Connect with us

Actualitate

Tradițiile românilor: Ziua de Ignat. Obiceiuri străbune legate de 20 decembrie și pregătirea pentru masa de Crăciun

Publicat

Publicitate

Ziua de 20 decembrie – Ignatul – este încărcată de obiceiuri şi de tradiţii la români. Reprezintă, relatează alba24, cu precădere în mediul rural, ziua în care este sacrificat porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.

În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă (ziua de 21 decembrie).

Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii, conform volumului ”Cartea de Crăciun” (Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997).

Ritualul sacrificării porcului – superstiții

În desfăşurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiţii de timp şi spaţiu. Sacrificarea nu putea fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu putea depăşi apusul soarelui. Trebuia să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina putea ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice care ar putea anula virtuţile sacrificiului. Pe de altă parte, locul ales pentru sacrificarea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este pragul dintre anul vechi şi anul nou, prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an.

Publicitate

Ritualul sacrificării porcului – origini

Folcloristul Petru Caraman considera că obiceiul tăierii porcului din ziua de Ignat îşi află rădăcinile în tradiţiile antichităţii romane. Lumea romană practica acest sacrificiu la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, la origine zeu al semănăturilor.

Porcul era considerat drept o întruchipare a acestei divinităţi, a cărei moarte şi reînviere se consumă la cumpăna dintre anul vechi şi anul nou. Însă este vorba despre un „transfer” al obiceiului/tradiţiei – de la data la care se celebra iniţial anul nou în lumea romană (începutul primăverii, al semănatului, la sărbătorile ce precedau Calendele lui Janus, adică la Saturnalii), precizează cartea amintită.

Prilej de reunire a familiei

În prezent, momentul sacrificării porcului a devenit un prilej de reunire a familiei. De obicei, mai ales la sat, la acest eveniment participă toţi membrii familiei şi el este pregătit în cele mai mici amănunte. Cu o seară înainte, oamenii de la sat pregătesc mai multe cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie – pentru pârlit, dar şi vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric. Cei care se ocupă de sacrificarea animalului sunt bărbaţii.

După sacrificare, porcul este spălat, apoi este pârlit pe primele paie secerate în vară, puse deoparte, special pentru Ignat. În foc mai sunt aruncate ramuri de lemn câinesc şi de iasomie, ca să iasă şoricul aromat, mai scrie volumul ”Cartea de Crăciun”.

 

Ion Creangă povesteşte în ”Amintiri din copilărie” despre acest moment: „La Crăciun, când tăia tata porcul şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înnăduşa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei, ştiind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig şi beşica s-o umplu cu grăunţe, s-o umflu şi s-o zurăiesc după ce s-a usca…”.

Pregătirea pentru masa de Crăciun

Rolul femeilor din gospodărie începe după tăierea porcului, pârlirea acestuia şi când bărbatul care a sacrificat porcul termină tranşarea lui. Femeile împart carnea pe categorii – pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la pomana porcului, iar picioarele se opresc pentru piftie. Fiecare bucată din porc este folosită – începând de la urechi şi coadă (folosite la piftie), de la carnea macră şi slănina pusă la afumat, până la intestinele bine curăţate, spălate şi opărite, folosite pentru a fi umplute cu carne tocată, usturoi şi condimente – care se transformă în cârnaţi – ori cu organe (ficat, splină, rinichi) – care se transformă în tobă, lebăr sau caltaboşi. Toate aceste preparate urmează să fie puse pe masă în ziua Naşterii Domnului.

După tranşarea şi sortarea cărnii, gospodina casei pregăteşte o masă – numită tradiţional „pomana porcului” – pentru toţi oamenii care au ajutat la tăierea animalului. Ea prăjeşte, într-un ceaun ori o cratiţă mare, carne tăiată din toate părţile porcului şi face o mămăligă mare, să ajungă pentru toţi mesenii. De obicei, masa cu „pomana porcului” se aşează în curte, unde oamenii mănâncă în picioare şi beau ţuică fiartă.

Ignatul – tradiții și obiceiuri

Deşi Ignatul cade întotdeauna în postul Crăciunului, obiceiurile şi tradiţiile românilor sunt foarte puternic înrădăcinate şi uneori sunt încălcate regulile stricte impuse de Biserică în ceea ce priveşte postul.

Gospodina casei pregăteşte, în zilele următoare Ignatului, produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, carne friptă. O parte din carnea porcului se conservă pentru a fi consumată peste an. La sate era obiceiul de a prăji carnea şi cârnaţii şi a le păstra într-un vas, acoperite cu untură topită, la temperatura scăzută. În vremurile de acum, carnea şi cârnaţii se păstrează la congelator.

Există, în tradiţia românească, unele obiceiuri legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări.

Tradiţia spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate – spălatul rufelor, spartul lemnelor, cusutul/tricotatul, măturatul casei ori al curţii.

O altă tradiţie este legată de faptul că după Ignat, se pregăteşte făina din care femeile urmează să prepare un fel de turte, numite ”cârpele Domnului Hristos” – întinse în foi foarte fine, subţiri, uscate şi apoi unse cu miere şi presărate cu nucă pisată ori măcinată – care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Un om de afaceri sucevean a murit după ce s-a prăbușit cu avionul în județul Vaslui

Publicat

Publicitate

Potrivit surselor Antena 3 CNN, pilotul era Ion Pavel, un cunoscut om de afaceri din Suceava, patronul Daily Caffe, care deține Daily Group. În județul Vaslui, acesta avea o cabană și o podgorie, chiar în zona unde s-a prăbușit.

Detașamentul de Pompieri Bârlad a mobilizat imediat forțe în zonă la fața locului acționând 6 militari F1 de la 1ASAS, un echipaj SAJ cu medic și SVSU Băcani.

Apelul de urgență a fost primit prin sistemul E-CALL 112, urmat de o sesizare din partea reprezentantului societății proprietare a avionului.

Acesta a declarat că aparatul ultra-ușor nu a putut ateriza din cauza vizibilității reduse, iar ulterior s-a pierdut legătura cu pilotul.

Coliziunea s-a produs în timpul zborului de agrement/transfer din Suceava spre Bârlad, ceața fiind factorul principal invocat în prăbușire.

Autoritățile au declanșat o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor exacte ale tragediei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Procesiunea „Calea Sfinților”, drum al binecuvântării prin inima Capitalei

Publicat

Publicitate

Joi, 23 octombrie 2025, începând cu ora 12.00, a avut loc procesiunea „Calea Sfinților” cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

Prima coloană a plecat de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou și Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe traseul Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – Bulevardul Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii), iar a doua coloană a pornit de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, având moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul Str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei.

Cele două coloane s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei și au urcat împreună, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală.

Sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul majorează plafonul pentru medicamentele compensate: De la 330 la 336 de lei lunar. Beneficiarii principali sunt pensionarii și bolnavii cronic

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat o Hotărâre care modifică anexa 2 la Hotărârea nr. 521/2023 privind pachetele de servicii și Contractul-cadru pentru acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Prin această decizie, se majorează limita valorică până la care persoanele asigurate pot primi prescripții medicale compensate, în conformitate cu creșterea cotei de TVA aplicate medicamentelor.

 Plafonul crește la 336 de lei lunar

Începând cu data de 1 august 2025, plafonul lunar pentru medicamente compensate va fi majorat de la 330 la 336 de lei. Măsura are rolul de a menține accesul pacienților la tratamente compensate, fără costuri suplimentare, în condițiile în care cota de TVA pentru medicamentele de uz uman va crește de la 9% la 11%.

Potrivit Guvernului, această ajustare este proporțională cu majorarea TVA-ului, astfel încât pacienții să nu resimtă o diminuare a valorii efective a sprijinului acordat prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Beneficiarii principali: pensionarii și bolnavii cronici

Publicitate

De această majorare vor beneficia în special pensionarii cu venituri de până la 2.020 de lei pe lună și persoanele care suferă de boli cronice. Pentru aceștia, valoarea la nivelul prețului de referință a prescripțiilor medicale compensate va fi de până la 336 de lei, comparativ cu 330 de lei în prezent.

Prin urmare, pacienții vor putea continua să-și procure medicamentele compensate în aceleași condiții financiare ca înainte de creșterea TVA-ului.

Specialiștii din domeniul sănătății subliniază că măsura reprezintă o ajustare tehnică, necesară pentru a păstra echilibrul financiar al sistemului de compensare, și nu o creștere reală a sprijinului acordat pacienților.

În lipsa acestei modificări, pacienții ar fi fost nevoiți să suporte din buzunar diferențele de preț apărute ca urmare a majorării TVA.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 200 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani au fost în vizită la pompieri

Publicat

Publicitate

Peste 200 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani au pășit cu emoție, astăzi, în curtea Detașamentului de Pompieri Botoșani, dornici să afle cum decurge o zi din viața salvatorilor.

 

Aceștia au descoperit autospecialele folosite la stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor sau intervențiile pirotehnice. Copiii au probat echipamente și au aflat cum sunt protejați pompierii în timpul misiunilor.
Pirotehnicienii le-au arătat elemente de muniție rămase neexplodate din timpul celor două războaie mondiale și au explicat cum se desfășoară o intervenție în astfel de cazuri.

Alpiniștii salvatori au vorbit despre misiunile dificile de la înălțime sau din spații înguste, iar specialiștii din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și Inspecției de Prevenire au oferit sfaturi despre cum trebuie să ne comportăm în situații de urgență.

Copiii au învățat și ce trebuie să facă în cazul unui incendiu la școală:

  • anunțați imediat un adult;
  • părăsiți clădirea sub îndrumarea profesorilor;
  • nu vă întoarceți după obiecte personale;
  • așteptați intervenția pompierilor.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul programului național „Școala Altfel”, iar meseria de pompier a fost, ca de fiecare dată, în centrul admirației celor mici.

Publicitate

Prin aceste acțiuni, pompierii botoșăneni își propun să îi familiarizeze pe cei mici cu specificul profesiei lor și să le transmită mesaje preventive care îi pot ajuta să fie mereu în siguranță.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending