Connect with us
Publicitate

Economie

Toți angajații firmelor private pot primi din acest an TICHETE de VACANȚĂ. Valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei

Publicat

Publicitate

Este oficial: voucherele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat, relatează alba24, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. 

Anunțul a fost făcut astzi într-un comunicat transmis de Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

Diferența este însă că angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, în timp ce voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public.

Publicitate

Există însă câteva avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Precizările ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu:

Publicitate

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”.

Publicitate

La ce pot fi folosite

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.

Obligații pentru operatorii de turism

Aceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

Totodată, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon”, se precizează în comunicat.

Bugetarii vor primi tichete de vacanță în fiecare an până în 2026

Tichetele de vacanță care urmează să fie folosite în concedii sau în zilele libere din 2022 de către bugetari se vor acorda din nou de anul viitor. Acestea urmează să fie emise doar pe suport electronic, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică joi de Ministerul Turismului.

Potrivit documentului, voucherele se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea se pot folosi doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.

Ministerul Turismului a anunţat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.

Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Vouchere de vacanță în 2022: Măsura a adus beneficii turismului românesc

Potrivit proiectului OUG, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare.

La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în expunerea de motive.

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

VIDEO: Polițiștii din Darabani au înființat patrula școlară

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au desfășurat o activitate educativă, menită să crească siguranța elevilor.

 

Astfel, pentru a implica elevii în menținerea siguranței colegilor lor,  aceștia au fost echipați cu palete de dirijare și veste reflectorizante inscripționate cu “PATRULA ȘCOLARĂ” și au asigurat, împreună cu polițiștii traversarea copiilor pe trecerile de pietoni din zona școlii.

Publicitate

 

Acțiune a urmărit responsabilizare tinerilor pietoni, dar și conștientizarea conducătorilor auto cu privire la prezența celor mici în proximitatea instituțiilor de învățământ.

Această activitate, cu participarea directă a elevilor, dă startul înființării patrulelor școlare, un proiect care are drept obiectiv, creșterea gradului de siguranță rutieră a elevilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Creșterea veniturilor, Autostrada Moldovei, Drumul Expres Botoșani-Suceava, locuri de muncă și angajarea tinerilor – principalele măsuri ale PSD pentru Botoșani

Publicat

Publicitate

Creșterea veniturilor, Autostrada Moldovei, Drumul Expres Botoșani-Suceava, locuri de muncă și angajarea tinerilor – principalele măsuri ale PSD pentru Botoșani

Programul PSD pentru viitoarea guvernarea este axat pe creșterea veniturilor populației și, implicit, a nivelului de trai.

Doina Federovici, președinta PSD Botoșani, a prezentat cele mai importante măsuri din Programul de guvernare al PSD, care vizează județul Botoșani. „Prin programul nostru urmărim creșterea nivelului de trai prin majorarea veniturilor și crearea de locuri de muncă mai bine plătite, astfel încât tinerii să nu mai plece din țară, iar cei plecați să revină acasă. Pentru a realiza aceste lucruri, în Programul PSD sunt patru tipuri de măsuri importante pentru județul nostru”, a explicat Doina Federovici.

Publicitate

Cele 4 tipuri de măsuri sunt următoarele:

  1. Garanția creșterii veniturilor pentru salariați și pensionari

În ultimii 3 ani, PSD a majorat salariul minim cu 60% și propune o creștere cu încă 60% în următorii 4 ani, până la 3.800 de lei.

În actuala guvernare, salariul mediu net a crescut cu 40%, iar PSD propune încă o creștere de 48% în următoarea guvernare, respectiv, un salariu mediu net de peste 1.500 de euro.

Publicitate

Din 2021 până în prezent, pensia medie a crescut cu 70%, mai ales prin recalcularea de la 1 septembrie 2024. În următorii 4 ani, PSD propune o creștere cu încă 48%, astfel încât pensia medie să ajungă la 810 euro (peste 4.000 de lei pe lună)

  1. Finalizarea Autostrăzii Moldova și construirea Drumului Expres Botoșani – Suceava

20% din autostrăzile pe care se poate circula azi în România au fost realizate de PSD în ultimii trei ani. Aceasta e garanția că, dacă vom fi în viitorul guvern, vom finaliza Autostrada Moldovei și vom construi Drumul Expres Botoșani – Suceava. Astfel, vor crește investițiile și numărul locurilor de muncă în județul nostru.

  1. Sprijinirea construcției de fabrici în industrie și de unități de procesare în agricultură, inclusiv în județul Botoșani.

Prin această măsură vrem să reducem importurile, să creștem producția din țară și să creăm locuri de muncă mai bine plătite în județul Botoșani.

Publicitate
  1. Măsuri pentru ca tinerii să nu mai plece din România, dar și pentru reîntoarcerea celor deja plecați.

O primă măsură vizează instituirea cotei de impozit zero pe venit pentru tinerii angajați pe salariul minim.  Apoi, tinerii care se angajează pentru prima oară sau cei care se reîntorc în țară vor beneficia de o primă de stabilitate de 1.000 de lei pe lună, timp de 2 ani.

De asemnea, tinerii vor putea urma programe de calificare, astfel încât să aibă „experiența” atât de mult cerută de angajatori.

https://www.facebook.com/share/v/HLMYBPFzaswzNg2b/

Citiți programul integral al PSD aici:

https://www.psd.ro/wp-content/uploads/2024/10/Program_Guvernare_PSD_2025_2028.pdf

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal tânăr de 32 de ani, din comuna Stăuceni, bănuit de comiterea a două înfracțiuni de furt

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din comuna Stăuceni, bănuit de comiterea a două înfracțiuni de furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -2 noiembrie ar fi sustras de pe terasa a două localuri publice, patru umbrele, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 2.000 de euro. Acesta a fost recuperat în totalitate și restituit persoanelor vătămate.

Publicitate

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tineri plasați sub control judiciar pentru furt de echipament sportiv vestiarul Clubului de fotbal FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au documentat activitatea infracțională a trei tineri, din municipiul Botoșani, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că aceștia, ar fi pătruns fără drept în incinta Stadionului Municipal Botoșani, apoi în vestiarul clubului de fotbal, de unde au sustras încălțăminte sport în valoare de 20.000 de lei. Prejudiicul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat parțial.

 

Publicitate

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending