Connect with us
Publicitate

Educație

Transferul elevilor de liceu la altă specializare se va putea face și în perioada anului școlar. Reguli

Publicat

Publicitate

Transferul elevilor de liceu la altă specializare se va putea face și în perioada anului școlar, nu doar la începutul celui următor. Este o completare la Legea Învățământului preuniversitar, relatează alba24.ro. Modificarea de legislație se referă la articolul 33, alineatul 7: „(7) Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face, de regulă, începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul de OUG.

Până acum, aceste transferuri se făceau începând cu anul școlar următor. În proiectul de OUG a fost introdusă structura „de regulă”, ceea ce înseamnă că vor fi permise și transferurile în timpul anului școlar, potrivit sursei citate. Legea învățământului preuniversitar prevede în prezent că: „Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție (…), unitățile de învățământ liceal militar pot efectua transferuri la clasa a IX-a, în primele 30 de zile de la începerea anului școlar, în condițiile prevăzute prin reglementări emise de Ministerul Apărării Naționale”. Transferul elevilor de liceu la altă specializare.

Reguli

Potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevii de clasa a IX-a se pot transfera: în timpul anului, școlar, în vacanțele școlare dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege în situații medicale deosebite, avizul comisiei medicale, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative în situații excepționale, precum la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului Bucureşti în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional la/de la învăţământul de artă, sportiv şi militar de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar. elevii din clasele a X-a – a XII/XIII-a se pot transfera, de regulă, dacă: media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul

Transferul elevilor din învățământul profesional de 3 ani

Elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar numai dacă: media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la calificarea profesională la care se solicită transferul în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene, acolo unde există în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. 4 (vezi mai sus) în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege Elevii din clasele a X-a și a XI-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul excepțiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administrație

Publicitate

Transfer de la învățământ liceal la profesional sau invers

Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din învățământul liceal se pot transfera în aceeași clasă în învățământul profesional după susținerea examenelor de diferență în limita efectivului de 30 de elevi la clasă în baza criteriilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ la care se solicită transferul Elevii care au finalizat clasa a IX-a a învățământului profesional se pot transfera doar în clasa a IX-a a învățământului liceal cu respectarea mediei de admitere la profilul și specializarea la care solicită transferul. Elevii care au finalizat clasa a X-a din învățământul profesional se pot transfera în clasa a X-a din învățământul liceal cu respectarea condiției de medie a clasei la care solicită transferul și după promovarea examenelor de diferență

Alte situații de transfer ale elevilor de liceu

Publicitate

Elevii din clasele terminale ale învățământului liceal se pot transfera de la învățământul cu frecvență cursuri de zi la învățământul cu frecvență cursuri serale, în anul terminal, pe parcursul vacanțelor școlare, după susținerea, dacă este cazul, a examenelor de diferență. Elevii de la învățământul cu frecvență redusă se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență după susținerea și promovarea examenelor de diferență dacă au media anuală cel puțin 7 la fiecare disciplină/modul de studiu în limita efectivelor maxime de elevi la clasă potrivit criteriilor prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ Transferul se face, de regulă, în aceeași clasă.

Excepție, elevii din clasa terminală de la învățământul cu frecvență redusă, pentru care durata studiilor este mai mare cu un an. Aceștia se pot transfera în clasa terminală din învățământul cu frecvență. Elevii de la învățământul cu frecvență se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență redusă, în limita efectivelor maxime de elevi la clasă. Începând cu clasa a IX-a, elevii care se transferă la clasele cu predare intensivă, respectiv bilingvă a unei limbi de circulație internațională vor susține examene de diferență (după caz) un test de verificare a competențelor lingvistice în unitatea de învățământ la care se transfer Când se fac transferurile – regulamentul unităților de învățământ Potrivit regulamentului unităților de învățământ, aplicat în prezent, ”transferurile în care se păstrează forma de învățământ, profilul și/sau specializarea se efectuează, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.

Prin excepție, transferurile de la nivelurile antepreșcolar și preșcolar se pot face oricând în timpul anului școlar, ținând cont de interesul superior al copilului”. (2) Transferurile în care se schimbă forma de învățământ se efectuează în următoarele perioade: De regulă, în vacanțele școlare: de la învățământul cu frecvență la cel cu frecvență redusă la/de la învățământul profesional și tehnic de la/la învățământul dual la învățământul liceal tehnologic Transferurile în cursul anului școlar se pot aproba în mod excepțional în cazurile precizate la alin. (4) Numai în perioada vacanței de vară: de la învățământul cu frecvență redusă la cel cu frecvență De regulă, în vacanța de vară: transferurile în care se păstrează forma de învățământ, cu schimbarea profilului și/sau a specializării/.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost prilej nou de tristețe. Parastas la nouă zile de la plecarea în veșnicie a îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Au trecut nouă zile de când vestea că îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume a căzut ca trăsnetul pentru comunitate. Acum, lucrurile par să intre pe făgașul firesc, oamenii s-au întors la stresul cotidian, iar anunțul potrivit căruia se caută preot nou a fost deja publicat. Însă pentru familie și cei apropiați, care au făcut parastasul de  nouă zile, dar și pentru fiii săi duhovnicești, a fost prilej nou de tristețe și lacrimi. După tradiția veche și generală a Bisericii Ortodoxe, se face pomenire la nouă zile pentru ca răposatul să se învrednicească de părtășia cu cele nouă cete îngerești sau cele nouă cete ale sfinților, și în amintirea Ceasului al nouălea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului Raiul.

Părintele Ioan Alupoaiei, un preot cuminte și curat ca un sfânt, i-a îndreptat pe cei căzuți, pe cei în deznădejde i-a mângâiat, pe cei slabi i-a încurajat, pe cei aflaţi pe calea cea bună i-a întărit, pe cei bogaţi i-a învăţat milostenia, pe cei în nevoi i-a învăţat răbdarea. Pe toți i-a strâns ca într-un mănunchi la Sfânta Liturghie în sfânta biserică, îndemnându-i să se împărtășească cât mai des. Era atât de prietenos în relație cu lumea încât dădea impresia că se cunoștea cu toți, deși pe mulți dintre ei îi vedea pentru prima dată.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

„ASTAZI se implinesc 9 ZILE de cand PR. IOAN, un preot, un duhovnic, un fiu, un sot, un tata si un frate minunat, dupa multe incercari, s-a mutat la ceruri, unde ” nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit”.
Sa nu-l uitam, ci sa ne rugam pentru sufletul parintelui Ioan si pentru mangaierea familiei sale, asa cum si dansul s-a rugat de sute de ori pentru noi si pentru cei dragi noua, aflati in suferinta!
Sa-i pastram vie amintirea si sa-i urmam exemplu!
Sa ne straduim sa fim cat mai buni si cat mai placuti inaintea lui Dumnezeu!
Viata aceasta este scurta si trecatoare, dar faptele bune vor merge cu noi si dincolo de moarte!
Sa nu-i uitam predicile si invataturile despre Imparatia lui Dumnezeu!
Tot timpul si-a dus crucea cu rabdare, credinta si nadejde in Dumnezeu!
A avut multe incercari in viata, dar cu toate acestea i-a incurajat si mangaiat mereu pe cei de langa el, aflati in suferinta si s-a rugat cu credinta si cu dragoste pentru noi toti!
Vesnica lui pomenire!”, a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria Macuc, fina de cununie a părintelui Ioan Alupoaiei.
Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se oficiază sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Citeste mai mult

Eveniment

Remiză spectaculoasă între FC Botoşani şi Gloria Buzău (3-3), în Superligă

Publicat

Publicitate

FC Botoşani şi Gloria Buzău au terminat la egalitate, 3-3 (0-1), vineri seara, la Botoşani, într-o remiză spectaculoasă din etapa a 10-a a Superligii de fotbal.

Oaspeţii au deschis scorul prin Constantin Budescu (40), cu un şut din marginea stângă a terenului, care l-a păcălit pe portarul Eduard Pap.

FC Botoşani a egalat prin Jaly Mouaddib (69), care a beneficiat de respingerea greşită a lui Dragoş Albu şi a marcat cu un şut la colţul scurt. La scurt timp, gazdele au trecut în avantaj, angolezul Aldair Ferreira surprinzându-l pe portarul Davis Lazar cu un şut din cercul de la centrul terenului (74).

Gloria a egalat prin autogolul lui Patricio Matricardi (80), care a deviat în propria poartă mingea centrată de Budescu din lovitură liberă.

Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a trecut din nou în avantaj prin golul din voleu al lui Hervin Ongenda (89), care a profitat de o minge respinsă greşit de Grigore Turda.

Alexandru Işfan (90+1) a închis tabela cu un şut din marginea careului.

Publicitate

Oaspeţii au avut o bară, prin Budescu (4), din corner.

Gloria este la a doua remiză consecutivă, ambele cu Eugen Neagoe pe banca tehnică.

FC Botoşani venea după trei eşecuri consecutive.

Publicitate

AFC Botoşani – Gloria Buzău 3-3 (0-1), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Jaly Mouaddib (69), Aldair Ferreira (74), Hervin Ongenda (89), respectiv Constantin Budescu (40), Patricio Matricardi (autogol, 80), Alexandru Işfan (90+1).
Arbitru: Radu Petrescu; arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac, Ionuţ Traian Neacşu; al patrulea oficial: Andrei Antonie (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Cristian Nica (Ploieşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Fotbal Club Botoșani / Facebook.com

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească, săptămâna viitoare. PS Nichifor va sfinți casa socială, lumânărarul şi altarul de vară

Publicat

Publicitate

A mai rămas o săptămână până când credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească. În Parohia „Sfinţii Voievozi” – Ungureni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi casa socială, lumânărarul şi altarul de vară amenajate în cadrul complexului parohial.

„Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892[19], pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi”,  se .arată în monografia comunei Ungureni

Citeste mai mult

Eveniment

Patru cercuri pastorale vor avea loc, duminică, în Protopopiatul Botoşani. „Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale”

Publicat

Publicitate

În această zi, în Protopopiatul Botoşani vor avea loc întâlnirile a patru cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cucuteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești, în cadrul căreia părintele Marcel Terciu va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii;

– Biserica Parohiei „Sfânta Treime” Tudora va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Vovidenia” Vorona, în cadrul căreia părintele Vasile Cocoreanu va susține conferința cu tema: Sfinții Tămăduitori fără de arginți;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli” Draxini va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Ovidiu Lungu va susține conferința cu tema: Sfinți tămăduitori în istoria Bisericii;

– Parohia Blândești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” Sulița, în cadrul căreia părintele Mihai Apătăchioaie va susține conferința cu tema: Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending