Connect with us

Economie

Toți angajații firmelor private pot primi din acest an TICHETE de VACANȚĂ. Valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei

Publicat

Publicitate

Este oficial: voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, relatează alba24, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. 

Anunțul a fost făcut astzi într-un comunicat transmis de Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Precizările ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu:

Publicitate

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”.

La ce pot fi folosite

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Obligații pentru operatorii de turism

Aceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

Bugetarii vor primi tichete de vacanță în fiecare an până în 2026

Tichetele de vacanță care urmează să fie folosite în concedii sau în zilele libere din 2022 de către bugetari se vor acorda din nou de anul viitor. Acestea urmează să fie emise doar pe suport electronic, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică joi de Ministerul Turismului.

Potrivit documentului, voucherele se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea se pot folosi doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.

Ministerul Turismului a anunţat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.

Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Vouchere de vacanță în 2022: Măsura a adus beneficii turismului românesc

Potrivit proiectului OUG, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare.

La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în expunerea de motive.

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un tânăr de 24 de ani, care „zbura” cu 126 de km/h pe un drum din Flămânzi, oprit de polițiști

Publicat

Publicitate

Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 16 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 200 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 438 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 260.000 de lei și au fost confiscate peste 60 de kilograme de articole pirotehnice. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Publicitate

 

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 42 de permise de conducere și 19 certificate de înmatriculare.

 

Cea mai mare viteză înregistrată pe drumurile din județ, a fost în orașul Flămânzi. Un tânăr de 24 de ani, a fost surprins de aparatul radar în timp ce rula cu 126 de km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de peste 1400 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 120 de zile.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Drumul județean Darabani – Baranca – Oroftiana, întregit de către Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al județului Botoșani. Astfel, se asigură continuitatea drumului județean DJ 291D, care a fost rupt de râul Prut în zona pădurii de la Baranca.

„A fost un proiect pe care l-am promovat împreună cu echipa de la Consiliul Județean Botoșani pentru a putea asigura continuitatea drumului Darabani – Baranca – Oroftiana. Când am demarat proiectul de modernizare a acestui drum județean, a trebuit să excludem sectorul Baranca – Oroftiana, pentru că nu era în proprietatea județului. Am inițiat procedurile de transfer și acum drumul este integral la Consiliul Județean. Este de datoria noii conduceri a județului să continue proiectul de modernizare și pe acest sector, astfel încât să se poată circula în condiții normale de la Darabani până la Oroftiana”, a declarat senatorul social-democrat Doina Federovici.

Drumul Județean DJ 291D, Oroftiana; Baranca – Bajura, se află în plin proces de modernizare. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 10,2 kilometri. „Ca președinte al Consiliului Județean am făcut din modernizarea drumurilor județene o prioritate. Am reabilitat și modernizat peste 300 de kilometri de drum din cei 652 de kilometri pe care-i are județul. La finalul tuturor proiectelor de modernizare pe care le-am demarat, drumurile județene de piatră vor reprezenta mai puțin de 2% din total”, a conchis senatorul PSD Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul RABLA pentru tractoare noi, amânat

Publicat

Publicitate

Lansarea sesiunii din cadrul programului RABLA pentru achiziționarea de tractoare noi va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, a anunțat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta va fi derulată simultan cu programele RABLA Clasic și RABLA Plus, scrie alba24.ro.

În prezent, AFM finalizează procesul de validare a dealerilor, fiind în desfășurare ultimele două zile de clarificări. După această etapă, lista dealerilor validați va fi publicată pe site-ul instituției. Adrian Corbu a subliniat că persoanele interesate nu ar trebui să plătească avansul pentru tractoare până la publicarea acestor liste oficiale.

Programul Rabla pentru tractoare: Detalii despre program și finanțare

Orice tip de autoturism poate fi casat pentru achiziționarea unui tractor nou.

Valoarea ajutorului financiar variază în funcție de vârsta solicitantului:

  • 80% pentru cei sub 40 de ani.
  • 65% pentru cei peste 40 de ani.

Valoarea maximă a tractorului, inclusiv accesoriile, nu trebuie să depășească 55.000 de euro cu TVA.

Publicitate

În 2024, bugetul alocat pentru programul RABLA destinat tractoarelor a fost de 600 de milioane de lei, iar trei mii de fermieri sunt deja eligibili pentru a primi tractoare aproape gratis. Monitorizări stricte vor fi aplicate pentru a preveni înstrăinarea echipamentelor achiziționate prin program.

Valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate

În funcție de cererea înregistrată în 2025, valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate, a mai precizat Adrian Corbu. Fermierii interesați sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale de pe site-ul AFM pentru informații suplimentare și actualizări.

Se poate casa orice tip de autoturism” în cadrul programului RABLA pentru achiziționarea unui tractor nou, precizează vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu.

Vicepreședintele AFM a lămurit că procedura este exact ca în programul pentru panourile fotovoltaice. În acest moment, mai sunt două zile de clarificări pentru dealerii validați. Peste două zile, urmează să fie publicate pe site-ul AFM lista cu dealerii validați, iar persoanele fizice interesate se vor putea înscrie la aceștia. ”Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare” a atenționat Adrian Corbu.

”Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, odată cu RABLA Clasic și RABLA Plus” a anunțat Adrian Corbu la DCNews. Anul acesta, bugetul pentru tractoare a fost 600 de milioane de lei.

”Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM. Solicitantul trebuie să aibă în vedere un tractor a cărui valoare să nu depășească 55.000 de euro cu tot cu TVA, bani în care pot fi incluse și accesoriile. Adrian Corbu a precizat că există monitorizări în program pentru a nu fi înstrăinat tractorul.

În acest moment, trei mii de fermieri sunt pe punctul de a primi tractoare aproape gratis. În funcție de cerere, în 2025, se va ajusta valoarea, a anunțat vicepreședintele Corbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dămideni. Doi soți au ajuns la spital cu arsuri, după ce au vrut să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.

Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.

Publicitate

Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending