Connect with us
Publicitate

Cultura

Trofeul Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc „Satule, mândră grădină”, ediția a XLIII-a, a rămas la Botoșani

Publicat

Publicitate

Festivalul – Concurs al Cântecului Popular Românesc „Satule, mândră grădină” ediția a XLIII- a, a făcut din nou ca orașul Bucecea să vibreze.

Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Botoșani, și-a dat din nou mâna cu Primăria Orașului Bucecea și cu Centrul Cultural Bucecea și au reușit să organizeze încă o ediție care va rămâne în istoria folclorului românesc, dar și în sufletele celor care au fost prezenți.

Timp de două zile au răsunat pe scena Centrului Cultural Bucecea atât vocile concurenților din șapte județe ale țării, cât și vocile unor artiști consacrați și iubiți de publicul din întreaga țară.

Măestria, răbdarea și profesionalismul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” – dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș, și-a spus cuvântul prin faptul că a asigurat acompaniamentul a 50 de concurenți, și a invitaților speciali.

Juriul, format din profesioniști de excepție, a cântărit cu atenție calitățile vocale, repertoriul ales, costumul specific zonei pe care o reprezintă, prezența scenică a fiecărui concurent pentru justa departajare și desemnarea câștigătorilor. Mulțumim membrilor juriului:

Elise Stan  –  (Președinte al juriului) – Profesor  Doctor,  etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română

Publicitate

Gabriel-Ciprian Chițu  –  Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din lași și dirijor al Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților” al Casei De Cultură a Studenților din Iași.

Cornelia Ciobanu  –  cunoscută interpretă de muzică populară, fostă membră a Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, fostă manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Botoșani și fost profesor de canto al Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani.

Alina- Anișoara Spătaru  –  interpretă de folclor, referent de specialitate la Centrul Cultural Bucecea

Publicitate

Agnes Daliana Bejan  –  referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – compartimentul „Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale”

Publicul a dovedit încă o dată afinitatea și dragostea pentru folclorul românesc, fiind prezent în ambele zile într-un număr foarte mare.

Prezentarea a fost asigurată de tânăra și încântătoarea Elisabeta Șeremet.

Invitații de onoare: Patrick Petrescu și  Delia Gandore, foști câștigători ai trofeului festivalului din 2022 și, respectiv, 2023, cât și Grupul vocal al Centrului Creației Botoșani – coordonator Mariana Ichim Hodan, au distins atmosfera încărcată de emoție atât a concurenților, cât și a susținătorilor din prima seară a festivalului, iar în cea de-a doua seară la gala laureaților au susținut recitaluri: Cornelia CiobanuIustina Irimia- Cenușă,  Angelica Flutur și Grupul „Ștefan-Vodă” din Republica Moldova.

Trofeul Festivalului a rămas la Botoșani la un tânăr deja cunoscut în lumea muzicii populare drept „Brăduțul din Botoșani” – Codruț-Victor Știrbu.

La categoria soliști vocali 10-13 ani, câștigătorii sunt:

– Premiul I- Ailoaie Anastasia – Vorona, Botoșani

– Premiul al  II-lea – Isticioaia Matei – Pașcani – Iași

– Premiul al III- lea – Știrbu Amalia- Rebeca  Vorona – Botoșani

-Mențiune  –  Olariu Anya – Maria  Răuseni – Botoșani

– Premiul special – Boampă Maria – Iași

– Premiul special – Aicoboaie  Ana – Maria   – Vorona – Botoșani

 

La categoria soliști vocali 14 – 18 ani câștigătorii sunt:

– Premiul – I –  Filip Ioana Cătălina Doina – Șcheia – Suceava

– Premiul al – II- lea – Horeangă Andreea-Daniela – Piatra Neamț – Neamț

– Premiul al -III-a  – Avasîicii Sara-Ștefania – Pașcani – Iași

– Mențiune –  Hârjoi Anda – Botoșani

La categoria soliști vocali 19 – 30 ani, câștigătorii sunt:

Premiul – I –  Condrea Alexandra- Vasilica – Lunca Banului – Vaslui

– Premiul al II – lea Bertea Delia- Valentina – Vulturești – Suceava

– Premiul al III- lea – Răstoacă Alexandra-Nicoleta – Adâncata – Suceava

– Mențiune – Furnică- Dandea Maria – Botoșani

– Premiul special – Iriciuc Cosmin – Unțeni – Botoșani

La categoria soliști instrumentiști  10 – 14 ani, câștigătorii sunt:

– Premiul – I –  Mătrescu Eduard-Gabriel -saxofon- Copălău – Botoșani

– Premiul al II – lea – Popescu Nectarie – acordeon- Bucecea – Botoșani

– Premiul al III- lea – Borcoi Constantin

– Mențiune – Știrbu Amalia-Rebeca – vioară- Vorona – Botoșani

– Premiul special – Sîrbu Cristian-Ionuț – saxofon – Pomârla – Botoșani

La categoria soliști instrumentiști peste 15 ani, câștigătorii sunt:

– Premiul – I –  Badurlă Răzvan-Laurențiu- vioară – Focșani – Vrancea

– Premiul al II – lea – Coțovanu Denis- Matei -trompetă- Șendriceni Botoșani

– Premiul al III- lea – Pîntiuc Ionuț Nicolae -trompetă- Comănești -Suceava

– Mențiune – Maxim Mario- Andrei – trompetă- Gorbănești – Botoșani

– Premiul special – Ferbințeanu Matei – acordeon- Săveni – Botoșani

Juriul a acordat premiul special și rapsodului popular Gheorghe Dandu din Pângărați- Neamț .

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Liderul Organizației municipale AUR Botoșani, Cătălin Silegeanu, invită botoșănenii să adere la mișcarea politică pe care o reprezintă

Publicat

Publicitate

Președintele organizației AUR din municipiul Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, invită botoșănenii să adere la mișcarea politică pe care o reprezintă. El afirmă că AUR nu este doar un alt partid pe scena politică, ci o inițiativă menită să restabilească respectul față de cetățeni în procesele decizionale și administrative.

„Alianța pentru Unirea Românilor nu a fost creată pentru a suplimenta lista partidelor de dragul varietății. Este o mișcare politică menită să restaureze respectul față de cetățeni în procesele decizionale și administrative, este o alternativă pentru oamenii care își doresc să ofere comunității fără să urmărească avantaje necuvenite. Proiectul politic se centrează pe integritate și bună credință, pentru că își propune să promoveze profesioniști care nu râvnesc și nu acceptă foloase asigurate prin truda și încrederea cetățenilor”, a declarat Cătălin Silegeanu.

Liderul AUR din Botoșani a punctat că toate proiectele susținute de partid sunt în favoarea cetățenilor și împotriva clasei politice corupte.

„Inițiativele propuse în Parlament, măsurile de guvernare locală înaintate și cerințele noastre către autorități sunt cât se poate de viabile și benefice comunității. Nu sunt însă pe placul celor care se cred stăpâni pe instituții și veșnici în funcție, iar aceasta este cauza numeroaselor prejudecăți cu care ne-am confruntat în încercarea de a reforma sistemul”, a explicat el.

Cătălin Silegeanu anunță că AUR își deschide porțile către toți cei care vor să trăiască într-o țară normală, unde instituțiile aparțin cetățenilor și deciziile sunt transparente.

„Proiectul nostru politic are nevoie de oameni de calitate, care să promoveze idei sănătoase și să stea departe de compromisuri rușinoase. AUR are nevoie de minți independente, cu dreaptă judecată,” a adăugat acesta.

Publicitate

Un aspect esențial al mișcării politice AUR este încurajarea libertății de exprimare și a dialogului intern.

„Pentru noi, democrația nu este o lozincă pe care să o fluturăm de ochii lumii. Fiecare dintre membrii AUR este încurajat să își expună punctul de vedere, indiferent dacă este apreciativ sau critic. Fiecare contribuție și fiecare sugestie este binevenită în AUR, pentru că aici sunt valorizați și cei mai mari, și cei mai mici, și cei experimentați, și cei tineri expansivi”, a precizat Silegeanu.

În încheiere, președintele organizației AUR din municipiul Botoșani a lansat o invitație deschisă către toți cei care se regăsesc în valorile și principiile enunțate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cei mai iscusiți pescari din Botoșani sunt…polițiștii. Concurs de pescuit sportiv cu pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de penitenciar

Publicat

Publicitate

Pompierii, polițiștii, jandarmii și polițiștii de penitenciar sunt, înainte de toate, oameni cu pasiuni și hobby-uri. Și, ori de câte ori timpul le permite, participă la tot felul de competiții. Pentru cei pasionați de pescuit, Asociația Sportivă a Pompierilor din România – filiala Botoşani a organizat ieri și astăzi, două concursuri de #pescuit sportiv la iazul Năvodul Star de pe raza comunei Răchiți.

Unii au fost mai norocoși decât alții, au urcat pe podium şi au fost premiați de ASPR Botoșani.
Cea mai mare captură a fost de 14, 700 kg, premiul fiind revendicat de echipa Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.
Clasamentul pe echipe se prezintă astfel :
La concursul “Cupa A.S.P.R la pescuit ”
– plutonier adjutant Vlăduț Grigoruță, plutonier adjutant Dorin Sobariu și plutonier Cezar Toma
– plutonier Andrei Ochian, sergent major Mircea Musteață și soldat Ovidiu Groza
– plutonier adjutant Ionuț Honciuc și sergent major Cosmin Tâmpău
Echipa clasată pe primul loc va reprezenta ISU Botoșani la ediția națională a concursului “Pescuit la crap”, ediția 2024, care se va desfășura la Botoșani, în august.
La concursul “Cupa pescuit la crap”
– ISU Botoșani
– Penitenciarul Botoșani
– IPJ Botoșani
La final, cel mai important a fost timpul petrecut împreună. Indiferent de culoarea uniformei, am rămas o #echipă pentru că întotdeauna ne bazăm unul pe celălalt.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiu în comuna George Enescu. A vrut să scape de păduchii de găină, dar a dat foc la adăpostul de animale

Publicat

Publicitate

Un mod de dezinsecţie total greșit, folosit de o femeie din localitatea Dumeni, a provocat un incendiu care i-a distrus adăpostul de animale.

Incidentul a avut loc în această după-amiază. Proprietara, o femeie de 80 de ani, a vrut să scape de păduchii de găină și a dat foc mai multor frunze de nuc, în interiorul adăpostului de păsări. Într-un moment de neatenție, bunurile din interior s-au aprins. Când și-a văzut gospodăria amenințată de foc, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au constat faptul că ardeau anexa, pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, dar și patru tone de furaje, depozitate lângă clădire. Pompierii au intervenit rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la casă și alte construcții din gospodărie. Proprietara a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SMURD.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit mai bine de două ore.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

În atenția taților care stau acasă cu bebelușii. Legea concediului paternal a fost modificată

Publicat

Publicitate

Noua lege prevede că se acordă concediul paternal, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și de a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți, scrie alba24.ro. Concediu paternal 2024: Legea prin care sunt stabilite regulile de acordare a concediului paternal a fost promulgată vineri, 21 iunie, de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta aprobă OUG 117/2022 ce prevede modificări în legislație.

Actul normativ modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Prin termenul lucrător se înțelege persoana care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, încheiat conform legii.

Concediu paternal 2024. Beneficiari

În vederea acordării concediului paternal și a indemnizației aferente se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane:

  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor convenții de muncă individuale
  • directorii care desfășoară activitate pe baza contractelor de mandat încheiate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
  • cele care ocupă o funcție de demnitate publică.

Concediu paternal 2024. Perioadă și indemnizație

Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare (anterior, cinci zile).

Publicitate

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

Tatăl poate beneficia de acest concediu pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Lucrătorii și persoanele prevăzute pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.

Publicitate

Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Pe perioada concediului acordat, tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending