Connect with us
Publicitate

UTILE

Tradiția păstrată de sute de ani: Împodobirea bradului. Istoria primului pom de Crăciun

Publicat

Publicitate

Bradul de Crăciun: Împodobirea bradului și a casei în perioada sărbătorilor de iarnă este unul din cele mai importante obiceiuri păstrate din moși-strămoși.

Puțină lume știe însă că tradiția împodobirii bradului şi a casei cu crenguţe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut, de la triburile germanice.

Bradul simbolizează prin forma sa triunghiulară Sfânta Treime, iar podoabele cu care acesta este acoperit reprezintă cunoaşterea şi bogăţia, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele – fructele cunoaşterii.

Se cunoaşte foarte puţin faptul că şi dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înţeles total diferit: bradul era un copac ritual tăiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se păstrează în regiuni din Oltenia şi sudul Banatului.

Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare, bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea şi natura.

Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele şi panglici simboliza pomul vieţii, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului se regăseşte în foarte multe piese de artă populară, precum covoarele, ştergarele şi iile.

Publicitate

Împodobirea bradului de Crăciun în zilele noastre

În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural, cât şi urban, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun, a lui Moş Crăciun.

În povestirile părinţilor noştri, de cele mai multe ori bradul era adus de Moş Crăciun, atunci când copiii dormeau. Sau, în locul lui Moş Crăciun, nu apucau să vadă decât bradul trecând pe sub fereastră.

Publicitate

Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu lipseşte din nici o casă (cu copii) în Sfânta seară a Crăciunului şi cu o nerăbdare crescută aşteptăm cu emoţie momentul magic al împodobirii acestuia.

Beteala, globurile colorate ce sclipesc în lumina lumânărilor şi a luminiţelor ce dau parcă viaţă bradului, steaua vestitoare a Naşterii Domnului Iisus urcată în vârful bradului, îngeraşii care ne îndeamnă să trăim emoţiile Naşterii Pruncului Sfânt, toate ne anunţă Seara cea Mare.

După zilele de Crăciun, bradul rămâne decoraţiune de sezon, motiv de mândrie mai ales pentru gospodarii care sunt gazde în această perioadă.

În cele mai multe din casele românilor există obiceiul ca bradul să fie aruncat (ars în foc) înainte de Bobotează, urmând să se primenească locuinţa pentru sărbătoarea Botezului Domnului.

În acel moment, nostalgia pomului de Crăciun este alungată, spre a se face loc Noului An, în deplinul sens al cuvântului.

Primul brad de Crăciun

Bradul de Crăciun, asa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri, instalaţie electrică, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel.

 

Deşi în Europa originea sa precreştină nu mai este contestată de nimeni, părerile rămân totuşi împărţite: unii văd în el o reprezentare a arborelui lumii, alţii îl consideră o referire directă la arborele Paradisului, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din Rai.

Până în secolul XV, oamenii împodobeau casele cu crenguţe verzi şi tradiţia era considerată păgână, la fel şi cea de a-şi face daruri unii altora.

Dar nu peste multă vreme, în locul crenguţelor va fi folosit un arbore întreg. Conform documentelor, în 1605, la Strasbourg a fost înălţat primul brad de Crăciun, într-o piaţă publică. Nu avea încă lumânări şi era împodobit cu mere roşii.

În 1611, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien împodobeşte primul brad aşa cum îl cunoaştem noi astăzi. După 1878, decoraţiunile (globurile) de Crăciun din sticlă argintată de Turingia au tot mai mult succes, aşa că această tradiţie pur germană va cuceri întreaga lume, fiind adoptată pretutindeni, fie ca este vorba despre ţări din Asia, Africa, America sau Australia.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în saloanele germane, sărbătoarea era de neconceput fără bradul de Crăciun, împodobit şi scânteietor.

În 1776, prin intermediul soldaţilor germani care participau alături de englezi la războiul de independenţă, această tradiţie ajunge şi în Statele Unite, iar în 1880 cucereşte şi Casa Albă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie, Ungaria – restricţii de circulaţie miercuri pentru camioanele de mare tonaj

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în conformitate cu decizia Ministerului ungar al Construcţiilor şi Transportului (MCT), circulaţia camioanelor de mare tonaj (peste 7,5 tone) va fi restricţionată miercuri, în intervalul orar 6,00 – 22,00.

Mai multe informaţii referitoare la restricţiile de circulaţie impuse camioanelor de mare tonaj pot fi consultate la: https://www.utinform.hu/en/static/kamionstop?d=0, arată MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 şi Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Ungaria +36305356912, Consulatului General al României la Szeged +36306777980 şi Consulatului General al României la Gyula +36306357181.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: https://budapesta.mae.ro, https://szeged.mae.ro, https://gyula.mae.ro, respectiv https://www.mae.ro.

De asemenea, pentru o informare corectă referitoare la timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei româno-ungare, cetăţenii români pot accesa pagina ”Trafic on-line” a Poliţiei de Frontieră române la adresa https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Iacov (Iacob), ruda Domnului

Publicat

Publicitate

Acest Sfânt Iacov, numit fratele Domnului (Galateni 1, 19), a fost primul episcop al Ierusalimului. El nu face parte dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, ci dintre cei 70, și era numit frate al Domnului, ca și Sfinții Simeon (Simon), Iuda și Iosie (Matei 13, 55). Din cercetarea Sfintei Scripturi se arată că acești frați ai Domnului Iisus nu sunt fiii Fecioarei Maria, ci veri ai lui Iisus, sau rude. De aceea, Iacov este numit și ruda Domnului. Tradiția Bisericii arată, de asemenea, că Iacov, fratele Domnului, este altcineva decât Iacov al lui Alfeu și decât Iacov al lui Zevedeu.

Deși nu era dintre cei 12 Apostoli, Iacov a crezut în Hristos, iar după Înviere, Iisus i S-a arătat lui în chip deosebit (1 Corinteni 15, 7). Tradiția arată că Însuși Domnul, cu acest prilej, l-a rânduit arhipăstor al credincioșilor din Ierusalim și i-a descoperit tainele slujirii liturgice creștine. Ca arhipăstor al creștinilor din Ierusalim și rudă a Domnului, Sfântul Iacov era mult iubit de popor și slăvit, pentru evlavia și viața lui aspră. De aceea, i se îngăduia să se roage în templu alături de preoți. De mult ce se ruga în genunchi și cu mâinile ridicate în sus, i se îngroșase pielea genunchilor lui, ca la genunchii de cămilă.

Între creștini, Sfântul Iacov era socotit unul din stâlpii Bisericii (Galateni 2, 9). La Sinodul Apostolic de la Ierusalim, din anul 50 (Faptele Apostolilor, 15), mulțumită înțelepciunii lui, s-a hotărât ca păgânii, care aveau să se întoarcă la Dumnezeu și să creadă în Hristos, să nu fie siliți să păzească legea lui Moise. De la Sfântul Iacov ne-a rămas o epistolă, care se află în Noul Testament, plină de învățături înțelepte, despre cum să ducem o viață sfântă. Ne-a mai rămas sub numele lui și o Sfântă Liturghie, care s-a slujit în Patriarhia Ierusalimului veacuri de-a rândul și care se săvârșește și în prezent în unele Biserici Ortodoxe, la 23 octombrie și în duminica de după Nașterea Domnului, când Sfântul Iacov este prăznuit împreună cu Sfântul Proroc David și cu Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare.

În anul 62, Sfântul Iacov a pătimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim și ucis cu pietre, pentru credința lui în Hristos, pe când se ruga, ca și Domnul, pentru ucigașii săi. Pe acel loc creștinii i-au îngropat trupul. Astăzi capul Sfântului se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte părți la Mănăstirile Dionisiu (Athos) și Kykkos (Cipru) precum și în alte sfinte.

Citeste mai mult

Actualitate

Ce ÎNCÂNTARE! Culoare, fantezie și GENEROZITATE la Liceul Tehnologic ” Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona

Publicat

Publicitate

Veselie, bucurie pe chipuri și culoare, fantezie dar și generozitate au fost astăzi cuvintele care au însoțit dar au și stat pe buzele elevilor de la Liceul Tehnologic ” Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona.

Sub semnul creativității și al generozității, elevii Liceului Tehnologic ” Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, au organizat marți, 22 octombrie, expoziția ” Fantezie și culori de toamnă”, o activitate care s-a derulat chiar în “Săptămâna Verde” sub coordonarea profesorului Marina Anicăi.

De la coșurile pline cu legume, fructe, dulceață, zacuscă, murături, compoturi și alte bunătăți specifice acestui anotimp, până la aranjamente florale, creații artistice și obiecte handmade, fiecare piesă din expoziție a reflectat fantezie și talent. Un aspect esențial al acestei activități a fost componenta socială și caritabilă pentru că toate produsele donate de în cadrul acestei activități au ca destinație două cămine de bătrâni din județul Botoșani.

“Elevii și cadrele didactice au decis să doneze toate produsele expuse către persoanele nevoiașe. Această inițiativă reprezintă o dovadă de solidaritate și implicare civică, elevii învățând astfel să îmbine actul creativ cu acțiuni de sprijin pentru cei defavorizați. O activitate cu adevărat plină de culoare, fantezie și generozitate!”, au transmis profesorii care au organizat întreaga activitate și care la finele întregi acțiuni i-au premiat pe toți cei care au făcut atât de frumoasă această zi specială.

Iată și câteva imagini surprinse astăzi, cu această ocazie:

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FCU Craiova 1948 a renunțat la serviciile antrenorului Marius Croitoru

Publicat

Publicitate

Clubul de fotbal FCU Craiova 1948 a anunţat, marţi, rezilierea de comun de acord a contractului cu Marius Croitoru, antrenor instalat în funcţie la sfârşitul lunii mai, relatează Agerpres.ro.

“Clubul nostru si Marius Croitoru au decis de comun acord rezilierea contractului de colaborare. Mulţumim pentru activitatea depusă la FCU 1948 şi îi dorim mult succes pe viitor”, informează clubul oltean pe pagina oficială de Facebook.

În vârstă de 44 de ani, antrenorul Marius Croitoru a obţinut în actuala ediţie a Ligii a II-a 3 victorii, 5 egaluri şi 2 înfrângeri. După cele 10 etape desfăşurate până acum, FCU Craiova 1948 ocupă locul 12 în clasamentul Ligii a II-a, cu 14 puncte.

Tehnicianul fusese instalat în funcţie la 28 mai 2024, când semnase un contract valabil doi ani cu FCU Craiova 1948.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending