Connect with us
Publicitate

Educație

Transferul elevilor de liceu la altă specializare se va putea face și în perioada anului școlar. Reguli

Publicat

Publicitate

Transferul elevilor de liceu la altă specializare se va putea face și în perioada anului școlar, nu doar la începutul celui următor. Este o completare la Legea Învățământului preuniversitar, relatează alba24.ro. Modificarea de legislație se referă la articolul 33, alineatul 7: „(7) Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face, de regulă, începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul de OUG.

Până acum, aceste transferuri se făceau începând cu anul școlar următor. În proiectul de OUG a fost introdusă structura „de regulă”, ceea ce înseamnă că vor fi permise și transferurile în timpul anului școlar, potrivit sursei citate. Legea învățământului preuniversitar prevede în prezent că: „Transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție (…), unitățile de învățământ liceal militar pot efectua transferuri la clasa a IX-a, în primele 30 de zile de la începerea anului școlar, în condițiile prevăzute prin reglementări emise de Ministerul Apărării Naționale”. Transferul elevilor de liceu la altă specializare.

Reguli

Publicitate

Potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elevii de clasa a IX-a se pot transfera: în timpul anului, școlar, în vacanțele școlare dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege în situații medicale deosebite, avizul comisiei medicale, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative în situații excepționale, precum la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului Bucureşti în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional la/de la învăţământul de artă, sportiv şi militar de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar. elevii din clasele a X-a – a XII/XIII-a se pot transfera, de regulă, dacă: media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul

Transferul elevilor din învățământul profesional de 3 ani

Elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar numai dacă: media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la calificarea profesională la care se solicită transferul în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene, acolo unde există în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. 4 (vezi mai sus) în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege Elevii din clasele a X-a și a XI-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul excepțiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administrație

Publicitate

Transfer de la învățământ liceal la profesional sau invers

Elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din învățământul liceal se pot transfera în aceeași clasă în învățământul profesional după susținerea examenelor de diferență în limita efectivului de 30 de elevi la clasă în baza criteriilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ la care se solicită transferul Elevii care au finalizat clasa a IX-a a învățământului profesional se pot transfera doar în clasa a IX-a a învățământului liceal cu respectarea mediei de admitere la profilul și specializarea la care solicită transferul. Elevii care au finalizat clasa a X-a din învățământul profesional se pot transfera în clasa a X-a din învățământul liceal cu respectarea condiției de medie a clasei la care solicită transferul și după promovarea examenelor de diferență

Alte situații de transfer ale elevilor de liceu

Publicitate

Elevii din clasele terminale ale învățământului liceal se pot transfera de la învățământul cu frecvență cursuri de zi la învățământul cu frecvență cursuri serale, în anul terminal, pe parcursul vacanțelor școlare, după susținerea, dacă este cazul, a examenelor de diferență. Elevii de la învățământul cu frecvență redusă se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență după susținerea și promovarea examenelor de diferență dacă au media anuală cel puțin 7 la fiecare disciplină/modul de studiu în limita efectivelor maxime de elevi la clasă potrivit criteriilor prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ Transferul se face, de regulă, în aceeași clasă.

Excepție, elevii din clasa terminală de la învățământul cu frecvență redusă, pentru care durata studiilor este mai mare cu un an. Aceștia se pot transfera în clasa terminală din învățământul cu frecvență. Elevii de la învățământul cu frecvență se pot transfera la forma de învățământ cu frecvență redusă, în limita efectivelor maxime de elevi la clasă. Începând cu clasa a IX-a, elevii care se transferă la clasele cu predare intensivă, respectiv bilingvă a unei limbi de circulație internațională vor susține examene de diferență (după caz) un test de verificare a competențelor lingvistice în unitatea de învățământ la care se transfer Când se fac transferurile – regulamentul unităților de învățământ Potrivit regulamentului unităților de învățământ, aplicat în prezent, ”transferurile în care se păstrează forma de învățământ, profilul și/sau specializarea se efectuează, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.

Prin excepție, transferurile de la nivelurile antepreșcolar și preșcolar se pot face oricând în timpul anului școlar, ținând cont de interesul superior al copilului”. (2) Transferurile în care se schimbă forma de învățământ se efectuează în următoarele perioade: De regulă, în vacanțele școlare: de la învățământul cu frecvență la cel cu frecvență redusă la/de la învățământul profesional și tehnic de la/la învățământul dual la învățământul liceal tehnologic Transferurile în cursul anului școlar se pot aproba în mod excepțional în cazurile precizate la alin. (4) Numai în perioada vacanței de vară: de la învățământul cu frecvență redusă la cel cu frecvență De regulă, în vacanța de vară: transferurile în care se păstrează forma de învățământ, cu schimbarea profilului și/sau a specializării/.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Preşedintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a cerut demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă

Publicat

Publicitate

Preşedintele filialei teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), Valeriu Iftime, a cerut, luni, demisia „urgentă” a lui Nicolae Ciucă, după scorul din primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică.

Iftime a declarat, într-o conferinţă de presă, că toţi liderii PNL implicaţi în campania electorală a lui Nicolae Ciucă sunt în egală măsură vinovaţi de eşecul de la preşedinţiale.

„Eu cer demisia urgentă a conducerii centrale a PNL, dar nu într-o oră, ci acum trebuie să plece acasă. Rezultatul este aşa de prost încât toţi cei care au condus campania asta sunt total vinovaţi. Poate cel mai puţin vinovat este domnul preşedinte, care cumva avea sau are cu siguranţă un CV de preşedinte mai acătării decât toţi ceilalţi. Dar asta a fost echipa şi metodele care s-au folosit au fost neadecvate şi lumea te taxează. Soluţia ca să fim foarte, foarte eficienţi, în opinia mea, am vorbit astăzi cu domnul Bolojan, încă nu mi-a dat un răspuns final, eu cred că astăzi soluţia este domnul Bolojan preşedintele Partidului Naţional Liberal, preluat imediat, ne aliniem în spatele dumnealui şi cu notorietatea pe care el o are şi cu metodele pe care trebuie să le punem imediat la punct putem avea un rezultat bun la alegerile parlamentare”, a afirmat Iftime.

Publicitate

Acesta crede că votul din primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă „o lovitură dată sistemului politic”.

„Eu cred că de data asta este o lovitură dată sistemului politic, adică faptul că au pierdut şi PSD şi PNL. PSD e mai grav că au pierdut decât PNL-ul pentru că au fost continuu în frunte şi cumva credeau că… Dar la urma urmei, cele două scoruri şi de la alegerile locale arată că lumea cumva e sătulă de tipul acesta de politică şi cei doi care s-au contrat continuu, domnul Ciucă cu domnul Ciolacu, de fapt au adus al treilea câştigător”, a adăugat Iftime.

La nivel naţional, Nicolae Ciucă a obţinut 8,79% din voturile electoratului, în timp ce în judeţul Botoşani a atras voturile a 8,87% dintre alegători. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un adăpost de animale din Prăjeni a luat foc, iar flăcările s-au extins și la acoperișul unei clădiri din apropiere

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, astăzi, într-o gospodărie din localitatea Prăjeni. Un adăpost de animale a luat foc, iar flăcările s-au extins și la acoperișul unei clădiri din apropiere. Proprietara în vârstă de 53 de ani, a suferit arsuri minore la nivelul mâinilor și feței, în timp ce a încercat să-și salveze o parte din bunuri.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SAJ, dar și reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni. Femeia a fost găsită în afara clădirii, fiind preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au constatat faptul că ardeau adăpostul de animale și o parte din acoperișul unei anexe și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul clădirii, dar și la casă.

Publicitate

Până la sosirea forțelor de intervenție, mai mulți localnici au scos animalele din adăpost, dar și o butelie. De altfel, pe tot parcurul intervenției, aceștia au rămas alături de pompieri, oferindu-le sprijin și dând dovadă de spirit civic.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani vă recomandăm să:

Publicitate

✔ efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

✔ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

Publicitate

✔ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

✔ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

✔ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

✔ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată

Publicat

Publicitate

Le mulțumim tuturor botoșănenilor care au participat la vot și celor care ne-au acordat încrederea lor la aceste alegeri.

Îi asigurăm pe botoșăneni că am înțeles mesajul pe care l-au transmis în urma votului de pe 24 noiembrie și trebuie să ținem cont de vocea fiecărui botoșănean care s-a exprimat la urne.

Împreună cu echipa PSD Botoșani, noi candidații social-democrați la alegerile parlamentare vom continua să fim prezenți în comunitățile locale să le prezentăm botoșănenilor alături de aleșii noștri locali ce am făcut și ne dorim să facem pentru fiecare localitate în următorii patru ani.

Publicitate

Ne susținem în continuare angajamentele pe care ni le-am luat pentru dezvoltarea județului nostru pentru creșterea veniturilor, finalizarea autostrăzii Moldovei A7 prin care legăm Botoșaniul la rețeaua de autostrăzi și creșterea accesului tinerilor pe piața muncii.

E important ca botoșănenii să vină la vot pe 1 Decembrie și să voteze echipa PSD Botoșani pentru ca toți primarii din județ și Cosmin Andrei la municipiul Botoșani să aibă cea mai mare susținere în viitorul Parlament și viitorul Guvern pentru proiectele de investiții din comunitățile locale.

 

Publicitate

CMF11240017

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt în noaptea alegerilor, pe un dicționar online

Publicat

Publicitate

În noaptea alegerilor prezidențiale, cuvântul „legionar” s-a aflat în topul căutărilor efectuate de români într-un dicționar online. Cuvântul a înregistrat un total de 2.234 de căutări, până la ora 06:10, potrivit unei analize realizate de DEX online, scrie alba24.ro

Conform informațiilor publicate într-o postare pe Facebook de către DEX online, următoarele două cuvinte după legionar care au stârnit interesul românilor au fost „suveranitate” cu 1.570 de căutări și „suveran” cu 819 căutări.

 

Publicitate

Interesul sporit pentru aceste concepte poate fi pus în contextul câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending