Transferul elevilor de liceu la altă specializare se va putea face și în perioada anului școlar, nu doar la începutul celui următor. Este o completare la Legea Învățământului preuniversitar, relatează alba24.ro. Modificarea de legislație se referă la articolul 33, alineatul 7: „(7) Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face, de regulă, începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul de OUG.
Până acum, aceste transferuri se făceau începând cu anul școlar următor. În proiectul de OUG a fost introdusă structura „de regulă”, ceea ce înseamnă că vor fi permise și transferurile în timpul anului școlar, potrivit sursei citate. Legea învățământului preuniversitar prevede în prezent că: „Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție (…), unitățile de învățământ liceal militar pot efectua transferuri la clasa a IX-a, în primele 30 de zile de la începerea anului școlar, în condițiile prevăzute prin reglementări emise de Ministerul Apărării Naționale”. Transferul elevilor de liceu la altă specializare.
Reguli
Potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevii de clasa a IX-a se pot transfera: în timpul anului, școlar, în vacanțele școlare dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege în situații medicale deosebite, avizul comisiei medicale, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative în situații excepționale, precum la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului Bucureşti în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional la/de la învăţământul de artă, sportiv şi militar de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar. elevii din clasele a X-a – a XII/XIII-a se pot transfera, de regulă, dacă: media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul
Transferul elevilor din învățământul profesional de 3 ani
Elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar numai dacă: media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la calificarea profesională la care se solicită transferul în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene, acolo unde există în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. 4 (vezi mai sus) în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege Elevii din clasele a X-a și a XI-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul excepțiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administrație
Transfer de la învățământ liceal la profesional sau invers
Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din învățământul liceal se pot transfera în aceeași clasă în învățământul profesional după susținerea examenelor de diferență în limita efectivului de 30 de elevi la clasă în baza criteriilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ la care se solicită transferul Elevii care au finalizat clasa a IX-a a învățământului profesional se pot transfera doar în clasa a IX-a a învățământului liceal cu respectarea mediei de admitere la profilul și specializarea la care solicită transferul. Elevii care au finalizat clasa a X-a din învățământul profesional se pot transfera în clasa a X-a din învățământul liceal cu respectarea condiției de medie a clasei la care solicită transferul și după promovarea examenelor de diferență
Alte situații de transfer ale elevilor de liceu
Elevii din clasele terminale ale învățământului liceal se pot transfera de la învățământul cu frecvență cursuri de zi la învățământul cu frecvență cursuri serale, în anul terminal, pe parcursul vacanțelor școlare, după susținerea, dacă este cazul, a examenelor de diferență. Elevii de la învățământul cu frecvență redusă se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență după susținerea și promovarea examenelor de diferență dacă au media anuală cel puțin 7 la fiecare disciplină/modul de studiu în limita efectivelor maxime de elevi la clasă potrivit criteriilor prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ Transferul se face, de regulă, în aceeași clasă.
Excepție, elevii din clasa terminală de la învățământul cu frecvență redusă, pentru care durata studiilor este mai mare cu un an. Aceștia se pot transfera în clasa terminală din învățământul cu frecvență. Elevii de la învățământul cu frecvență se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență redusă, în limita efectivelor maxime de elevi la clasă. Începând cu clasa a IX-a, elevii care se transferă la clasele cu predare intensivă, respectiv bilingvă a unei limbi de circulație internațională vor susține examene de diferență (după caz) un test de verificare a competențelor lingvistice în unitatea de învățământ la care se transfer Când se fac transferurile – regulamentul unităților de învățământ Potrivit regulamentului unităților de învățământ, aplicat în prezent, ”transferurile în care se păstrează forma de învățământ, profilul și/sau specializarea se efectuează, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.
Prin excepție, transferurile de la nivelurile antepreșcolar și preșcolar se pot face oricând în timpul anului școlar, ținând cont de interesul superior al copilului”. (2) Transferurile în care se schimbă forma de învățământ se efectuează în următoarele perioade: De regulă, în vacanțele școlare: de la învățământul cu frecvență la cel cu frecvență redusă la/de la învățământul profesional și tehnic de la/la învățământul dual la învățământul liceal tehnologic Transferurile în cursul anului școlar se pot aproba în mod excepțional în cazurile precizate la alin. (4) Numai în perioada vacanței de vară: de la învățământul cu frecvență redusă la cel cu frecvență De regulă, în vacanța de vară: transferurile în care se păstrează forma de învățământ, cu schimbarea profilului și/sau a specializării/.