Connect with us
Publicitate

Eveniment

TOȚI românii se cred doctori. Suntem pe locul 3 în Europa în privința consumului de antibiotice. Acestea nu-și mai fac efectul

Publicat

Publicitate

România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara susțin că este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara atrag atenția cu privire la abuzul de antibiotice, dar și asupra modului lor de administrare și spun că acestea duc la o rezistență sporită față de tratamentul ce ar putea fi folosit în cazul unor infecții care nu mai pot fi vindecate, ba, dimpotrivă, se pot agrava, putând duce la deces.

„Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenți la diverse clase de antibiotice.

Publicitate

Or, în cazul unei infecții, constatăm că nu mai avem soluții terapeutice. Din păcate, în ultimii ani, am observat o creștere exponențială a consumului în țările din centrul și sudul Europei. Nu înțelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală raceală sau dacă avem o infecție usoară.

Asta arată, însă, că în România nu există o educație medicală vizavi de consumul haotic de antibiotice”, spune dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

A crescut rezistența la antibiotice

Publicitate

Conform medicilor, tratamentul unor boli cu specific pneumologic, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia, în cazul cărora se administra în trecut un singur antibiotic, în general penicilină, a ajuns să fie tot mai ineficient din cauza apariției rezistenței microbiene, inclusiv a multirezistenței la antibiotice.

De aceea, acum este necesară, adesea, administrarea unei combinații de patru medicamente, în cazul TBC, sau de două, în situația unui bolnav cu pneumonie.

Totodată, nu puține sunt cazurile în care se realizează o escaladare a administrării unui tratament, în cazul unei infecții severe, adică se pornește cu unul sau două medicamente și apoi se ajunge la administrarea a trei sau chiar patru antibiotice, din ce în ce mai puternice, în loc să se procedeze la o dezescaladare, adică de la două-trei antibiotice puternice administrate pe o perioadă scurtă de timp, să rămână, în final, doar un medicament, cu administrare țintită, care are efect asupra infecției.

Publicitate

„Din păcate, vorbim în continuare de automedicație. E ca la fotbal, toată lumea se pricepe la medicamente și la modul lor de administrare, dar trebuie să recunoaștem că nu puține sunt cazurile de prescriere greșită a unor antibiotice în cabinetele unor medici de familie și chiar și în unele spitale.

Dacă în ceea ce privește automedicația ne putem baza doar pe dezvoltarea și promovarea unei educații medicale, în cazul unităților sanitare ar trebui să vorbim de o analiză a efectelor antibioterapiei. Apoi, ar trebui impus un set de măsuri pentru reducerea consumului, dar și un control adecvat asupra administrării antibioticului.

Abuzul de antibiotice poate provoca moartea

Și asta pentru că efectul abuzului de antibiotice duce la eșecul unor tratamente care funcționau în trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore și chiar creșterea mortalității în rândul pacienților”, mai spune Maria Cerbu.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în Europa, numărul persoanelor infectate cu bacterii rezistente din cauza abuzului de antibiotice este în creștere, acestea fiind mai expuse la riscul apariției unor complicații majore, iar situația reprezintă o problemă de sănătate publică majoră.

Potrivit medicilor, România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii susțin că este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sura: Alba24.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Mașină de gunoi în flăcări, la Săveni

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit în urmă cu puțin timp pentru a stinge un incendiu izbucnit la o autospecială de gunoi care se afla în trafic.

Șoferul acesteia a observat fum în bena de transport a deșeurilor și a oprit imediat în poarta Stației de Pompieri pentru a cere ajutor. Incendiul se manifesta in spațiul de depozitare a gunoiului, fiind stins în cel mai scurt timp, înainte ca acesta să se extindă la întregul ansamblu. Se pare că totul a pornit de la un jar aflat printre deșeurile încărcate în autospecială.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Municipiul Dorohoi rămâne trei zile fără apă. Mai multe comune din jur au aceeași soartă din cauza unei avarii

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în urma unei avarii majore survenite pe conducta de transport apă cu diametrul de 1000 mm, Bucecea-Leorda-Dorohoi, se va întrerupe furnizarea apei potabile, pentru a permite echipelor de intervenție să execute lucrările necesare.

Astfel, începând de astăzi, 15 noiembrie 2024, afectați de sistarea furnizării apei potabile sunt consumatorii din municipiul Dorohoi, respectiv din localitățile: Broscăuți, Șendriceni, Leorda, Brăești, Poiana, Dolina, Văculești și Saucenița.

Precizăm că restabilirea la parametrii normali a furnizării apei potabile se va realiza începând cu data de 17 noiembrie 2024, ora 22:00.

Publicitate

Pentru a evita  eventualele efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm că se depun toate eforturile pentru a restabili furnizarea apei în cel mai scurt timp posibil!”, transmite Nova Apaserv.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Evenimentul „Toamna Bobocilor”, sub lupa polițiștilor. Cluburi și discoteci din municipiul Botoșani, verificate

Publicat

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2024, intervalul orar 18:00-02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu jandarmii au organizat o acțiune pentru prevenirea faptelor antisociale, acționând în zona cluburilor, discotecilor și localurilor publice din municipiul Botoșani, având în vedere organizarea evenimentului ”Toamna Bobocilor”, fără a fi înregistrate incidente deosebite de tulburare a ordinii și liniștii publice.

 

Astfel, au fost legitimate peste 100 de persoane, cele mai multe depistate în zona cluburilor și discotecilor. 34 dintre acestea au fost atenționate cu privire la comportamentul în societate, iar șase persoane au fost supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere.

Publicitate

 

De asemenena, 27 dintre persoane au fost sancționate contravențional, condform Legii 61 din 1991, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, cu amendă în valoare totală de aproximativ 3.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Dângeni, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul judeșean D.J. 282, în comuna Trușești, un autoturism condus de un tânăr, de 35 de ani, din comuna Dângeni.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

         

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending