Connect with us
Publicitate

Eveniment

Trei bărbați de 83, 64 și 48 de ani și-au pierdut viața în foc, în primele șapte luni ale anului, la Botoșani

Publicat

Publicitate

În primele șapte luni ale anului, s-au produs peste 170 de incendii în locuințe sau anexe gospodărești. Cele mai grave evenimente s-au înregistrat în localitățile Coțușca, Cervicești și Victoria, acolo unde trei bărbați de 83, 64 și 48 de ani, și-au pierdut viața.

Pompierii au constatat că cele mai multe incendii s-au produs din cauza scurtcircuitelor, a coșurilor de fum neprotejate termic față de materialele combustibile din apropiere, necurățate de funingine sau deteriorate, a efectului termic, a jarului căzut din sobe sau depozitat aproape de materiale combustibile, a focului în aer liber lăsat nesupravegheat sau a fumatului în locuri neprotejate corespunzător.

În contextul apropierii Zilei Informării Preventive (Marți -13), facem pe această cale un apel la cetățeni pentru respectarea tuturor măsurilor de prevenire a incendiilor, recomandările vizând, atât instalațiile electrice și de gaze, cât și gătitul, fumatul, folosirea lumânărilor sau a focului deschis în gospodării.

Astfel, incendiile pot fi prevenite respectând următoarele recomandări:

La utilizarea instalației electrice:

– deconectați de la rețeaua electrică toate aparatele atunci când nu le utilizați;

Publicitate

– nu folosiți instalaţii electrice improvizate sau conductori electrici neizolați corespunzător;

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

Publicitate

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– echipați tabloul electric cu siguranțe corect dimensionate.

La instalațiile de gaze / butelii:

– utilizaţi doar centrale termice certificate conform legii;

– solicitaţi verificarea tehnică periodică; această operaţiune se efectuează numai de către firme autorizate;

– verificați etanșeitatea buteliilor, a garniturilor sau a furtunului doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;

– asigurați ventilarea încăperilor / a locurilor în care sunt instalate buteliile;

– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului, închideți imediat robinetul buteliei şi al aparatului de utilizare;

– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați şi nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi.

La pregătirea hranei:

– nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

– după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

– curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

– nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

– opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

– nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

– stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

La folosirea lumânărilor:

– asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

– nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

– amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

– nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

– stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

– nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm să:

– nu aprindeţi ţigara dacă vă întindeți în pat pentru a vă odihni. Este foarte probabil să aţipiţi. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc, dacă fumați într-o încăpere. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră;

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale.

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de secetă și vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, depozite de furaje, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aproape 150 de locuri de muncă în țările Europei pentru botoșănenii aflați în căutarea unui trai mai bun

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Germania – 60 locuri de muncă vacante pentru: muncitor în producţie , șofer de autobuz, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor .Pentru muncitor în producție se solicită cunoștințe de limba germană dar nu este obligatoriei , pentru celelalte ocupații se solicită cunoștințe de limba germană;

Letonia – 30 locuri de muncă vacante pentru sudor. Cunoştinţe de bază de limba engleză la nivel conversațional;

Austria – 26 locuri de muncă vacante pentru : tehnician punere în funcțiune mașini cu comandă numerică, tehnician prelucrare, tehnician punere în funcțiune, asamblor, tehnician  service, maistru vopsitor, vopsitor industrial, lucrător în beton, mecanic/lăcătuș, mecanic auto pt camioane . Este necesară o bună cunoaștere a limbii engleze (B1). Constituie avantaj cunoștințele de germană.

Belgia – 16 locuri de muncă pentru : electrician de intretinere si reparatii, macaragiu, tehnician rețele de telecomunicații. Candidații selectați trebuie să cunoască limba olandeza/ franceza/ engleza- foarte bine . Bucătar – candidații selectați trebuie să cunoască limba engleza/ franceza- la nivel – cunostinte de bază . Instalator centrale termice,  muncitor necalificat la înreținere drumuri și poduri – candidații trebuie să cunoască limba engleză nivel de bază .

 

 Slovenia – 6 locuri de muncă vacante pentru : Cercetator în domeniul dispozitivelor celulare ,      candidatul selectat trebuie să cunoască limba engleză fluent, îngrijitor curățenie – candidații selectat trebuie să dețină cunostinte de baza engleza sau germana sau sirba sau croată.

Publicitate

Irlanda – 1 loc de muncă îngrijitor persoane  – candidatul trebyuie să dețină cunoștințe  bune de limba engleză – vorbit

Malta – 3 locuri de muncă vacante pentru : Director adjunct calitate, Inginer electrician, Manager achizitii , Candidații trebuie să cunoască limba engleză fluent.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES

Publicitate

 

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231536791 sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro

Citeste mai mult

Cultura

Mai sunt câteva zile rezervate înscrierii la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul

Publicat

Publicitate

Centrul de Creație Botoșani anunță că încă se pot face înscrieri pentru Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul” până pe data de 31 octombrie 2024. Materialele se vor trimite pe adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro.

În perioada 14-15 noiembrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, organizează cea de a XXIX-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”. Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare – descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amatorilor.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni:

  1. CREAȚIE

La concurs pot participa dramaturgi contemporani români, membri sau nu ai uniunilor de creație, fără limită de vârstă, cu o pisă de teatru într-un act. Organizatorii nu impun participanților nicio tematică.

Textul propriu-zis, semnat cu motto, și fișa de înscriere (Anexa 1 din regulament) în format WORD, în care vor fi menționate motto-ul, numele, prenumele, numărul de telefon și adresa, vor fi trimise online la adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro până la data de 31 octombrie 2024.

  1. INTERPRETARE

La aceasta secțiune pot participa trupe de teatru de amatori, din fiecare județ al țării, cât și trupe din Republica Moldova și Ucraina.

Publicitate

Categorii: monolog, trupe de elevi, trupe de absolvenți de liceu.

Înscrierea la concurs se face pe baza de fișei de înscriere (conform anexei din regulament) și un video de maximum 15 minute din piesa propusă în competiție, care va fi folosit pentru selecția finală.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism radiat din circulație, descoperit la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română care a fost depistat, în trafic, conducând un autoturism neîmatriculat.

 În ziua de 25 octombrie a.c, în jurul orei 08.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetățenie română, în vârstă de 56 de ani, conducând un autoturism, cu număr de înmatriculare specific Belgiei.

La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta a fost radiat din circulaţie de autoritățile din Belgia începând cu data de 26.06.2024, iar în prezent nu figurează a fi înmatriculat în circulație de către un alt stat.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Arhiva unei societăți comerciale din municipiul Botoșani s-a făcut scrum într-un incendiu violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit astăzi, la prânz, în subsolul unui bloc de pe strada Gării din municipiul Botoșani. Arhiva unei societăți comerciale, piese de mobilier vechi, mai multe saltele pneumatice pentru sporturi nautice, calorifere electrice și calculatoare, au luat foc.

Locatarii au simțit miros de fum și au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere.

Când au ajuns echipajele de salvatori, toate bunurile existente pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați ardeau mocnit, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au folosit și ventilatoare pentru evacuarea fumului din subsolul blocului.

Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Pentru stingerea incendiului s-a acționat mai bine de două ore. Au ars arhiva societății, rafturi de lemn și scaune de birou, zece saltelele pentru sporturi nautice, două calculatoare, patru calorifere electrice și un frigider.

Publicitate

Intervenția a fost îngreunată de spațiul îngust, cantitatea mare de materiale combustibile depozitate la subsol, vizibiltatea zero, fumul dens și căldura foarte ridicată.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

❗️ATENTIE❗️

Publicitate

✔️ Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

✔️ Nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher;
✔️ Nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

✔️ Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

✔️ Verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending