Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ucigașul tăcut din locuințe: Planul Ministerului Sănătății pentru protejarea oamenilor de radon. Harta localităților din România expuse

Publicat

Publicitate

Radonul, un gaz radioactiv inodor și incolor, este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, dar rămâne un subiect relativ necunoscut pentru mulți români. Acum, autoritățile din România vor să schimbe acest lucru. Deși radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor, ce nu poate fi depistat decât cu mijloace specifice, puțină lume este conștientă de pericolul la care ne expunem, informează ADEVĂRUL.

În prezent, acest gaz radioactiv reprezintă a doua cauză a cancerului la plămâni, după fumat. Concret, unul din cinci cazuri de cancer are ca și cauză radonul.

„Sunt poluanți atmosferici față de care ne putem proteja, cu condiția să fie detectați, mă refer aici la radon.”, atrăgea atenția Beatrice Mahler, zilele trecute.

„Radon – este un gaz fără miros și culoare, care se găsește în mediul înconjurător, provenind din scoarță terestră. Acesta devine nociv atunci când se acumulează în încăperea în care locuim sau muncim, fiind inhalat în cantitate crescută. O proprietate a radonului este că acesta persistă în căile aeriene și produce eliberarea de radiații pentru o perioadă de aproape 4 zile. Radonul transformă persoana într-o sursă de radiaţii şi favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil. Deci, e nevoie de cercetare – acesta este mesajul meu direct.”, a explicat medicul pneumolog, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, scrie ADEVĂRUL.

Radonul este definit drept un gaz radioactiv natural care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului şi toriului prezent în sol, roci și apă. Acesta nu reprezintă un pericol în aer liber, dar devine riscant când se acumulează în interior, crescând riscurile de cancer pulmonar prin inhalare. Radonul este responsabil pentru aproximativ jumătate din toată expunerea umană la radiații.

Fumătorii au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar din cauza expunerii la radon comparativ cu nefumătorii.

Publicitate

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat radonul ca fiind cancerigen pentru oameni, alături de alți agenți binecunoscuți precum fumul de tutun și azbest.

Mai bine mai târziu, decât niciodată
Directiva 59 Euratom impune obligația statelor membre, inclusiv României, de a monitoriza și de a raporta nivelurile de radon, precum și de a implementa măsuri de protecție pentru a reduce expunerea populației la acest gaz periculos.

Însă, deși România se situează printre statele cu niveluri foarte ridicate de radon în anumite regiuni, legislația s-a lăsat așteptată vreme de mulți ani. Mai exact, autoritățile din țara noastră au întârziat implementarea măsurilor de monitorizare și informare privind riscurile radonului, începând cu transpunerea legislației europene și cu lansarea unei campanii de informare.

Publicitate

România a implementat, din 2018, Planul Național de Acțiune pentru Radonul de Interior (PNAR), care obligă măsurarea concentrației de radon în aerul clădirilor cu grad de ocupare ridicat și realizarea de lucrări pentru protecția împotriva acestui gaz radioactiv, la 5 ani după Directiva 59 Euratom. Totuși, datele obținute din aceste analize nu au fost niciodată făcute publice de autorități.

Țara noastră are legislație în ceea ce privește acest gaz, iar un pachet de reglementări „care completează Codul Construcțiilor din România a intrat în vigoare în octombrie 2023 prin publicarea in Monitorul Oficial”, spunea anterior cercetătoarea Alexandra Cucoș, de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Potrivit acestor noi reglementări, se impun măsurători de radon în toate clădirile publice, inclusiv screening și control în județele cu risc ridicat, unde nivelurile de radon depășesc limita de 300 Bq/m³. Această concentrație este considerată de trei ori mai mare decât norma de siguranță recomandată de OMS. Expunerea la o concetrație de 300 Bq/m3 de radon reprezintă echivalentul a 150 radiografii pe an sau a 16 țigări fumate pe zi.

Ministerul Sănătății a pus în urmă cu câteva zile în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei de informare, educare şi comunicare pentru sensibilizarea populaţiei şi informarea factorilor locali de decizie, a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la riscurile prezentate de radon. Practic, la șase ani de la transpunerea legislației europene.

Cum vor autoritățile să educe populația

Concret, obiectivele Strategiei Naționale de Comunicare pentru Radon sunt concepute pentru a spori conștientizarea și a promova acțiuni în legătură cu riscurile asociate expunerii la radon, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Sănătății. Acestea includ:

1. Creșterea conștientizării în rândul populației și a managerilor clădirilor publice cu privire la riscurile radonului și modalitățile de protecție.

2. Informarea despre legislația existentă referitoare la radon, pentru a încuraja respectarea normelor și reducerea riscurilor.

3. Motivarea angajatorilor și administratorilor clădirilor publice să efectueze teste de radon și să implementeze măsuri preventive.

4. Implicarea proprietarilor de locuințe în testarea și reducerea expunerii la radon.

5. Conștientizarea profesioniștilor din domeniul sănătății și construcțiilor pentru a educa și influența comportamentele legate de radon.

6. Integrarea informațiilor despre radon în programele educaționale, pentru a sensibiliza tinerii și profesioniștii.

7. Promovarea colaborării între autorități, ONG-uri și mass-media pentru a extinde acoperirea temelor legate de radon.

Pentru a aborda acest riscul la care ne expunem din cauza radonului, autoritățile propun o strategie națională de comunicare care să informeze și să educe populația, angajatorii și decidenții locali despre pericolele radonului. Scopul final al acestor inițiative este de a reduce expunerea la radon și de a proteja sănătatea publică, conform standardelor internaționale. Implementarea acestor măsuri necesită însă adoptarea proiectului de hotărâre de guvern și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

„Respiraţi sănătate, nu radon!”

Strategia națională de comunicare privind radonul include mesaje specifice adaptate pentru diverse grupuri-țintă, cu scopul de a motiva populația să protejeze sănătatea lor și a comunității. Exemplele de mesaje:

  1. Pentru publicul larg:Sănătatea Contează! Radonul este un gaz natural, dar poate fi un risc pentru sănătate. Testează nivelul de radon din casa ta pentru a te proteja și a-ți proteja familia de riscurile asociate cancerului pulmonar. Acționează acum pentru un viitor sănătos!” / „Protejează Viitorul! «Prin informare, conștientizare și acțiune, putem contribui la protejarea sănătății noastre și a generațiilor viitoare. Reducerea expunerii la radon este un pas important în această direcție»”.
  2. Pentru familiile cu copii: „Copiii sunt cea mai de preț comoară. Asigură-te de faptul că ei cresc într-un mediu sigur și sănătos! Testează nivelul de radon din locuința ta și ia măsuri pentru a asigura calitatea aerului din interior. Respirați sănătate, nu radon!
  3. Pentru proprietarii de clădiri: „Acționează acum pentru sănătatea familiei tale! Testează nivelul de radon din casa ta și ia măsuri pentru a reduce expunerea. O investiție în sănătate cu un minim de efort!
  4. Pentru directorii instituțiilor de învățământ: „Elevii și profesorii merită un mediu de învățare sănătos! Testează nivelul de radon din locuința ta, din clădirile școlare și ia măsuri pentru a asigura calitatea aerului interior. Investiți în sănătatea viitorului!”
  5. Pentru fumători: „Radonul și fumatul – o combinație periculoasă! Dacă ai fumat în trecut sau încă fumezi, riscul de cancer pulmonar crește cu expunerea la concentrații mari de radon. Testează nivelul de radon din locuința ta și renunță la fumat pentru a-ți proteja sănătatea.”

Ministerul Sănătății subliniază că strategia va avea și un impact economic pozitiv, prin reducerea costurilor de tratament: „Pe termen lung, prevenirea bolilor asociate cu expunerea la radon va reduce semnificativ costurile de sănătate publică și cheltuielile medicale legate de tratamentul acestor afecțiuni”, relatează ADEVĂRUL

Harta localităților din România expuse la radon

România ocupă locul patru din Europa în ceea ce privește nivelul de radon, după Cehia, Estonia și Austria. Solul este principala sursă de radon. Solul și aspectele arhitecturale, cum sunt făcute fundațiile clădirilor, sunt factorii principali care influențează acumularea radonului în aerul interior. Nivelul concentrației de radon care se acumulează în aerul interior depinde de caracteristicile constructive ale fiecărei clădiri, gradul de etanșeizare și situația fundațiilor, iar dacă acestea nu au fost izolate, cum e cazul școlilor, radonul pătrunde mult mai ușor din pământ în aerul interior”, a explicat anterior cercetătoarea Alexandra Cucoș, expert în acest domeniu.

Prezența radonului în aerul din interior variază în funcție de factorii geologici, tehnicile de construcție și tipurile de ventilație utilizate. Sursa principală de radon provine din solul de sub clădiri, care poate pătrunde în interior prin fisuri, feronerie și alte goluri, fiind mai frecvent în regiunile temperate și reci unde clădirile sunt menținute la o ușoară subpresiune.

În 16 județe din România, nivelurile de radon depășesc limitele admise, cu o concentrație medie de aproape trei ori mai mare decât media națională. Județele afectate includ Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Regiunea Transilvania și orașele mari, precum București, Iași, Timișoara și Constanța, sunt considerate zone cu risc ridicat de expunere. Județele din Vest au o expunere mai mare la radon din cauza geologiei solului, care contribuie la radioactivitatea crescută a acestuia.

Copiii, în pericol

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) atrag atenția asupra riscurilor ridicate de expunere la radon în clădirile publice din România, în special în școli și grădinițe, multe dintre acestea fiind construite fără plăci de beton între 1960 și 2000.

Radonul se acumulează în interior, în special în sălile aglomerate, și poate avea efecte negative asupra sănătății copiilor.

„Radonul este un gaz greu, cu o densitate de aproximativ 10 ori mai mare decât a aerului, care se atașează de aerosoli și rămâne în aerul interior (la distanta de 1-1,5 m înălțime față de planșeu, exact unde respiră copiii), putându-se acumula la valori periculoase pentru sănătate”, mai spune cercetătorul Alexandra Cucoș.

De asemenea, clădirile moderne, izolate eficient energetic, contribuie la această problemă prin reducerea circulației aerului, ceea ce agravează acumularea de radon și riscul asociat de îmbolnăvire .

Reducerea nivelurilor de radon în locuințe este esențială pentru protejarea sănătății, iar aceasta poate fi realizată prin mai multe măsuri practice. În primul rând, este important să se sigileze crăpăturile din podele și pereți pentru a preveni infiltrarea gazului. De asemenea, aerisirea frecventă a locuinței ajută la reducerea concentrației de radon din interior, prin diluarea gazului cu aer proaspăt. Utilizarea sistemelor de ventilație mecanică poate îmbunătăți circulația aerului și reduce acumularea de radon. În cazurile în care nivelurile de radon depășesc 400 Bq/m³, este necesar să se instaleze un sistem de îndepărtare a radonului, gestionat de un specialist certificat, care poate elimina până la 99% din gaz. Este esențial ca măsurătorile să fie efectuate de laboratoare autorizate pentru a se asigura acuratețea rezultatelor și a fi evitate potențialele erori.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aurora boreală a colorat din nou cerul României. S-a văzut în aproape toată țara, inclusiv la Botoșani

Publicat

Publicitate

Aurora boreală a colorat din nou cerul României noaptea trecută. Nuanţe roşiatice, mov sau roz au acaparat bolta cerească iar fenomenul a fost vizibil din aproape toate judeţele ţării, chiar şi din Capitală. Reţelele sociale s-au umplut de poze cu peisaje cum doar în ţările nordice au mai fost văzute, iar specialiştii vin şi cu explicaţii, scrie observatornews.ro

Cu nuanţe delicate de roz, violet şi bleu, aurora boreală fost vizibilă chiar şi din Capitală. Bucureştenii au surprins astfel, cele mai captivante fotografii. În culori mai aprinse de această dată, aurora boreală i-a surprins şi pe clujeni. În comuna Beliş de exemplu, preţ de câteva minute, cerul a fost intens colorat în nuanţe de roşu aprins, dar şi verde.

Aurora boreală a colorat cerul României

Şi bănăţenii au avut ce privi. La Lugoj, pasionaţii de fenomene astronomice au filmat fenomenul care a acaparat treptat cerul, în nuanţe de mov şi roşu. Aurora boreală s-a văzut şi în judeţul Dâmboviţa, unde cerul a fost parcă pictat în culori vibrante de roz aprins. Iar în judeţul Suceava, pasionaţii de fotografie au fost în extaz şi au reuşit să surprindă imagini unice. Fenomenul astronomic a fost observat şi în judeţul Constanţa, unde locuitorii din Eforie au văzut cu ochiul liber cum în câteva minute, nuanţele de roz pal s-au transformat în culori aprinse de mov şi violet.

 

Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

Publicitate

Specialiştii spun că fenomenul s-a produs în urma unei furtuni solare puternice.

“Centrul magnetic al Pământului generează un clopot ce respinge radiaţiile ionizante solare. Acele radiaţii care se deplasează cu viteze mai lente decât cele ale luminii. Ele generează aşa numitele furtuni geomagnetice, încărcând, ionizând foarte puternic atmosfera terestră.

Şi atunci, când aceste furtuni geomagnetice sunt mai intense, aurora se vede mai bine, mai mult şi mai puternic, departe, inclusiv la noi. Noi avem doar norocul de a vedea culorile roşiatice, adică cele de la înălţime, nu cele care ajung aproape de sol, cele de culoare albăstruie, verzuie, galbenă”, spune Adrian Bîlbă, doctor în Ştiinţe.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

A fost semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești

Publicat

Publicitate

Vineri, 11 octombrie 2024, primarul municipiului Botoșani, Cosmin-Ionuț Andrei, împreună cu administratorul public Mircea Magdalena și colegii de la Zona Metropolitană Botoșani, au semnat contractul de proiectare și execuție pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda din municipiul Botoșani și satul Curtești din comuna Curtești.

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria Botoșani a inițiat demersurile pentru realizarea proiectului în 2020, cu scopul de a răspunde nevoilor comunității.
Proiectul a fost depus pe programul „Anghel Saligny”, iar în 2023 a fost mutat pe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), unde a fost aprobat în februarie 2024. Finanțarea totală a investiției se ridică la 9.331.889 lei (aproximativ 1,9 milioane euro), având ca beneficiar Zona Metropolitană Botoșani.

Lucrările vor fi realizate de firma SC CORNELL-S FLOOR SRL din județul Botoșani, iar durata de execuție este estimată la 16 luni, cu termen de finalizare pe 11 februarie 2026. Proiectul vizează o rețea de canalizare de tip separativ, cu o lungime totală de 7.958 metri și va deservi peste 2.000 de utilizatori.

Printre aspectele tehnice ale proiectului se numără instalarea a 217 cămine de vizitare și realizarea a 415 racorduri pentru locuitori. Apele uzate vor fi transportate gravitațional, iar pentru zonele cu diferențe de altitudine vor fi amenajate 6 stații de pompare, asigurând astfel o funcționare optimă a rețelei.

Primăria Municipiului Botoșani își reafirmă angajamentul de a îmbunătăți infrastructura locală și calitatea vieții cetățenilor săi prin această importantă investiție.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențe”, ediția a XIII-a, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani. Afișul evenimentului

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 12-31 octombrie 2024, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențe”, ediția a XIII-a. Evenimentul expozițional, organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani, este dedicat artistului Eugen Ispir (1909-1974), inițiatorul primei pinacoteci publice la Botoșani, multe dintre lucrările sale regăsindu-se în patrimoniul instituției muzeale botoșănene.

Expoziția, al cărei invitat de onoare este artistul român Christian Paraschiv, membru al Grupului Prolog, actualmente rezident în Paris, reunește pe simeze lucrări semnate de 152 de artiști români contemporani, din diverse zone ale țării și din străinătate, care abordează o mare varietate de teme și tehnici de realizare – pictură și grafică, sculptură, ceramică și porțelan, fotografie, arte decorative, icoană și instalație – aparținând unor școli și generații diferite.

În cadrul Salonului Național de Arte Vizuale „Interferențe”, care reprezintă un eveniment major în peisajul artelor vizuale contemporane, își expun lucrările: Codruț Duduman – Bacău; Delia Vancea, Cornelia Vas – Baia Mare, Lucreția Mureșan, Sever Moldovan – Bistrița; Dănuț Aconstantinesei, Claudia Ionela Babii, Silviu Babii, Valentin Barbălată, Nadia Bîrlădeanu, Cristian Bîrzoieș, Cristina Ciobanu, Ciprian Cojocari, Rodica Cojocariu, Ana Coșereanu, Ionuț Gafițeanu, Mirela Anca Gavriloaie, Florin Grosu, Talida Grunzac, Ioana Halunga, George Huivan, Lila Lungulescu, Carmen Maxim-Popovici, Doina Maxin-Relenschi, Maria Claudia Mitră, Dan Mocrei, Mihai Pastramagiu, Ioana-Gina Poleac, Daniel Relenschi, Adina Strugariu, Carmen-Ștefania Suceveanu, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Elena Șurghin, Ana Roua Vasilescu, Ioan Zobu – Botoșani; Laura Cornea, Andrea Szentkiralyi-Sis – Brașov; Bogdan Mosorescu, Gheorghe Mosorescu, Angelin Stanciu – Brăila; Ammar Alnahas, Dragoș-Mircea Botezat, Marius Frățilă, Daniela Frumușeanu, Petre Gheorghe, Constantin Grigoruță, Bogdan Hojbotă, Viorica Jahn, Lucia Juncu, Natalia Lazăr, Valeriu Lazăr,  Cristina Maria Lupescu, Lucreția Maiorescu, Florian Mihăilescu, Mara Naghi Niculae, Gabriela Năftănăilă Levențu, Mihaela Obadă, Vladimir Păun Vrapciu, Corina Preda-Perianu, Melania Ecaterina Stancu Chituc – București; Tudorel Predan – Calafat; Lilia Cazacu – Chișinău; Anca-Maria Scripa, Clara-Livia Tudoran, Zoe Vida-Porumb – Cluj; Ioana Călinescu, Lidia Corladi, Carmen Dordea, Lacme Ifrim, Maria Koiciu, Mihaela Roca, Sînziana Romanescu, Lazăr Vasilică, Georgeta Vasiliev – Constanța; Florin Grădinaru, Daniel Guță, Mariana Montegaza – Craiova; Adriana Cănija Popa, Ioana Liana Popa – Deva; Cerasela Ailoaie, Ciprian Ailoaie, Valeriu Gorgan – Dorohoi; Dana Rogobete – Drobeta Turnu-Severin; Mirela Anura, Ion Isăilă – Düsseldorf; Emil Lazăr, Florentina Mihalache – Focșani; Cornel Corcăcel, Lavinia Antonia Coșovliu, Raul Popa, Liviu-Adrian Sandu – Galați; Angela Brumă – Hamburg; Vladimir Kato – Harghita; Sanda Veturia Ionescu – Hunedoara; Ovidiu Agavriloaie, Sorina Viorica Bârsan, Dănuț Adrian Chidon-Frunză, Anca Colescu, Miruna Hașegan, Laura Codrina Ioniță, Daniela Isache, Angelica Mirela Pagu, Andrei Penazzio, Rodica Postolache, Mihai Zaiț – Iași; Oara Larisa Mutu Mindoiu – Mehedinți; Emil Craioveanu – Mizil; Florin Alexandru Preda, Florin Preda-Dochinoiu – Motru; Elena Felicia Cîmpian – Oradea; Carmen Cărăușu, Petru Diaconu, Irina Maria Moldovan, Ioan Popei, Arcadie Răileanu – Piatra-Neamț; Monica D. Carp, Mihai Olteanu – Roman; Vasile Jurje, Virginia Pișcoran, Silvia Spătar – Satu Mare; Dorică Susan, Isabelle Susan – Sebeș; Olimpia Coman-Sipeanu, Anca Alexandra Costea, Felicia Drăghici, Mircea Gabriel Nistorescu, Oana Alexandra Sedonja – Sibiu; Loredana Axinte, Sorin Mihai Bărgăuan, Iulian Dziubinski, Claudia Prelipcean, Lucia Pușcașu, Camelia Sadovei, Liviu Suhar, Constantin Ungureanu-Box, Mihai Varzari – Suceava; Mircea Mureșan, Marcel Naste, Klara Pădurean – Târgu-Mureș, Nahum Sternberg – Tel Aviv; Rafael Matiaș, Sarah Raluca Miulescu, Daniela Oravițanu, Diana Popovici Matiaș, Elena Felicia Selejan, Valentina Ștefănescu – Timișoara; Robert Cobuz – Tonbridge; Elena Mateiuc-Belecciu –Toplița; Mioara Mitu – Tulcea.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 20.00, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, cu desfășurare între orele 18.00-24.00. Cu această ocazie va fi susținut un recital de poezie (actorul Bogdan Muncaciu) și un minirecital de vioară (profesor Cezara Ariciuc și elevii), iar unii dintre artiștii participanți la Salon vor susține un atelier de creație în fața publicului vizitator (Claudia-Ionela Babii – tatuaj cu henna, Silviu Babii – pastel, Florin Grosu – caricatură, Vladimir Kato – grafică și Ioana-Gina Poleac – mozaic).

Curatorul evenimentului: Liviu Șoptelea – artist vizual. Prezintă: Ana Coșereanu.

Intrarea este liberă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii botoșăneni prezenți la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Publicat

Publicitate

Tinerii interesați de o carieră de salvator au aflat, astăzi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, mai multe informații despre instituțiile de învățământ care pregătesc ofițerii și subofițerii de pompieri și protecție civilă. Organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, acțiunea a reunit, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani, persoane aflate în cautarea unui serviciu, standul pompierilor fiind unul dintre cele mai vizitate.

Astfel, specialiștii din cadrul Biroului Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au prezentat tinerilor prezenți la bursă mai multe informații despre admiterea la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, dar și la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor și studenților, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.

Mai multe detalii referitoare la admitere și procesul de formare în cadrul Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești și Facultății de Pompieri sunt disponibile pe site-urile instituțiilor: www.scoaladepompieri.ro și https://academiadepolitie.ro/facultatea-de-pompieri/ .

Informații suplimentare pot fi obținute de la Serviciul Resurse Umane al ISU Botoșani, de luni până vineri, între orele 09:00-15:00, telefonic, la numărul 0231/508 128.

În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, tinerilor le-au fost prezentate broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”, dar și modalitățile prin care pot să facă voluntariat la ISU Botoșani, în cadrul programului național „Salvator din pasiune”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending