Connect with us
Publicitate

Economie

Toți angajații firmelor private pot primi din acest an TICHETE de VACANȚĂ. Valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei

Publicat

Este oficial: voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, relatează alba24, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. 

Anunțul a fost făcut astzi într-un comunicat transmis de Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Precizările ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu:

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”.

La ce pot fi folosite

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Obligații pentru operatorii de turism

Aceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

Bugetarii vor primi tichete de vacanță în fiecare an până în 2026

Tichetele de vacanță care urmează să fie folosite în concedii sau în zilele libere din 2022 de către bugetari se vor acorda din nou de anul viitor. Acestea urmează să fie emise doar pe suport electronic, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică joi de Ministerul Turismului.

Potrivit documentului, voucherele se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea se pot folosi doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.

Ministerul Turismului a anunţat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.

Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Vouchere de vacanță în 2022: Măsura a adus beneficii turismului românesc

Potrivit proiectului OUG, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare.

La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în expunerea de motive.

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (180)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Gabriel Liiceanu a publicat, cu ceva timp în urmă, un text intitulat „România gurilor ştirbe”. Bogdan Creţu, în „Contemporanul-ideea europeană” nr. 3 din 2017, îi răspunde publicând „Halena poporului şi ambra intelectualului”. Reţin: 1. „Fac un efort (riscant!) să-l rezum. Gura ştirbă e simbolul primitivismului mereu gata să comită răul (ca în tabloul lui Bosch, reprodus în text, în care cei care îl duc pe Christos spre crucificare au guri supte, lipsite de dinţi); există şi excepţii, unii oameni au ajuns ştirbi căzând victime unor torţionari (Noica, de pildă, dar ştirbenia lui nu respingea, pentru că ucenicul îl iubea; victimele de la Piteşti, de exemplu…). Urmează o poză cu nişte protestatari de la Cotroceni; o doamnă îşi etalează dentiţia sincopată”; 2. „Să contempli arogant, din realitatea ta pomădată, de filosof al elitei, gurile ştirbe ale unor oameni săraci şi nenorociţi, a căror problemă (de supravieţuire), chiar instrumentată politic, există şi e cel puţin la fel de legitimă ca dilemele tale teoretice – e semn de atrofiere nu doar a empatiei elementare, dar şi a măsurii. Patetismul, principalul registru al scrisului lui G.L., l-a făcut să mai comită un pamflet întunecat şi revoltător, lipsit de calmul gândirii echidistante”; 3. „Cealaltă parte a realităţii, care presupune multă mizerie, umilinţă, disperare, care mai şi emană o halenă  ce se amestecă neplăcut cu ambra discretă a intelectualului rafinat, nu are dreptul, în hidoşenia ei, care cam strică imaginea elitei subţiri. Dl Gabriel Liiceanu uită că politicienii pe care i-a slujit fără nuanţe până în al 23-lea ceas au scos 25% din  dinţii şi măselele sănătoase ale acestor oameni, atunci când le-au tăiat veniturile”;4. „Cum discursul lui G.L. e cel mai adesea moralizator, cum domnia sa combate pe teme etice, prestaţia sa morală nu are cum să nu intre în discuţie. E ştiut că şi-a asumat opţiunile politice în termeni absoluţi, că şi le-a idealizat, până în ultima clipă. Renghiurile temperamentului său romantic îl fac să vadă figuri ilustre în personaje necioplite, deşi pozitive într-un anumit moment, dar detractate ulterior şi iadul în ticăloşii reparabile”; 5. „În fine, Gabriel Liiceanu de azi nu mai e Gabriel Liiceanu din anii `90, după cum nici lumea de azi nu mai e cea de acum două decenii: nu e suficient să vitupereze anticomunist, să invoce numele lui Noica şi să apese un pic pe metaforă, ca să devină credibil”;

 

George Banu, în „Dilema veche” nr. 685 din aprilie 2017, despre Roland Barthes în eseul „Fotografia şi moartea”: „Roland Barthes îşi va pierde mama, ceea ce îi va perturba complet existenţa, dar, în numele dorinţei de a-i rămâne apropiat, el va scrie unul din cele mai frumoase eseuri, ultimul, de altfel, un eseu testamentar „La Chambre claire”. Pentru a revizita trecutul, Barthes inversează termenul de „chambre obscure”, ce defineşte tradiţional, aparatul fotografic, în „chambre claire” , acordându-i dreptul la lumină, la claritatea la care de obicei e disociat”;

 

Bogdan Ghiu, în „Observator Cultural” nr. 447 din 2014, despre „Generaţia `80”: a) ca individualizare – „acţiune colectivă fără colectivism”; „concurenţă prin emulaţie”; „invidie creatoare”; „concurenţă admirativă”; „bucurie faţă de performanţele celuilalt”; b) cum trebuie văzută: „ca o creaţie în sine”; „ca un model socio-cultural aparte”; „ca un colectiv de emulaţie”;

 

Adina Popescu, în „Dilema veche” nr. 685 din aprilie 2017,  introduce în vasta clasificare a familiei şi pe cea „disfuncţională”: „Alături de aceste minunate familii tradiţionale, există familiile „disfuncţionale” (sau cel puţin aşa le numeşte societatea) care nu sunt croite după aceleaşi tipare pentru că fiecare îşi are drama şi specificul ei. Părinţi plecaţi la muncă în străinătate, de multe ori unul hăis şi altul cea, copii crescuţi de bunici. Părinţi separaţi, dar nu divorţaţi, fiecare încercând să se reinventeze pe sine. Părinţi divorţaţi, într-un război continuu, copii pasaţi de la unul la altul (în mod ciudat, chiar şi după finalul unei relaţii, comunicarea se face tot prin copii). Părinţi recăsătoriţi, a doua, a treia oară,, copii crescuţi de taţi vitregi, pe care nu-i pot numi tată şi le spun Gigi sau Costel, sau mai rar, de mame vitrege. Copii crescuţi de mame singure, taţi care suferă şi au obsesii pentru că „nu mai au acces” suficient de mult la copii. Părinţi detaşaţi de fosta lor relaţie, părinţi frustraţi şi încărcaţi de resentimente după fosta lor relaţie, copii care suferă la fel în ambele cazuri. Mai nou, copii crescuţi de două mame sau de doi taţi”;

Mihai Zamfir, în România literară” nr. 15 din 2017, despre Brâncuşi şi Noica în eseul „Specific naţional”, eseu scris în urma lecturării volumului „Noica şi Brâncuşi” de Ion Pogorilovschi: „Alăturarea celor două nume ascultă şi de altă logică: e vorba de biografia lor, Brâncuşi a făcut naveta Paris – Oltenia doar câtă vreme ţara noastră nu fusese ocupată de sovietici; a rupt după aceea orice relaţie cu noile autorităţi de la Bucureşti, care l-au taxat imediat drept transfug, formalist şi decadent. Exilul parizian a salvat însă omul şi artistul. Noica a avut, în schimb, tristul privilegiu de a fi arestat şi torturat, de a suferi domiciliul obligatoriu şi de a se salva in extremis cu preţul izolării la Păltiniş şi al renunţării la orice activitate publică. Scrisorile lui Brâncuşi adresate prietenilor mărturisesc un anticomunism tenace şi fără fisuri; iar sentimentele lui Noica faţă de comunism mi se par uşor deductibile. E interesant să observăm că cei doi creatori pe care exegeza contemporană îi identifică drept figuri tipice ale spiritualităţii noastre n-au fost indiferenţi la politică, ci au reacţionat spontan la tragedia trăită de ţara lor”;

 

Ştefan Cazimir, în România literară” nr. 15 din 2017,  scrie despre liber-schimbismul  din lume. Face referire şi la un  astfel de partid din Canada, „Partidul Rinocerilor”, înfiinţat în 1963 de medicul şi scriitorul Jacques Ferron: „Cu privire la platforma formaţiunii, unul dintre liderii săi a descris-o ca fiind construită din lemn şi înaltă de două picioare. Din obiectivele cuprinse în ea, iată o sumară selecţie: abolirea legii gravităţii; reducerea vitezei luminii, întrucât se deplasează mult prea repede; instituirea englezei, francezei şi analfabetismului drept limbi oficiale ale Canadei; desfiinţarea mediului ambiant, deoarece e greu să-l păstrezi curat şi ocupă prea mult spaţiu; anexarea la Canada a Statelor Unite, cu scopul de a ridica temperatura medie cu un grad Celsius; interzicerea iernilor aspre; acordarea dreptului la grevă şomerilor ş.a.m.d. Promisiunea, în fine, care le rezumă pe toate: a nu-şi respecta nicio promisiune! În 1980, Partidul Rinocerilor a declarat război Belgiei, pe motivul că Tintin, îndrăgitul erou al unui serial de benzi desenate, ucisese un rinocer în Congo. S-au pretins ca despăgubiri o cutie cu stridii şi o ladă cu bere, pe care Ambasada Belgiei la Ottawa s-a grăbit să le livreze celor în drept”;

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșăneni angajați pe loc la Bursa Locurilor de Muncă, organizată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Publicat

Astăzi, 27 septembrie 2023 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a organizat Bursa Locurilor de Muncă- ICOPROF-BT-R.

Aceasta este o acțiune desfășurată de către AJOFM Botoșani în cadrul proiectului “ICOPROF-BT-R:Informare, consiliere, orientare profesională – Centru de sprijin pentru cariera ta” – POCU/717/5/1/152023 pentru implementarea Activității A5: Furnizarea de servicii specializate de mediere a muncii.

Prin desfașurarea acestui eveniment s-a realizat interacțiunea directă dintre angajatori și persoanele fără loc de muncă prin participarea a:

– 12 angajatori care au pus la dispoziție, în vederea ocupării, un număr total de 83 locuri de muncă;

și

– 55 de persoane în căutarea unui loc de muncă, membri ai grupului țintă din cadrul proiectului cu domiciliul în Zonele Urbane Marginalizate din Municipiul Botoșani.

Rezultatele acestei activități constau în selectarea în vederea încadrării a unui număr de 18 persoane și încadrarea pe loc a 4 persoane. Obiectivul principal si-a atins scopul în sensul că s-a facilitat contactul direct dintre angajatori și viitorii angajați.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Botoșani:

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu, despre naţionalizarea Pilonului 2 de pensii

Publicat

Pilonul II de pensii nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, precizează alba24.ro.

El a spus că la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare asumat de Executiv nu a existat un amendament supus aprobării în Guvern prin care să se propună modificarea acestuia, potrivit Agerpres.

„În primul rând, ca şi procedură, (…) fiind o lege de asumare a răspunderii Guvernului, amendamentele se aprobă în Guvernul României.

În Guvernul României nu a existat o astfel de propunere. Ce pot să vă spun, cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut în discuţie, noi doi, o decizie politică în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii.

Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă nu vom lua o decizie, cât timp suntem în aceste funcţii, în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii „, a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

Întrebat despre faptul că un secretar de stat din Ministerul de Finanţe ar fi formulat amendamentul referitor la Pilonul II de pensii, el a susţinut că „orice om are dreptul la opinie fără să fie înfierat”.

„Suntem în anul 2023, nu suntem în Evul mediu şi nu dăm foc la vrăjitoare şi nu înfierăm oamenii cu fierul pe umăr că au avut o opinie.

E dreptul fiecăruia să aibă o opinie. Decizia politică este una foarte clară. Nici n-am avut de gând, nici n-am avut o discuţie serioasă pe acest subiect şi nici nu vom avea de gând să desfiinţăm Pilonul II de pensii. (…)

Deciziile politice le iau liderii politici. Eu, repet, nu sunt în Evul Mediu. Eu nu pot să închid gura oamenilor.

Eu nu pot să-i spun unui om – de ce ai tu o opinie? Eu analizez, că eu sunt decidentul, eu şi Nicolae Ciucă, suntem decidenţi, noi analizăm, vedem dacă e oportună sau e în regulă acea propunere.

Dacă vreţi să fim… în jurul meu să fie numai yesmeni care spun numai ce spun eu? Cum adică să cert lumea că a avut o opinie?

A fost opinie proastă, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că eu trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândeşte ca mine.

Eu mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun foarte clar: nu se desfiinţează pilonul, nu se naţionalizează Pilonul II de pensii, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, şi în Polonia, şi în Ungaria. Suntem, cred, între singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem”, a spus prim-ministrul.

Potrivit acestuia, Pilonul II de pensii este un fel de asigurare suplimentară pentru salariaţi în cazul în care s-ar întâmpla ceva vreodată cu sistemul Pilonul I.

Cum poți verifica online câți bani ai în cont la Pilonul II de pensii. Doar 10% dintre români își verifică sumele acumulate
„Dar, e ceva ce e suplimentar. În acest moment, se iau nişte bani colectaţi la bugetul de stat, se duc ca un fel de asigurare că, dacă se întâmplă ceva vreodată cu sistemul Pilonul I de pensii, lumea este asigurată şi la alt pilon.

Mai mult, ştiţi foarte bine că mulţi dintre banii colectaţi la Pilonul II de pensii se regăsesc în împrumuturi către statul român.

Deci, este un gentleman agreement. Sper să nu fie nici investiţii, cum s-a întâmplat în trecut, când s-au pierdut banii oamenilor din Pilonul II de pensii. Şi, aici, statul trebuie, prin reglementator, să fie foarte atent să nu se ajungă la acest lucru”, a transmis Ciolacu.

De unde a plecat discuția legată de naționalizarea Pilonului 2 de Pensii
Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL.

Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2.

Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca „nu vor susține asa ceva”.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii vor fi cu ochii pe suporteri la meciul de fotbal dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

Joi, 28 septembrie, începând cu ora 21:00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul de fotbal din cadrul Cupei României, dintre echipele FC Botoșani și Rapid București.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, jandarmii botoșăneni, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea apariției unor evenimente de natură să afecteze climatul de ordine și siguranță publică.
Pe traseele către locul de desfășurare a meciului, în apropierea și în incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligați să se supună efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, la solicitarea forţele de ordine.
În vederea facilitării accesului autocarelor cu suporterii echipei oaspete, traficul autovehiculelor pe Bulevardul Mihai Eminescu, în zona stadionului, va fi restricționat de polițiștii rutieri pentru perioade scurte de timp.
Având în vedere că accesul pe stadion se va face începând cu ora 19:00, recomandăm spectatorilor să se prezinte din timp la porțile de acces, pentru a fi evitată aglomerația în zona acestora.
De asemenea, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violențe.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, spectatorilor le este interzis:
a) să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
b) să pătrundă în stare de ebrietate sau să consume băuturi alcoolice în arena sportivă;
c) să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
d) să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
e) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
f) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
Reamintim suporterilor că este interzis accesul în incinta stadionului cu artificii, petarde, materiale explozive, substanțe toxice, iritant lacrimogene ori paralizante, corpuri contondente ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanților la această competiție sportivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending