de mediu) și copii ale deciziilor de detașare din perioada 01.09.2014 – 31.08.2024 (dacă este cazul)
  • Declarație privind postul didactic de predare/catedra ocupat(ă) în etapele anterioare ale mobilității personalului didactic

CALENDAR Titularizare 2024

Înscrieri

Ocuparea prin concurs naţional a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar:

  • până la 29 aprilie 2024: verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs
  • 8-17 mai 2024: înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2024
    • pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2024
  • 9-21 mai 2024: verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului
  • 9-22 mai 2024: validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original; dacă absolvenţii din promoțiile anterioare nu se prezintă la validare, pentru aceștia se anulează înscrierea la concurs.
  • 8-11 iulie 2024: pentru absolvenții promoției 2024/absolvenţii 2024 ai programelor de pregătire psihopedagogică/candidaţii cuprinşi în programe prin care se pregătește personalul didactic pentru unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2024-2025

În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2024 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 17 iulie 2024, până la ora 8.00.

Absolvenţii promoţiei 2024 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

Tituarizare 2024. Probe orale și inspecții la clasă

  • 24 mai 2024: afișarea, pe pagina web a inspectoratelor şcolare, a:
    • listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
    • listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicit repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice.
  • 29 mai – 28 iunie: probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă; soluţionarea contestaţiilor la aceste probe

În perioada 27 mai-30 iunie 2024 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titular rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2024.

  • 27 mai – 14 iunie 2024: cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale.
  • 5 iulie 2024: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă

Titularizare 2024. Proba scrisă, rezultate, contestații

  • 17 iulie 2024: desfășurarea probei scrise
  • 23 iulie 2024: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 23-24 iulie 2024: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
  • 25-30 iulie 2024: soluţionarea contestațiilor
  • 31 iulie 2024: comunicarea rezultatelor finale

Titularizare 2024. Ședințe de repartizare

  • 1-2 august 2024: repartizarea candidaţilor care au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte) la concursul naţional, sesiunea 2024, indiferent de statutul acestora,
    • pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, la nivelul judeţului
    • în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare
    • art. 74 lit a din Metodologie

 

  • 5 august 2024: ședință de repartizare, în ordine, a:
    • cadrelor didactice titulare – repartizarea pentru completarea normei didactice de predare a cadrelor didactice titulare/debutante (art. 74 alin. 3, lit. b) din Metodologie)
    • cadrelor didactice titulare – repartizarea prin transfer sau detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată a cadrelor didactice titulare aflate în restrângere de activitate – art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie
    • cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă
    • cadrelor didactice titulare şi a cadrelor prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2024, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e)
  • 6 august 2024: repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2024 și au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte), pe posturile didactice/catedrele pe care sunt angajate – art. 74 alin. (3), lit. f)
  • 7 august 2024: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
  • 7-23 august 2024: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

sursă model fișă de înscriere: edupedu.ro

Citeste mai mult

Eveniment

UE a limitat plățile cash. Suma maximă pe care o mai poți achita în numerar

Publicat

Publicitate

Parlamentul European a adoptat, miercuri, un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Normele includ, printre altele, și o limită de 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar în UE, obligaţii de diligenţă aplicabile cluburilor şi agenţilor de fotbal începând cu 2029 şi o nouă agenţie a UE care supraveghează în mod direct entităţile cu cele mai mari riscuri.

Totodată, legile conferă unităţilor de informaţii financiare (FIU) mai multe competenţe pentru a analiza şi detecta cazurile de spălare de bani şi de finanţare a terorismului, precum şi pentru a suspenda tranzacţiile suspecte, arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Publicitate

În plus, noile legi garantează că persoanele cu un interes legitim, inclusiv jurnaliştii, profesioniştii din domeniul mass-mediei, organizaţiile societăţii civile, autorităţile competente şi organismele de supraveghere, vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct şi liber” la informaţiile privind beneficiarii reali deţinute în registrele naţionale şi interconectate la nivelul UE.

Pe lângă informaţiile actuale, registrele vor include, de asemenea, date vechi de cel puţin cinci ani.

Obligaţia de diligenţă la scară largă
Noile legi includ măsuri de diligenţă sporită şi verificări privind identitatea clienţilor, prin care aşa-numitele entităţi obligate (de exemplu, bănci, administratori de active şi criptoactive sau agenţi imobiliari şi virtuali) trebuie să raporteze activităţile suspecte către unităţile de informaţii financiare şi alte autorităţi competente.

Publicitate

Începând cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top implicate în tranzacţii financiare importante cu investitori sau sponsori, inclusiv activităţi de publicitate şi transferuri de jucători, vor trebui, de asemenea, să verifice identitatea clienţilor, să monitorizeze tranzacţiile şi să raporteze orice tranzacţie suspectă către unităţile de informaţii financiare.

Legislaţia conţine, de asemenea, dispoziţii privind vigilenţa sporită în ceea ce priveşte persoanele foarte bogate (cu o avere totală în valoare de cel puţin 50.000.000 euro, excluzând reşedinţa lor principală), o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile în numerar, cu excepţia persoanelor fizice într-un context neprofesional, şi măsuri de asigurare a respectării sancţiunilor financiare specifice şi de evitare a eludării sancţiunilor.

Monitorizare la nivel central
Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spălării banilor, o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului (AMLA) va fi înfiinţată la Frankfurt.

Publicitate

AMLA va avea sarcina de a supraveghea direct entităţile financiare cu cel mai mare risc, de a interveni în cazul în care constată deficienţe în materie de supraveghere, de a juca un rol central pentru autorităţile de supraveghere şi de a media litigiile dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a sancţiunilor financiare specifice.

Pachetul privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului (AML/CFT) include cea de-a şasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML) (adoptată cu 513 voturi pentru, 25 împotrivă şi 33 abţineri), regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” (adoptat cu 479 voturi pentru, 61 împotrivă şi 32 abţineri) şi regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA) (adoptat cu 482 voturi pentru, 47 împotrivă şi 38 abţineri).

Legile trebuie să fie adoptate oficial şi de către Consiliu, înainte de a fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Publicitate

Prin adoptarea lor, Parlamentul răspunde solicitărilor cetăţenilor prezentate în concluziile Conferinţei privind viitorul Europei, în special propunerea 16 alineatele (1) şi (2) privind prevenirea evaziunii fiscale şi cooperarea în domeniul impozitării societăţilor.
Sursa: realitatea.net

Citeste mai mult

Cultura

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian” Ștefănești, poate fi vizionată în perioada 30 aprilie – 31 mai 2024.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

PROTEST în fața Ministerului Justiției: Angajații Registrului Comerțului vor bani mai mulți

Publicat

Publicitate

Angajaţii din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului protestează, vineri, în faţa Ministerului Justiţiei, reclamând discriminarea salarială şi cerând majorări ale veniturilor.

„Este în plină desfăşurare acest protest în faţa Ministerului Justiţiei, organizat de Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federatia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical”, anunţă, vineri, sindicaliştii.

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) reclamă inechităţile salariale şi discriminarea faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională justiţie.

Publicitate

Sursa: realitatea.net

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending