Connect with us

Eveniment

Uber și Bolt, pe cale de dispariție în România. Legea care „trădează” victoria taximetriștilor

Publicat

Publicitate

Piața de transport din România se află la un moment de răscruce, cu modificări legislative care amenință să redefinească radical modul în care serviciile de transport alternativ, precum Uber și Bolt, operează în țară. Actul normativ pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ar putea duce la dispariția acestui sector, potrivit Coaliției pentru Economia Digitală, afectând atât șoferii cât și utilizatorii acestor servicii, notează playtech.ro.

Piața de transport din România se află la un moment de răscruce, cu modificări legislative care amenință să redefinească radical modul în care serviciile de transport alternativ, precum Uber și Bolt, operează în țară.

Actul normativ pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ar putea duce la dispariția acestui sector, potrivit Coaliției pentru Economia Digitală, afectând atât șoferii cât și utilizatorii acestor servicii.

Reforme legislative controversate
Propunerile din actul normativ care modifică OUG 49/2019 sunt văzute ca o amenințare majoră pentru transportul alternativ în România. Coaliția pentru Economia Digitală, care reprezintă principalele platforme de ride-sharing, susține că aceste modificări vor elimina beneficiile tehnologice, transparența și mediul concurențial adus de transportul alternativ. De asemenea, schimbările propuse ar forța șoferii să se constituie ca operatori de transport și ar elimina contractele de comodat și închiriere, elemente vitale pentru modelul de economie colaborativă​​​​.

Impactul asupra șoferilor și consumatorilor
Adoptarea acestor prevederi ar lăsa fără venituri peste 50.000 de șoferi și ar limita opțiunile de transport pentru peste 3 milioane de români care utilizează în prezent serviciile de ride-sharing. Cătălin Codreanu, președintele Coaliției pentru Economia Digitală, a subliniat gravitatea situației, afirmând că propunerile nu urmăresc crearea unui mediu concurențial echitabil, ci favorizează un monopol în beneficiul taximetriștilor, în detrimentul serviciilor de transport alternativ​​​​.

O luptă pentru viitorul transportului
În fața acestor provocări, Coaliția pentru Economia Digitală pledează pentru o abordare care să permită coexistența liberă și corectă între serviciile de taximetrie și cele de transport alternativ, subliniind necesitatea liberalizării și a unui cadru de reglementare echitabil. Această dispută nu este doar o luptă între diferite modele de afaceri, ci și o chestiune de alegere între menținerea unui sistem deschis, transparent și adaptat nevoilor consumatorilor moderni, și revenirea la practici monopoliste învechite​​​​.

Publicitate

În contextul acestei dezbateri aprinse, viitorul transportului în România atârnă în balanță, cu implicații semnificative pentru șoferi, consumatori și, într-un sens mai larg, pentru evoluția mobilității urbane în era digitală. Deciziile care urmează să fie luate de autorități vor determina dacă România va merge pe calea inovației și a adaptabilității sau dacă va prefera conservarea unui statu quo care nu mai răspunde cerințelor și așteptărilor societății contemporane.

Sursa : playtech.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua NATO sărbătorită cu onoruri militare la Botoșani. Ceremonial solemn în fața Cercului Militar

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani a marcat duminică Ziua NATO în România printr-un ceremonial militar plin de solemnitate, organizat în fața Cercului Militar. Evenimentul a adus împreună parlamentari, autorități locale, cadre militare și cetățeni, într-un moment de recunoștință față de apartenența României la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

Ceremonialul a debutat cu salutul Drapelului de luptă de către primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, urmat de intonarea Imnurilor României și NATO, în timp ce cele două steaguri au fost arborate pe catarg, în aplauzele celor prezenți.

Un moment deosebit a fost susținut de o studentă a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care a prezentat semnificația Zilei NATO, subliniind rolul esențial pe care această alianță îl are în menținerea păcii și securității în Europa și în lume.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, care a fost primit cu respect de către publicul prezent la manifestare.

Pentru buna desfășurare a ceremonialului, Primăria Municipiului Botoșani a asigurat sprijin logistic prin amenajarea și întreținerea spațiului din fața Cercului Militar, punerea la dispoziție a steagurilor oficiale și coordonarea activităților de restricționare a traficului. Astfel, Poliția Locală a eliberat strada Ștefan Luchian de autovehicule, între orele 09:00 și 11:00, pentru a permite desfășurarea în siguranță a evenimentului.

Publicitate

Ziua NATO este sărbătorită anual în România începând cu anul 2005, în prima duminică din luna aprilie, fiind un prilej de reafirmare a angajamentului țării noastre față de valorile democratice, securitate colectivă și solidaritate între statele membre.

Citeste mai mult

Bucecea

Energie verde la Bucecea: Cel mai mare parc fotovoltaic care se construiește la Botoșani va alimenta Spitalul Județean

Publicat

Publicitate

Vechea conducere a Consiliului Județean Botoșani a plecat la alegerile locale de anul trecut, 2024, însă proiectele întocmite de fostul președinte, Doina Elena Federovici, și echipa acesteia, continuă să primească finanțări pe bandă rulantă, confirmand practic faptul că perioada 2020 – 2024 a fost perioada cu cea mai bună administrație a județului din ultimii 35 de ani. 

Acestea sunt condițiile în care Orașul Bucecea devine punct strategic pe harta energiei verzi din județul Botoșani. Aici va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic din județul Botoșani, în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Investiția are o valoare totală de 8,5 milioane de lei, din care 6,5 milioane de lei provin din fonduri nerambursabile.

Parcul fotovoltaic de la Bucecea va furniza energie verde pentru Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din județ. Astfel, investiția nu doar că va reduce costurile de funcționare ale unității medicale, dar va contribui și la un mediu mai curat și la tranziția spre surse regenerabile de energie.

Terenul necesar pentru realizarea proiectului a fost pus la dispoziție de Primăria Orașului Bucecea, prin implicarea directă a primarului Angel Gheorghiu, iar proiectul a fost conceput de Cristian Nistor, în perioada în care acesta a activat ca administrator public în echipa Consiliului Județean Botoșani.

„Este o investiție importantă pentru județ, dar mai ales pentru comunitatea din Bucecea, care devine un exemplu de bună practică în direcția sustenabilității și eficienței energetice”, a transmis senatorul Doina Elena Federovici, cea care a condus în perioada 2020 – 2024 Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul din Bucecea face parte dintr-un pachet mai amplu de șapte inițiative verzi, în valoare totală de aproximativ 4 milioane de euro, din care 3 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Pe lângă Bucecea, alte șase comune botoșănene – Albești, Broscăuți, Coțușca, Nicșeni, Sulița și Trușești – vor beneficia de centrale fotovoltaice destinate consumului propriu.

Publicitate

Prin aceste investiții gândite în perioada 2020 – 2024, județul Botoșani face pași concreți spre un viitor cu facturi mai mici, independență energetică și protecția mediului pentru generațiile următoare.

Citeste mai mult

Economie

Avrămeni, campioană județeană la Cupa Satelor 2025. O echipă mică, cu suflet mare, va reprezenta din nou Botoșaniul

Publicat

Publicitate

Bucurie imensă pentru fotbalul din mediul rural botoșănean. Echipa de fotbal a comunei Avrămeni a câștigat, pentru al doilea an consecutiv, faza județeană a competiției Cupa Satelor 2025, organizată sâmbătă, 5 aprilie, la Hudești.

Tinerii jucători s-au impus categoric în fața echipelor din Broscăuți, Șendriceni și Hudești, demonstrând că munca, seriozitatea și pasiunea pentru fotbal pot duce la performanțe frumoase.

După trei meciuri intense, pline de emoții și răsturnări de scor, copiii din Avrămeni au urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, spre mândria antrenorilor, părinților și comunității. Golgheterul competiției a fost David Cobuz, un tânăr talentat care a înscris cele mai multe goluri ale turneului, confirmând forma excelentă a echipei.

„Suntem mândri de voi! Copiii de la Avrameni au demonstrat ca munca, pasiunea si determinarea aduc succesul. Ambiția si dorința au facut diferența. Ne bucurăm pentru rezultatele lor si suntem mandri de ei ca prin astfel de activități sportive punem in valoare comunitatea noastra. Mult succes in faza următoare a competiției”, au transmis coordonatorii echipei, profesorii Sorin Ignătescu și Tudor Grădinaru, care s-au ocupat îndeaproape de pregătirea echipei.

Competiția organizată în parteneriat cu Federația Română de Fotbal a adunat la Hudești cele mai bune echipe din comunele județului. Locul al doilea a fost adjudecat de echipa gazdă, comuna Hudești, iar locul trei a revenit copiilor din Broscăuți. Echipa din Șendriceni s-a clasat pe locul al patrulea, câștigând totodată și trofeul Fair Play, o recunoaștere a spiritului sportiv.

Alte distincții importante ale turneului au fost:

Publicitate
  • Cel mai tehnic jucător: Gușilă Ștefan – comuna Broscăuți
  • Cel mai bun portar: Sîsîiac Juan Fernando – comuna Hudești

Evenimentul s-a desfășurat în condiții excelente, grație implicării administrației locale din Hudești. Organizatorii au adus mulțumiri specialeautorităților locale care s-a asigurat că micii fotbaliști beneficiază de tot confortul necesar.

Din păcate, ploaia căzută în timpul finalei a împiedicat desfășurarea unei festivități de premiere așa cum merita fiecare participant, însă zâmbetele și aplauzele au spus totul: la Hudești, fotbalul a adus din nou copiii care iubesc acest sport rege împreună.

Iar dacă vreți să vedeți cum arată cel mai frumos strigăt al victoriei, vă învităm să o faceți aici:


Citeste mai mult

Eveniment

Vremea rea ține până joi. Brumă şi îngheţ la sol. Vor fi precipitații mixte, iar la munte va ninge din nou

Publicat

Publicitate

Vremea rea ține aproape toată săptămâna care urmează, iar mai exact, meteorologii spun că se va încălzi abia de vineri, relatrează mediafax.ro.

De duminică dimineaţă, la ora 9.00, valorile termice au început să scadă semnificativ, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie; temperatura maximă va fi de 4…6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 1 grad. Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla în general moderat.

„În cea mai mare parte a ţării vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. La munte rafalele vor fi de 75…85 km/h, iar la peste 1700 m de 90…100 km/h şi temporar va fi viscol. Vor fi precipitaţii mixte în sudul teritoriului, iar în rest vor predomina ninsorile, care local şi temporar vor fi viscolite. Se va depune strat nou de zăpadă de 5…10 cm la munte, în sudul şi estul Transilvaniei, vestul şi nordul Moldovei, precum şi în nordul Munteniei”, se arată în atenţionarea Cod Galben emisă de ANM, valabilă duminică, până la oora 23.

De asemenea, meteorologii au emis o informare, valabilă până joi dimineaţă, la ora 10.00. În acest interval va fi vreme deosebit de rece, brumă şi îngheţ la sol, precipitaţii mixte, precum şi intensificări ale vântului.

„Vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât şi noaptea. Temperaturile maxime se vor stiua în general între 2 şi 10 grade, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 şi 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade. Local se va produce brumă şi ngheţ la sol. Vor fi intervale cu precipitaţii, ninsori la munte şi în jumătatea de nord a ţării şi mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…50 km/h în cea mai mare parte a ţării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending