Connect with us

Eveniment

Trecem la ora de iarnă 2024 în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile se dau înapoi şi ora 4.00 devine ora 3.00

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înapoi şi ora 4.00 devine ora 3.00.  Se încheie astfel orarul de vară, care a debutat în ultima duminică a lunii martie. Se revine la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale, iar diferenţa faţă de Timpul Universal GMT este din nou de 2 ore.

Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o Directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult timp din zi de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primăvara ceasurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră.

Regula este simplă: primăvara înainte, toamna înapoi.

În România, începând din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Cine schimbă ora şi cine nu

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă ce oră vor păstra, după ce se va renunța la schimbarea bianuală a orei: pe cea de vară sau pe cea de iarnă. Comisia Europeană a anunțat oficial că, până anul viitor, se va renunța la această practică, adoptată în secolul trecut, care acum nu mai are nicio utilitate.

Publicitate

Acum, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii, în cel puţin o parte a teritoriului lor, vor da ceasurile înapoi cu o oră.

Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia vor reveni la ora GMT.

Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.

Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor potrivi ceasurile la ora GMT+2.

Timpul Universal Coordonat, UTC

Schimbarea orei nu este simultană în toate ţările, datorită diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasul arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea fusururi începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Japonia nu a schimbat ora niciodată, China nu mai utilizează ora de vară din anul 1991, mai multe ţări din Asia Centrala au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei, iar Rusia a luat aceasta decizie începând din primăvara lui 2011, la fel şi Ucraina.

În apropiere de Ecuator, zilele sunt în general egale cu nopţile, astfel că modificarea orei standard nu ar avea sens, iar ţările ecuatoriale şi tropicale nu recurg, în general, la ora de vară.

Schimbarea orei – un subiect controversat

Susţinătorii ideii spun că măsura duce la economisirea unor cantităţi de energie mici, dar semnificative. În Statele Unite se face o economie de un procent, în special în consumul casnic, la fel şi în Brazilia, în Noua Zeelandă s-a constatat că trecerea la ora de vara aduce o scădere chiar cu 3,5% a consumului energetic. Studii făcute în SUA şi Marea Britanie au relevat şi un alt beneficiu al orei de vara: scăderea numărului de accidente rutiere cu aproximativ un procent.

Mulţi operatori din turism spun că o ora în plus de lumina seară impulsionează turismul, se poate chiar mari sezonul turistic în anume zone şi aduce un plus de venituri şi altor domenii conexe industriei ospitalităţii: în vânzări, transporturi sau în organizarea de festivaluri sau evenimente.

Cei care se opun schimbării orei vorbesc despre inconvenientul potrivirii mai multor ceasuri şi pe cel al adaptării la un alt orar de somn. Cei mai mulţi oameni se obişnuiesc rapid cu noul orar, dar persoanele cu tulburări de somn găsesc că această tranziţie este extrem de dificilă. Se invocă şi numărul mai mare de accidente auto dimineaţă şi productivitatea scăzută la locul de muncă.

Inconveniente sunt şi pentru oamenii care se trezesc în zori sau al căror program depinde de răsăritul soarelui, crescătorii de păsări sau fermierii care se plâng că schimbarea orei le nelinişteşte pe vaci când sunt mulse cu o ora mai devreme.

În Israel, evreii sefarzi, ultraortodocşi au iniţiat chiar o campanie împotriva trecerii la ora de vara, pe motiv că ei trebuie să-şi recite rugăciunile de penitenţă, Slihot – în primele ore ale dimineţii pe perioada lunii evreieşti, Elul.

O ora mai puţin de lumina seară îi incomodează pe cei care au activităţi după amiază în aer liber, constructorii, agricultorii, grădinarii, părinţii care lucrează până după amiază târziu vor avea mai puţin timp de petrecut cu copii, va fi mai puţin timp pentru a socializa sau pentru activităţi sportive în aer liber.

Ora de vară – “Un proiect economic”

Ideea orei de vara a fost lansată pentru prima oară de omul de ştiinţă american Benjamin Franklin în 1784, în eseul său intitulat “Un proiect economic”.

Conceptul sau a fost susţinut şi de constructorul englez William Willet care propunea în 1907 că în fiecare din cele patru duminici ale lunii aprilie să se dea ceasul înainte cu câte 20 de minute, şi apoi cu câte 20 de minute în urmă în cele patru duminici ale lunii septembrie.

După aproximativ un an de campanie proiectul sau a atras atenţia autorităţilor britanice şi în 1909 a fost făcut un proiect de lege care să facă ora de vara obligatorie. Dar ora de vara a fost adoptată de britanici abia în mai 1916, la un an după moartea lui Willet şi la o luna după ce Germania a luat, prima, o hotărâre similară.

Ora de vara a fost aplicată în timpul Primului Război Mondial de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vara a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioada mai îndelungată a fost aplicată şi în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1932, prin Legea pentru stabilirea orei oficiale în România, între 22 mai şi 2 octombrie. Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie.

Începând cu anul 1979, ora de vara a fost instituită permanent în ţară noastră şi, până în anul 1997, trecerea la ora de vara s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Începând din 1998, trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Uniunea Europeană a standardizat în 1996 perioada de vară pentru toate statele membre. Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o Directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PLUGUȘORUL POLITIC 2025. Semne bune anulare, chiar în secția de votare!

Publicat

Publicitate

Aho, aho, copii și frați,

Stați puțin nu mai votați.

Semne bune anulare,

Chiar în secția de votare!

 

Multă lume s-a opus,

Publicitate

Candidatului pro-rus.

Pro-rus, dar cu artificii,

 

Aprinse de la servicii.

Aho, aho, ridicați halba,

Să vă zicem de la Alba

Unde anul se-nnoiește

Administrativ, firește…

Și haosul e prea mare,

De vorbim de semafoare.

Sunt montate tot aiurea,

Și sunt setate de-am…

… Ho, aho de anul nou,

Am votat Pleșa din nou!

Zero la administrație,

Zero și la punctuație,

La gramatică, tot zero,

Punctualiatate zero,

Zero, zero și cu zero,

O administrație vero.

Aho, aho la PNL,

Dumitrel magnetic e.

Magnet pentru traseiști…

I-a ales pe cei mai triști.

Toate diamanteleee,

I-au venit la PNLeee.

Că le place funcțiile.

O funcție i-a dat în dar,

La copilu lu Rotar.

Că a fost primar cuminte,

Direct vicepreședinte.

Aho, aho, ce brad frumos,

Cum s-a dus și Hava – n jos.

În concediu la Bruxel,

Cu gândul la portofel.

Când își spune că lucrează,

El de fapt acumulează.

Nu e gras, dar face cură.

Cură-cură, sinecură.

Dacă cumva ați ratat,

Roman e tot deputat.

Face și desface legi,

E vedetă printre blegi.

Da nu a trecut tot anu,

Și l-a molfăit Vâlceanu.

Acu-i pe antrenament,

Înc-o tură-n Parlament.

Aho, aho, la PSDeee

Ditamai eșecul eeee…

Când pui banul peste ban,

Merge și un ”Yes Vușcan”.

Aho, aho și iar aho,

Populația a zis ”NO”.

Dar tot s-a ales pe listă,

Deputat de țară tristă.

Duci orez în Parlament…

Dacă nimeni nu-i atent…

Aho, aho, vă zic de-un an,

De Corneliu Mureșan.

Are un mare defect:

N-are față de prefect.

Și el asta își dorește,

Trandafirul înflorește.

Dar când noul PSD,

Seamănă cu USR,

Rezultatul ăsta e!

Ca să fiu un pic acid,

E Negrescu la partid.

Aho, aho, target ratat!

A dar rateu la Senat.

Și zice fără rușine:

Las că-i bine, las că-i bine!

Aho, aho-n calculator

S-au născut și boții BOR!

Doamne-ajută la postat,

Comenturi la candidat.

Maică, frate, popă, soră,

Stați pe tik-tok câte-o oră.

C-așa zice Dumnezeu:

Ajutați un derbedeu!

Apă, hrană, energie,

Și multă, multă prostie.

La boală manânci compot,

La prostie dai pe POT.

Ne-am încins la ștampilat,

Și le-am dat un deputat.

E de fapt o deputată,

Chiar și ea e derutată.

Nu-i din Alba, nu contează,

Românu-n verde votează.

Propaganda rusă crește,

Și serviciile zâmbește.

Că suspină vechea gardă:

”Cum țineam românu-n zgardă…

Europeanul e bleg,

Doar rușii ne înțeleg”

Și mai avem un tezaur:

Doi parlamentari la AUR.

Dacă tot am aprins becu,

Unu ciripea la Secu.

Nu știți cine? L-ați votat!

Și la oraș, și la sat.

Ăsta-i nou, Călin e vechi!

Zice la varză curechi.

Vrea să pară țărănuș,

Face pită și cuș-cuș,

Și când coace și când țese,

Faza cu țăranu-i iese.

Ne oprim și din urat,

Că ne-am cam săturat!

De la anul taxe noi.

Pe lei și pe euroi,

Bag totuși rima cu bani…

La Anul și La Mulți Ani!

Foto: imagine realizată cu AI

Citeste mai mult

Eveniment

ALERTĂ! O femeie de 34 de ani, din Mileanca, parcă a intrat în pământ! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 34 de ani, din comuna Mileanca.

Sârghie Elena a părăsit domiciliul la data de 31 decembrie 2024, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia .

În momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni tip blug culoarea albastră, geaca de iarnă culoare verde, încălțată cu ghete de culoare maro, având asupra sa o geantă de culoare neagră.

Semnalmente: înălțime 1,65 m, greutate aprox 50 kg, păr blond, ochi căprui.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celui mai apropiat polițist.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (313)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

După cum ştiţi, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia Română  au decis ca anul 2025 să fie declarat „ANUL EMINESCU” ( 175 de ani de la naştere). Cele două instituţii şi iubitorii de Eminescu  vor organiza în 2025 o serie de manifestări şi activităţi culturale cu scopul de a pune în evidenţă importanţa acestui eveniment. La Botoşani,  doi importanţi vectori culturi, Nicolae Iosub şi Mihai C. V. Cornaci,  au scos deja o altă ediţie, constat revizuită şi adăugită, a plachetei „Mihai Eminescu în creaţia poeţilor botoşăneni” (Editura „Axa”, Botoşani), beneficiind şi de grafica artiştilor Mihai Cătrună şi Ecaterina Mihai. Primul autor, Nicolae Iosub,  după cum ne informează Dicţionarul Lazarovici, „are o remarcabilă activitate de colecţionar: medalii, monede, decoraţii, insigne,  mărci poştale, ilustrate, carte ex-libris, partituri muzicale, calendare şi multe altele”.  Un domeniu de colectare important este cel dedicat lui Mihai Eminescu. Aproape întreaga operă este dedicată poetului naţional şi, cred, e bine să o amintim: „Eminescu în filatelie”(Axa, 2001); „Mihai Eminescu la Botoşani” (Axa, 2004, 2016); „Mănăstirea Agafton – loc de popas şi reculegere pentru Mihai Eminescu” (Agata, 2010); „Data şi locul naşterii lui Mihai Eminescu (Axa, 2011); Mihai Eminescu – un om, o viaţă, un destin” (Axa, 2014); Eminescu şi locurile natale de la Ipoteşti” (Axa, 2018); „Mihai Eminescu – călător pe meleaguri româneşti şi străine (Arena Cărţii, 2019); „Mihai Eminescu şi contemporanii săi” (Axa, 2021); „Veronica Micle – Muza lui Mihai Eminescu” (Axa, 2022). Mihai C. V. Cornaci, cel de-al doilea autor,  este cunoscut ca publicist, epigramist şi numismat. Este membru activ al unor asociaţii şi societăţi culturale, autor a mai multor articole pe teme culturale  în periodice din ţară şi din Botoşani, răsplătit cu numeroase diplome şi insigne sau medalii din domeniul numismatic, medalistic şi filatelic. Este coautor la lucrările  „Eminescu în numismatică” („Axa” 2000, 2001);  „veşnicia iubirii şi naturii eminesciene în medalistică” (Geea, 2013); „Eminescu, un veac de nemurire” (Minerva, 1991); „Eminescu – Focul meu. Imaginea poetului în arte” (Litera, 2000).

Autorii  adaugă plachetei un laudaţio  cu titlul “Mihai Eminescu, Dichter” (pp.5 – 15), punând accent pe predilecţia, încă din copilărie,  pentru carte a poetului, pentru însuşirea limbii germane, despre lecturile lui Eminescu şi aplecarea sa spre poezie. Eminescu a scris versuri încă din fragedă tinereţe şi a avut ca ideal gloria literară pe care a şi obţinut-o încă din timpul vieţii sale fiind declarant “cel mai mare poet roman”. De fapt, continuă autorii, el a fost conştient tot timpul de valoarea sa. Eminescu a impus în literatura română o nouă disciplină numită  “eminescologie”.  Spun cei doi autori: “Tonul în eminescologie l-a dat George Călinescu cu  monografia sa “Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu”, apărută în trei ediţii: 1932, 1933,  1938.”

Dintre poeţii botoşăneni care au  scris despre Mihai Eminescu şi care şi-au găsit loc în placheta în discuţie sunt: Dumitru Ţiganiuc, Augustin Ciuraru,  Aurora Adam,  Mirela Butacu, Elena Diana Baltag, Artur Enăşescu, Demostene Botez, Dorel Mihai Gaftoneanu,  Lucia Olaru Nenati, Ovidiu Chelaru, Dumitru Lavric,  Maria Baciu, Vasile Larco, Vasile Tănase, Mihaela Ciubotariu, Rodica Lecu, Victor Teişanu, Dorin Baciu, Al. D. Funduianu, Dorin Baciu, Maria Panciuc-Bucătaru, George Mihuţă, Costel Zăgan, Haralambie Ţugui, Nora Guţu,  Clemenţa Vasilică Ciubotariu, Georgeta Bolea, Dumitru Petraş,  Mihaela Ghizu şi Liliana Burac. Nu sunt singurii botoşăneni care au dedicat poezii lui Mihai Eminescu.  Mihai  C. V. Cornaci şi Nicolae Iosub consideră că  „poeţii botoşăneni au încercat şi ei, cu teamă şi reţinere,  să compună versuri care să-l omagieze pe  genialul poet, au scos şi câteva cărţi cu poezii dedicate Poetului, dar din păcate, prea puţin, pentru intelectualitatea din judeţul în care  s-a născut cel mai mare poet român”.

Am ales pentru final o poezie dedicată lui Eminescu şi care aparţine lui George Mihuţă: „Viziune la Ipoteşti” – „Se-ntoarce astăzi cu şareta / Căminarul de la Botoşani / S-au pierdut  demult ai lui  prin ani… / Nu mai e prin târg nici Harieta… // Cum se apropie nu-i vine-a crede, / Că-i atât de luminoasă casa, / Unde-or fi ai lui de nu-i mai vede? / Iat-o şi pe Ralu căminăreasa… // Iată şi copiii lângă scară, / Toţi cum altădată nu visai… / Şi ca din senin înfioară / Vocea timpului strigând Mihai! // Şi răspunde-n foşnet de mătasă, / Dulcele şi alintatul vers / Azi Mihai e peste tot acasă, / Casa lui e-ntregul univers.”

Publicitate

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Stăuceni au întâmpinat noul an în biserică

Publicat

Publicitate

„În biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta”…De acest lucru sunt convinși credincioșii din Botoșani care au ales să petreacă noaptea dintre ani în rugăciune, participând numeroși la slujbele rânduite de biserică.

Cu toții au mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite în anul care a trecut, dar și pentru biruința asupra ispitelor care au venit ca tăvălugul.

Au cerut binecuvântare pentru proiecte, întărire sufletească și îndrumare de la Dumnezeu și credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Stăuceni, care au venit în număr mare la slujba de la miezul nopții, unde au trăit momente înălțătoare. Răspunsurile la strană au fost date de membri ai comunității, coordonați de dascălul bisericii amintite, completând rugăciunea părintelui Nicolae Cărăușu, bucurând sufletele celor prezenți cu daruri duhovniceşti.

Rugăciunile au început la ora 22.30 cu slujba Utreniei, urmată de Acatistul Sfântului Vasile, după care a urmat slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la sfârșitul căreia copilașii au primit Sfânta Împărtășanie.

Predica de final a părintelui paroh Nicolae Cărăușu a fost de fapt o binecuvântare și un îndemn la stăruință în nădejdea în Dumnezeu și la importanța acumulării de timp liturgic care este arvună spre Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu.

„Anul care a trecut a fost și cu bune și cu rele, cu suișuri, cu coborâșuri, dar să dăm slavă lui Dumnezeu pentru timpul pe care ni l-a dăruit până acum. Să căutăm să adunăm cât mai mult timp liturgic în acest nou an, pentru că acesta este singurul timp care nu este pierdut”, a început părintele Nicolae Cărăușu în cuvântul de învățătură, urând celor prezenți și tuturor enoriașilor parohiei un an mai bun.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending